Skocz do zawartości
Vader_

Geforce Fx 5900 / U / Xt / 5950u

Rekomendowane odpowiedzi

suchyjastrzab to ty jesteś Tomasz B. ??? Bo od niego dostałem tego screna. Sorry za pomyłke jak to ty. Odpisz na ten post.

:idea: Biosy do 5900,5900XT,5900U,5950U:

:arrow: http://members.lycos.co.uk/biosforall/

:arrow: Znajdziecie tam biosy orginalne i zmodyfikowane do większości kart :D 59xx sprzedawanych na terenie naszego kraju.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SZLAG BY CZŁOWIEKA TRAFIŁ  :evil:  :evil:  :evil:  :evil:  :evil:  :evil: 

CZEMU SIE NIE ŁADUJE ??

:idea: Mała prośba następnym razem kompresuj zdjęcia i zmniejsz ich rozmiar.

:? Nikt nie potrzebuje oglądać całego twojego pulpitu.

:arrow: Znajdziecie tam biosy orginalne i zmodyfikowane do większości kart :D 59xx sprzedawanych na terenie naszego kraju.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam was wszystkich.

Pisze by rozwiac watpliwosc Rafalmaga na temat roznic pomiedzy Asusem FX 5900 w wersji SE oraz GE.

Roznica kryje sie pod radiatorem GPU :-) SE to 5900XT z taktowaniem 390MHz. GE to CZYSTY 5900 (pelny).

Kolejna mylna informacja dotyczaca ASUSA (wer. GE) pamieci sa Hynixa o czasie dostepu 2,8ns (takie dane sa na kostkach).

Niby 2,8ns teoretycznie nie pozwalaja na krecenie ich do poziomu 950MHz. Teoria swoje a praktyka swoje. Wgralem oryg. bios Leadteka 5950Ultra i... chodzi elegancko bez artefaktow, zadlawien itd.

Luks_pl: mylisz sie na temat czujnika temp. Przed zmiana biosu u siebie rowniez nie moglem sprawdzic temp. gpu oraz pamieci. Po wgraniu biosu od 5950Ultra pojawila sie zakladka od Forceware'ow z temperaturami. W stres mam okolo 46 stopni C.

Jedyna lipa po wgraniu przeze mnie nowego biosu jest taka ze AGP chodzi mi teraz na x4 (mobo i karta obsluguje x8 ofkorz), FW wylaczone. Wszystko na sztywno!! Jak moge to zmienic?? Probowalem rowniez innych biosow i dalej to samo :-(.

Ogolnie karta chodzi swietnie ale poziom AGP wqrza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SZLAG BY CZŁOWIEKA TRAFIŁ  :evil:  :evil:  :evil:  :evil:  :evil:  :evil: 

CZEMU SIE NIE ŁADUJE ??

:idea: Mała prośba następnym razem kompresuj zdjęcia i zmniejsz ich rozmiar.

:? Nikt nie potrzebuje oglądać całego twojego pulpitu.

Ok, sorx. wytne jak tylko zasilacz przyjdzie i komp ożyje bo mam fotke na HDD.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wynik Suchegojastrzębia

:arrow:

Dołączona grafika

Taktowanie karty: 465/940

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam was wszystkich.

Pisze by rozwiac watpliwosc Rafalmaga na temat roznic pomiedzy Asusem FX 5900 w wersji SE oraz GE.

Roznica kryje sie pod radiatorem GPU :-) SE to 5900XT z taktowaniem 390MHz. GE to CZYSTY 5900 (pelny).

Kolejna mylna informacja dotyczaca ASUSA (wer. GE) pamieci sa Hynixa o czasie dostepu 2,8ns (takie dane sa na kostkach).

Niby 2,8ns teoretycznie nie pozwalaja na krecenie ich do poziomu 950MHz. Teoria swoje a praktyka swoje. Wgralem oryg. bios Leadteka 5950Ultra i... chodzi elegancko bez artefaktow, zadlawien itd.

Luks_pl: mylisz sie na temat czujnika temp. Przed zmiana biosu u siebie rowniez nie moglem sprawdzic temp. gpu oraz pamieci. Po wgraniu biosu od 5950Ultra pojawila sie zakladka od Forceware'ow z temperaturami. W stres mam okolo 46 stopni C.

Jedyna lipa po wgraniu przeze mnie nowego biosu jest taka ze AGP chodzi mi teraz na x4 (mobo i karta obsluguje x8 ofkorz), FW wylaczone. Wszystko na sztywno!! Jak moge to zmienic?? Probowalem rowniez innych biosow i dalej to samo :-(.

Ogolnie karta chodzi swietnie ale poziom AGP wqrza.

AGP4 i wyłączone FW są jednym z efektów ubocznych wgrywania biosa od 5950 jedyne co możesz zrobić to za pomocą "Riva Tuner" wymusić AGP8 i włączyć FW sterownikami tego nie uda ci śię zrobić. Ja jednak radze Ci nie włączać FW i AGP8 jak masz podkręconą kartę ponieważ zauważysz wtedy spadek płynności w niektórych grach i teście nature w 3Dmark03. Ja sam chę specjalnie wyłączyć AGP8 i FW bo nie daje to widocznej różnicy w wyniakch a pozwala na większe podkręcenie karty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm.. Zaryzykuje i "wymusze". Zobaczymy jak to bedzie wygladac. Jak bedzie szitowo to wroce do wczesniejszych ustawien.

Luks_pl: A co sadzisz o mojej karcie? Czy jest to ewenement ze chodzi z takim taktowaniem na standartowym chlodzeniu Asusa, biorac pod uwage pamieci hynix'a 2,8ns? Napewno ma takie ns-sprawdzalem kostki :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wynik Suchegojastrzębia

:wink: zmagań ciąg dalszy

:arrow: Dołączona grafika

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam was wszystkich.

Tak sie składa że akurat posiadam wersje SE i nie jest to żaden XT, pod radiatorem GPU mam oznaczenie pełnego 5900 bez dopisku XT i taktowanie mam 400 a nie 390, więc nie wiem dlaczego piszesz że SE to XT skąd te rozbieżności :?:

Jedyna wzmianke na temat różnic wersji SE i wersji GE znalazłem tutaj

http://twojepc.pl/artykuly.php?id=vga_2004_04&strona=3

I dotyczy ona wejścia wizyjnego.

Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

FX 53: Sorry, rzeczywiscie. Sadzilem, iz jesli jest to wersja "SE" to swiadczy o tym ze jest to karta taka jak wszystkie inne karty "se" czyli jakas okrojona (czyt. XT).

A tak wogole to nie wiem dlaczego wszedzie w testach karty te (bez roznic, czy jest to SE czy GE) stawiane sa w kategorii XT jesli jest to pelna karta 5900...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udalo mi sie w koncu ustawic AGP na x8. Zaraz bedzie testing :-D

Mam pytanie do ludzi "uczonych w pismie". W biosie od MOBO moge zmienic ustawienie taktowania AGP. Mozliwosci to albo Auto lub od 66MHz do 100MHz. Jak powinno byc to ustawione? Ustawilem na 100 i chodzi ok, ale nie wiem czy jest to prawidlowe, optymalne ustawienie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:) Ustaw na 66 i już nie ruszaj bo :twisted: 100 to Ci moze karte :( zabić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...