Skocz do zawartości
Vader_

Geforce Fx 5900 / U / Xt / 5950u

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.Dzisiaj dostalem odpowiedz od ASUSA niestety po Angielsku a ja nie zabardzo sobie radze z tym jenzykiem.Czy muglby mi ktos ja przetlumaczyc.

"This could be due to a thermal diode in the GPU. The drivers uderclock (on the fly) the card when she is overheaten. So try to cool your VGA more. Check the cooler on the card (if is god attached to the chip). The reclamation/replacement will be dificult, if the card is doing weel in default setting. Try to check in a realtime GPU speed in Rivatuner during benchmarkink, gaming etc.

Thank you for using ASUS products and enjoying ASUS services!"

Dzieki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najprosciej mowiac pisze ci zebys sprawdzil chlodzenie czy jest dobrze amocowane na procesorze graficznym i ze moze byc to problem diody termicznej oraz ze reklamaca/zamiana moze byc utrudniona w momencie kiedy karta na normalnych ustawieniach chodzi dobrze.No i zebys sprawdzil zegary w rivatunerze podczas testowania wydajonosc, grania.

Dziekujemy za uzywanie produktow Asusa i "cieszenia sie" serwisem ASUSa :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najprosciej mowiac pisze ci zebys sprawdzil chlodzenie czy jest dobrze amocowane na procesorze graficznym i ze moze byc to problem diody termicznej oraz ze reklamaca/zamiana moze byc utrudniona w momencie kiedy karta na normalnych ustawieniach chodzi dobrze.No i zebys sprawdzil zegary w rivatunerze podczas testowania wydajonosc, grania.

Dziekujemy za uzywanie produktow Asusa i "cieszenia sie" serwisem ASUSa :D

Moj problem dotyczy pamieci a nie rdzenia jezeli jest to problem diody termicznej to juz ich zmartwienie.Do karty dodany byl soft do podkrecania i on nie dziala i na tej podstawie bede skladal reklamacje.No i zobaczymy co dalej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oto kontynuacja mojej korespondencji z ASUSEM.Jeszcze raz bardzo prosze o translacje."Yes, I understand. But when you increase the memory frequency, the thermal diod in GPU is activating. Maybe the diode or other thermal circuits are broken. Try to contact your seller for reclamation (due to ASUS SmartDoctor malfunction).Dzieki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Yes, I understand. But when you increase the memory frequency, the thermal diod in GPU is activating. Maybe the diode or other thermal circuits are broken. Try to contact your seller for reclamation (due to ASUS SmartDoctor malfunction).

Tak, rozumiem. ale kiedy podwyzszasz taktowanie pamieci, dioda termiczna zawarta w GPU aktywuje sie. moze dioda albo inne termiczne przewody(?) sa uszkodzone. sprobuj sie skontaktowac z twoim sprzedawca w cele reklamacji (z powodu nie dzialajacego ASUS SmartDoctor)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@mcgron

Spróbuj wyedytować bios

Sorki co to znaczy?

Tak, rozumiem. ale kiedy podwyzszasz taktowanie pamieci, dioda termiczna zawarta w GPU aktywuje sie. moze dioda albo inne termiczne przewody(?) sa uszkodzone. sprobuj sie skontaktowac z twoim sprzedawca w cele reklamacji (z powodu nie dzialajacego ASUS SmartDoctor)

Dzieki za tlumaczenie.Odpowiedz ASUSA otwiera mi droge reklamacyjna i mam zamiar z niej skorzystac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oj przeminela, przeminela... dzisiaj przyszedl do mnie wygrany w konursie FEAR. jak nie mialem oryginalnej gry to nie chcialo mi sie grac, bo i po co skoro grafika na fx jest kijowa. ale skoro juz mam oryginala to zmiana na 6600(GT) coraz blizej...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja zmieniłem na 9700PRO ( w sumie kosztował tyle co mój stary FX ) i musze powiedzieć że ta karta wymiata... FX prześciga ją tylko w 3DM2003 ( o 600pkt ), ale to raczej kwestia czasu, bo juz niedługo przyjda radiatorki i zabieram się za OC ;)

Ps. W Call of Duty 2 gracie na DX9 czy DX7 ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja na swoim r9800pro z O/C gram na dx7 bo w 9 zwalnia poniżej 20Fps-ów <_<

Nie ma bata ! No ale chyba w DX9 Ci zwalnia dopiero w 1024x760 i wszystko na maximum ? Twój sprzęt powinien z tym sobie radzić :| U mnie w 800x600 high + soft smoke ( ten efekt jest wypasiony w tej grze ) 30-35 FPS, w zadymie około 25...

Zresztą... Chodziło mi o to jak się ta gra sprawuje na FX, bo w 3DM05 było fatalnie, a taki NFS:MW(DX9) z tego co wiem chodził całkiem fajnie i grafa nie protestowała tak jak w benchu...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam, ja mam problem z moim fx 5900 od dłuższego czasu, jak już sie uruchomi system poprawnie [70% szans] to przy dużym obciązeniu graficznym typu jakies efekty odbić słońca itp - grafika zaczyna świszczeć, czasami gaśnie monitor, czasami występuje świszczenie+ekran w paskach niewiadomo czym - ogólnie zmaazanie jakby karta chodzila na super podkeceniu w windowsie natomiast przy odpaleniu winampa + firefoxa i otwarciu kilku zakładek ekran gaśnie, zapala sie i zawiesza na moment po kilkunastu sekundach dopiero można dalej pracować, mógłby ktoś poradzic co może byćtego przyczyną?:[, z góry thx za wszelkie odpowiedzi

p.s. ostatnio też często pojawia się napis "mode not supported" podczas odpalania nawet age of empires 2, które nie ma przecież jakiejś oszałamiającej grafiki :(

Edytowane przez kukov

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja jesio czekam na odpowiedz z ACTIONa co do moje FX 5900 :/ mam nadzieje ze cos konkretnego mi dadza za te 657 zeta ktore zabulilem za 5700 :/

i sie zacznie giercowanie

:D bo MW dosc kiepsko na gf2 wyglada :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam, ja mam problem z moim fx 5900 od dłuższego czasu, jak już sie uruchomi system poprawnie [70% szans] to przy dużym obciązeniu graficznym typu jakies efekty odbić słońca itp - grafika zaczyna świszczeć, czasami gaśnie monitor, czasami występuje świszczenie+ekran w paskach niewiadomo czym - ogólnie zmaazanie jakby karta chodzila na super podkeceniu w windowsie natomiast przy odpaleniu winampa + firefoxa i otwarciu kilku zakładek ekran gaśnie, zapala sie i zawiesza na moment po kilkunastu sekundach dopiero można dalej pracować, mógłby ktoś poradzic co może byćtego przyczyną?:[, z góry thx za wszelkie odpowiedzi

p.s. ostatnio też często pojawia się napis "mode not supported" podczas odpalania nawet age of empires 2, które nie ma przecież jakiejś oszałamiającej grafiki :(

a jaka zasiłka ?? Model+Moc ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chieftec 420, raczej nie powinno brakować mu mocy :{ mam tylko 1, dysk 1 napęd, 2 dodatkowe wiatraczki, nawet fdd nie mam ;d.Teraz mam radka 9250 bo inaczej nie mógłbym odpisać [teraz się tamta grafika nie odpala - zamazuje ekran w windowsie, ekra gaśnie] Jest jakieś wyjście z tej sytuacji, karte mi 2-krotnie odsyłano pisząc iż jest sprawna(?!!?), a ja nadal miałem te paski i gasnący ekran, nie mówiąc o zamazywaniu ekranu, ewentualnie jaką kartę byście polecali, która by była lepsza od tej a jednocześnie nie za droga ;]

p.s. zauważyłem, że ekran gaśnie na tej grafice też, ale tylko jak np. odpale jakis program to zgaśnie na chwile, odpali program [nawet gadu-gadu] i ekran znowu się włącza

Edytowane przez kukov

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chieftec 420, raczej nie powinno brakować mu mocy :{ mam tylko 1, dysk 1 napęd, 2 dodatkowe wiatraczki, nawet fdd nie mam ;d.Teraz mam radka 9250 bo inaczej nie mógłbym odpisać [teraz się tamta grafika nie odpala - zamazuje ekran w windowsie, ekra gaśnie] Jest jakieś wyjście z tej sytuacji, karte mi 2-krotnie odsyłano pisząc iż jest sprawna(?!!?), a ja nadal miałem te paski i gasnący ekran, nie mówiąc o zamazywaniu ekranu, ewentualnie jaką kartę byście polecali, która by była lepsza od tej a jednocześnie nie za droga ;]

p.s. zauważyłem, że ekran gaśnie na tej grafice też, ale tylko jak np. odpale jakis program to zgaśnie na chwile, odpali program [nawet gadu-gadu] i ekran znowu się włącza

Jeżeli masz pasy to już na bank masz spieprz*** pamięci. Miałem kiedyś to samo, a tej cenie to FX to bym brał 9700pro - pełnego 256bit i 8potoków.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

QRDE, ja za swojego FX'a dałem 1050 zł :( Ale cos się chłopak długo trzyma, teraz przesiadka na s939 i przydałaby sie karta na PCI-E :) Pomarzyć można, ciekawe czy jakby karta padła to wzieliby pod uwagę ile za nią zabuliłem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co byście doradzali w tej sprawie skoro najprawdopodobniej padły pamięci a odsyłka do sklepu nic nie daje :{ co więcej kumpel mówi, że u niego działa :{, sam już nie wiem co to jest

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oddam to http://www.allegro.pl/show_item.php?item=79792528

za 5900XT@460/920 na standartowym biosie.

Hę? Skrojony 9700PRO za FX'a rakiete ? :P No way... Nie wiem czy kogoś znajdziesz :P Jak szukasz 5900XT z takimi zegarami to patrz na firme Point Of View, moja na standardzie szła 480/950, ale nie dałem rady zrobić 500/1000 :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...