Skocz do zawartości
Vader_

Geforce Fx 5900 / U / Xt / 5950u

Rekomendowane odpowiedzi

A co sądzicie o 5900XT Prolinka Golden  limited ?

Puściłem go na  

455/832 i chodził bardzo ładnie stabilnie, jednak 3dmarczek zaczął pokazywać niższe parametry niż bez o/c. Dziwne??

Dołączona grafika

To nic dziwnego poprostu przesadziłeś trochę z taktowaniem i karta zaczeła generować błędy (nie mylić z artefaktami).

Zacznij od 450/800 i potem stopniowo podnoś taktowanie co 5-10MHz i puszczaj 3DMark03. Tak powinieneś dojść jakie taktowania są najlepsze dla twojej karty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam panów. Mam prośbę do posiadaczy FX`ów oraz FARCRY. Chodzi o malutki teścik (10 min). Ustawcie tą gierkę na 1280*720 w oknie (na dole widać wtedy wskazania czujnika ze sterów). Spójżcie przez lunetę snajperki na czarne niebo z maksymalnym powiększeniem, najlepiej nadaje się do tego "Nocny łowca", to wszystko. U mnie po trzech minutach takich oserwacji jest 78-80*C, w chałupie 28. Będe wdzieczny za odpowiedż. POZDRO!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam serdecznie,

cracko mam identyczną kartę też prolinka też GL tyle tylko że chyba jakaś lepsza wersja...

na standardowym chłodzeniu chodzi od tygodnia.. 3dmark03 pochodzil kilka razy, ostatnio ostro grywam w X2 - a to dość wymagająca gierka

i stabilnie się zachowuje na ustawieniach 550/930

temperatura wg wskażnika karty ( mam go na panelu przednim )

pokazała maksymalnie 63,6*C... ale tylko raz... zazwyczaj dochodzi do 59,8*C

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

DerryFH- a używasz może tego magicznego programu PATROLMAN z CD dołączonego do karty - tam po wciśnięciu klawisza AUTO - prędkość obrotów coolera na karcie graficznej wzrasta do 5000 - może to coś pomoże.

Ja swoją płytkę gdzieś przy przeprowadzce włożyłem więc jak byś jakiegoś linka do tego zapodał to bardzo chętnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam takie małe pytanko ? Może nie w tym dziale ,ale proszę wybaczcie mi :oops: Pytanie odnośnie mojego Fx 5900 XT Chodzi o taką sprawę iż w Doom 3 karta smiga aż miło na rozdzielczości 1204-768 i opcie grafiki na high.,gra sie płyniutko!! Teraz defakto sprawy :? Po zainstalowaniu starszej gry ( Vietcong) + dodatek (Frist Alpha) gierka strasznie zwalnia a czasami nawet się zatrzymuje na sekunde!! i to dość często! Czyli z mojego chłopskiego rozumowiania to nowa grafa nie nadaje się do starszych gier pod DX-8.1!! 8O Chyba że coś mi podpowiecie bo ta gierka jest naprawdę super, ale problem z jej płynnością :cry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie jest wina grafy tylko sterowników lub tej gry która nie obsługuje nowych kart.

:idea: Biosy do 5900,5900XT,5900U,5950U:

:arrow: http://members.lycos.co.uk/biosforall/

:arrow: Znajdziecie tam biosy orginalne i zmodyfikowane do większości kart :D 59xx sprzedawanych na terenie naszego kraju.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spróbuj zrobić taki trik:

- Odinstaluj dx9 (np. dxbusterem)

- Zrób reset ;)

- Zainstaluj Directa 8.1

- Zrób reset ;) ;)

Bardzo możliwe że VC ma jakieś problemy pod dx9 - jak np. niespatchowany 3dMARK 2001. Poszukaj też na sieci jakichś najnowszych łatek, może któraś usunie problem.

Good luck 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Haaah ! Nareszcie !!!

Dotarł mój FX 5900 XT

Pierwsze wrażenie: ale niebieska kobyła! pudło też jak pod wagon kolejowy a nie kartę graficzną (to z diabołem) ;)

Oczywiście od razu po włożeniu do kompa zaczęły się testy (zestaw testowy jak w podpisie):

Standard: 390/700 - 4877

Overclocked (Riva Tuner): 450/875 - 5593

Na 490/875 powiesiło się na 3dM03 ale to mogło być z winy proca jest gorąco, a jedzie na starym chłodzeniu i mógł zawału dostać ;P

Wyników w 3dM01 na razie nie podaję bo sprawa się toczy...

Napiszcie jak widzicie takie wyniki, w normie, czy odstają od średniej w którąś stronę ?? W RivaTunerze przy 875 MHz na ramie pojawia się wykrzyknik -czy można z tego wywnioskować czas dostępu do pamięci ?

Karta to prolink 5900 XT nie GL, bez radiatorów na pamięciach i jakimś nietypowym chłodzeniu - luks i rafalmag wiedzą o co chodzi - dostali foty.

W miarę postępów badań i dalszego OC będę przesyłał kolejne informacje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki za podpowiedż! U mnie na zegarkach 400/780 w 3DeMarku 03 5400 z groszami to już masz małe porównanie! Chyba nie wyżuce DX 9 bo wole Domm 3 niż VC to takie moje zdanie . A VC też sie zagra tylko gorzej chodzi niż Doom.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Haaah ! Nareszcie !!!

Dotarł mój FX 5900 XT

Pierwsze wrażenie: ale niebieska kobyła! pudło też jak pod wagon kolejowy a nie kartę graficzną (to z diabołem)  ;)

Oczywiście od razu po włożeniu do kompa zaczęły się testy (zestaw testowy jak w podpisie):

Standard: 390/700 - 4877

Overclocked (Riva Tuner): 450/875 - 5593

Na 490/875 powiesiło się na 3dM03 ale to mogło być z winy proca jest gorąco, a jedzie na starym chłodzeniu i mógł zawału dostać ;P

Wyników w 3dM01 na razie nie podaję bo sprawa się toczy...

ten wynik za ciekawy nie jest i nie skcz tak z taktowaniem, z 850 na 890.

Napiszcie jak widzicie takie wyniki, w normie, czy odstają od średniej w którąś stronę ?? W RivaTunerze przy 875 MHz na ramie pojawia się wykrzyknik  -czy można z tego wywnioskować czas dostępu do pamięci ?

Karta to prolink 5900 XT nie GL, bez radiatorów na pamięciach i jakimś nietypowym chłodzeniu - luks i rafalmag wiedzą o co chodzi - dostali foty.

W miarę postępów badań i dalszego OC będę przesyłał kolejne informacje.

ten wnik zaciekawy nie jest. i nie skacz tak z taktowaniem - pomalutku trza :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak powiedziałem - sprawa w toku :)

ale na 900 Mhz RAM bez radiatorków to już wysiadło :( Oj będzie trzeba pociąć jakiś stary radiator od Pentelki 1...

Aha - Tomuś, z tym DXem to nie na stałe, tylko żeby sprawdzić czy to nie on bruździ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tiaa, tylko te stery są tylko pod XP/2k a ja używam Me... Nie wiesz jakie są ostatnie dla "normalnych" windowsów ??

Co do szoku - jak zobaczyłem niecałe 14 tys. to... się nie zdziwiłem - poczytałem trochę postów na tym topicu i byłem przygotowany, tak samo nie zadziwiło mnie to że Aida pokazuje core tylko 300 Mhz - tak ma w 2d :)

Aha tak z innej beczki - zrobiłem fajną rzecz - wyciągnąłem z szuflady antycznego Titana którego dostałem jak kupowałem Durnia 1000, przeszlifowałem mu podstawę, potem wygładziłem pastą polerską do lusterka, zapodałem i szczena mi opadła - ten antyk obniżył mi temp. procka w stresie do 51 a na idle: 36 - 39 stopni!!! A pamiętam że jak go miałem na lekko podkręconym durniu, ale bez tej polerki to mi się gotował - LUDZIE POLECAM szczególnie właścicielom gorszej klasy coolerów przepolerujcie je ! Możecie się zdziwić - opis parędziesiąt postów temu na tym topicu z tym że mnie to zajęło pół godziny: papier 800 i pasta altuglas 1 do polerowania plexi...

Co do wyników, u mnie na podanych przez Tomusia zegarach wyciągnęło 5166 - zestaw jak w opisie. Podejrzewam że różnice są spowodowane innym prockiem, swoje robią też pewnie stery i wersja dx.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam was!

Bardzo mnie zainteresowal ten artykul :) i sporo ciekawych rzeczy sie dowiedzialem o karcie fx 5900XT.

Sam jestem posiadaczem takiej karty, a dokladnie

Gainward FX PowerPack! Model Ultra-1100XT TV+DVI "Golden Sample" :D

Jest to juz moja druga karta tego modelu. pierwsza musialem oddac do reklamacji, poniewaz mialem taki sam problem Jak Luks__pl, mianowicie pojawily mi sie nagle kolorowe paski na ekranie...nie mialem obrazu. nawet przy wlaczeniu komputera... :(

Chcialem pogratulowac Luks__pl za ciekawy temat i podziekowac podowiedzi.

postanowilem tez sam spr. na co stac moja karte :twisted: i moje pamieci na grafie :wink:

I tu mam pare pytan do Luks__pl:

zainstalowalem coolbits forceware i tam jest taka zakladka "czestotliwosc taktowania". udalo mi sie podkrecic na 460/850. jeszcze wyzej nie spr. ale po wcisnieciu "wykryj optymalne czestotliwosci" program wskazuje 465/856. uruchamialem 3DMark01 i nie pokazuje mi zadnych artefaktow. ale jest problem bo im wyzsze czestotliwosci, tym nizsze pkt w 3DMarku01. aktualnie na tych ustawieniach mam 6200-6300pkt. chociaz szczerze powiem ze mnie to nie martwi za bardzo bo na nowych grach widze poprawe jesli chodzi o fps :D mam zainstalowane forceware 61.77 i DX 9.0c.

Jak myslisz Luks__pl, ile mi sie jeszcze uda wycisnac z tej karty na standardowym chlodzeniu? czym spr. temp na pamieciach i na procku graf.?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

6300 w 3d Marku01, na pewneo nie w 03 ?? Bo fakt że w 3dM2001 te karty nie pokazują pazurów, ale nie do dx 8 one są, chociaż to i tak trochę mało. Sprawdzaj ją na 2003, a jeśli takie masz wyniki w 2003 to już całkiem OK. Z resztą - jeśli mówisz że w grach masz poprawę to nie ma się co martwić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Temperature możesz sprawdzić tylko dokupując termometr z płaskim czujnikiem, który można zamocować obok rdzenia. Karta ta nie posiada pomiaru temperatury.

Co do reszty to odezwe się do Ciebie an GG.

:arrow: Znajdziecie tam biosy orginalne i zmodyfikowane do większości kart :D 59xx sprzedawanych na terenie naszego kraju.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

6300 w 3d Marku01, na pewneo nie w 03 ?? Bo fakt że w 3dM2001 te karty nie pokazują pazurów, ale nie do dx 8 one są, chociaż to i tak trochę mało. Sprawdzaj ją na 2003, a jeśli takie masz wyniki w 2003 to już całkiem OK. Z resztą - jeśli mówisz że w grach masz poprawę to nie ma się co martwić.

Jest to na pewno 3dmark2001. jeszcze rozrozniam napisy...

3dmarka03 nie instalowalem bo robilem ostatnio porzadki na kompie.

Ale moje zdanie jest takie ze wynik tej karty w 3DMarku01 zalezy przede wszystkim od sterownikow, bo na starszych sterownikach kolega z ta sama karta mial wynik ok. 13k

Co do temperatury na tych ustawieniach ktore podalem moge tyle powiedziec, ze dotykajac palcami radiatorow to sie nie opazylem, byly cieple ale nie gorace. szacuje wiec temp. na 40-50. ale to oczywiscie nie sa zadne wiarygodne dane :wink: spr. dzis termometrem 8) (oczywiscie chodzi mi o temperatury w stresie)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cracko niestety nie używam Patrolmana.. nie wiem czemu ale po wlaczeniu tego programiku, zawsze mi wyje ten cholerny dzwonek i nic sie nie da ustawic.. nawet jak lecialem na defaultowych czestotliwosciach... po pol minuty wycia mialem tak dosc ze go odinstalowalem.

Nie wspomne nawet ze nie moglem nic podkrecic w ustawieniach bo sie krzaczylo.... dlaczego ? chgw.. 2x instalowalem.. nawet nowa instalke windy postawilem.. i nic...

Na razie poniewaz temperatura utrzymuje sie w normie to sie wentylatorem nie przejmuje... zazwyczaj podczas obciazenia kreci sie na 3500-3800.. fakt przy 5k t. spadlaby pewnie o jakies 2-3 stopnie..

na razie przymierzam sie do zmiany biosa, oraz chlodzenia... czekam tylko na jakis przyplyw gotowki...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale moje zdanie jest takie ze wynik tej karty w 3DMarku01 zalezy przede wszystkim od sterownikow, bo na starszych sterownikach kolega z ta sama karta mial wynik ok. 13k

Co do temperatury na tych ustawieniach ktore podalem moge tyle powiedziec, ze dotykajac palcami radiatorow to sie nie opazylem, byly cieple ale nie gorace. szacuje wiec temp. na 40-50. ale to oczywiscie nie sa zadne wiarygodne dane :wink: spr. dzis termometrem 8) (oczywiscie chodzi mi o temperatury w stresie)

Wynik jak u mnie (6100-6300). KnoXar jaki masz konfig?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wynik jak u mnie (6100-6300). KnoXar jaki masz konfig?

CPU: athlonxp 2000+ Thorton (12,5 * 133)

MoBo: ASUS A7N8X-X

PAMIEC: 2*256mb ddr 400MHz "Good-Ram"

ZASILACZ: Chieftech 420Watt

HDD: Seagate Barracuda 40 GB ATA100 :cry:

(ale szykuje sie zmiana dysku, czekam na wyplate :wink: )

System mam zasyfiony. nie mam czasu zeby odswiezyc...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:D Wynik Suchegojastrzębia

:arrow: Dołączona grafika

Taktowanie karty 465/930 (orginalny bios).

Taktowanie CPU: Athlon 2400 @ 13*174 (1,85V)

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale gafa haha

:? O co Ci chodzi :?: :?: :?:

:arrow: Znajdziecie tam biosy orginalne i zmodyfikowane do większości kart 59xx sprzedawanych na terenie naszego kraju.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...