Skocz do zawartości
Vader_

Geforce Fx 5900 / U / Xt / 5950u

Rekomendowane odpowiedzi

Chłodzenie na leadteku jest bardzo dobre. Spokojnie pociągnie rdzeń podkręcony na 500-510 MHz, a temperatura nie przekroczy 70 stopni. Zdejmij tylko tą siatkę zabezpieczającą wentylator (ona ogranicza przepływ a do niczego nie jest tam potrzebna).

Pamięci na kartach leadtek 5900XT są tylko oznaczone jako 2.8 ns, w rzeczywistości są to 2.2 ns (moje chodza na 1000 MHz po zmianie biosu na 5950 Ultra Leadtek).

Bios flasciach!esz w dosie, programem winfast flash... na pclabie był kiedyś poradnik o modowaniu 5900XT, tam jest dokładnie wszystko opisane. Jeżeli pamiątki Ci chodza na 950 MHz bez zmiany biosu, to spokojnie możesz próbować flashować ją różnymi zmodowanymi biosami (z ostrzejszymi timingami, innymi napięciami itp)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i miałeś racje Mafia35 - mam hynix 2.8 (f-28) teoretycznie(sam wiesz że różnie może być 2.5 a może 2.2 jak u ciebie) :) Może jednak coś się uda pokręcić. Czy myślisz że chlodzenie wodne na grafie(brak wentylatorka dmuchającego na pamięci) może powodować to że pamięci się grzeją i dlatego kręcą się bez artów tylko do 800 - oczywiście na starszych sterach do 56.72 bo na nowych to już sam wiesz poprostu lipa.

Jaki bios mi polecasz? Czy ewentualnie możesz mi przesłać zalecany przez ciebie biosik na maila - brodzitsu(nie wpisywać tego co w nawiasie - spam!!!)@o2.pl ? Będe bardzo wdzięczny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

swojego leadteka podkręcałem tylko winfoxem,jak pisałem mam ustawienia 450 na 950 oamięci,wynik w 3dmarku03 5860 pkt,czyli słabo jak na te wartości,

z tego co piszecie to jest to wina napięcia karty, po wgraniu biosu od 5950 będę miał większe napięcie i lepsze wyniki??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i miałeś racje Mafia35 - mam hynix 2.8 (f-28) teoretycznie(sam wiesz że różnie może być 2.5 a może 2.2 jak u ciebie) :) Może jednak coś się uda pokręcić.  Czy myślisz że chlodzenie wodne na grafie(brak wentylatorka dmuchającego na pamięci) może powodować to że pamięci się grzeją i dlatego kręcą się bez artów tylko do 800 - oczywiście na starszych sterach do 56.72 bo na nowych to już sam wiesz poprostu lipa.

Jaki bios mi polecasz? Czy ewentualnie możesz mi przesłać zalecany przez ciebie biosik na maila - brodzitsu(nie wpisywać tego co w nawiasie - spam!!!)@o2.pl ?  Będe bardzo wdzięczny.

Kreca sie do 800 bo nie masz zmienionego biosu :)

Zaraz ci wysle bios na ktorym chodzi moja karta. Jesli masz hynixy f=28 (to tylko napis :D ) to powinno byc wszystko oki.

Jednak jesli karta nie wstanie to potrzebujesz grafy ratunkowej (czytaj: karty PCI).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

fleshowaliście programikiem dołączonym do kart leadtek?może napiszecie mi prostą instrukcję podmiany biosu leadteka

proszę też o jakiś dobry biosik:-) bachus81@tlen.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wieeeelkie dzięki suchy jastrzębiu:-),po wgraniu nowego biosa osiągi wzrosły do 6170 pkt na ustawieniach 470/920

przy 950 pojawiły się atrefakty,spróbuję jeszcze troszke podkręcić

jeszcze raz dzieki Tomek i sorki za to zę jestem taki głąb:-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bios robił luks to jemu dziękuj, ale ciesze się że pomogło.

Luks da mi coś zmiana napięcia tak jak tu:

???

Pomjając timngi latencje i taktowania. Czy GPU pójdzie wyżej niż na 1,4V ?

:?: Czy trzeba robić vmod`a?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Juz po formacie, z nowym biosie w karcie - dzieki Luks! :D

Szkoda tylko ze nie powiem jaki przyrost predkosci, bo nie pamietam wynikow ze starym biosem... Ale w 3D Marku 2001SE na najnizszych detalach (ustawiane przez nvhardpage) przy rdzeniu 454 i pamieciach 851 oraz PIV 2.4@2.75 osiagnalem 13865 :D Jak dla mnie niezle :D

A druga sprawa to czy ktos ma moze linka do strony gdzie podaja jak zmienic FX5900XT na FX3000, tylko ze do jakiejs polskiej, bo kiedys widzialem linka, ale do chinskiej.....

I jeszcze jedno: Luks, nie ma innego tekstu o edycji biosu ?? Bo U mnie z niemieckim Ciezko, a z obrazkow to malo sie dowiem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Siemka ponieważ tu też pisałęm o moich kłopotach z Leadtekiem Ti4200 to napisze jak poszło z wymianą :D Dostałem Leadteka (a jakże :wink: ) 5700 z ViVo. I teraz pytanko do Luksa do tego też przerabiasz biosy :wink: Tak z ciekawości pytam...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Siemka ponieważ tu też pisałęm o moich kłopotach z Leadtekiem Ti4200 to napisze jak poszło z wymianą :D Dostałem Leadteka (a jakże :wink: ) 5700 z ViVo. I teraz pytanko do Luksa do tego też przerabiasz biosy :wink: Tak z ciekawości pytam...

Nigdy tego nie robiłem ale mogę spróbować. Napsiz mi w mailu jakie pamięci są na tej karcie i do ilu się kręcą.

Wszystkim którzy wysłali mi biosy do zmodyfikowania odeślę nowe biosu jutro. Sorry, że musieliście czekać ale miałem bardzo zawalony tydzień.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A druga sprawa to czy ktos ma moze linka do strony gdzie podaja jak zmienic FX5900XT na FX3000, tylko ze do jakiejs polskiej, bo kiedys widzialem linka, ale do chinskiej.....

:?: Pierwsze slysze o czyms takim? To wogole mozliwe? Co to daje?

Luks_pl: Przy zmianie napiecia na 1,5V mowisz o pelnych FX5900 - chodzi tu o pelen chipset czy pelna karte? Bo gpu to ja mam pelny 5900 bez dopisku "XT".

Jesli da sie to ustawic na 1,5V to podkrecalnosc bedzie duzo wieksza?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie niestety nic nie dała zmiana na 1,5V, wzrosła tylko temp. o jakieś 7-8*C. Ale luks pracuje jeszcze nad tym biosem, może będzie lepiej. Chyba że trzeba podnieść napięcie AGP w biosie?

Tylko do ilu jest to bezpieczne? Max. ustawienie to 1,8V.

Jeszcze jedno pytanie - z jakiej linii zasilana jest szyna AGP?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam jestem posiadaczem od jakiegoś czasu Leadteka 5900XT. Wgrałem do niego bios od 5950Ultra i wszystko smiga ja nalezy. Tylko straciłem TV-out. Luks__pl dało by rade coś z tym zrobić. Zmodyfikowac ten bios od 5950Ultra żeby TV-out działał no i może jakiś większy OC :)

ps. super topic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widze ze nie przeczytales tego "super topicu" od deski do deski...

Wgrywanie biosu od 5950Ultra to blad.

Wiecej czadu da ci przerobka biosu od XTeka. Mam nadzieje ze zapisales przed flashowaniem stary bios, bo wlasnie ten musisz wyslac do Luks_a :)

Brak tv-out'a to normalny efekt uboczny przeflashowania karty z XT na ultre. Bardzo mozliwe rowniez ze przelaczylo ci port agp z x8 na x4 oraz wylaczylo SBA i FW. Niestety tego sie nie da zmienic - chyba ze wgrasz zmodyfikowany bios ale od XTeka.

Aha, przy wysylaniu biosu do Luks_a musisz mu napisac jakie masz pamieci (tzn marka i ns).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ponawiam pytanie dotyczace przerobki FX5900 na "FX3000".

Co to daje?

Wzrost ponad 100% w aplikacja OpenGL np. 3DStudioMax. Co do zmiany napięć to musiał byś mieć PCB od 5900 a nie od 5900XT. To czy na blaszce jest napisane 5900,5900XT,5900U,5950U to i tak nie ma znaczenia bo pod tą blaszką i tak jest jeden chipset NV35 (w 5950U jest niby NV 38 ale to jest NV 35, zmiana nazwy miał tylko zachęcić klientów do kupna).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapisałem :) Wyśle go. Czyli zmodyfikowany bios od XT będzie wydajniejszy nawet od biosu od Ultry gdzie moje pamięci leca na 1000Mhz??

update. Zrobiłem testy z modowanym biosami od XT i żaden nie jest tak wydajny jak 5950Ultra a karta przy tym grzeje się nieziemsko.

były to

Leadtek 450/930

Gainward 500/900

i jeszcze jakies :) 475/850

Na wszystkich chodziło dobrze ale nie tak jak na 5950Ultra

I teraz pytanie czy da się tak przerobić ten bios od 5950Ultra żeby działał TV-out??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapisałem :) Wyśle go. Czyli zmodyfikowany bios od XT będzie wydajniejszy nawet od biosu od Ultry gdzie moje pamięci leca na 1000Mhz??

update. Zrobiłem testy z modowanym biosami od XT i żaden nie jest tak wydajny jak 5950Ultra a karta przy tym grzeje się nieziemsko.

były to

Leadtek 450/930

Gainward 500/900

i jeszcze jakies :) 475/850

Na wszystkich chodziło dobrze ale nie tak jak na 5950Ultra

I teraz pytanie czy da się tak przerobić ten bios od 5950Ultra żeby działał TV-out??

Ok zrobiłem ten bios dla Ciebie i wysłałem Ci na maila, sądze, że wszystko będzie działać. Nie mam 100% pewności bo pierwszy raz robie taką sztuczkę z tv-out.

SUPER!!! 5900XT z pamięciami 2,2ns GWARANCJA 3 LATA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

63!!! :( bardzo mało, ja mam spokojnie ponad :twisted: 100 w trybie directX9.0

Witam po dłuższej przerwie.

Nawiązując do CS:S u mnie nie wygląda to tak różowo o ile w trybie dx8.1 mam ponad 120fps to już w dx9 spada mi do ok 60fps stery 66.81 może nowsze sterowniki coś poprawią ale zaczynam w to powoli wątpić

pozdro dla wszystkich FX-owców

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeciez to normalne że Source słabo chodzi na FX. HL2 jest sponsorowany przez ATI i optymalizowany pod te karty. Tego raczej nie przeskoczycie :/

Jak wyjdzie HL2 to od razu biegnę do sklepu po 9800 Pro. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra teraz musi działać http://www.micek.gorzow.prv.pl/~jastrzab

Jest tam luksowy bios do Leadteka A350 XT TDH.

Sprawdżcie prosze i dajcie znać bo męczyłem się z tym 2 tygodnie:((

A no i co z tym zasilaniem szyny AGP bo mnie to dręczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...