Skocz do zawartości
Vader_

Geforce Fx 5900 / U / Xt / 5950u

Rekomendowane odpowiedzi

Hej hej all is oka ale mam jedno pytanko odnośnie chłodzenia (jak zwykle :D) jak wy (konkretnie luks) ten spód tak polerujecie?

:arrow: Dołączona grafika

Pierw papier ścierny zwykły nie żaden wodny 600 potem 1000 a na koniec pasta polerska lekko ścierna do lakierów samochodowych.

:wink: Tą oto metodą macie zabawy na pól dnia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dlaczego mam freeze`y powyżej 465 na GPU?

Albo to wina chłodzenia ale to jest mało prawdopodobne albo po prostu trafiłeś na taką kartę. Jeszcze może być inna przyczyna wgraj nowe stery.

To są jakieś długie zatrzymania czy takie na około 0,5 sekundy :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mi sie wydaje ze luks polewrował ficlem(reczie lub na wiertarce) i do tego jakas pasta polesrska ale nie jestem pewien...

Eeeee... heh gib, coś mi się zdaje że luks traktuje to jak tajemnice :lol:

Co jak co ale taka polerka to wyższa jazda...

To nie żadna tajemnica, próbowałem też filcem na wiertarce zamocowanej w statywie ale to nie zdje egzaminu, musiałem potem jeszcze raz równać bo mi się nierówności się porobiły. Więc postanowiłem wszystko robić ręcznie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiem czy ktos mial/ma podobne 'objawy' co ja :wink: ?

w tej chwili posiadam Leadtek'a A350XT TDH (rev. D2)... standard raczej.. kostki hynixa AF-28... wymienione chlodzenie rdzenia i dolozone ramu...

efekt jaki wystepuje jest dosyc dziwny, albowiem przy podkrecaniu przez zakladki systemowe czy tez poprzez RivaTuner'a nie idzie ustawic wyzszego taktowania rdzenia.. i tak dla sterow 56.72 konczy sie na 448MHz.. dla najnowszych Forceware'ow na 398MHz :roll: ... standardowo wyrzuca blad przy tescie ze sterowniki nie byly w stanie przejsc wewnetrznego testu dla danej czestotliwosci itd... poprzez modyfikowanie BIOSU moge ustawiac czestotliowsci dowolnie i dziala elegancko bez artefaktow (zmienione latency, timingi, napiecie dla throtling gdyz tabele napiec mam typowa dla XT no i zegary)... wyglada mi to na jakas blokade w sterownikach a co smieszniejsze im nowsze tym nizej teoretycznie moge krecic rdzen :wink: zmiana ID chipu na ultra czy 5950 nic nie zmienia...

troche to nie wygodne... aby podkrecac musze za kazdym razem modyfikowac bios :roll:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pierwszy raz spotykam się z czymś takim. Blokady w sterownikach nie ma bo ja mam w biosie ustawione 390MHz a w sterownikach 500. Tylko mam inny problem mianowicie z pamięciami co ustawię 900MHz to po ponownym uruchomienu komputera mam znowu 700MHZ pomimo, żę zaznaczyłem "zastosuj zmiany przy ponownym uruchamianiu", a na rdzeniu jest 500MHz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

luks__pl co do twojego problemu to slyszalem o tym i nazywa sie to "efektem throtthling"

Mozna go wyeliminowac za pomoca modyfikacji biosa lub za pomoca najnowszej Riva Tuner chyba 20 RC15.

To nie jest efekt throtlingu bo throtling odpowiada za obniżanie taktowania rdzenia i nie ma nic wspólnego z pamięciami. Już do tego doszedłem to była wina sterwników.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej hej all is oka ale mam jedno pytanko odnośnie chłodzenia (jak zwykle :D) jak wy (konkretnie luks) ten spód tak polerujecie?

Pierw papier ścierny zwykły nie żaden wodny 600 potem 1000 a na koniec pasta polerska lekko ścierna do lakierów samochodowych.

ja mam lepszy pomysl na wykonczenie

diamentowa pasta polerska - tubka 5g kosztuje 50zl ale tym sie lustra robi:)))

http://www.labsoft.com.pl/cenypap.htm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

diamentowa pasta polerska - tubka 5g kosztuje 50zl ale tym sie lustra robi:)))http://www.labsoft.com.pl/cenypap.htm

Tylko kto taką ma w domu lub będzie specjalnie zamawiał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

diamentowa pasta polerska - tubka 5g kosztuje 50zl ale tym sie lustra robi:)))http://www.labsoft.com.pl/cenypap.htm

Tylko kto taką ma w domu lub będzie specjalnie zamawiał.

ULTRAZBOCZENIEC :lol: ;]]]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam znow przetestowalem 2 biosy ktore mi wyslales. Wiec bios_1 okazal sie ciut lepszy od drugiego ale wydajnosciowo jesli chodzi o 3dmarka 2003 ani jeden ani drugi niewniosl wzrostu wydajnosci w porownaniu do orginalnego biosu.Jedynie te ustawienia ktore sa zawarte w w tym artykule wnosza duza poprawe wydajnosci tylko ze kosztem sporej temperatury.Wiec chyba niebede juz ci trul zebys probowal kolejny raz bo pewnie niejestem pierwszym i ostatnim ktory prosil ci o modyfikacjie biosu.Ale jesli niebedziesz mial nic przeciwko chetnie przetestuje kolejne wersjie do mojej karty.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dropas to nie jest dla mnie żaden problem, wręcz przeciwnie potrzebuje ludzi do testowania biosów. Gdybym nie rozsyłam tych biosów to napewno nie napisał bym tego mojego arta bo jak bym przetestwał te zmiany jak mam tylko jednego 5900XT, a tak wysłałem 10 bisów wszystkim działały więc opisałem w moim artykule jak to można zrobić samemu.

Co do temperatury to nie uda się tego uniknąc wkońcu coś za coś. Zyskujesz wydajnośc to i temperatury rosną, na to już nic nie poradze. Postaraj się o jakieś radiatorki na pamięci bo zmiany opisane w artykule dają najlepsze rezultaty (na pamięciach hynix).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czemu ale ci z MMV nie dają oznaki życia :(

To jest mój mod na GF 2 MX: (PROGRES: ||:::::80%:::  || )

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Maybe go "przestosować" (:D) na FX'owego???

Chłodzenie śwetne ale widzę na pierwszym zdjęciu dwa gniazda zasilania, jedno 3 pinowe od wiatraka, ale od czego to drugie z końcówką męską i żeńską???

Co do MMV to raczej może być wina kuriera, zawsze możesz do nich zadzwonić i zapytać się czy już oddali do wysyłki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Będę dzwonić do MMV.

Drugie pod przyszłą rozbudowę chłodzenia lub MODA napięcia (sam nie wiem :P :?: ). Po drugiej stronie radiator Tt by chłodził ramy od tylca też chociaż moduły są tylko z przodu płytki :!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do radiatorkow to jutro sobie sam sprawie i jak cos to wgram ten bios ktory sam zrobilem dzieki twojemu artowi.A tam pozatym mam pytanie o 2 tranzystory krzemowe na reversie karty ktore strasznie sie grzeje jak je dotkne to paza po 3 sekundach czy mozna na nie rowniez przykleic male radiatorki i czy mozna dostac podobny wentylator jaki zastosowano na FX5900Ul chodzi mi o model MSI lub jakis inny ktory bedzie pasowal.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam pytanie moze nie zwiazane z tematem ale musze zadac ;)

Jak z wydajnoscia kart w najnowszych grach? Takich jak Far Cry, Doom3?

Oraz jakosc obrazu w porownaniu z Ati? Obrazu na FX'ach nie mialem okazji jeszcze ogladac dluzej niz 5min. naraz wiec za duzo nie zobaczylem ;). Jak na takie krotkie przygladanie sie nie zauwazylem roznic ale co mozna zobaczyc w 5 minut ;).

A teraz pytanko bardziej zwiazane z tematem.

Qmpel ma Winfasta 5900XT, ktory kreci sie na 460 z hakiem na rdzeniu i 900 na pamiatkach. Czy to dobry wynik? Dodam ze na pamiatkach ma jakies radiatory. Karta nie fleszowana. Czy jakby zmienil bios to rdzen poszedlby wiecej?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokladnie te ktore sa opisane  1 i 2  i wlasnie o te mi chodzilo.

No to akurat wiem co to jest, są to regulatory napięcia ISL6522CB to właśnie one są odpowiedzialne za napięcia na GPU i pamięciach sam właśnie teraz szlifuje radiatorek na nie. Nic nie powinno im się stać ich temperatura dopiero znacznie wzrośnie po zrobieniu v-moda. Więc jeżeli nie planujesz v-moda to nie ma potrzeby ich specjalnie chłodzić. Jeśli jednak chcesz je schłodzić i planujesz potem v-mod to radiatory nie powinny być szersze niż 2,5mm bo przy robienu v-mod trzeba mieć swobodny dostęp do nóżek tych kontrolerów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oraz jakosc obrazu w porownaniu z Ati? Obrazu na FX'ach nie mialem okazji jeszcze ogladac dluzej niz 5min. naraz wiec za duzo nie zobaczylem ;). Jak na takie krotkie przygladanie sie nie zauwazylem roznic ale co mozna zobaczyc w 5 minut ;).

Qmpel ma Winfasta 5900XT, ktory kreci sie na 460 z hakiem na rdzeniu i 900 na pamiatkach. Czy to dobry wynik? Dodam ze na pamiatkach ma jakies radiatory. Karta nie fleszowana. Czy jakby zmienil bios to rdzen poszedlby wiecej?

Ja w FarCry i Doom3 gram w 1024/768 i w obu przypadkach ustawienia high.

Miałem przez kilka dni radka 9500pro i w jakości obrazu nie zauważyłem rożnicy.

Jest to dobry wynik jeżeli chodzi o pamięci bo z rdzeniem to nie zabardzo. Zmiana biosu będzie mieć wpływ tylko na pamięci z rdzeniem już nic się nie zrobi, chyba, że v-mod.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A wlasnie zapomnialem dodac ze ostatnio podczas zmieniania pasty na rdzeniu i demontowaniu kolkow mocujacych niechcaco paznokciem oderwalem tranzystor ktory znajdowal sie obok kolka tego przy AGP

moge dodac tyle ze sa tam dwa i ja jednego niemam.Wiec mam pytanie do czego on sluzy, za co jest odpowiedzialny i jaka ma on wartosc bo obecnie mam wlutowany inny w jego miejsce i ma wartosc taka sama jak ten drugi.Bede wdzieczny za pomoc w odgadnieciu jaki tam spowrotem wlutowac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sam miałem podopbny wypadek z moim GF4Ti ale :) udało mi się odnaleźć odłamaną część, bo tak nie :( miał bym pojęcia czym ją zastąpić bo :( nie było na niej oznaczeń. Jak na tej były jakieś oznaczenia to możesz dokładniej na jakimś zdjęciu karty zaznaczyć gdzie była.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie do luksa_pl:

Asusy w ogóle sa jakieś inne, ja mam V9950 ( nie SE ) - róznica to pamięci hynixa 2,2 ns.

Mam dziwny problem - przy wszystkich nowych sterach po zwiększeniu taktowania wyniki w benchmarkach spadają o 100! Wszystko chodzi jak na moim starym radku 9600.

Czyli karta staje sie praktycznie niepodkręcalna.

przy starszych sterach 5X.XX nie ma tego problemu i kręci sie wyśmienicie ( ok 500/ 980 ).

Problem w tym że doomy, farcrye i inne nówki raczej potrzebują tych nowych sterów.

Na razie rozwiązałem problem biosem od ultry - dalej nie moge podkręcać ale defaultowe ultra chodzą bez problemu.

Teraz mam stery 62.20.

Jeszcze jedna ciekawa sprawa - na biosie od ultry w idle temp pokazuje ok 45 st. a na orginalnym biosie 55 st ( zrozumiałbym gdyby było odwrotnie ). Za to w stresie na biosie ultry max 82 st a na normalnym 5900 max 76 st. Ciekawa sprawa.

1. gdybym wysłał Ci org. bios od karty ASUSA przygotowałbyś go pod te hynixy 2,2?

2. Co jest s tymi sterami - miałeś coś podobnego?

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja w FarCry i Doom3 gram w 1024/768 i w obu przypadkach ustawienia high.

Miałem przez kilka dni radka 9500pro i w jakości obrazu nie zauważyłem rożnicy.

Jest to dobry wynik jeżeli chodzi o pamięci bo z rdzeniem to nie zabardzo. Zmiana biosu będzie mieć wpływ tylko na pamięci z rdzeniem już nic się nie zrobi, chyba, że v-mod.

ja miałem radka 9700 pro i teraz mam leadteka i niestety jakość obrazu lepsza była w ati, jednak wydajność fx jest większa

udało mi sie na swim wyciągnąć @462/970 może jeszce pamięci wykręce bo czekam na miedziane revolteci flower

aha i czy coś jeszcze dało by się wycisnąć z tej grafy zmieniając coś w biosie bo na procu 1900(fsb200) w dmarku daje mi tylko 5949 a 6000 to lepiej wygląda

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie do luksa_pl:

Asusy w ogóle sa jakieś inne, ja mam V9950 ( nie SE ) - róznica to pamięci hynixa 2,2 ns.

Mam dziwny problem - przy wszystkich nowych sterach po zwiększeniu taktowania wyniki w benchmarkach spadają o 100! Wszystko chodzi jak na moim starym radku 9600.

Czyli karta staje sie praktycznie niepodkręcalna.

przy starszych sterach 5X.XX nie ma tego problemu i kręci sie wyśmienicie ( ok 500/ 980 ).

Problem w tym że doomy, farcrye i inne nówki raczej potrzebują tych nowych sterów.

Na razie rozwiązałem problem biosem od ultry - dalej nie moge podkręcać ale defaultowe ultra chodzą bez problemu.

Teraz mam stery 62.20.

Jeszcze jedna ciekawa sprawa - na biosie od ultry w idle temp pokazuje ok 45 st. a na orginalnym biosie 55 st ( zrozumiałbym gdyby było odwrotnie ). Za to w stresie na biosie ultry max 82 st a na normalnym 5900 max 76 st. Ciekawa sprawa.

1. gdybym wysłał Ci org. bios od karty ASUSA przygotowałbyś go pod te hynixy 2,2?

2. Co jest s tymi sterami - miałeś coś podobnego?

pozdro

Przyślij biosa tylko w mailu napisz mi maksymalne stabilne taktowania karty. Model kary, rodzaj pamięci. Pomoże mi to bo dziennie dostaje kilka biosów i trudno mi się połapać który jest od kogo.

W biosie moge ci ustawić taktowania jakie tylko chcesz w mailu zaznacz jakie mam ustawić. Co do pamięci to jak są 2,2ns to powinny wytrzymać timingi i latencje które sam używam więc tobie również je ustawie.

dokładnie co dają latencje i timingi, które ci ustawie masz opisane w moim artykule:

http://www.unspl.com/tweak/mod_5900xt.htm

Napisz mi również czy ta karta to 5900,5900XT,.. bo ja nie znam tych oznaczeń ASUS'a

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...