Skocz do zawartości
Ritchie

Fx 5200 podkrecanie :)))))

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Sprawa dotyczy karty graficznej

obecnie posiadam GF FX 5200 Sparkle (sic!).Chcialbym ja troche podkrecic-slyszalem ze mozna z niej duzo wycisnac.Problem polega na tym ze jak kompletnie nie mam o tym pojecia :oops: .Czy moze mi ktos pomoc.Chodzi o to aby ktos dokladnie wytlumaczyl mi co mam pokoleji robic. :oops:

P.S.Szukalem na forum i nic nie znalazlem...................

Z góry dzieki :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

podkręcić grafe można programami takimi jak power stip lub riva tunner ja polecam power stipa powiedz jeszcze jaką masz szyne w grafie 64 bity czy 128bit oraz jakiej firmy jest karta i czy ma dodatkowe chłodzenie to powiem ci iel mażesz z niej wycisnąć :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

podkręcić grafe można programami takimi jak power stip lub riva tunner ja polecam power stipa powiedz jeszcze jaką masz szyne w grafie 64 bity czy 128bit oraz jakiej firmy jest karta i czy ma dodatkowe chłodzenie to powiem ci iel mażesz z niej wycisnąć  :twisted:

Ja sie na tym ni znam :oops: Ale napisane mam:

Memory bandwidth:6.4GB/Sec(based on 128 bit) wiec chyba 128......

Sparkle G-Force FX 5200 128 pełna nazwa

A skad mogę sciagnac "power strip'a"??.Obslugiwanie programu wymaga jakiejs wiedzy fachowej??

mam wbudowany radiatorek i wiatraczek(dodatkowego chlodzenia nie ma)

ale to chyba jest bezpieczne 8)

Pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak chcesz kręcić na maxa to powinieneś założyć dodatkowe chłodzenie bo może ci się przegżać rdzeń i pojawią się artefakty i powinieneś założyć dodatkowe chłodzenie na ram . program nie wymaga prawie żadnych umiejętności i podkręcaj o ok. 12 mhz i kiedy pojawią się artefakty zmniejsz taktowanie ale mówie nie biore za ciebie odpowiedzialności jak coś przegrzejesz power stipa możesz ściągnąć z tąd http://niemiec.piwko.pl/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hm.........

kurcze nie wiem.........oby tylko nic mi nie stalo bo wtedy... :evil: 

a o ile moge "bezpiecznie podkrecic" ??(tak bez dodatkowego chlodzenia)

aby nic sienie stalo??

sorry ze troche marudze  :roll:

nie ma sprawy początkującym trzeba pomagać :D

lepiej zainwestuj w chłodzenie chodzby takie

http://www.cooling.pl/product_info.php?cPa...products_id=439

radiatorki na ram

http://www.cooling.pl/product_info.php?cPa...&products_id=52

radiator na gpu

http://www.cooling.pl/product_info.php?cPa...&products_id=52

+ jakić wentyl najlepiej 80mm na ramieniu zalmana

a jak nie masz kasy to możesz podkręcać ale z umiarem to trzeba wyczuć :twisted: i kiedy pojawią się artefakty to znaczy że przesadziłeś i musisz zmniejszyć taktowanie nie polecam podkręcania gpu na standardowym chłodzeniu bo wtedy gpu tak bardzo się grzeje że jago temp jest bliska 80C i może nastąpić przegrzanie a to wszystko przez to że standardowe coolerki są do [gluteus maximus] :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chcialbym ja troche podkrecic-slyszalem ze mozna z niej duzo wycisnac.

Tu masz rację mój strary PixelView szedł całkiem nieżle bez żadnych zmian w chłodzeniu pamięci poszły coś koło 88mhz i dalej były letnie (i niedovoltowane) z rdzeniem było trochę gorzej ale dokładniej nie pamiętam (coś koło 50mhz)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

świetnie się sprawuje był kupiony z myślą o przyszłości FX 5200 :twisted: bo na geforcu i tak wiele nie wycisne ale zobacz jaki wynik udało mi się uzyskać w podpisie ,zalman jest bardzo wydajny i moim znaniem nie warto dokładać do tego z literką D do różnicy i tak wielkiej nie będzie a cena jest trochę wyższa

a cha przytych ustawieniach jakie są w podpisie zalman jest letni oczywiście bez wiatraka :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam GeForca FX 5200 Ultimate 128 MB DDR (250/500) I bez dodatkowego chłodzenia na chipsecie i na gołych ramach udało mi sie go podkręcić do 310 mhz dla rdzenia i 600 dla pamięci.Te karty są wytrzymałe więc nie musisz sie zbytnio obawiać że coś sie będzie działo spokojnie możesz kręcić, jest tylko jeden mankament w tym wszystkim musisz mieć dobry zasilacz bo jak masz 300W albo mniej to odradzam ci podkręcanie bo może ci sie spalić zasilacz a wtedy jak bedziesz miał szczęście spali ci sie tylko on, a jak będziesz maił pecha to jeszcze pare innych rzeczy (płyta główna,procek itd).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja  mam GeForca FX 5200 Ultimate 128 MB DDR (250/500) I bez dodatkowego chłodzenia na chipsecie i na gołych ramach udało mi sie go podkręcić do 310 mhz dla rdzenia i 600 dla pamięci.Te karty są wytrzymałe więc nie musisz sie zbytnio obawiać że coś sie będzie działo spokojnie możesz kręcić, jest tylko jeden mankament w tym wszystkim musisz mieć dobry zasilacz bo jak masz 300W albo mniej to odradzam ci podkręcanie bo może ci sie spalić zasilacz a wtedy jak bedziesz miał szczęście spali ci sie tylko on, a jak będziesz maił pecha to jeszcze pare innych rzeczy (płyta główna,procek itd).

no i co chwalisz ile to podkręciłeś swoją kartę a ona ma w stresie 80C na standardowym chłodzeniu

nie polecam w wypadku takiego kręcenia jak wyżej może dojść do przegrzania rdzenia i pozostanie na zawsze artefaktów

Ritchie

jaki masz zasilacz :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

80zł inwestowac w chlodzeni karty za 250zł ?? to dla mnei lol jzu lpeiej bylo kupic gef4ti 4200 za 350zł dal mnie rotfl

coś ci się pomyliło ta karta kosztuje 350zł a nie 250złhttp://www.allegro.pl/show_item.php?item=28453833

obecnie posiadam GF FX 5200 Sparkle (sic!)

hmm kolega pisze o duzo tanszym sparkle ;] a to ok 250zl

a jesli nawet by mial ta za 350zł to rotfl x2 bo itak gef4ti jest wydajniejszy a za 350zł + 80zł to 430zł to ho ho mozna kupic gef4ti 4600 albo cos od ati fajnego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

same herezje piszesz

no i co chwalisz ile to podkręciłeś swoją kartę a ona ma w stresie 80C na standardowym chłodzeniu 

nie polecam w wypadku takiego kręcenia jak wyżej może dojść do przegrzania rdzenia i pozostanie na zawsze artefaktów

tja, głupoty jak nie wiem co. masz na to jakieś ino dowody ziomuś?? :wink: 80C to już ciężko, ale popatrz na 4 TI to są karty grzałki, i jakoś działają.

coś ci się pomyliło ta karta kosztuje 350zł a nie 250zł

jak 350zł to tym bardziej lepsiejsza 4Ti za taką samą cene :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

same herezje piszesz

tja, głupoty jak nie wiem co. masz na to jakieś ino dowody ziomuś?? :wink: 80C to już ciężko, ale popatrz na 4 TI to są karty grzałki, i jakoś działają.

coś ci się pomyliło ta karta kosztuje 350zł a nie 250zł

jak 350zł to tym bardziej lepsiejsza 4Ti za taką samą cene :P
dowodów nie mam to są moje czysto nałkowe przemyślenia :lol:

a może sądzisz że tak wykręconej karcie jest zimno standardowy coolerek to nie FC ani WC ja nym tego na NB nie założył :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zalman jest bardzo wydajny i moim znaniem nie warto dokładać do tego z literką D do różnicy i tak wielkiej nie będzie a cena jest trochę wyższa

Wg mnie różnica jest: 2 heat pipe no i radiatorki wliczone w cene, bierze nawet silencera...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zalman jest bardzo wydajny i moim znaniem nie warto dokładać do tego z literką D do różnicy i tak wielkiej nie będzie a cena jest trochę wyższa

Wg mnie różnica jest: 2 heat pipe no i radiatorki wliczone w cene, bierze nawet silencera...
jak są radiatorki w kąplecie to opłaca się brać bo to różnica chyba 40 zł mniej więcej a radiatorki są drogir ile jest ich w ąplecie a różnika to pewnie max 5C

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Siemacie chłopaki!

Po pierwsze kupno radiatorków jest wskazane (CoolerMaster ma miedziane za 35zl, są dobre bo mam takie)

Po drugie fx-ów nie kręci sie takimi programami bo one przetwarzają, testują i regulują obrazy 2d.

Więc zainstaluj sobie nVHardPage i aktywuj sobie Cool Bits i odkryje Ci sie zakładka w sterownikach nvidii opcja zmiany częstotliwości taktowania rdzenia i pamięci.

Zwiększaj częstotliwość co 10mhz i uruchamiaj 3dmarka (najlepiej 2001), jak Ci sie pojawią artefakty (błędy w wyświetlaniu grafiki) to zmniejsz o 10 odczekaj chwilę i zacznij podkręcać pamięc tak samo.

Bedzie gites zobaczysz

Miłego kręcenia i przyjemności z grania! Pozdro!!! Yo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.prolink.pl/trade/productview/466/130/

1.A do tej tez przydaly by sie dodatkowe radiatorki ?

2.A tak wogule to kto i ile wykrecil na tej karcie

3.Jak dokładnie zmiezyc napiecie ?

4.Jak zmiezyc temperature jesli da sie bez zadnego dokupowania to jestem happy a jak trzeba miec czujnik to juz wiem o co jarzy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi