Skocz do zawartości
Ritchie

Fx 5200 podkrecanie :)))))

Rekomendowane odpowiedzi

http://www.prolink.pl/trade/productview/466/130/

1.A do tej tez przydaly by sie dodatkowe radiatorki ?

2.Jak zmiezyc temperature jesli da sie bez zadnego dokupowania to jestem happy a jak trzeba miec czujnik to juz wiem o co jarzy

Jest ktos tak mily i odpowie mi na to ? [/url]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Zależy, czy chodzi o tą na górze, czy o tą na dole. Tej na dole chyba nic nie pomoże :lol: . Tej na górze natomiast trzeba najpierw zainstalować jakiś wiatrak, który będzie dmuchał na gpu, bo na samym radiatorze trochę strach kręcić.

2. Niektóre karty mają monitoring temperatury. Jeżeli twoja go nie ma, to muśiałbyś zmierzyć temperaturę dodatkowym miernikiem (termometrem).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak już jesteśmy przy tym temacie to powiem o swojej .

Max OC to było 250/500@310/620 !!

Tylko chodziła troche nienormalnie(zawieszanie się 3dmark2001) , ale zadnych artefaktów nie było I zmiejszyłem do 300/600 . i Na mojej takie ustawienie jest najwydajniejsze ;]

P.S Przy OC dawłem od razu na takie taktowanie bez bawienia się co 15 Mhz :P , przy standardowym chłodzeniu ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak już jesteśmy przy tym temacie to powiem o swojej .

Max OC to było 250/500@310/620 !!

Tylko chodziła troche nienormalnie(zawieszanie się 3dmark2001) , ale zadnych artefaktów nie było I zmiejszyłem do 300/600 . i Na mojej takie ustawienie jest najwydajniejsze ;]  

P.S Przy OC dawłem od razu na takie taktowanie bez bawienia się co 15 Mhz :P , przy standardowym chłodzeniu ;)

no to jesteś dziwny dajesz nie wiadomo jakie wielkie taktowania a potem masz artefakty na akranie bo przegżał ci się gpu bo miałeś mega standardowe chłodzenie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Posłuchaj Ritchie!!

Jezeli mowimy o dobrej karcie to teraz trza wydac jakies 900zl na fx5900 lub 5700ultra bo reszta fx-ow w dół(5600, 5500), czy nawet ti4200 to to samo [ciach!]o co i my mamy tylko w 3dmarku bedziesz mial wiecej pkt, a w praktyce niezauwazysz roznicy (ja bynajmniej nie widzialem) 1-2 fps w gierce i tyle.

Więc wykrec to co masz na 300/600 i bedzie gites, na rok moze półtora grania Ci starczy.

A no i mozesz jeszcze biosik zmienic na 5200 ultra.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie podkręcałem tę grafike dzisiaj i mam takie spostrzeżenia. A mianowicie częstotiwość taktowania standartowo byla ustawiona na 250 przy czym pamięci na 332, czy to normalne :?: Druga sprawa to to że przy ustawieniach 250/332@300/346 nie idzie jak dalej przesunąc częstotliwości pamięci, jakto pokonać :?: I trzecia sprawa to to że przy taktowaniu rdzenia na 300 mam lepsze wyniki w benchmarkach niż przy 320.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

enigma77 >> najprawdopodobniej masz 64bity one maja taktowania 250/333. Miałem takie cudo ale noname jakis to nawet rdzeń mial obnizony 230/333 to w 3dmarku1 miałem jakies 4300 a w 3dk3 990 :) . A kręcił sie na 270/380 wiecej nie szło. Tak że ogólnie 64bit SUX :!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mój fx5200 128bit od MSI kręci się z 250GPU 400DDR na 300,500

wynik w 3dmarku03 to 1800pkt (340wersja na FW61.77)

3dmark01 8100.

doom3 w 800x600 HIGH DETAIL ze wszystkim oprocz anizo i FAA w timedemo1 to 25.3fps

chłodzenie ma niezmieniane i teraz sie zastanawiam czy jak bym zmienil wentylator i zalozyl radiatorki na pamiątki to by poszedł wiecej????

aha mam p4c

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

enigma77 karta chodzi ci wolniej na rdzeniu 320 bo tak jest, że jak sie za dużo podkręci to wydajność zamiast rosnąć spada, może wymiana chłodzenia pomoże. Teraz może coś powiem o moim cudeńku. 8)

Dołączona grafika

Mam tą zieloną, może gorzej mi sie trafiło, ale jestem z niej bardzo zadowolony. Ta czerwona ma wiatrak, ale na mocniejszego OC mi sie nie przydałby, a te Hardware monitor by nie działało jak bym zdjął wentyla i inne funkcje mam gdzieś. Jak kupywałem MOBO to patrzyłem na bajery i GIGABYTE miało ich najwięcej, ale sie okazało, że moja płyta nie ma połowy z nich :( - wtedy jeszcze nie byłem jedenym z was, ach te młodzieńcze błędy. Ale ta karta ma jeden plus ma pamięci SAMSUNGA 3,6 ns :) i czasem czy da czerwona nie jest 64BIT , albo ma kości po drugiej stronie karty :?: Mam wobec swojej karty duże plany, może nawet 1 miejsce na ORB. 8)

Więc tak karta chodzi max. stable 290/590, przy 300/600 są zwisy i maleńkie artefakty, jak gram to gram cały dzień czyli to są zegary na maxa stabilne. Bude mam zamkniętą i karta w windowsie jest gorąca, czyli jest ciepło i narazie jeszcze nie rozwinęła skrzydeł.

Jeszcze nigdy nic nie grzebałem w środku kompa - jestem początkujący - przykładem jest dla mnie Buzzy. Możecie sie ze mnie śmiać, ale bede miał ogromny problem wszystko to zamontować, nawet nie wiem jak wyjąc karte ze slotu AGP. Było by fajnie jak byście zarzucili linkami to takich najprotszych rzeczy. Zamierzam porzyczyć od kumpla cooler od Athlona 1700 Xp bo spalił mu sie proc przez zasiłke i nie wiem czemu ale wymieli mu też wentyla (nabijają z ludzi tylko kase). I właśnie nie wiem czy dać ten wentyl od razu na GPU czy może na ten radiatorek co mam teraz i jaką paste radziliście by mi użyć, taką dobrą ze sproszkownym srebrem w umiarkowanej cenie (to bede chyba umiał zrobić :) tylko wycisnąć z tubki paste i położyć na to radiator i sie sama równomiernie rozłoży). Radiatory już wybrałem, szukałem radiatorów dość długo i patrzyłem tylko na miedziane i na ich rozmiary, nie znam sie za bardzo, więc liczyłem ich objętość i wybrałem te 8)

Dołączona grafikaDołączona grafika

Mają największą objętość i powierzchnie to nie są zwykłe kosteczki. Jeszcze do budy zamierzam kupić 2 wentyle, ale znowu nie wiem jakie, chce takie żeby razem z moją przyszłą zasiłką ModeCom 350 GTF nie było za głośno. Jak już to bede miał wszystko to zamkne bude i bede grał. Na teścika w 3DMarku03 to jeszcze bede dmuchał dużym wentylatorem , takim co sie chłodzi mój pokój w upalne dni. Wszystko to bym już miał razem z zasiłką, ale niestety miałem już 250zł, ale wszystko przepiłem i teraz musze od nowa zbierac kase :(

Pozdro i RESPECT dla Buzzy 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

enigma77 karta chodzi ci wolniej na rdzeniu 320 bo tak jest, że jak sie za dużo podkręci to wydajność zamiast rosnąć spada, może wymiana chłodzenia pomoże.

Chłodzenie mam wporządku, karta prawie wogóle się nie grzeje, bo kilkunastu godzinach grania i testowania nie mogę nawet powiedzieć że jest ciepła tylko letnia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaką masz zasiłke bo to może wina zasiłki jak masz słabą. To jest oznaka że jest GPU za mocno podkręcone, albo rdzeń karty sie nie styka dobrze z radiatorem/coolerem (co to masz na karcie). Może nie ma pasty, to bedzie najprawdobodobniej to skoro karta jest tylko letnia. 8)

Co do mojej wypowiedzi nie zamierzam robić Vmoda bo nie umiem i nie bede ryzykował i mam takie pytanko czy karta wytrzyma ciężar coolera i jeszcze jak wytrzyma zamierzam dać z tyłu jakiś mały cooler ale nie wiem jaki i wtedy Vmoda zrobie i mój bedzie rekordzik w 2k3 i jak sie bedzie ładnie proc kręcił to może sie zbilże do rekordu Buzziego w 3DMarku 2001. Fajnie było by gdyby ktoś zazucił linkiem do Vmoda do mojej karty. 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dabek cos nie widze twojego rekordu na tej karcie jeśli teraz max stabilne masz 290/590. To że pamieci są 3,6 ns oznacza że teoretycznie maja chodzic stabilnie na 555MHz i chodza Ci nawet wyzej ale nie oznacza to że będa chodzić wyżej jak pamięci 4 ns ( moje np. poszły max 640MHz ale niestabilnie, max stabilne to coś koło 633 w chłodne dni), choc teoretycznie powinny, ale to tylko teoria, ten egzemplaz może być po prostu gorszej jakości.

Radiatorki na pamięci wydaje sie ze wybrałes dobre, ale chłodzenie pamieci daje tak dodatkowo max 5MHz.

Co do Buzziego to przeczytaj ile bez modyfikacji chodziła jego karta i potem przymierzaj sie do rekordu.

Zycze Ci powodzenia w kręceniu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi