Skocz do zawartości
ser_visant

Sound Blaster Live 5.1 OEM i AC3 ?

Rekomendowane odpowiedzi

Mm problem w archiwach tego nie znalazłem, czy można zmusić live 5.1 OEM, aby przez złącze Digital Out puszczał cyfrowy sygnał AC3 na 5+1 głośników ? Niestety przy moich głośnikach (z dekoderem AC3) udaje się tylko włączyć dźwięk na 2 kanały przez wyjście cyfrowe, wszelkie kompbinacje w mixerze nic nie dają tylko na rysunku zmienia się układ głośników. Gdy podłącze ten zestaw analogowo, wówczas mam dźwięk 5.1.... tylko mam centralkę z dekoderem i warto ją wykorzystać.

Podłączałem kablem dołączonym do zestawu (mini-jack mono - chinch mono) = (sblive - centralka). Może nie taki kabel posiadam ? może mam za tanią kartę muzyczną ? Dodam jeszcze że zestaw głośników podłączony do stacjonarnego DVD dekoduje dźwięk bezbłędnie na DolbyDigital.

Gdzieś słyszałem że jest jakiś nieautoryzowany trick, który pozwala na uzyskanie dźwięku AC3 z live 5.1.

Wszelkie sugestie mile widziane.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W zakladce Advanced trzeba wylaczyc zeby nie dekodowal swoim zajebistym procesorem AC3 i wtedy na Coaxialu bedzie czysty sygnal plynal niezdekodowany sprzetowo , mozesz nawet dac dwa kanaly w Mixerze to nie ma znaczenia i tak bedzie czysty sygnal .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czym odtwarzasz sygnal i czy jest do fim DVD czy divx ?.

Sprawdz czy dobzre sa ustawine glosniki , kalebek masz jak najbardzie poprawny( Maly jack mono , na cinch mono )

Mam nadzieje ze jezeli to jest powerdvd to zaznaczyles Dogital output ?.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po restarcie z nowymi ustawieniami... i włączeniu w PowerDVD opcji SPIDF Output... wszystko działa OK.

Digital output mam cały czas teraz włączone, kabelek sprawny, a MP3 i Divixy "niestety" są tylko stereo i zostaje Dolby Prologic :) Głośniki także mają ten dekoder ;)

tnx za podpowiedź.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

, a MP3 i Divixy "niestety" są tylko stereo i zostaje Dolby Prologic :) Głośniki także mają ten dekoder ;)

tnx za podpowiedź.

A w czym maja byc jak nie w stereo :) , a jezeli chodzi o niektore filmy w divx, to tylko jak beda mialy kodek intervideo to bedziesz musial tez dac na SPDIF output. Odrazu mowie ze cyfrowo niektore mptrojki to kaszana po maxie szczegolnie na Prologicu oraz podobnych procesorach jak Logic7, szczegonie te ponizej i niektore 128 kbps .

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciąg dalszy tematu....

[Przy takiej konfiguracji j.w.]

Fajnie DVD-ki się ogląda, bo dźwięk faktycznie jest 5.1 (dolby digital), ale...

Nie udało mi się ustawić aby live odtwarzał coś (oprócz DVD-ków) na 6-ciu kanałach przez wyjście cyfrowe... tylko mam "przód" stereo. Reszte robi dekoder w wzmacniaczu, ale to jest "tylko" prologic.

Jak podłączam głośniki analogowo wszystko jest OK (3 kable mini-jack stereo)

Pokombinowałem trochę z kabelkami. I podłączyłem kabelek (mini-jack stereo - 2xchinch) pod wyjście cyfrowe w live i tu niespodzianka... przez chinch od pierwszego (lewego?) kanału (wzmacniacz-dekoder ma pojedyńcze wejście AC3) słychać tylko przód, a przez chinch od drugiego kanału tylko tył.

[mixer musi być wtedy ustawiony na conajmniej 4 głośniki - digital otput]

Po wejściu na stronkę creativ-a i przejrzeniu instrukcji obsługi od live to do głośników podłączanych przez digital input (Creativa) dodają taki śmieszny kabelek (z jednej strony mini jack - z drugiej takie coś kilkoma bolcami). Być może poprawnie działa to TYLKO z głośnikami tej firmy? Niestety już zakupiłem taki a nie inny zestaw głośników+wzmacniacz-dekoder, (zresztą odtwarzający dźwięki bardzo dobrze).

I o to co pytałem na początku. Gdzieś brat czytał że w którymś pliku konfiguracyjnym można "ręcznie" przestawić jakiś parametr wówczas live gra tak samo dobrze na cyfrowym wyjściu jak na analogowym. Niestety mimo usilnych starań nie odnalazłem tego artykułu.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmm zalezy tez jeszcze jaki masz system: Win2000 bez service packa 2 ma problemy z sp/dif out i cyfrowym przesylaniem AC3. Tutaj http://www.marcinm.cad.pl/liveac3_v31a.exe wrzucilem ci programik pomocny przy aktywacji AC3 via SP/DIF dla w2k/xp. Powinno pomoc. A poza tym wszelkie sygnaly stereo i tak nie beda rozkladane poprawnie na 5.1 glosnikow - dzialac beda tylko przednie i tylne (tylne dadza ten sam dzwiek co przednie), centralny nie bedzie grac... Pozostaje uzycie wlasnie Dolby Prologic 1 lub 2...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aha i pamietaj o tym ze cyfrowe wyjscie w Live da ci sygnal AC3 TYLKO wtedy gdy bedziesz na kompie odtwarzal dzwiek skompresowany do AC3... Wlaczenie Digital Out daje ci wlasnie to ze jak jest AC3 to nie bedzie dekodowane i wyslane zostanie do zewn. dekodera, a inne sygnaly to po prostu sygnaly cyfrowe stereo i nic nie da dekoder DD5.1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...