Skocz do zawartości
raist007

ACTION Warszawa ???

Rekomendowane odpowiedzi

Chcial bym kopic czesci komputerowe na firme swojego staruszka w ACTION'ie. I mam dylemat: czy moga tam kupowac rowniez zwykle firmy, ktore nie zajmuja sie skladaniem komputerow czy posrednictwem w sprzedazy sprzetu komputerowego ??? Firmy o innym profilu niz kopmuterowy. Chodzi mi o to zeby np. urzad skarbowy sie pozniej staruszkowi nie dobral do tylka.

Poradzcie czy zwykla firma moze tam kopowac sprzet na potrzeby wlasne ???, jezeli tak to na jakich warunkach ??? I co z tym ZUS'em ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

najlepiej dowiedz sie - pusc maila i bedzies mial jasnosc :D 

a jak sie nie da to MINT - to jest to samo co Action :!:

Maila poscilem do ACTIONA juz kilka dni temu. Napisalem sie textu chyba z 10 min. Odpowiedz otrzymalem bardzo lakoniczna : "tak mozna"

A co do MINT'a to ich ceny sa znacznie wyzsze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W przypadku ACTION (tyle, że akurat KATOWICE) wymagają wpisu do ewidencji gospodarczej z zaznaczeniem profilu działalności powiązanej ze sprzedażą sprzętu komputerowego - chodzi jednak o dość luźny związek. Inna sprawa, że w praktyce nawet to nie jest niekiedy wymagane. Co do zakupu na firmę ojca - ZUS nie ma tu w ogóle nic do gadania (Zakład Ubezpieczeń Społecznych). Natomiast co do skarbówki - Jak już w ACTION pozwolą wam kupić na firmę ojca, to po zakupie może on: 1) jeżeli chciałby odliczyć zakup od podatku to mogą być komplikacje (jak np. komputer musi być zainstalowany w siedzibie firmy itp.). 2) jeżeli nie będzie nic odliczał, to może nawet wyrzucić fakturę do kosza i Urzędu Skarbowego to nie będzie obchodziło, gdyż stanie się finalnym nabywcą, który uiścił należne podatki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam usługi poligraficzne i kupuę w Actionie w Warszawie.

Możesz sobie kupić na firmę taty i nie księgować faktur jak nie chce bo nie ma takiej potrzeby (po prostu nie będzie miał kosztów) i to wszystko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi