Skocz do zawartości
Master007

Wyświetlacz LCD

Rekomendowane odpowiedzi

ALe jak bym podłonczył dobrze to by się poprostu wyświetliło??? Bo on odrazu jak go podłonczyłem pierwszy raz to zaświecił się na ułamek sekundy i coś zaśmiersdziało, ale jak go podłanczam to się wyświetla jakiś fragment wierszu ale to na ułamek sekundy potem już nic się nie wyświetla i tak było też za pierwszym razem. możę napięcie złem?? Podłanczałem od molexy od zasilacza czerwony i czarny, powinno bys dobrze(chyba) :? bo teraz nwet jak go podłanczam to pokazuje się coś tak samo jak za pierwszym razem ale to jest ułamek sekundy jak przytrzymam dłużje to jest kupa, nic nie ma, czego to wina? :roll: :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój nie zaśmierdział, ale skończyło się na tym, że strasznie się grzał. Jak podłączyłem poprawnie to się okazało, że połowa znaków wyświetla się albo bardzo osłabionych albo wogóle. Swoją sztukę możesz powiesić na ścianie dla ozdoby i kupić nowy - IMHO do niczego więcej się nie nada.

Następnym razem najpierw przestudiuj dokumentację.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mój zaśmierdział ale jak teraz go podłanczałem to zalezy raz świecą 2 wiersze na połowie wyśiwtlacza raz na drugiej połowie a raz świeci cały, ale strasznie się grzeje jeden układ podłanczam na 5 sec a już jest taki gorący żę nie można go dotchnąć, i mam nadal ten problem jak podłanczam go to tyle przez ułamek sekundy zaświeci a jak już trzymam dłużej to nic się nie pokazuje tylko się grzeje. i tak miałem od początku podłanczania, nawet za pierwszym razem, tylko że za pierwszym razem coś zaśmierdziało ostro, ale działa tak jak działał poprzednio(czyli kiepsko) czego to może być wina, zły schemat??? Ake schemat jest raczej dobry bo to jest standardowy 2x24 znaki na sterowniku hd44780 i taki miałem schemat.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piter - już mi się nie chce Ci tłumaczyć - zwaliłeś go!!!! schemat jest może uniwersalny ale do momentu gdy jest zgodny z wyprowadzeniami wyświetlacza. Jak swojego podłączyłem w/g standardowego schematu to też się grzał i świeciły dwa wiersze. Zamień + i - i zacznie działać (o ile jeszcze może) - ale jakość wyświetlania będzie do d....

PS: już się nie udzielam w tym wątku - ile można tłuc Ci do głowy, że jak masz LCD to trzeba sprawdzić w dokumentacji rozkład sygnałów na pinach anie podłączać w/g pierwszego lepszego znalezionego schematu - to jest jak loteria !!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja przeszedłem 4 schematy. Próbowałem na tanim wyświetlaczu 2x16 znaków. Kilkukrotne złe podpięcie przepalona scieżka od + (zwarcie) ale po naprawie i dorwaniu dobrego schematu o dziwo działa!!!. Brak tylko jednej pionowej kreski w chyba piątej literze. Drugi 4x20 znaków ruszył prawie od kopa. Uszkodzić to draństwo nie jest wcale łatwo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi