Skocz do zawartości
Lisek

Kosmici, w koncu dotarli?

Rekomendowane odpowiedzi

obce cywilizacje , tia ja mam swoja teorie dawno dawno temu na swiecie zyla forma zycia , kosmici * zapragneli ja zniszczyc wiec wyslali na ziemie dinozaury , kiedy te rozprawily sie z powyzsza forma ....... nagle zaczely sie rozmnazac ....... co nie bylo kosmitom na reke ........... wiec postanowili rozwiazac problem i .......... wyslali w kierunku ziemi meteoryt ........... pozniej po dlugim okresie ........... zaplikowali ziemi rozne formy zycia min siebie czyli czlowieka ............ jakies tam nedzne pierwotne plemiona .............. i tak kosmici czyli my ewoluujemy do dzisiaj ................... o jestem alienem ..........khhhhhhhhhhh.........

i ciesze sie bardzo :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

8O 8O 8O 8O 8O Tu by się przydały co nie którym wizyta u psychiatry + uczciwa dawka psychotropów :lol: :lol: Ta- sprawdzcie czy nie macie jakiś podsłuchów i kamer np. pod telefonem, może jesteście obserwowani przez Men in Black :lol: :lol: Ta, są wśród nas, ale tak zwani ,,wyalienowani".

A co do tego.....więrzę w to, że coś tam może być. A że nas kosmici odwiedzają to wiadome od tysięcy lat hehe . Tylko nie róbcie jaj, że te napisy/obrazki na polu to sprawka UFO. Na ch. mieli by to robić???!!!! A te starożytne piktgramy to robota tamtejszych indian a nie kosmitów :lol: To był u nich rytuał religijny- chodzili zcieżką co jakiś czas no i właśnie wydeptywali tą formę, co widać z góry. te znaki to są odzwierciedlenia pór roku. Banał 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

8O  8O  8O  8O  8O  Tu by się przydały co nie którym wizyta u psychiatry + uczciwa dawka psychotropów :lol:  :lol: Ta- sprawdzcie czy nie macie jakiś podsłuchów i kamer np. pod telefonem, może jesteście obserwowani przez Men in Black :lol:  :lol:  Ta, są wśród nas, ale tak zwani ,,wyalienowani". 

A co do tego.....więrzę w to, że coś tam może być. A że nas kosmici odwiedzają to wiadome od tysięcy lat hehe . Tylko nie róbcie jaj, że te napisy/obrazki na polu to sprawka UFO. Na ch. mieli by to robić???!!!! A te starożytne piktgramy to robota tamtejszych indian a nie kosmitów :lol: To był u nich rytuał religijny- chodzili zcieżką co jakiś czas no i właśnie wydeptywali tą formę, co widać z góry. te znaki to są odzwierciedlenia pór roku. Banał 8)

Chyba niepowazny jestes ???????

To ilu tych indian "pospacerowalo" sobie ze te rowy do dzis sa ?

A moze wycieczki z Chin tam jezdzily ? male grupki po 4 - 5 mln :lol: :lol:

I powiedz jak przy uwczesnym poziomie techniki wytrasowali sobie te "sciezki" ???

Wiesz chyba ze z poziomu"0" nie widac w ogoloe co to jest ?

Podejrzewam ze wtedy nie uzywali tez lotni czy innych aparatow latajacych, no chyba zeby 8O

Bezsensowna gadka.

A moze wyjasnisz w jaki sposob "wyszlifowali" na rowno kamienny palskowyz i wyskrobali w nim piktogramy ?

Po jakiego penisa zreszta robili by takie ladowiska, bo inaczej tego nie mozna okreslic.

Jakie narzedzia i przyzady pomiarowe wtedy mieli ?

Lepsze niz teraz ?

Na logike to wez, a bzdur nie gadaj.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe- z takim tokiem rozumowania wyjdzie, że piramiidy egipskie są lądownikiem dla staku ,,matki" jak w filmie,,Gwiedne Wrota" :lol: :lol: Nie można wszystkiego brać za lotnisko- ludzie! Bez kurde przesady- nawet Daniken ma swoje granice, nie można robić paranojii! A co do tych rysunków- to był swoisty kalendarz, obraz jakiś układwów gwiazd. Egipcjanie mieli swoje piramidy-ten sam motyw. A, że mieli na wyskoim poziomie wiedzę w pewnych dziedzinach i swoistą armię niewolników, to po trupach robili to, co teraz widzimy.

PS. Jezus był kosmitą albo zchizolem ćpającym liście kaktusa na pustyni. Innych możliwości nie ma :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe- z takim tokiem rozumowania wyjdzie, że piramiidy egipskie są lądownikiem dla staku ,,matki" jak w filmie,,Gwiedne Wrota" :lol:  :lol: Nie można wszystkiego brać za lotnisko- ludzie! Bez kurde przesady- nawet Daniken ma swoje granice, nie można robić paranojii! A co do tych rysunków- to był swoisty kalendarz, obraz jakiś układwów gwiazd. Egipcjanie mieli swoje piramidy-ten sam motyw. A, że mieli na wyskoim poziomie wiedzę w pewnych dziedzinach i swoistą armię niewolników, to po trupach robili to, co teraz widzimy.

PS. Jezus był kosmitą albo zchizolem ćpającym liście kaktusa na pustyni. Innych możliwości nie ma :twisted:

Taa dobre, ale ze to nie egpcjanie budowali piramidy to oczywiscien ie wiesz. Ze maja ok. 10 000 lat, a nie 4000 tez nie wiesz. Nie masz nic ciekawego do powiedzenia, a twoja wiedza ogranicza sie do programow TVP z lat 70 to lepiej nic nie mow.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm, wszystkie piktogramy w polach jakie widzialem byly wygniecone na polu na ktorych zawsze sa slady 2 kol traktora. Wiec idziemy sobie spokojnie tymi sladami az dochodzimy do miejsca gdzie chcemy robic piktogramy.

Czy na prawde wierzycie ze gdyby kosmici chcieli sie z nami skomunikowac, robili by jakies rysunki na polach?

Kiedys nie wytrzymam i pojde z kumplami i qrna zrobie jakies piktogramy i trzeba bedzie to jakos udokumentowac.

Idealne okregi, trojkaty, phi, tez mi cos. Mi matematyk w 4 klasie podstawowki pokazywal jak sie rysuje kolka na tablicy - sznurek i na koncu kreda, to byl jego cyrkiel.

A w polu - ano jeden gosciu stoi w miejscu i trzyma sznurek - drugi zapiernicza naokolo i robi koleczko, jak zrobi rundke - lapie sznurek nieco blizej itd. az wygniece kolo.

Idealne linie - 2 kolki i sznurek - tak jak ukladaja krawezniki przy budowach - zeby bylo prosto.

Skomplikowane wzory: numerowane sznurki z supelkami, przy supelkach mozna umiescic instrukcje typu (wygniec tu 2x2m) :)

Wracajac do portretu - widac na nim "interlace" (efekt przeplotu) no bo goscie musieli dosc do miejsca zeby go wygniesc.

Co do ASCII - podziwiam facetow, kawal dobrej roboty :)

Taka mysl - gdyby kosmici poznali kody ASCII to na pewno by ich w polu nie wygnietli tylko nam emaila wyslali albo cos w tym stylu :)

Takze do tego typu akcji potrzebna jest zgrana ekipa i plecak sznurkow, moze troche wegla w proszku zeby rozsypac tu i owdzie, albo najlepiej zebrac z pola (z tego na ktorym bedziemy robic rysunek) troche zboza (czy co tam rosnie) ulozyc ognisko (ale gdzies u siebie w ogrodku) - podpalic - zebrac popiow i wtedy rozsypac na polu - ach uczta dla ufologow: "o prosze zobaczyc tu zweglone zboze, a jednak nie bylo pozaru, to na pewno efekt dzialania silnego emitera grawitacyjnego" :D :D :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm, wszystkie piktogramy w polach jakie widzialem byly wygniecone na polu na ktorych zawsze sa slady 2 kol traktora. Wiec idziemy sobie spokojnie tymi sladami az dochodzimy do miejsca gdzie chcemy robic piktogramy.

Czy na prawde wierzycie ze gdyby kosmici chcieli sie z nami skomunikowac, robili by jakies rysunki na polach?

Kiedys nie wytrzymam i pojde z kumplami i qrna zrobie jakies piktogramy i trzeba bedzie to jakos udokumentowac.

Idealne okregi, trojkaty, phi, tez mi cos. Mi matematyk w 4 klasie podstawowki pokazywal jak sie rysuje kolka na tablicy - sznurek i na koncu kreda, to byl jego cyrkiel.

1. Buahahaha dobry jestes. Ale moze ktos z twoich bliskich cos o rolnictwie wie ? Jak nie to ja ci wytlumacze. Zeby cos zasiac na polu - to trzeba wjechac traktorem (to nie te czasy kiedy chlop wyciagal z worka ziarno i rozrzucal). Traktor ma tam siewnik ktory rozsiewa ziarno na jakiejs szerokosci - musi kilka razy przyjechac przez pole, zeby cale zasiac. Jak juz roslinki troche wyrosna, to jezdzi sie z opryskiwaczem, zeby nie bylo chwastow. A te miejsca gdzie traktor jezdzi ta rzadki - sa i zawsze beda. Jak mi pokazesz pole bez sladow kol traktora to ci medal dam.

2. Tak, wierzymy :P A my lepsze znaki moze probujemy im dac ?

4. Na takie cos tez mowie phi, ale przyjzyj sie niektorym piktogramom, to prawdziwe mistrzostwo. Zeby cos takiego czlowiek mogl zrobic, to trzebaby kilku dni pracy. A sasiadom nie wyda sie dziwne, ze ten facet lazi z jakimis sznurkami, metrem i decha po polu ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe- z takim tokiem rozumowania wyjdzie, że piramiidy egipskie są lądownikiem dla staku ,,matki" jak w filmie,,Gwiedne Wrota" :lol:  :lol: Nie można wszystkiego brać za lotnisko- ludzie! Bez kurde przesady- nawet Daniken ma swoje granice, nie można robić paranojii! A co do tych rysunków- to był swoisty kalendarz, obraz jakiś układwów gwiazd. Egipcjanie mieli swoje piramidy-ten sam motyw. A, że mieli na wyskoim poziomie wiedzę w pewnych dziedzinach i swoistą armię niewolników, to po trupach robili to, co teraz widzimy.

Taa dobre, ale ze to nie egpcjanie budowali piramidy to oczywiscien ie wiesz. Ze maja ok. 10 000 lat, a nie 4000 tez nie wiesz. Nie masz nic ciekawego do powiedzenia, a twoja wiedza ogranicza sie do programow TVP z lat 70 to lepiej nic nie mow.

Ty mi k....a nie mów czego nie wiem, a co wiem. W tym temacie jestem od cho cho cho( z 11 lat), a moze dłużej( test Smolenia rządzi :) ) To też słyszałem ale pomieszłeś. To niby 10000 lat ma Sfinks a nie piramidy- gubisz się stary. I co z tego wynika? Była jeszcze jedna cywilizacja przed Egipcjanami. Co dalej? NIe sądzę, żeby jeździli samochodami, latali UFO i mieli miecze świetle :lol: :lol: To na pewno nie byli w każdym razie kosmici, a bardzo rozwinięta intelektualnie w pewnych aspektach, ale NIE technicznie cywilizacja 8) :twisted:

Skoro uważasz, że ja czerpię wiedzę z programów z TVP lat 70-tych, to ty pewnie masz nagrane wszystkie odcinki ,,Nie do wiary" i wczuwasz się w nastuj techno-grozy( ta muzyczka w tle :lol: ). O, to jest dopiero poziom! :lol: :lol: 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Buahahaha dobry jestes. Ale moze ktos z twoich bliskich cos o rolnictwie wie ? Jak nie to ja ci wytlumacze. Zeby cos zasiac na polu - to trzeba wjechac traktorem (to nie te czasy kiedy chlop wyciagal z worka ziarno i rozrzucal). Traktor ma tam siewnik ktory rozsiewa ziarno na jakiejs szerokosci - musi kilka razy przyjechac przez pole, zeby cale zasiac. Jak juz roslinki troche wyrosna, to jezdzi sie z opryskiwaczem, zeby nie bylo chwastow. A te miejsca gdzie traktor jezdzi ta rzadki - sa i zawsze beda. Jak mi pokazesz pole bez sladow kol traktora to ci medal dam.

2. Tak, wierzymy :P A my lepsze znaki moze probujemy im dac ? 

4. Na takie cos tez mowie phi, ale przyjzyj sie niektorym piktogramom, to prawdziwe mistrzostwo. Zeby cos takiego czlowiek mogl zrobic, to trzebaby kilku dni pracy. A sasiadom nie wyda sie dziwne, ze ten facet lazi z jakimis sznurkami, metrem i decha po polu ?

1. Hmm codziennie (oprocz sobot i niedziel) trace 2 godziny z zycia zeby podziwiac krajobrazy jadac autobusem pospiesznym do miasta. Jade sobie nim tak z 35 minut. A ze mieszkan na przyslowiowym "wypizdowie" przejezdzam codziennie przez pola, 1km stad to byle PGR'y, sa dosc pokazne pola i jakos takis sladow nie widzialem :) ja sie na tym nie znam, ale moze recznie zasiewaja? (choc widzialem ich sprzet - jakies kombajny i stare ursusy).

2. No od ladnych paru lat wysylamy w kosmos telewizje, pierwsza transmisja to chyba z olimpiady byla. Ale jak dojdzie do nich "na kazdy temat" to normalnie wyedy przyleca i nam ta planete rozwala :D

4. A kto mowi ze w dzien, przy sasiadach? :) W nocy, w nocy, mozna dorzucic do zestawu krotkofalowki - jak robimy wiekszy piktogram :) A dla efektu mozna wziac latarki wiekszej mocy - i pokrecic w kolko dla efektu - moze jakis sasiad zobaczy (ale to pod koniec) :D :D :D

Jakies 600m w lesie (tak, praktycznie mieszkam w lesie) jest/byl osrodek rekreacyjno-sportowy (za komuny bylo fajnie - karuzele, chustawki, w baseny, scena, korty tenisowe, boisko do siatkowki, strzelnica, rozne wyczynowe drabinki itd.) Dzisiaj zostal ino pekniety basen oraz asfalt :)

Kilka(nascie?) lat temu jak bylem malym glupim-smarkaczem-buntownikiem, w nocy z kilkoma kolegami-smarkaczami poszlismy na ten osrodek (juz zdewastowany, bo dawno po komunie), zajelismy sie karuzela (a raczej tym co z niej zostalo - szkielet) - ciezko zniszczyc metal :D Karuzela miala chyba 8 czy 6 miejsc, do kazdego z nich przymocowalismy papier, troche patykow itd. Podpalilismy i potem tym zakrecilismy i akurat przejezdzal samochod: z ulicy efekt byl fazowy - no ufo normalnie wyladowalo :D nie wszystko bylo widac bo to przez drzewa i krzaki ale swiatla robily wrazenie. Samochod sie zatrzymal, facet nawet wysiadl, ale zaraz wsiadl i troche pospiesznie sie oddalil :D :D :D

W sumie moglismy isc w kierunku faceta - postury mielismy przeciez male - w sam raz jak na szaraka :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

8O  8O  8O  8O  8O  Tu by się przydały co nie którym wizyta u psychiatry + uczciwa dawka psychotropów :lol:  :lol: Ta- sprawdzcie czy nie macie jakiś podsłuchów i kamer np. pod telefonem, może jesteście obserwowani przez Men in Black :lol:  :lol:  Ta, są wśród nas, ale tak zwani ,,wyalienowani". 

Chyba niepowazny jestes ???????

To ilu tych indian "pospacerowalo" sobie ze te rowy do dzis sa ?

A moze wycieczki z Chin tam jezdzily ? male grupki po 4 - 5 mln :lol: :lol:

I powiedz jak przy uwczesnym poziomie techniki wytrasowali sobie te "sciezki" ???

Wiesz chyba ze z poziomu"0" nie widac w ogoloe co to jest ?

Podejrzewam ze wtedy nie uzywali tez lotni czy innych aparatow latajacych, no chyba zeby 8O

Bezsensowna gadka.

A moze wyjasnisz w jaki sposob "wyszlifowali" na rowno kamienny palskowyz i wyskrobali w nim piktogramy ?

Po jakiego penisa zreszta robili by takie ladowiska, bo inaczej tego nie mozna okreslic.

Jakie narzedzia i przyzady pomiarowe wtedy mieli ?

Lepsze niz teraz ?

Na logike to wez, a bzdur nie gadaj.

Właśnie mi sie przypomniało. Na Discovery Chanel jakiś czas temu widziałem program o Inkach chyba. I tam był fajny motyw. Szaman ostro najarany :lol: miał na uposarzeniu : dużą płachtę + pare sznurków+ coś w rodzaju chamaka. W sumie to było coś na kształt pierwszych balonów. Robił na pewno piorunujące wrażenie na kumplach z wioski :) 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ty mi k....a nie mów czego nie wiem, a co wiem. W tym temacie jestem od cho cho cho( z 11 lat), a moze dłużej( test Smolenia rządzi :) ) To też słyszałem ale pomieszłeś. To niby 10000 lat ma Sfinks a nie piramidy- gubisz się stary. I co z tego wynika? Była jeszcze jedna cywilizacja przed Egipcjanami. Co dalej? NIe sądzę, żeby jeździli samochodami, latali UFO i mieli miecze świetle :lol:  :lol:  To na pewno nie byli w każdym razie kosmici, a bardzo rozwinięta intelektualnie w pewnych aspektach, ale NIE technicznie cywilizacja 8)  :twisted:

Skoro uważasz, że ja czerpię wiedzę z programów z TVP lat 70-tych, to ty pewnie masz nagrane wszystkie odcinki ,,Nie do wiary" i wczuwasz się w nastuj techno-grozy( ta muzyczka w tle  :lol: ).  O, to jest dopiero poziom!  :lol:  :lol:  8)

Ty mi tu k... nie mow co wiem, a czego nie (jakby to ktos powiedzial :))

Tez w tym temacie jestem od cho cho. Racja sfinksy napewno sa stare. Piramidy - nie wszystkie. Te mniejsze wybudowane obok Wilkiej Piramidy (zwana potocznie piramida Cheopsa) nie, ale ona tak. I sie znacznie roznia, te mniejsze sa mniej dokladne, jakby wykonanep rzez ucznia mistrza, a nie przez te same osoby - nie z ta sama mysla. To sa kopie. Wielka Piramida jest idealna w kazdym aspekcie, tez nie bez powodu przez 10k lat sie nie rozleciala. A co do rozwoju zaginionej cywilizacji (bo ktos ta piramide i sfinksa wybudowal - sam nie przeczysz), skoro byli na wysokim poziomie intelektualnym(napewno wyzszym od nas), to rowniez i technicznym.

Co do TVP i "nie do wiary" (akurat nie maja zwiazku ale co tam;)) - z tym tvp tak mi sie powiedzialo, bo wkurza mnie twoje logo :)

Ps. Co do pirami, to sobie ogladniemy 16 sierpnia na Nathional Geographic otworzenie jakichs drzwi "nigdy wczesniej" nie otwieranych. Moze bedzie cos ciekawego :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[1. Hmm codziennie (oprocz sobot i niedziel) trace 2 godziny z zycia zeby podziwiac krajobrazy jadac autobusem pospiesznym do miasta. Jade sobie nim tak z 35 minut. A ze mieszkan na przyslowiowym "wypizdowie" przejezdzam codziennie przez pola, 1km stad to byle PGR'y, sa dosc pokazne pola i jakos takis sladow nie widzialem :) ja sie na tym nie znam, ale moze recznie zasiewaja? (choc widzialem ich sprzet - jakies kombajny i stare ursusy).

Widac patrzysz pod zlym katem. Slady po kolach sa na kazdym polu, wystarczy sie przyjrzec. Widac je dobrze z gory, ale jak jestes prostopadle do nich. Musisz byc przed samym rzadkiem, zeby go zauwazyc. A recznie nikt w tych czasach nie zasiewa pola wiekszego jak 10 arow :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

caly czas mowa o znakach symbolach itp....... i do czego to prowadzi ? do snucia wielu czesto poronionych wnioskow ........... gdzie kosmici ??? moze kiedys im sie nudzilo i grali sobie na ziemi w scrabble hmm...... a jezeli nie ??? jezeli to banda zapijaczonychnacpanych dupkow ktorzy boja sie potegi mocarstw ............... albo maja zielone glowy i male fiutki z guziczkiem samodestrukcji na napletku ............. ukrywajasie po smietnikach i kradna malym dzieciom cukierki .......... jak myslicie dlaczego czasami znika wam pranie ze sznurkow ???.......... albo wybija szambo ..........lub tez ginie gazeta z programem TV pewnie siedza w kanale i ogladaja aliena i mysla sobie ........... ale ci ludzie glupi skoro mysla ze cos takiego moze byc kosmita ........ po czym zygaja niestrawionymi hamburgerami z pobliskiego mcdonalda.........

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to pewnie ty piles ? gdzie kupiles alkohol ? przygladales sie oczom sprzedawcy? to byl kosmita ...... zastanow sie skad mial bimber mowilem ze siedza w kanalach tam tez maja wytwornie bimbru ..... zapewne odchodzy i inne paskudztwa tez tam plywaja ....... to pewnie stad ten nieznany smaczek ??? o ktorym slyszalem ....... mwie ci lepiej zatkaj kibel bo rano mozesz sie zdziwic jak zobaczysz czyjes nogi wystajace zeń , nie gas swiatla przed polnoca oni tylko na to czekaja , wkradaja ci sie do domu i kradna klamerki do wieszania bielizny zeby uszczelniac rurki do bimbru .........

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czasem odnosze wrazenie ze nie tylko kosmici sa wsrod nas 8O

Zreszta nie trzeba byc z innej planety, wymiaru tudziez galaktyki zeby pier 8O lic jak alien.

Wystarczy poczytac text powyzej , i juz mamy pewnosc ze ONI sa wsrod nas.

Moze mi sie zdaje , ale po metylu chyba niektorzy madrzej by gadali :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak robice te rysunki gdzies pod warszawa to ja sie pisze na to moge skombinowac rakiete modelarska i puscimy sobie pod konec i ludziska beda myslelize odlatuja :D moze pokaza nas w telewizji

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak robice te rysunki gdzies pod warszawa to ja sie pisze na to moge skombinowac rakiete modelarska i puscimy sobie pod konec i ludziska beda myslelize odlatuja :D moze pokaza nas w telewizji

Teraz to juz kicha bo chyba jest po zbiorach :D wiec trzeba czekac do nastepnego roku. A co do efektow specjalnych, to mi sie przypomnialo, ze moj kolega zajmuje sie modelarstwem i ma fajny smiglowiec (elektryczny) - jakby do niego podczepic swiatelka i polatac nad polem to by dopiero byla faza :D :D :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz to juz kicha bo chyba jest po zbiorach :D wiec trzeba czekac do nastepnego roku. A co do efektow specjalnych, to mi sie przypomnialo, ze moj kolega zajmuje sie modelarstwem i ma fajny smiglowiec (elektryczny) - jakby do niego podczepic swiatelka i polatac nad polem to by dopiero byla faza :D :D :D

Jak dlugi przedluzacz ma do tego smiglowca ? :lol: :lol: :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak dlugi przedluzacz ma do tego smiglowca ? :lol: :lol: :lol:

Nie no nie taki :D to jest na jakies smieszne baterie, starcza mu na 10 min lotu przy bezwietrznej pogodzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi