Crematory Opublikowano 18 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2004 Witajcie! Zakupilem sobie w sklepie nowiutki dysk o ktorym mowa w temacie. Podlaczylem, wszystko ladnie dziala do czasu kiedy zaczalem zabawe z nieco wiekszymi plikami, tak ponad 10 MB. NIe jestem w stanie dokladnie oszacowac owej wielkosci. ALe do rzeczy. Powiedzmy, ze mam na plycie, w sieci, na drguim dysku, gdziekolwiek: jakies archiwum, jakas gre czy inny program ktory podczas instalacji(albo rozpakowywaniu) sprawdza poprawnosc kopiowanego pliku. Gdy kopiuje taki plik w 95% przypadkach dostaje blad podczas instalacji/rozpakowywania. Co dziwniejsze, to samo archiwum raz potrafi sie rozpakowac a innym razem wyrzuci mi CRC Error! Sprawdzalem nastepujace przypadki: Instalacja programu z dysku CD Instalacja programu z dysku DVD Instalacja programu z dysku HD Instalacja programu z otoczenia sieciowego. Mowaic "program" mam na mysli rozny software o ktorym pisalem powyzej. Podam przyklad. Mam na plytce wypalone archiwum(kolega mi je wypalil, gdyz gdy ja wypale cokolwiek wiekszego to oczywiscie jest to juz uszkodzone) rara zajmujace 120 MB. Rozkapowanie go z plyty albo przegranie na HD i rozpakowanie go stamtad powoduje blad. To samo archiwum rozpakowywane u kumpla, rozpakowuje sie bez problemu. Myslalem, ze to moze wina uszkodzonych tasm albo plyty glownej ale to nie to. Rzeczy te dzialy mi sie na nastepujacj konfiguracji ASUS A7V8X, pamiec Elixir 512 MB 400 Mhz, Athlon 2600+, Radeon 9800 Pro. Przenioslem wiec twardy dysk i pamiec na inny sprzet Plyta MSI SM-6712, Athlon 2200+ Niestety sytuacja powtorzyla sie. Sprawdzaelm to na paru windowsach: 98 Se, Me, 2000, XP. Tak wiec problem lezy albo w uszkodzonym(?) twardzielu albo w Ramie. Czy ktos mial podobny problem? Czy mam szanse wymienic twardy dysk na inny na podstawie gwarancji? Pozdrawiam i z gory dziekuje za odpowiedz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Heat Opublikowano 18 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2004 Mi to wyglada na uszkodzony twardy , najlepiej przelec dysk jakims softem do sprawdzania badow... Z tego co sie orientuje to ten dysk ma s.m.a.r.t. , wiec mozesz sobie odczytac progsem , ktory to obsluguje , co dysk boli... Jak nic nie pomoze to ja bym go oodal na gware , tym bardziej , ze testowales go juz na dwoch konfigach Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crematory Opublikowano 18 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2004 A moglbys mi polecic jakis dobry program do testowania? Oraz jesli moglbys to wyjasnij czym jest s.m.a.r.t, niestety do tej pory mialem dysk 2 GB(z 95 roku) i tam nie bylo owego smarta, teraz owszem mam go ale nie wiem co to daje. Tym bardziej, ze kazdy zawsze ma domyslnie wylaczona te opcje. Testowalem tez moj dysk z wlaczonym smartem ale bez rezultatu. Aha czy nie sadzisz ze to moze byc wina pamieci? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yakumo0 Opublikowano 18 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2004 Sprawdź czy masz smarta włączonego w biosie ! jeśli masz to prosty ale czytelny program którym możesz go odczytać to SpeedFan a propo też tak miałem tylko że na Segacie 60Gb dostałem nowiutki w serwisie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crematory Opublikowano 18 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2004 Zrobilem jak mowiles, SpeedFan nie pokazuje mi niczego niezwyklego. Wszystko jest na OK, wiec jestem nieco skonfundowany:/ A jak mam dowodzic w sklepie, ze dysk jest uszkodzony? Nigdy niczego nie reklamowalem, czy mam im oddac sformatowany? czy moge im zademonstrowac co nie dziala prawidlowo? Pozdrawiam... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...