insane Opublikowano 18 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2004 witam spieprzyl mi sie cooler do czipsetu na tej plycie - tzn po uruchomieniu charczy - jak go kilka razy stukne palcem to sie naprawia i dziala ok ale i tak mam zamiar kupic nowy. Jaki mi polecacie do tej plyty ? Wystarczy cooler pasywny ? jesli tak to jaki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukas666 Opublikowano 18 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2004 zdejmij coolera z chipsetu, odkrec go ( jest przykrecony doi radiatora na 2 malych srubkach) , odklej naklejke co jest pod coolerem, zdejmij to koleczkoa co zabezpiecza wiatraczek przed zeslizgnieciem, skoloj wd40, popryskaj pare razy, zloz wszystko do kupy i bedzie ok, u mnie ten sposob spiasal sie na medal, a jak kcesz jakis coolerradiator na chipset to ja polecam ZALMAN ZM-BN32J przykladowa aukcja na allegro : http://www.allegro.pl/show_item.php?item=28242011 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
insane Opublikowano 18 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2004 moze to glupie ale boje sie, ze ZALMAN ZM-BN32J nie podejdzie mi. Moj cooler od prosesora - Pentagram Freezone QC-80 AlCu patrzac od gory lekko zaslania czipset. znasz moze wysokosc tego zalmana ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukas666 Opublikowano 18 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2004 32 milimetry czyli 3,2 cm, nawet jak bedzie przeszkadzal cooler to po prostu wygniesz w druga strone pare listkow od radiatora i bedzie ok Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ent Opublikowano 18 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2004 zdejmij coolera z chipsetu, odkrec go ( jest przykrecony doi radiatora na 2 malych srubkach) , odklej naklejke co jest pod coolerem, zdejmij to koleczkoa co zabezpiecza wiatraczek przed zeslizgnieciem, skoloj wd40, popryskaj pare razy, zloz wszystko do kupy i bedzie ok, u mnie ten sposob spiasal sie na medal, a jak kcesz jakis coolerradiator na chipset to ja polecam ZALMAN ZM-BN32J przykladowa aukcja na allegro :http://www.allegro.pl/show_item.php?item=28242011 Jak psikasz to na pewno nie WD-40 !!! - bylo o tym na forum sporo! Zalmanik bedzie bardzo spoko, a jak Ci nie wejdzie to chyba najlepiej bedzie z lekka go zmodowac :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukas666 Opublikowano 18 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2004 zdejmij coolera z chipsetu, odkrec go ( jest przykrecony doi radiatora na 2 malych srubkach) , odklej naklejke co jest pod coolerem, zdejmij to koleczkoa co zabezpiecza wiatraczek przed zeslizgnieciem, skoloj wd40, popryskaj pare razy, zloz wszystko do kupy i bedzie ok, u mnie ten sposob spiasal sie na medal, a jak kcesz jakis coolerradiator na chipset to ja polecam ZALMAN ZM-BN32J przykladowa aukcja na allegro :http://www.allegro.pl/show_item.php?item=28242011 Jak psikasz to na pewno nie WD-40 !!! - bylo o tym na forum sporo! Zalmanik bedzie bardzo spoko, a jak Ci nie wejdzie to chyba najlepiej bedzie z lekka go zmodowac :wink: lol, wlasnie bylo sporo o tym ze wd 40 jest idealne do tego kolego, przeczytaj sobie dokladnie do czego sluzy wd40 ( jest na etykiecie od opakowania - smaruje -konserwuje -usuwa wode-penetruje ( ciekawe co i kogo) -czysci wiec nie gadaj bzdur ze wd 4-0 sie do tego nie nadaje, sam juz chyba z 5 albo 6 wiatrakow "zpenetrowalem" wd40 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapra Opublikowano 19 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2004 cale sie nie zepsul. wysterczy zwiac plaski srubokret i wcisnac plastikowe korytko, w ktorym siedza kabelki w strone plyty glownej tak, aby plastik pekl - korytko sie zaglebi i nie beda o nie ocieraly lopatki wentylka. zlamac nalezy zewnetrzna strone korytka. przetestowane na dziesiatkach NF7 - 100% skutecznosci Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KoZiK Opublikowano 19 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2004 A ja mam z deka inne pytanie - jaki radiator moge zamontowac na mostek południowy? I jak to zrobić - dwustronną tasma termoprzewodzącą czy klejem termporzewodzącym? cholernie mi sie grzeje i chcialbym cos z tym zrobic Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LPC Opublikowano 19 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2004 taki http://sirius.pl/product.php?action=info&id=5919&sid=1 albo taki http://sirius.pl/product.php?action=info&id=6794&sid=1 mozesz jeszcze dolozyc wiatrak albo sam se wymysl cos inngeo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d4 Opublikowano 19 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2004 Pierwsze co zrobiłem po dostaniu spowrotem płyty w łapki, to wywalenie coolera oryginalnego i zamontowanie zalmanika tego co mam w podpisie. I sprawuje się dobrze, 24-26C, pewnie dlatego, że nie mam wysokich fsb, będą jak procka zmienie wtedy przyda się jakiś wiatrak do tego zalmanika dodać i powinno śmigać. Narazie jest cihutko, zalman na nb, i wiatrak na 5V na procku, szafa gra. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawelo83 Opublikowano 19 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2004 moj wiatrak na chisecie nawet nie wystartował, padło coś na pł przy 1 właczeniu, podłaczyłem wiatrak prosto z molexa i działa. Trzeba sie z tym bujnąc do serwisu, ale pozbyć się kompa na 2-3 tyg? oddam przed wyjazdem na urlop, a jak wroci to i tak założe zalmana:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...