Cień Opublikowano 18 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2004 Witam, Mam prosbe do wszystkich uzytkownikow forum (no moze nie wszystkich 2-3 wystarczy) :) miejacych zainstalowane na Partycji C: XP-ka i na D: 98SE Prosze o wypisy z pliku BOOT.INI 2-3 uzytkownikow miejacych taka sytuacje "systemowa" Powiem tylko tyle ze mam problem z botowaniem systemow, probowalem juz wielu sposobow i nadal mam ten problem wiecej opisze jutro a narazie prosze o wasze wypisy z boot.ini Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 18 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2004 Mój boot.ini Ci się nie przyda, bo mam ręcznie tworzony plik z sektorem startowym dla 98 i zmienioną nazwe foldera XP, ale dla ciebie prawidłowy wpis powinien wyglądac mniej wiecej tak: [boot loader]timeout=30default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)WINDOWS[operating systems]multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /fastdetectC:="Microsoft Windows" Podaj w jakiej kolejnosci instalowales systemy i w jakim systemie plików sformatowany jest C. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cień Opublikowano 19 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2004 Co do kolejności instalowania systemow to juz sie troche pogubilem ale na poczatku byl xp i kolo niego zainstalowany 98 i wystarczylo tylko bootowanie odpowiednie wpisac ale niesety namieszalem i sie nie udalo :( wiec zrobilem tak jak w tym artykule radzili http://hslab.pl/index.php?module=subjects&...wpage&pageid=18 takie rozwiazanie dzialalo tylko jeden dzien pozniej sie cos popsulo i 98 nie chcial sie juz wlanczac pokazujac taki blad "Bład We/Wy podczas dostępu do pliku sektora rozruchowego multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)BOOTSECT.DOS" I od tej chwili zadden sposob juz niedziala i ten opisany z artykulu czy wpisy niby "prawidlowe" Oczywisce XP-k zainstalowany na FAT32 partycja C: i 98 FAT 32 partycja D proponowany przez ciebie wypis niedziala. Cos mi sie zdaje ze bede musial czyscic mbr-a ale narazie czekam na propozycje rozwiazania problemu i na wypisy innych z boot.ini Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 19 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2004 ... takie rozwiazanie dzialalo tylko jeden dzien pozniej sie cos popsulo ...To by wskazywało na uszkodzenie pliku bootsect.dos. Mozesz spróbować zapisać ponownie sektor startowy 98 korzystając z dyskietki startowej ( sys a: c: ) a potem wykonac zapis sektora do pliku i przywrócic xp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elgreen Opublikowano 21 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2004 U mnie wygląda to tak: [Boot Loader]timeout=3Default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(3)WINDOWS[Operating Systems]multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(3)WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional f:" /fastdetectmulti(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional e:" /fastdetectC:="Microsoft Windows 98"U ciebie zdaje się powinno być D:="Windows98"ale żeby wszystko startowało, muszą być odpowiednie pliki a wygląda to na jakąś "korupcję" pliku bootsect.dos, może masz skopiowany plik od kogoś kto miał win98 zainstalowane na innej partycji ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 21 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2004 U ciebie zdaje się powinno być D:="Windows98"ale żeby wszystko startowało, muszą być odpowiednie pliki a wygląda to na jakąś "korupcję" pliku bootsect.dos, może masz skopiowany plik od kogoś kto miał win98 zainstalowane na innej partycji ?? Nie Nie Nie. Win98 ma pliki startowe zawsze na C i ten wpis zawsze musi wyglądac tak: C:="Windows98" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elgreen Opublikowano 21 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2004 Nie Nie Nie. Win98 ma pliki startowe zawsze na C i ten wpis zawsze musi wyglądac tak: C:="Windows98" Ups racja,chyba się pomyliłem :oops: Proponuję sprawdzić dysk scandiskiem (może być ten z instalatora win98), może to jakieś błędy dysku ("brak dostępu do pliku...bootsect.dos" ?) ps. nie zawsze, kiedyś startowałem z dyskietki nie mając plików startowych na żadnej partycji. :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maku2 Opublikowano 24 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2004 Dokladny opis jak zrobic 2 systemy jest w pomocy XP, warto zajzec ;) PS: Pierw instalujesz 98 a pozniej XP, i wtedy XP sam zrobi wybor systemow, i wpisze wszystko do boot.ini ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...