Skocz do zawartości
Zenfist

Spalił Ci się zasilacz? Zobacz co zrobić

Czy spaliles juz kiedys zasilacz?  

1654 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy spaliles juz kiedys zasilacz?

• Tak
      1208
    • Nie
      815

Rekomendowane odpowiedzi

Mi zdechł właśnie chieftec HCP 420W ale nic w nim nie strzeliło po prostu przestał działać.Odkręciłem przypaleń żadnych nie widać tranzystory ok,podejrzewam transformator ale wydaje sie to mało prawdopodobne :huh:

jakby ktoś miał jakieś info co w tych chiefach często pada to byłbym wdzieczny,dziś jeszcze w nim pogrzebie z godzine a jak nic nie zdziałam jutro kupuje nowy.

napewno nie trafo, trafo nigdy nie pada, prawdopodobnie poszły klucze, albo diody schotky

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh co za pech :lol2:

mojemu bracholowi padła zasilka modecom fell 2 400w na marnym duronie 1,8ghz i 7600gs@650/920

z wstępnych ustaleń padł samotnie

musimy uczcić to minutą ciszy..........................

.....................................................................

.....................................................................

..................................................................... :lol2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ColorsIT 350W padł pod obciążeniem Durona 1,6@2,2. 256MB DDR, Asusa A7N8X-E Deluxe, Radeona 9200SE @ stock, 1 HDD i 1 DVD. Taki ładny dymek poszedł.

Ze wstępnych oględzin wynika że nic nie zabrał ze sobą, ale pewny będę jutro.

EDIT: na szczęście nic ze sobą nie zabrał. Teraz chodzi na Delcie 350W.

Edytowane przez YogiCK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Megabajt 300 odszedł ( jakieś 4-5 lat temu) nie zabierając nic ze sobą na szczęście.Został za to dawcą kabelków.Myślałem że zabiorę mu również radiatory ale okazało się że w środku były jedynie 2 blaszki o rozmiarach 5cmx3cm :lol:

Edytowane przez Woodie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Codegen 300W- w jakis dziwny sposob wzbudzal kompa 10x w nocy, po czym odpadal na probie zaladowania XP (komp w reset jak tylko dysk zaczal pracowac). Zasilacz z mobo poszedl out

Altis 300W- nadpalil sie po zwarciu na SB Live!, wibrowal i czasem resetowal kompa. nic ze soba nie zabral, mam nadpalone PCI, SB Live! dziala B)

KOLEGI

Codegen 300W poszedl w cholere, nadpalil ATX na plycie, o dziwo dalej dziala :lol:

Antek 1.7+, 256DDR, mobo EPoX, Gf4Mx, 2x DVDRW, Caviar 80gB

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1x Codegen 300W (kuzyn)

1x Codegen 350W (kuzyn)

1x Chieftec GPS-400AA-101A 400W (mój) - wczoraj wieczorem po kilku godzinach katowania procka (bez zarzutu) i po przełaczeniu na ustawienia z sygnaturki pierdyknął i przeszedł na łono Abrahama, nie zabrał nic ze sobą, oprócz bezpieczników w listwie (oba czarne jak murzyni:)), w czasie prób odpalenia na sucho wypieprzył mi prawie wszystkie korki w domu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tracer/4Life 400 Watt Passive PFC - sąsiad miał ostatnio plagę BSODów i resetów... W coś tam sobie pykał - usłyszał bzzzyt, i sprzęt zdechł...

Wg. mojej wstępnej oceny nie zabrał nic ze sobą - na szybko podłączony mój zasilacz i wsio normalno.

pozdrawiam

sansaba

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czuwajcie, bo nie znacie dnia ani godziny

(Mt 25:1-13)

ps. wiele osob moze pochwalic sie wiekowymi "no name", które działają i dzialaja i pewnie beda jeszcze dzialac, ale niekiedy....

Kilka postów wyzej pisałem o pewnym kompie, codegen działał tam blisko 5 lat az wkoncu cos mu sie ubzduralo i zabral siebie i płyte glowna za 260PLN (za tyle mozna kupic calkiem niezla zasilke)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sumie moj modecom 300gtf ciagnie p4 2.66@4.5@1.44v + 512mb@492mhz@4434@2.35v+73gt@750/1800 + 1hdd :-P

Edytowane przez teat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te Modecomy jeśli dobrze pamiętam były robione przez Fortrona, więc bardzo możliwe że i mocniejszy sprzęt by ciągnęły.

No to sa wlasnie od fortrona, na 12v maja 13A :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fortron FSP400-60PFN o dziwo mimo wielu pozytywnych komentaży zszedł z tego świata zabierajac mobo.

@OT:przypnijcie,przypnijcie ku przestrodze.

Potwierdzam przedwczoraj ten zasilacz poleciał z dymem ...na szczęście reszta podzespołów jeszcze "żyje" :D .

Cholera przez niego musiałem cały pokój przewietrzyć od tego dymu :/ .

Obecnie teraz posiadam zasialcz PROComp Lampard 400 Watt (z 80 mm wentylem i +12V-15A)...co o nim sądzicie ??

Nie miałem wyboru ani czasu na to więc dlatego mi taki zasialcz dali <mur> .

Nie kupujcie tego Fortrona FSP400-60PFN .

Edytowane przez tyranxp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 dni temu osławiona Delta 350W PB-2 pocichu zdechła :mur: ale na szczęście niczego nie zabrała w ostatnią podróż ze sobą.Jednak jestem nią mocno rozczarowany tzn. oczekiwałem dużo dłuższej niezawodnej pracy niż niecałe 2 tyg. ale jest gwarancja to będzie nowa albo naprawiona - swoją droga ciekawe co w niej padło? :sad:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ja miałem lepszy schemat.

W zaszłym roku siadły mi pod rząd 3 identyczne Szefy 360 DF (produkcji Delty ;]). Pierwszy oddałem na gwarę bo Fan zaczął chodzić jak traktor. Dali mi nowy. Po tygodniu sie zjarał. Dali mi kolejny, ten dał radę chyba z miesiąc. Ostatecznie dali mi mój obecny PSU, czyli 400W Szef ze 120mm fanem. W nim Po 8 miesiącach wentyl też zaczął traktorowe jazdy, ale już go nie oddawałem tylko zamontowałem Fandera 120 i do teraz jest git.

Do teraz nie mam pojęcia od czego takie niby niezawodne zasiłki padły jak muchy. Przed nimi miałem Feela 300W i było ok ;] LOL

P.S. Jednak muszę też oddać honor Szefowi za to, że żaden z tych PSU nie pociągnął za sobą nic innego. Chociaż to...

Edytowane przez Szawel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

topower 420W P6 , strzelił jak petarda i wziął ze sobą sempa z siga.

Kur.a, dokładnie rok temu zasiłka też spaliła się sama od siebie( podejrzewam nurze bo komp był włączony a mnie nie było w domu).

Dla tego topowera obciążenie było za duże ? :unsure:

X1900xtx

Sempron @ 1,7v

2x250GB+DVD.

audigy2.

Nie chce mi się liczyć ale wątpie żeby to wydzielało więcej niż 250W...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi