Skocz do zawartości
Zenfist

Spalił Ci się zasilacz? Zobacz co zrobić

Czy spaliles juz kiedys zasilacz?  

1654 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy spaliles juz kiedys zasilacz?

• Tak
      1208
    • Nie
      815

Rekomendowane odpowiedzi

Dwa tygodnie temu padł Topower TOP-400SPW półtoraroczny, strzelał piorunami i wywalał korki, dzis moze odbiore nowy.... zobaczymy co dostane...

BTW zastępczy Deer 300W odpukać w niemalowane radzi sobie całkiem całkiem z konfigiem przez ten czas :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Codegen 300, Codegen 350, Linkworld 350, Jakiś eee momento, ALTIS ?

ALTIS - poszła cewa, Linkworld kondki kompletnie wybrzuszone (nie daleko do deada). Oczywiście to zasilacze w starym kompie mojego ojca, on zawsze wszystko po najmniejszej linii oporu... W końcu kupił fortrona i śmiga już dłuższy czas.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kumplowi poszedł 3 dni temu Tracer 400W odszedł w samotności, wczoraj bratu Deer DR-A400ATX 350W działał przez 4 lata poszła razem z nim płyta główna 478 i 1 Pamieć DDR 256MB reszta podzespołów sprawna.

Edytowane przez pierdlik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj w nocy padł mi Aerocool Aeropower Black Line 450 W przy wyłączonym kompie. działał 2 lata i jeden miesiąc, o miesiąc za długo, bo gwarancja się skończyła :/ Jest na reanimacji, może powróci do żywych. Czy coś zabrał ze sobą-nie wiem jeszcze, ale wszystko na gwarancji.

Kiedyś padł mi jakiś tani, później Modecom GT 350.

Edytowane przez lukasz_zn

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziś między 1 a 2 w nocy wydając z siebie donośne "bum" i wywalając korki odleciał po 34 miesiącach służby "Topek" 526P6 420W. Na szczęście nic ze sobą nie zabrał. Teraz działam na L&C 300W - oczywiście sprzęt non OC chwilowo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z żalem zawiadamiam, że dziś w nocy opuścił nas ukochany tagan tg380-u01. "A taki ładny był, amerykański"... odszedł z hukiem, zabrał ze sobą tablice bezpieczników (zasilanie w domu przywrócił dopiero po kilkunastu godzinach elektryk). W serwisie jeszcze sypnął snopem iskier. Gwara 36 m-cy to jednak fajna rzecz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

350W custom antec, zintegrowany z obudowa NSK1380 odszedl po calych trzech dniach uzytkowania wysadzajac przy okazji korek ... przypuszczam ze wrazenia odsluchowo-zapachowe musialy byc imponujace, niestety nie bylo mnie wtedy w domu :(

Ostatnim tchnieniem zakrwawil rozlanymi kondensatorami pol plyty glownej, na szczescie po wysuszeniu P5KPL-VM dziala jak nowa, podobnie jak i reszta sprzetu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakiś czas temu bawiąc się w sprawdzanie karty graficznej kumpla spaliłem zasilacz do lampek choinkowych popularnie nazywany Codeshitem 300W.

Co się stało? Podobno zimne spawy poszły. Dał się naprawić, ale mam za bardzo rozwinięty instynkt samozachowawczy na takie zabawy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mi sie spalił po 11 latach zasilacz 300 watt niewiem jakiej to firmy no name napewno

to znaczy nie zeby sie spalil tylko nie uruchomił sie , no ale 11 lat to i tak troche podzialał, z czego wiatrak z niego wyjalem i jeszcze dziala i cicho chodzi !! :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam

To ja mam chyba rekord tu niestety :damage_wall: 5 min

Thermaltake Toughpower 1000W + Asus P5E3 Premium/WIFI-AP@N, X48 , grafa i muza wyglada ze smigaja kontroler scsi i wszystkie dyski tez co do pamieci i procka nie wiadomo. Odeslany z plyta do sklepu czekam na decyzje.

Wywalilo korki zasilacz poszedl podlaczenie starego Hypera 580W plyta swieci ale ciemnisc widze i plyta nie wstaje.

Czyja wina nie wiem -- moze moja lub problem z nowka zasilaczem.

Pozdrawiam Darek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzis klientka przyniosła Packard Bella ( komp ma 2 lata )

Syfu z niego wyleciało co niemiara,,,,, oczywiscie zasilacz wykorkowal :

Fortron 250-60GEN

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Nic nie zabral... a juz nie jedenego fortrona widziałem usmarzonego.,.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale przynajmniej nie zabierają ze sobą części (chyba?)

DO dzis dnia ani jedna sztuka ( a juz chyba ze 60 widziałem ) NIC nie zabrała......

I zawsze pada to samo czyli aktywne PFC..... a to tranzystory a to cewka itd...

Co ciekawe nie wiem jaki oni czasami tam bezpiecznik wstawiony maja bo zdarzało sie ze buchało ogniem ze srodka ( zasilacz i tak juz był martwy)...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na starym konfigu jakiś Ultramedia 400W zabrał ze sobą mobo.

Na konfigu obecnym, w 2h po jego złożeniu i odpaleniu na Fortronie 350W z zasilacza przy działającym kompie zaczął się dym wydobywać. Co się okazało? Cewka insajd się wręcz zwęgliła :) Dodam, że wszystkie części nowe... Nic ze sobą nie zabrał, ba... działał cały czas, ale jak widziałem dym, to odłączyłem kompa od prądu. Teraz muszę jechać na FEEL'u III.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ja dorzucam Procompa 400W.

Po podłączeniu do mobo na VIA P266X i cielaka 2,6ghz zaczęła syczeć sekcja zasilania na płycie po czym jeden z kondziołków efektownie wybuchł z wielkimi hukiem, zasilacz zapewne powiedział papa, chyba że zadziałało w nim magiczne zabezpieczenie jakieś :wink:

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie ostatnio podobnie, ProComp, tyle że w wersji 350W - w kompie mojego rodziciela odmówił pracy po prawie dwóch latach, na szczęście niczego ze sobą nie zabierając. Nic nie wybuchło, jedynie poszedł dymek i po chwili odcięcie zasilania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oryginalny zasilacz w Cooler Master Cavalier 2 (CAV-T02-UKA) Black - spalił się sam oraz płytę i uszkodził trochę (!) P4 3GHz.

P.S.

Nie mogę znaleźć nigdzie zasilacza, który by pasował, on był taki dosyć wąski jakiś.

W opisie obudowy on się nazywa: "Proprietary 300 watt PS2 power supply"...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A mi sie spalil chieftec 850W CFT 850G-DF /ten taki dlugi i ciezki i nie mieszczacy sie w wielu obudowach np. CMStacker 801 u gory, bo u dolu wchodzi/ - po prostu przestal nagle dzialac, a w przeszlosci w podobny sposob przestal dzialac Tagan 480W bez odpinanych kabli ten z tych starszych. Mam na koncie jeszcze jednego codegena 300W i modecoma 300W - te z kolei zasmierdzialy podczas awarii. Zaden z powyzszych nie pociagnal za soba niczego z wyjatkiem codegena, ktory spowodowal eksplozje kondziolkow na starej plycie MSI dwuprocesorowej na chipsecie VIA. Wymiana kondziolkow uratowala plyte. Mojemu koledze spalil sie chieftec 420W tez z tych starszych. Zaliczam lekka zalamke i nie wiem co mam teraz zakupic. Prawdopodobnie wezme be quieta albo enermaxa, ale jeszcze chce dokladnie o nich poczytac i miec pewnosc przy zakupie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi