Skocz do zawartości
Dreggo

Soltek SL-75DRV5 a nadchodzące Athlony z FSB 166.

Rekomendowane odpowiedzi

Bardzo mnie intrygowało pytanie czy Soltek SL-75DRV5 poradzi sobie z FSB 166, w końcu powszechnie wiadomo o problemach z osiągnięciem na tej płycie FSB większego niż 150 mhz.

Tak więc przemogłem się i wysłałem pytanie do centrali Solteka :

Greetings

I' m a user of Soltek SL-75DRV5 motherboard from Poland.

I have a very important question.

Will Soltek SL-75DRV5 support without any problems the new line of AMD Athlon processors (up from AMD Athlon 2700+) with 333 mhz front side bus ?

I' ve read on some forum that SL-75DRV5 has got problems with reaching FSB higher than 150 mzh.

A oto odpowiedź ( całkiem szybka - 6 h, to tak na marginesie :mrgreen: )

Dear Sir,

The upcoming Athlon XP 2700+ processor is under our validation. We will post the result on our website. And about the stability issue when cpu is working at external clock 150 MHz, the system may become instable because under the clock 150 MHz or higher, the PCI clock is working at 37.5 MHz or more in contrast to the PCI default working clock 33MHz, but the PCI clock will be back to 33 MHz when you set the SW2 to 166 MHz.

Thank you!

Komentarz pozostawiam Wam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm, ja mam ciut inne zdanie. Niestabilność po podkręceniu wynika z tego, że PCi pracuje na podwyższonych obrotach. Ale gdy ustawi się FSB 166 to szyna PCI wróci na 33 mhz. I powinno być stabilnie gdyż nowe Athlony bedą przeznaczone do pracy z szyną 166 mhz a nie trzeba będzie wymuszać 166 mhz (co jest zresztą niewykonalne) zamiast 133 na obecnych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm, ja mam ciut inne zdanie. Niestabilność po podkręceniu wynika z tego, że PCi pracuje na podwyższonych obrotach. Ale gdy ustawi się FSB 166 to szyna PCI wróci na 33 mhz. I powinno być stabilnie gdyż nowe Athlony bedą przeznaczone do pracy z szyną 166 mhz a nie trzeba będzie wymuszać 166 mhz (co jest zresztą niewykonalne)  zamiast 133 na obecnych.

Jednym slowem g...o prawda :twisted: .... Co jest niewykonalne ??? Jakos na innych plytach XP-ki ida bez problemu na FSB >166MHz. Moj Xp 1600+ idzie na FSB 150 bez podnoszenia VCore wiec nie wierze zeby nie poszedl na 166 z 1.85 VCore. Poprostu plyta jest delikatnie mowiac zd....na. Moze ten nowy BIOS cos poprawi (o ile wogule wyjdzie...)

A tak calkiem na marginesie to niektorzy jada na PCI = 40 MHz i nie maja problemow... A po ustawieniu na 166 (czyli PCI=33) plyta nawet nie wstaje... nic zero.. zonk :evil:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem na myśli Solteka SL-75DRV5 a nie inne płyty. To że nie wstaje na FSB 166 mhz to wiem. Mi sie udało dojść z FSB do 152 mhz, dalej były zwisy. Ale nowy Athlon na FSB 166 mhz powinien pójść na tej płycie - w końcu nie będzie wogóle podkręcony - 166 mhz szyna to będzie jego standard. A jakby co to nowy bios powinien załatwić sprawe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem na myśli Solteka SL-75DRV5 a nie inne płyty. To że nie wstaje na FSB 166 mhz to wiem. Mi sie udało dojść z FSB do 152 mhz, dalej były zwisy. Ale nowy Athlon na FSB 166 mhz powinien pójść na tej płycie - w końcu nie będzie wogóle podkręcony - 166 mhz szyna to będzie jego standard. A jakby co to nowy bios powinien załatwić sprawe.

Nie rozumiesz chyba o czym mowie,... To ze XP na FSB166 nie wstaje na tej plycie to nie wina proca tylko wlasnie plyty. I bez zmain w BIOS'ie albo nowej Rev. plyty nowy XP na FSB166 nie pojdzie na tej plycie. I co z tego ze nie bedzie podkrecony jezeli plyta z nim wogule nie wstanie (dlatego ze jest w niej cos zdu....ne) :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nowy revision płyty to by było przegięcie pałeczki ze strony Solteka, jeżeli to co mówisz jest prawdą to muszą to załatwić nowym biosem.

Od dawna wiadomo ze to prawda... Epox, MSi i inne porzadne plyty wyciagaja bez problemu FSB 166 z XP na 133. A Soltek nie... Czyli plyta ma feler a nie procki... Tez mam nadzieje ze BIOS cos da bo w moim 1600+ AROIA sa jeszcze zapasy mocy :)

A co do przeginania.. To myslisz ze ktos by sie przejmowal biednymi robaczkami ktore kupily Rev. 1.0 ??? ;))) Tu chodzi o kase a nie zebysmy byli zadowolemi :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co do przeginania.. To myslisz ze ktos by sie przejmowal biednymi robaczkami ktore kupily Rev. 1.0 ??? ;)))  Tu chodzi o kase a nie zebysmy byli zadowolemi  :lol:

Fantastycznie, to ja od dziś zaczynam się modlić o nowy bios.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm, ja mam ciut inne zdanie. Niestabilność po podkręceniu wynika z tego, że PCi pracuje na podwyższonych obrotach. Ale gdy ustawi się FSB 166 to szyna PCI wróci na 33 mhz. I powinno być stabilnie gdyż nowe Athlony bedą przeznaczone do pracy z szyną 166 mhz a nie trzeba będzie wymuszać 166 mhz (co jest zresztą niewykonalne)  zamiast 133 na obecnych.

Ja gadalem z Polarnym, kiedyś miał DRV5 i tez były problemy z FSB166. ALe zapodał nowszy BIOS i już mógł spokojnie wrzucać te FSB. Oczywiście jeżeli nie zmieni się mnożnika to procesor nie wstanie na FSB166 ale tylko z powodu zbyt wysokiego taktowania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może trochę nie na temat, ale nasuwa mi taka refleksja na temat płyt głównych Solteka (pod Athlona, pod P4 nie mam dokładnych informacji). Firma Soltek zawsze jako pierwsza lub jedna z pierwszych wypuszcza nowe modele np. KT333 (DRV5). Z tego pośpiechu mogą właśnie wynikać poruszane problemy.

Natomiast firma Abit wypuszcza zawsze później, ale bardziej dopracowane.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...

:lol: szczegolnie te na BX w ktorych wywalalo kondensatory, lub te na KT133 z ktorymi bylo wiecej problemow niz pozytku (vide cofniecie rekomendacji AMD dla plyt ABIT'a) :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...

:lol: szczegolnie te na BX w ktorych wywalalo kondensatory, lub te na KT133 z ktorymi bylo wiecej problemow niz pozytku (vide cofniecie rekomendacji AMD dla plyt ABIT'a) :lol:

Miałem na myśli KT333, Abit umie uczyć się na swoich błędach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem na myśli KT333,

to trzeba bylo wyraznie zaznaczyc to w swojej wypowiedzi :!:

Abit umie uczyć się na swoich błędach.

popelniajac nowe - vide umowa na produkcje mobo z EliteGroup (ECS) 8O

IMHO na prawde udana konstrukcja Abit byla plyta BH6 bo to ona wyzanczala w swoim czasie trendy rozwojwe - potem bylo coraz gorzej a teraz Abit produkuje przecietne plyty na dodatek dosyc udziwnione - wywalanie roznych portow: PS/2, COM i LPT - vide model IT7 i AT7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...

Co do Kt333 soe zgadzam ( sam czekalem na Abita ale sie nie doczeklalem :( ) ale na kt400 juz szybko Abit wydal , a z firm wydajacych troche pozniej wymienilbym Soyo, tylko jakos malo u nas w kraju plyt tej firmy :( .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dostałem nowy mail od Solteka, uzupełniajacy wcześniejszą wypowiedź.

Już dostali od AMD Athlona XP 2700+ na FSB 166. Będzie, a raczej już jest SL-75DRV5 rev 2.0.

Ale, rev 1.0 obsłuży nowego Athlona - wystarczy nowy bios, który ma sie niedługo pojawić oraz lekkie podniesienie napięcia.

Uffffffff :D :D Zresztą co tam, dam wam to co dostałem w mailu, sami poczytajcie.

Thank you for your Email.

Something that I would like to add t o the reply of your question:

XP2700+, external speed is 166 Mhz.

Now as our FAE say, we are final testing SL-75DRV5 with XP2700+.

Final results will be posted on the website.

(Old version of SL-75DRV5 might need to update Bios, and set in higher voltage.

New version of SL-75DRV5 shipped out now has no problem.)

You mentioned about 150 Mhz, it is 133Mhz overclocking up to 150 Mhz.

It will be not stable, because 150 Mhz is not normal speed, like our FAE say,

when 150 Mhz was set, the PCI and other peripheral will run not in normal speed (33Mhz),

so it will cause not stable.

But 166Mhz is standard speed, so when devided into 5, PCI can run in normal speed (33Mhz),

so with our new version of SL-75DRV5, runing 166 Mhz will be stable.

(Old version needs to update Bios and set in higher voltage.)

I hope the explanation is useful for you.

B.R

Valia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...