Skocz do zawartości
Nessay

iKernel - szpieg windowsa!

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. ostatnio dowiedzialem sie o pewnym szpiegu windowsa ktory znajduje sie w win 2000/xp/2003 jest nim iKernel.exe

załącza się wtedy gdy instalujemy jakies oprogramowanie, czy tez nawet sterowniki. łaczy się on z serverem crl.windows.com

nie bede dalej tego komentował.... takze panowie z m$ wiedza o nas wszystko :o

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. ostatnio dowiedzialem sie  o pewnym szpiegu windowsa ktory znajduje sie w  win 2000/xp/2003 jest nim iKernel.exe

załącza się wtedy gdy instalujemy jakies oprogramowanie, czy tez nawet sterowniki. łaczy się on z serverem crl.windows.com

nie bede  dalej tego komentował.... takze panowie z m$ wiedza o nas wszystko :o

taaa - a jak wylacze neta co co robi ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:lol:  :lol:  :lol:  :lol:  

A gdzie takie rewelacje mozna znaleźć?

Plik nie ma nic wspólnego z windą i jest wymagany do działania instalatorów InstallShield(w win9x tez jest ten plik)

wysmiewasz to co napisalem? skoro macie ochote kogos osmieszac (mnie) za to co napisalem to nie wiem wyzalcie sie na forum bravo...

skoro nie wiecie oco chodzi i nie ejstesciew temaci to sie po prostu nie wypowiadajciebo osmieszacie raczej siebie.

iKernel łaczy się z palo alto w californi

adres crl.microsoft.com

ip:131.107.99.244

131.107.103.243

zrodla: to swoje doswiadczenia, oraz logi z FW, ktore podalem wyzej

po co iKernel ma się łączyc z palo alto zeby zainstalowac sterownik od ati? czy zeby wyslac raport do m$?

dla mało wiedzących w palo alto jest

jedna z glownych serwerowni....

OrgName: Microsoft Corp

OrgID: MSFT

Address: One Microsoft Way

City: Redmond

StateProv: WA

PostalCode: 98052

Country: US

nastepnym razem jak chcecie kogos wysmiac to napewno nie mnie...

update: http://www.linuxforum.com/forums/index.php...?showtopic=5196

gos gra w Desert Commbat (mod do BF1942) i takze łaczy mu z crl.microsoft.com ciekawe po co?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze raz napisze. IKERNEL.EXE z niczym się nie łączy. A jezeli ktoś tak twierdzi to niech zyje w niewiedzy.

Poszukałem trochę i wiem co łączy sie z tym adresem i co robi.

wiec co się łączy z tym adresem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja nie pamiętam czy to był iKernel i tego nie twierdzę. Po prostu nie zwracałem uwagi co się łączy ale jak widziałem że M$shit inicjuje połączenie wychodzące to od razu blokowałem... Po jaką cholerę ma się łączyć z M$ jak instaluję grafę!!! Jak nie miałem netu to się nie łączył i się instalowało to po kiego grzyba teraz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(...) Po jaką cholerę ma się łączyć z M$ jak instaluję grafę!!! Jak nie miałem netu to się nie łączył i się instalowało to po kiego grzyba teraz...

Właśnie po to się ma łączyć, żeby sprawdzić podpisy cyfrowe tych sterowników które instalujesz. On tam nie wysyła żadnych raportów co instalujesz. On po prostu sprawdza co musi i tyle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak nie ma netu to nie sprawdza... I coś się dzieje??? A może ja nie chcę żeby tracił czas na sprawdzanie czy sterownik jest podpisany cyfrowo... Swoją drogą jeśli M$ byłby w porządku wobec urzytkowników to zostawił by opcję sprawdzaj podpisy albo nie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak nie ma netu to nie sprawdza... I coś się dzieje??? A może ja nie chcę żeby tracił czas na sprawdzanie czy sterownik jest podpisany cyfrowo... Swoją drogą jeśli M$ byłby  w porządku wobec urzytkowników to zostawił by opcję sprawdzaj podpisy albo nie...

no właśnie chyba jest gdzieś taka opcja ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ŁOŁ widze, ze tu specjalisci od MS :P

MeHow -nei wyskakuje ci bo zapewne instalujesz stery oficjalne od producenta a te najczesciej posiadaja certyfikat :)

a tak pozatym to radzilbym coponiektorym najpierw poczytac o tym co dokladnie robi jakas aplikacja niepotrzebnym zasmiecaniem forum :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ŁOŁ widze, ze tu specjalisci od MS :P

MeHow -nei wyskakuje ci bo zapewne instalujesz stery oficjalne od producenta a te najczesciej posiadaja certyfikat :)

a tak pozatym to radzilbym coponiektorym najpierw poczytac o tym co dokladnie robi jakas aplikacja niepotrzebnym zasmiecaniem forum :)

Własnie radziłbym najpierw poczytać(polecam strone ms). Łączy się akurat na sterach z certyfikatem(sprawdza czy jest wazny).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi