Nessay Opublikowano 19 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2004 Witam. ostatnio dowiedzialem sie o pewnym szpiegu windowsa ktory znajduje sie w win 2000/xp/2003 jest nim iKernel.exe załącza się wtedy gdy instalujemy jakies oprogramowanie, czy tez nawet sterowniki. łaczy się on z serverem crl.windows.com nie bede dalej tego komentował.... takze panowie z m$ wiedza o nas wszystko :o Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 19 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2004 Witam. ostatnio dowiedzialem sie o pewnym szpiegu windowsa ktory znajduje sie w win 2000/xp/2003 jest nim iKernel.exe załącza się wtedy gdy instalujemy jakies oprogramowanie, czy tez nawet sterowniki. łaczy się on z serverem crl.windows.com nie bede dalej tego komentował.... takze panowie z m$ wiedza o nas wszystko :o taaa - a jak wylacze neta co co robi ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 19 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2004 :lol: :lol: :lol: :lol: A gdzie takie rewelacje mozna znaleźć? Plik nie ma nic wspólnego z windą i jest wymagany do działania instalatorów InstallShield(w win9x tez jest ten plik) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kadet1212 Opublikowano 19 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2004 To może wytłumaczy pan moderator czemu firewall zawsze stęka ja coś instaluję. Np. sterowniki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MeHow Opublikowano 19 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2004 no wiec jak? nessay cos jakies rewelacje prosto z archiwum K masz ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 19 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2004 To może wytłumaczy pan moderator czemu firewall zawsze stęka ja coś instaluję. Np. sterownikiMasz wirusa? Co to za firewall? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kadet1212 Opublikowano 19 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2004 kerio, zone alarm => jeden i drugi wirusa raczej nie mam tak było od początku życia tego kompa :) Może przesadziłem z tym zawsze ale np przy instalacji sterów do grafy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MeHow Opublikowano 19 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2004 widac odwoluje sie w jakis sposob do netu i chce cos wyslac/pobrac. Hmmm sprawa wyglada na otwarta. Czekam na info na temat, ikernel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Złodziej Opublikowano 19 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2004 Nessay - wyłącz tego Ikernela w Menedżerze Zadań gdy tylko się pojawi :P Tylko nie narzekaj potem, że nic nie możesz zainstalować :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 19 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2004 Zainstalowałem 2 firewalle, zrestartowałem kompa, odpaliłem instalator sterów(installshield) i nic. Zadnej próby połaczenia z netem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nessay Opublikowano 19 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2004 :lol: :lol: :lol: :lol: A gdzie takie rewelacje mozna znaleźć? Plik nie ma nic wspólnego z windą i jest wymagany do działania instalatorów InstallShield(w win9x tez jest ten plik) wysmiewasz to co napisalem? skoro macie ochote kogos osmieszac (mnie) za to co napisalem to nie wiem wyzalcie sie na forum bravo... skoro nie wiecie oco chodzi i nie ejstesciew temaci to sie po prostu nie wypowiadajciebo osmieszacie raczej siebie. iKernel łaczy się z palo alto w californi adres crl.microsoft.com ip:131.107.99.244 131.107.103.243 zrodla: to swoje doswiadczenia, oraz logi z FW, ktore podalem wyzej po co iKernel ma się łączyc z palo alto zeby zainstalowac sterownik od ati? czy zeby wyslac raport do m$? dla mało wiedzących w palo alto jest jedna z glownych serwerowni.... OrgName: Microsoft Corp OrgID: MSFT Address: One Microsoft Way City: Redmond StateProv: WA PostalCode: 98052 Country: US nastepnym razem jak chcecie kogos wysmiac to napewno nie mnie... update: http://www.linuxforum.com/forums/index.php...?showtopic=5196 gos gra w Desert Commbat (mod do BF1942) i takze łaczy mu z crl.microsoft.com ciekawe po co? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MeHow Opublikowano 19 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2004 ja zawsze lubilem Archiwum K ;] ;] ;] BTW... mi sie nie laczy iKernel z netem. ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 19 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2004 Jeszcze raz napisze. IKERNEL.EXE z niczym się nie łączy. A jezeli ktoś tak twierdzi to niech zyje w niewiedzy. Poszukałem trochę i wiem co łączy sie z tym adresem i co robi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MeHow Opublikowano 19 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2004 Jeszcze raz napisze. IKERNEL.EXE z niczym się nie łączy. A jezeli ktoś tak twierdzi to niech zyje w niewiedzy. Poszukałem trochę i wiem co łączy sie z tym adresem i co robi. wiec co się łączy z tym adresem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 19 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2004 Windows sprawdza certyfikaty sterowników i niektórych programów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nessay Opublikowano 19 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2004 dokladnie pogoglowalem i wyczytalem, ze z tego adresu M$ laczy sie z serverami i sprawdza certyfikaty softu.... pod warunkiem, ze lubimy jak ktos nam sprawdza co instalujemy, w co gramy i co robimy o danej porze przy kompie.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kadet1212 Opublikowano 20 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2004 Ja nie pamiętam czy to był iKernel i tego nie twierdzę. Po prostu nie zwracałem uwagi co się łączy ale jak widziałem że M$shit inicjuje połączenie wychodzące to od razu blokowałem... Po jaką cholerę ma się łączyć z M$ jak instaluję grafę!!! Jak nie miałem netu to się nie łączył i się instalowało to po kiego grzyba teraz... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fafex Opublikowano 20 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2004 (...) Po jaką cholerę ma się łączyć z M$ jak instaluję grafę!!! Jak nie miałem netu to się nie łączył i się instalowało to po kiego grzyba teraz... Właśnie po to się ma łączyć, żeby sprawdzić podpisy cyfrowe tych sterowników które instalujesz. On tam nie wysyła żadnych raportów co instalujesz. On po prostu sprawdza co musi i tyle. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kadet1212 Opublikowano 20 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2004 A jak nie ma netu to nie sprawdza... I coś się dzieje??? A może ja nie chcę żeby tracił czas na sprawdzanie czy sterownik jest podpisany cyfrowo... Swoją drogą jeśli M$ byłby w porządku wobec urzytkowników to zostawił by opcję sprawdzaj podpisy albo nie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MeHow Opublikowano 20 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2004 A jak nie ma netu to nie sprawdza... I coś się dzieje??? A może ja nie chcę żeby tracił czas na sprawdzanie czy sterownik jest podpisany cyfrowo... Swoją drogą jeśli M$ byłby w porządku wobec urzytkowników to zostawił by opcję sprawdzaj podpisy albo nie...no właśnie chyba jest gdzieś taka opcja ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kadet1212 Opublikowano 20 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2004 Wiec gdzie??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 20 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2004 Jest opcja tylko do wyłączenia komunikatu informującego o tym, ze coś nie posiada podpisu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MeHow Opublikowano 20 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2004 o to mi chodziło... ciekawe, czy po wyłączeniu komunikatu będzie dalej się pluł firewall. Może ktoś sprawdzi? U mnie niestety nie występuje ten przypadek ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fafex Opublikowano 20 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2004 Być może da się to wyłączyć gdzieś w rejestrze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sid Opublikowano 20 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2004 Według mnie niech se sprawdzają ile nielegalnych progsów mam - hwdm ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziupo Opublikowano 20 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2004 ŁOŁ widze, ze tu specjalisci od MS :P MeHow -nei wyskakuje ci bo zapewne instalujesz stery oficjalne od producenta a te najczesciej posiadaja certyfikat :) a tak pozatym to radzilbym coponiektorym najpierw poczytac o tym co dokladnie robi jakas aplikacja niepotrzebnym zasmiecaniem forum :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MeHow Opublikowano 21 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2004 no wlasnie rzecz w tym, ze nie instaluje tych od producenta. CZesto mam monit, ze bla bla bla nie posiada certyfikatu, ale z netem sie nic nie chce laczyc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 21 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2004 ŁOŁ widze, ze tu specjalisci od MS :P MeHow -nei wyskakuje ci bo zapewne instalujesz stery oficjalne od producenta a te najczesciej posiadaja certyfikat :) a tak pozatym to radzilbym coponiektorym najpierw poczytac o tym co dokladnie robi jakas aplikacja niepotrzebnym zasmiecaniem forum :) Własnie radziłbym najpierw poczytać(polecam strone ms). Łączy się akurat na sterach z certyfikatem(sprawdza czy jest wazny). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...