Skocz do zawartości
Jabar83

Athlon XP 2200+@2800+(2099mhz) na A7v8x-x?

Rekomendowane odpowiedzi

Podkrecilem wlasnie swojego procka pierwszy raz w zyciu :lol: .

I zwiazku z tym mam do kogos madrzejszego prosbe o rade.

Procka podkrecilem w BIOSIE ; zmniejszylem mnoznik na 10.0 ,a FSB puscilem na 155 :lol: . Nie wiem czy dobrze zrobilem :lol: (jak zwiekszam FSB WindaXP mi sie nie wlacza ,albo sie wiesza zaraz po starcie) zwlaszcza ze mam standardowe chlodzenie ,choc wiatrak i radiator jest spory :) i pasty nie pozalowalem(biala) .

Aida mi o procku takie oto info wywala AthlonXP 2100 Mhz 6.75x311 2600+ a w biosie mam 2800+?? Czemu tak roznie :?:

Czy moze tak zostac przy standardowym chlodzeniu ?? Czy moze zaopatrzec sie w dodatkowe chlodzenie :?:

PLEASE HELP ME

P.S jak narazie wszystko jest w porzadku nic sie takiego nie dzieje ;komp sie nie resetuje nie wiesza itp. A temperature mi pokazuje 57'

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak ale jak daje na 166 to juz Windows sie nie uruchamia :evil: Cos robie zle??

A 6.75X311 tak mi Aida pokazuje; moze to sa jakies bledne dane :lol: .Pokombinuje cos jeszcze.

A mnoznik ma byc na 10.0 czy jak wojtus radzi 12.5 a FSB puscic na 180?? I czy zwiekszyc napiecie na 1.70 ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wojtus ... wyjdz !! ty masz nforc2 a on kt400 ty nie mosisz sie martwic o pci bo masz zablokowane on nie ! a dlatego ma 6.75X311 bo aida tak smiesznie pokazuje jedno trza pomnozyc x2 a drugie podzielic przez 2 i mamy jak byk 13,5x155

Devil na 166 ci nie wstaje a na 180 wstanie ? :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widze że mamy ten sam proc i płyte :D ja na niej wyciągnąłem FSB 175 bez dodatkowego chłodzenia. Po założeniu wiatraczka na chipset wyciągam 185x11.5=2127MHz ale bezpieczniej jest ustawić 166x13=2166MHz i mamy pełnowartościowego athlona 2700+ i bezpieczne taktownie PCI bo 166/5=33MHz :D ja mam 185 tylko do testów :D 185/5=37MHz tak że nie ma tak źle. Aha na tej płytce można wyciągnąc 200Mhz FSB po zmianie chłodzenia na chipsecie i dodaniu jakis radiatorów na mosfety itp. ew jak nic to nie da to tylko vmody zostaja:D Twoim ograniczeniem mogą być pamięci lub koniec mozliwosci proca(choc w to drugie to watpie) spróbuj dac 166x12 na początek i zobacz czy ruszy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdzilem nie wstaje i chyba to jednak pamiatki.Mam takie banalne pytanko ,jak na tej plycie zwiekszyc napiecie pamiatek.Bo w BIOSIE szukalem i sie nie doszuklem :lol: Jakie napiecie proca dac ,mam 1,75v +/- ?? o ile??

Prosze o wszelka pomoc bo to dziwne ze nie moge puscic na wyzszym FSB , bo krecenie mnoznikiem chyba odpada :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też nie mam :( bo to jest wersja "blebleble-X" chyba w tej bez tego ostatnniego x jest mozliwosc ale tez nie jestem pewien. Ta płyta jest lipna troche do podkręcania :( Ja miałem proca najwięcej 1.7V wiecej nie trzeba było dawac 8) moze ten proc jest z tak lipnej serii ze to jego kres ?? 8O jak masz pamieci te co w podpisie to one raczej cie nie hamuja. Jak nie masz pewności to porzycz np. od kumpla pamieci i spróbuj. Hmm a jak nie to moze nowe chlodzenie chipsetu ?? ale najlepiej to spróbuj na innej płycie gł. i wtedy będziesz wiedział że jak pójdzie więcej no to ze cos z płyta a nie z procem(chociarz jedno sie wykluczy)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Plyta jest w porzadku ,mysle ze to kwestia chlodzenia. Kupie wiatrak na chipset i radiatorki na Pamiatki i jakiegos coolera ,ktory odessie cieplo z obudowy.No i ta zasilka Megabajt 350 :lol: .Widze ze czekaja mnie kolejne wydatki ,a co do TwinMos'ow sa chyba sprawne.

Jaki masz Read/Write w Aidzie :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Read: 2090

Write: 629 po O/C

Wszystko na to wskazuje ze cos mam nie tak ,albo Pamiatki ,albo Plyta :evil: Bez O/C ma Read ok 1500 a WRITE:500 :lol:

Juz pisalem o tym na Forum ,ale poradzili mi bym przeinstalowal System zainstalowal najnowsze Stery do VIA .Zrobilem tak i znow to samo.Coz do ARESTA musze sie przejechac ,ale czy aby napewno to wina pamiatek czy moze wina plyty,procka.Ehhh sam juz nie wiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi