Piotrucha Opublikowano 20 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2004 Po dwóch restartach w ostatnim czasie, a zjawisko to dość niezwykłe jak na moje kompy nie będące akurat w trakcie testowania, zajrzałem do pudełka z zamiarem jego odkurzenia. A tu niemiła niespodzianka - spalony wtyk ATX od zasilacza (okopcone, przegrzane 4 piny +5VDC, czyli piny nr 4,6,19,20). 'Czwórka' spalona najbardziej, stopiona obudowa wokół. Podobnie odpowiednie punkty w gnieździe na płycie. Wiadomo, że w złączach ATX na 5 voltach są stosunkowo duże spadki napięcia, stąd też trochę ciepełka się tu może odkładać .. ale toż to, do jasnej cholery, Antec! Wszelakie zabezpieczenia, staranne wykonanie, pozłacane i dobrze dopasowane wtyki, .. rozumiem, zakład produkcyjny to nie labolatorium i nawet na takiego anteka może trafić. Kiepski kontakt w wyniku niedociśnięcia raczej nie wchodzi w grę. Przy złączu przez te paręnaście m-cy manewrowałem w sumie najwyżej 20 razy, więc nie powinno się tak zdezelować. Zasilacz trafi jutro do naprawy gwarancyjnej, ale czy to na pewno po jego stronie wina? Już słyszę odpowiedź serwisu - luźne połączenie wtyk-gniazdo, niedociśnięte, etc.. Mam nadzieję, że nie, bo tak łatwo tego nie odpuszczę. Czy mieliście kiedyś podobne przygody? Spotyka się czasem w sieci opisy podobnych sytuacji, gdy pali się złącze ATX właśnie na +5V, z lakonicznym stwierdzeniem, że 'poleciał zasilacz'. Problem najpewniej powstaje często przez coraz gorszy styk na złączu .. a inne przyczyny? Konfig: Antec True Power 430W (1,5-roczny), Epox 8RDA+, AXP 1400-2200 MHz (częściej 'idle', czyli w okolicach 1,4), 1 GB DDR, R9700p - bez kręcenia, rzadko daję nominał nawet, 2x 80GB, DVD, CDRW, lan. Sprzęt chodzi jakieś 18 godz./dobę, z czego 90% czasu underclocked (133fsb, ok. 1,4GHz proc, 270/270 Radosław), przy tym dobra wentylacja. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feluke Opublikowano 20 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2004 Mogla tylko jedna wtyczka zasniedziec a reszta musial parzekazac wieksze obciazenie i tak do tego doszlo. Ostania ktora nie zasniedziala to byla wlasnie ta 4 i dlatego jest najbardziej zniszczona. Mogles kontrolowac napiecia bo na 100% byly spadki i to dosc duze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zenfist Opublikowano 20 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2004 Cytat Po dwóch restartach w ostatnim czasie, a zjawisko to dość niezwykłe jak na moje kompy nie będące akurat w trakcie testowania, zajrzałem do pudełka z zamiarem jego odkurzenia. A tu niemiła niespodzianka - spalony wtyk ATX od zasilacza (okopcone, przegrzane 4 piny +5VDC, czyli piny nr 4,6,19,20). 'Czwórka' spalona najbardziej, stopiona obudowa wokół. Podobnie odpowiednie punkty w gnieździe na płycie. Wiadomo, że w złączach ATX na 5 voltach są stosunkowo duże spadki napięcia, stąd też trochę ciepełka się tu może odkładać .. ale toż to, do jasnej cholery, Antec! Wszelakie zabezpieczenia, staranne wykonanie, pozłacane i dobrze dopasowane wtyki, .. rozumiem, zakład produkcyjny to nie labolatorium i nawet na takiego anteka może trafić. Kiepski kontakt w wyniku niedociśnięcia raczej nie wchodzi w grę. Przy złączu przez te paręnaście m-cy manewrowałem w sumie najwyżej 20 razy, więc nie powinno się tak zdezelować. Zasilacz trafi jutro do naprawy gwarancyjnej, ale czy to na pewno po jego stronie wina? Już słyszę odpowiedź serwisu - luźne połączenie wtyk-gniazdo, niedociśnięte, etc.. Mam nadzieję, że nie, bo tak łatwo tego nie odpuszczę. Czy mieliście kiedyś podobne przygody? Spotyka się czasem w sieci opisy podobnych sytuacji, gdy pali się złącze ATX właśnie na +5V, z lakonicznym stwierdzeniem, że 'poleciał zasilacz'. Problem najpewniej powstaje często przez coraz gorszy styk na złączu .. a inne przyczyny? Konfig: Antec True Power 430W (1,5-roczny), Epox 8RDA+, AXP 1400-2200 MHz (częściej 'idle', czyli w okolicach 1,4), 1 GB DDR, R9700p - bez kręcenia, rzadko daję nominał nawet, 2x 80GB, DVD, CDRW, lan. Sprzęt chodzi jakieś 18 godz./dobę, z czego 90% czasu underclocked (133fsb, ok. 1,4GHz proc, 270/270 Radosław), przy tym dobra wentylacja. O ile pamiętam w TP430 styki są "powlekane złotem" sprawdź to - może uzyskasz dodatkową linę obrony... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregg Opublikowano 20 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2004 No faktycznie kicha jakich mało. Płyta ci się nie uwaliła przez to? 8O Nie wim co bym zrobił jakby mi się coś tyakiego przytrafiło. :evil: Chyba bym tą firmę ....Q@#$@@%#%$$%$%$^&*90 itd. Aaaaa Widzę że i ZenFist tu też bywa...PZDR 8) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMD Rulezz Opublikowano 20 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2004 nie ma co się nabierać na te bajki o pozłacanych stykach, może dzieci to polubią takie bajki. co z tego, że zasilacz je ma jak na mobmo zwykle blachy dają :) najlepiej sprayem do konserwacji instalacji elektrycznychj psiknąć i nie ma prawa nic się dziać, ewentualnie specjalnym żelem o dużym oporze nasmarować styki żeby powietrze nie miało dostępu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrucha Opublikowano 21 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2004 Cytat Mogla tylko jedna wtyczka zasniedziec a reszta musial parzekazac wieksze obciazenie i tak do tego doszlo. Ostania ktora nie zasniedziala to byla wlasnie ta 4 i dlatego jest najbardziej zniszczona. Mogles kontrolowac napiecia bo na 100% byly spadki i to dosc duze. I tak też pewnie było, ale to pewnie od pina na mo-bo się zaczęło. Z drugiej strony - wiadomo, styk degraduje się lawinowo, jak już się zacznie lekko przegrzewać, rezystancja rośnie, na niej odkłada sie coraz więcej ciepełka, itd ... Ale przebiegło to dziwnie szybko .. sprzęt codziennie na godzinkę, dwie mocniej kręciłem - i żadnych sensacji nie było (a raczej powinny); po drugie - wydaje mi się, że w CPUCool miałem ustawione progi także na +5V i powiadamianie .. A tu nic, dopiero teraz dwa restarty w odstępie paru godzin. Pierwszego razu nie widziałem, trudno było wyrokować, co .. Cytat O ile pamiętam w TP430 styki są "powlekane złotem" sprawdź to - może uzyskasz dodatkową linę obrony...Jak już niżej wspomniano - co po tym złocie, jak gniazdo na płycie do d.. No nic, mam jednak nadzieję, że nie odprawiają mnie z kwitkiem ... A jeśli nawet, to machnę ręką na te pozostałe kilkanaście miesięcy gwarancji, dziabnę ten wtyk i zrobię złącze z prawdziwego zdarzenia, bez złota, ale takie jak być powinno, bo i to na płycie muszę przelutować. Cytat nie ma co się nabierać na te bajki o pozłacanych stykach, może dzieci to polubią takie bajki. co z tego, że zasilacz je ma jak na mobmo zwykle blachy dają :)Ano, mogłem zaglądać do budy częściej, ale magia Anteca mnie uśpiła. A i Epox to nie firma-krzak .. Cytat Płyta ci się nie uwaliła przez to?Mam nadzieję, że nie, po pierwszym razie wstała .. Wygląda na zdrową. A gdy wróci zasiłka, zrobię sobie porządne złącze, na tej płycie czy innej. --------------------- Nowe wieści z frontu. Płyta, jak i pozostałe bebechy, okazały się być zdrowe - przynajmniej jeśli chodzi o normalną pracę, no właściwie z lekkim o/c ( .. bo zasilacz marki zasilacz, "350W"). I tu mała zagwozdka - pod obciążeniem, i już po rozgrzaniu, spadki napięcia na każdym z czterech styków +5V w ATX (4,6,19,20) sięgają najwyżej 8,5mV, a więc tyle, co nic, zważywszy na ostatnie przejścia. Mierzone rzetelnie, ale żeby rozwiać ew. wątpliwości - Fluke 189, między końcem przewodu z zasiłki a drugą stroną mo-bo. Samym pinom, po wydłubaniu resztek plastiku z wtytku zasilacza, przyjrzałem się dokładniej i lekko przegrzane są, jednak bez specjalnego czyszczenia (tylko przemycie spirytem) dość dobry kontakt jest, jak widać. Ze trzy razy wyjąłem i wpiąłem wtyk, i dalej jest OK. Dalej mam wątpliwości co do tego "kiepskiego styku", zwłaszcza, że poszło to tak szybko. A wtyk z Anteca sam się nagle nie epsiuł, ani nie wysunął .. A może miało to jakiś związek z ostatnimi burzami i wyładowaniami, po których cuś mogło do mnie z sieci przywędrować i w zasiłce narozrabiać..? No ale jeśli tak, to czemu nie poleciało nic dalej? Poczekam, co o zasilaczu powie dystrybutor (dimm.pl). BTW, czas już chyba pomyśleć o jakimś solidnym OOPS-ie .. --- Przy okazji - wie ktoś, od czego jest kondzior 1500uF ozn. CE38 (przy DIMM2/3 od strony IDE)? Przy wymianie gniazda ATX machnąłem także jego - spuchnięty, zamiast 1500 miał trochę ponad 200. BTW, parę miesięcy temu wymieniłem 4x2200 przy mosfetach .. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrucha Opublikowano 27 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2004 Epilog. Nowy Antec TP430, po 3 dniach roboczych, podziękowania dla dimm.pl/Tech4U. Niedługo pomierzę sobie prądy w każdym kabelku, szczególnie czerwone sobie pod lupę wezmę, ale już uznałem, że zmiana na NF7-S będzie dobrym pomysłem. 8RDA+ kiepsko się sprawdza jako podstawka pod R9700p, Bartka3xxx+ i skromne 200 fsb, brakuje pary na +5V. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...