Skocz do zawartości
azyl

diagnozowanie dysku

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

posiadam dysk seagate baracuda 120GB 2mb cache. Ostatnio zaczelo mnie niepokoic jego zachowanie - komputer stoi na biorku z otwarta obudowa mniej wiecej metr od mojej glowy, i z tej odleglosci slysze jak dysk pracuje ( kiedy cos czyta wyrasnie slychac glowice i poza tym szum ) moze jestem przewrazliwiony ale wczenije jakos tego nie slyszalem ( moze nie zwracalem uwagi nei wiem ) i postanowilem ze zdiagnozuje dysk. Mam na dyskietce seatool, lecz chcialem was zapytac czy takie zdianozowanie dysku jest bezpeiczne i nei grozi utrata danych z niego ? troche sie o niego boje...

I jescze jedno - czy takie diagnozowanie wykryje wszyetksie bledy dysku zarowno bad sectory jak i zepsuta elektronike ? Chcialbym miec 100% pewnosc ze dysk jest bezpieczne :)

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

posiadam dysk seagate baracuda 120GB 2mb cache. Ostatnio zaczelo mnie niepokoic jego zachowanie - komputer stoi na biorku z otwarta obudowa mniej wiecej metr od mojej glowy, i  z tej odleglosci slysze jak dysk pracuje ( kiedy cos czyta wyrasnie slychac glowice i poza tym szum ) moze jestem przewrazliwiony ale wczenije jakos tego nie slyszalem ( moze nie zwracalem uwagi nei wiem ) i postanowilem ze zdiagnozuje dysk. Mam na dyskietce seatool, lecz chcialem was zapytac czy takie zdianozowanie dysku jest bezpeiczne i nei grozi utrata danych z niego ? troche sie o niego boje...

I jescze jedno - czy takie diagnozowanie wykryje wszyetksie bledy dysku zarowno bad sectory jak i zepsuta elektronike ? Chcialbym miec 100% pewnosc ze dysk jest bezpieczne :)

pozdrawiam

mam to samo tyle ze z 80gb.. wczesnej bylo cicho.. teraz jest glosno.. imho cos z glowicami jest nie tak :( i jak na moje oko (ucho :P ) to jest poczatek konca jego zycia ;/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

100% pewności nie bedziesz miał nawet jak dasz dysk do serwisu, ale seatool jest dosyc dobrym programem do diagozowania HDD. Ja tam na nim polegam i nigdy nie straciłem danych po uzywaniu tego programu, smialo mozesz go odpalać.

Powodzenia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam to samo tylko że hdd 40 GB Maxtor.

Przy pracy w weendowsie chodzi normalnie, dopiero zaczynam słyszeć to syczenie jak wlanczam Couter-Strika, trwa to pare sekund jedynie przy ładowaniu mapy.

To "syczenie" towarzyszyło mi także przy tworzeniu partycji Fdyskiem...

Tylko w tych okolicznościah wydawał te dziwne dzwięki, niemam pojęcia dlaczego...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przebadalem dysk i wykazalo ze nei ma fizycznych ani magnetycznych bledow an nim. Jak byslicie czy sprawienie chlodzenia twardzielowi polepszylo by jego dzialanie i przedluzylo zywotnosc ??? jesli tak to jakie chlodzenie byloby lepsze : wiatrak czy radiatory ? jesli wiatrak to czy wystarczy ze bedzie wial na jeden bok cyz lepiej zybe wial na wprost dysku ? a jesli radiatory to jak go potem przyczepic do obudowy ??

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi