Skocz do zawartości
ciechu7

ASUS A7V8X-X -Dziwny problem przy uruchamianiu

Rekomendowane odpowiedzi

Posiadam tą płytę już rok i od czasu do czasu mam taki problem. Po włączeniu Przycisku Power nie uruchamia się WINDOWS, słychać zasilacz ale system nie wstaje. Jak przycisnę RESET to komputer się uruchamia. Niedawno zmieniłem zasilacz z Megabajta na Chiefteca 360W bo myślałem że to wina zasilacza, ale jednak nie. Dodam że bawię się w podkręcanie procka ale nawet nie podkręcony też robi takie numery. Jestem początkujący na forum - starałem się przejrzeć tematy ale nigdzie z podobnym problemem się nie spotkałem. Komputer czasami się uruchomi normalnie, a czasami nie i wtedy włączam rESET i się uruchamia. Proszę o porady :oops:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam ta sama plyte i identyczne problemy. objawiaja sie wtedy kiedy bawie sie FSB. sprobuj zresetowac BIOSa (domyslne ustawienia to FSB=100Mhz) i windować magistrale stopniowo co 15Mhz. Przynajmniej u mnie to podzialalo chociaz nieraz udawalo mi sie od razu ustawic magistralke ze 100 na 200 bez takich problemow :roll:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bios właśnie upgredowałem do najnowszego 1011, ze strony asusa i nic to nie dało. Chciałbym się dowiedzieć aco się stanie po zresetowaniu biosa i jak to zrobić. Która wersja zostanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

reset BIOS'a to zresetowanie ustawień sprzętowych do domyślnych (fsb, vcore, mnożnik, godzina, data itp). Jeżeli coś źle i komp nie wstaje to resetujesz i jest git. Jak chcesz zresetować BIOSa to muszisz wyłączyć kompa i zworkę która jest na brawo od baterii musisz przestawica na ta druga pozycje i potem z powrotem tak jak bylo (to jest ważne bo komp nie uruchomi sie).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem ten sam probelem ale tylko gdy kęciłem FSB,wtedy bralem ASUS logo na ON i nie bylo problemu,tylko ze logo sie wyswetlalo,ale ladne jest calkiem:)Teraz mam proca podkreconego z 2200+ na 2800+ FSB z 266 na 333,i ogólnie popodkrclaem w choelre,i nie mam w ogole takich problemow,z tym ze upgardeowlaem biosa na najnowszego.pobaw sie troche a bedze git

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w biosie wchodzisz w zakaldke Boot i tam masz ASUSA logo enable/disble czy jakos tak,przestaw i powinno byc dobrze,bo jak jest logo to pomija jakies [ciach!]a,i startuje,bez problemowo,ja mam caly czas athlona 2200 na 2800 i mi poakzuje w ogole w bisoie i wszedze ze jest 2800 zmnienuilem mnoznik,i fsb z 266 na 333 ,ustaw sobie synchroncizne pamieci,moze tez dlatego ci sie tak dzeje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja nie moge dac wiekszego FSB niz 155 :lol: .Mnoznik daje na 10 ,11 ,12 lub nawet 13 zwiekszam napiecie proca i nic :evil: XP raz sie uruchamia raz nie :( ,a jak wlaczam 3DMarka to monitor sie wylacza i tyle mam z tego.Teraz mam 10x155 i jest git .Temperatura procka 48 stopni przy pracy biurowej przy graniu 52/53

Mam zasilke Megabajta 350'tke ,Pamiatki sa jakies dziwne (chyba) niby TwinMos'y ale w Aidzie mam Read: 2100 MB/s Write: ok. 630 MB/s :lol:

A moze z plyta cos nie tak :(

:?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moze po prostu procek na wiecej nie pozwala? sprobuj zwiekszyc szyne a np zmniejszyc taktopwanie pamieci i wtedy zobaczysz czy to procek czy pamieci. ja na swoim dojechalem jak w opisie ale zasilka i chlodenie jest zdecydowanie za kiepskie (wiatrak boxowy). a ty jakie napiecie dales? i co to znacyz ze xp sie nie uruchamia?

a tak ogolnie nie jestem zadowolony z tej płyty ponieważ nie posiada opcji dual channel. gdybym teraz kupowal plyte to bym wybral plyte 50 zl drozsza ale bez "X"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmniejszylem taktowanie pamieci zwiekszylem szyne (stopniowo),napiecie dalem na 1,8 v (probowalem rowniez z 1,7v/1.75v) i dalej WindowsXP mi sie nie uruchamia. Po prostu mam czarny ekran :twisted: Czasami ruszy ,ale po odpaleniu np.3D Marka -zwiecha.Czy ten procek jakis lipny mi sie trafil :|

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tez mam Athlona 2200+ i taką samą płyte jak ty,i jak wdizisz mój chodzi sobie na 2800+ i wiecej,bo wyciskam z niego do 2300 mhz;)Z tym ze teraz w te upaly,go "znormalizowalem" zeby sie nie meczyl,pamiec synchornicze ustawiasz razem z SFB procesora czyli jezli masz np 166(efektywne 333) to i pamieci bierzez na 333 w ten sposob oisigasz wieksza wydjanosc systemu szybciej bedze ci chodzic niz na np procek 333 ram 400 ,NIe mam poejcia co moze byc z tym twojim prociekm i plyta

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moze po prostu trafil ci sie gorszy procek. najlepiej to spisz sobie cale oznaczenie procka i zobacz na necie czy twoja seria jest dobrze krecaca sie...

co do Chobo to na jakich ustawieniach wyciskasz takie wyniki? podaj FSB, mnoznik oraz napiecie :) oraz ustawienia pamiatek :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pamieci mam na 340 chcoiaz sa to 400-tki Hybixa i bez problemowo kreiclem je do 480 ;)Ale sa usatwione na synchronicnze z procem,a w nim jest fsb 168(340)zmienone ze 133(266) mnoznik biore na 13 i mam 2800+:) ,napiece z 1,6 bo takei mam norlamnie ,zwkeszam od 2085 mhz do 1,75 zeby chodizlo stabilnie no i chodzi w bisoie i w ogole pokazuje mi Athlon 2800+ i wydajnosico roznwiez tak chodzi:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ello!! mam tą samą płytke i proca :D Procek mi sie wypasiony trafił bo bez problemów idzie na 13*166=2166MHz największym FSB jakie osiągnąłem to 185 (więcej sie boje bo przecierz nie ma większego dzielnika i już 185/5=37MHz na PCI :| ) wszystko to bez najmniejszej nawet zmiany napięcia (pamiętki też nieźle z 333@370 jak na no name to GIT) czuje że drzemie w tym procu potencjał ale nie na tej płycie głównej :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czlowieku ty masz NForce'a 2 i wszelkie zmiany FSB nie wplywaja na PCI ora AGP. lec dalej z magistrala. a tak wogole to powiedz najpierw jakie pamiatki oraz jaki procesor. sprobuj dojsc do 200Mhz (tak na marginesie to na plytach bez nforce 2 ustawienia 100,133,166 oraz 200 nie wplywaja na PCI i AGP)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...