Immothep Opublikowano 21 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2004 No własnie, dzisiaj zakupilem karte, wkładam do kompa, wszystko ok odpalam 3d marka i coś zaczyna piszczeć :| taki dziwny "cyfrowy" dzwięk. Nie cały czas ale w momencie kiedy leci "scenka liczona" tak samo jest z grami, raz głosniej raz ciszej, qrde pierwsze co na myśl mi przyszło to cewki, ale nie jestem tego pewien teraz siedze w windzie i spoko - cisza jak makiem zasiał. Co to moze być i czy kwalifikuje sie do wymiany? nie będą robili problemów ze niby coś sam zmajstrowałem? HELP Nic sie nie wiesza, nie ma zadnych artów ani w benchmarkach ani w grach, wszystko lux Jeszcze jedną rzecz zauwazyłem, radiator jest gorący, bardzo, parzy - normalne?? Karta to Sapphire 9800PRO 128MB (256bit) O dziwo AIDA32 pokazuje ze jest to R350 ale PCB jest od XT (porównywałem foty i jest kropka w kropke) Sam już nie wiem co mam myślec.... PS. proc jest bez O/C od samego początku Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptys Opublikowano 21 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2004 wymieniaj przecierż ona ma generować grafike a nie piszczeć Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pc juice Opublikowano 21 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2004 a jesteś na 100% ze to grafa piszczy, podaj jeszcze jaką miałeś poprzednio Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Immothep Opublikowano 21 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2004 a jesteś na 100% ze to grafa piszczy, podaj jeszcze jaką miałeś poprzednio Poprzednio mialem GF2TI (zreszta jest jeszcze w sygnaturce) Kompa mam wybebeszonego na biurku wiec przysłuchałem sie dokłądnie i dziwek wydobywa sie z okolic tych "beczułek" (qrde to sa chyba te cewki - nie znam sie) przy gnieździe wyjsciowym od monitora Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hajper Opublikowano 21 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2004 Były podobobne akcje z piszczeniem cewek na mobo... jak poszukasz to może znajdziesz, jak ktoś wybrnął z tego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasrz Opublikowano 21 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2004 co moze pomoc to polakierowanie ich Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pc juice Opublikowano 21 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2004 Na twoim miejscu grafe zostawiłbym na kilka dni, pokatował w jakichś wymagających gierkach, całkiem możliwe że piszczenie ustąpi w każdym razie nie działaj pod impulsem (spotkałem się już z tym kilka razy ale problem dotyczył zasilacza) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasrz Opublikowano 21 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2004 Na twoim miejscu grafe zostawiłbym na kilka dni, pokatował w jakichś wymagających gierkach, całkiem możliwe że piszczenie ustąpi w każdym razie nie działaj pod impulsem (spotkałem się już z tym kilka razy ale problem dotyczył zasilacza) z zasilka to inna bajka t u piszczenei watpie zeby zniknelo ;] to tak jak w niektorych polskich TV (starych) tez montowali takie cewki ktore piszczaly :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!n Opublikowano 28 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2004 Piszczy któryś z dławików w układzie zasilania GPU albo memorek (ewentualnie oba ;-) ). To cewka na rdzeniu ferrytowym- ten rdzeń drży emitując takie właśnie dźwięki. Dławik- takie czarne coś- są różne modele- albo kostka 1x1 cm, albo taka "wierzyczka" z nawiniętym drutem. Ich oznaczenia to np. 4R7, 2R5. Mam to samo na mojej ti4600- piszczy dławik od zasilania GPU. W 2D cisza, w 3D piski. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fit Opublikowano 28 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2004 piszczy bo pekniety rdzen :/ niestety (albo slabo nawinieta cewka ale to sie rzadko zdarza... niestety - nie jest to powod do reklamacji - bo poza piskiem to taczej nieszkodliwe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Immothep Opublikowano 28 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2004 hehe widze że ktoś podbił mój temat, jak miło ;) Co do piszczenia to troche dziwna sprawa, następnego dnia byłem wymienić na inny egzemplarz który po przyjsciu do domu też "piszczał". Pomyślałem, skoro ten tez to może tak musi być tym bardziej ze całe bebechy kompa mam na biurku luzem i moze to od tego... przestałem na to zwracać uwage i zapomniałem, wczoraj czy przedwczoraj przypomniało mi się o tym i o dziwo nic teraz nie słysze, wyjątkiem jest Colin4 ale nie w samej grze ale na tych białych planszach podczas odpalania sie gry 8-| Tak to mniej więcej wygląda :) POZDRo i THX za pomoc EDIT: Jakby rdzen był pękniety to raczej karta by nie działa, albo przynajmniej była by niestabilna, a tu nic z tych rzeczy - chodzi jak przecinak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasz354 Opublikowano 29 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2004 ja cos podobnego mialem z moim dyskiem WD caviarem 80gb czasami mi tak piszczal ze az uszy bolaly, a pewnym razem tak piszczal ze sie spalil w sklepie dali mi nowy i dziala juz dobrze wiec z tym piszczeniem uwazaj :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!n Opublikowano 30 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2004 ja cos podobnego mialem z moim dyskiem WD caviarem 80gb czasami mi tak piszczal ze az uszy bolaly, a pewnym razem tak piszczal ze sie spalil w sklepie dali mi nowy i dziala juz dobrze wiec z tym piszczeniem uwazaj :D W Twoim przypadku piszała mechanika, w naszym- elektronika. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacHoO Opublikowano 30 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2004 bezczelni! Zamiast graficznej dali mu dźwiękową :D:D:D:D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr_Hyde Opublikowano 30 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2004 Wiec tak mzoe sie to wydac dziwne ale mialem chyba ten sam problem i rozwiazanie jego bylo wrecz dziwne poniewaz . Te brzeczenei w kompie mialem tylko i wylacznie rpzez catalysty 4.7 i po zaisntalowaniu wersji 4.6 brzeczenie ustalo no i tak jak kolega mialem te piski tylko i wylacznei podczas pracy w 3D w wszystkich benchmarkach i w niektorych grach . Po przejsciu na starsze drivery piszczenie ustalo. Dziwne ale mi pomoglo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Immothep Opublikowano 30 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2004 narazie męcze cat 4.5, skoro mówisz ze zmiana sterów Ci pomogła to czemu miałbym nie spróbowac :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr_Hyde Opublikowano 30 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2004 no ja catalystow 4.5 wogole nie probowalem ale wiem ze zaczelo mi piszczec na 4.7 :P wiec jade na 4.6 a wczesniej jechalem na 4.4 :P Nie wiem jak u ciebie ale u mnei brzeczenie bylo caly czas od pcozatku zainstalwoania nowych sterow. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ayem Opublikowano 30 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2004 heh w sumie dziwny problem u mnie piszczy cos na mobo - ale tylko w ierwszej fazie odpalania mbm :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr_Hyde Opublikowano 30 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2004 Nom u mnei tez psizczalo w okolicy zasilki a proca :D:D:D:D I najlepsze jest to ze jak sotatnio probowalem powrocic znow do cat. 4.7 to znow zaczynalo sie piszczenie :D Jade na 4.6 i czekam na 4.8 hehe ciekawe czy nanich bedzie mi piszczec :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Immothep Opublikowano 30 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2004 Wynika z tego ze Catalisty nieparzyste piszczą :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciass Opublikowano 30 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2004 Mam to samo tez mam radeona 9800 pro sapphire - no i tak sie zawziolem, zeby sprawdzic, ze obsluchalem stetoskopem wszystkie elementy elektroniczne na plycie i karcie i.... piszcza kondensatory na plycie glownej - z cala pewnascia u mnie tak jest - ale piszczenie rzeczywiscie ma zwiazek z wyswietlana grafika i zmiana naterzenia jasnosci ekranu - np w windzie nawet teraz jak przegladam to forum ruszajac rolka myszy przy przewijaniu stron to slysze - nie wspomne o 3D pozdro Maciass Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
...verlord... Opublikowano 30 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2004 HMMM MAM TAKI SAM PROBLEM .... JAK KOLEGA "Maciass" .. Z TYM ZE ZAUWAZYLEM TO TEZ PRZY NP PRZENOSZENIU OKNA..... MAM PLYTE ga-7N400 PRO 2 (FIRMY GIGABYTE) ... NAPISALEM W TEJ SPRAWIE DO NICH MAJLA ..... ODPISALI MI ::: dźwięk ten zapewne pochodzi z przetwornicy napiecia na plycie glownej. czy procesor dziala na normalnej predkosci czy tez jest podkrecony ? prosze wymienic zasilacz na mocniejszy (350 - 400 W) lub mocniejszy i porzadniejszej firmy. jesli nie przyniesie to efektu to prosze zglosic plyte do miejsca zakupu. Pozdrawiam Andrzej Borkowski Pomoc techniczna Gigabyte tel. 0-71 7975792 pomoze mi klos rozwiazac ten problem :> narazie szukam znajomego z dobrym zasilaczem.... o wynikach experymentu poinformuje :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciass Opublikowano 30 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2004 hmm ja mam procka podkreconego no i calkiem calkiem zasilacz 350 - plyte rowniez mam GB tylko GA 7N 400-L ale zasadniczo podobne - moze to taki bug na tej serii 400... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pinki Opublikowano 30 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2004 U mnie tez piszczy w 3D i czasem jak przewijam cos w IE scrollem :( Dziwne :roll: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Immothep Opublikowano 30 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2004 Teraz mam drugą karte i wydaje mi się ze rzadziej piszczy. Wyraznie słychac na CPU TEST 2 z 3dmark2003 (ten z ta facia co idzie do troli) oraz podczas ładowania Colina 4 (te białe plansze na początku) na innych grach nic nie stwierdziłem. Może to faktycznie nie karta piszczy tylko coś na płycie. Zasilacz nie należy do najmocniejszych, może to jest jakoś powiązane: słaby zasilacz + 9800PRO = piszczenie z mobo... to zadanie dla Strefy 11 albo dla Archiwum X :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr_Hyde Opublikowano 31 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2004 Nom heheheheh najlepsze jest to ze mi nie piszczy po zmianei sterow :D:D: Moj przypadek wogole jest fenomenalny :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
...verlord... Opublikowano 31 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2004 hmmm no w zasadzie te plyty maja identyczna architekture.... roznia sie kontrolerami dual biosem i wyposarzeniem... ale nadal nie wiem co piszczy.... zaniedlugo przetestuje na jakims hi-endowym zasilacu .. jesli nie uslysze "muchy" czeka mnie wydatek rzedu 400-700 zl :) ale to wydadek ktory sie poplaca :D::D... pozdro :) ale jednak prosze o pomoc... jakby ktos wiedzial jak skopac ta muche po szmatach :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Immothep Opublikowano 31 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2004 A ktoś próbowal czy np na OMEGAch lub DNA ma to samo? PS taki mały OT coś obiło mi się o uszy zeby instalnąć omegi trzeba wywalić org catalisty, a jezeli chodzi o Control Panel to moze zostać orginalny? czy omego mają swój, jak to jest... 8) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
...verlord... Opublikowano 31 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2004 hmm nie wiem jak w innych przypadkach - ale w moim to ewidentnie plyta a nie grafika.... :> :P w sumie co ja tu robie wtym temacie :> ano bo zauwazylem ze ludzie maja problemy z "szerszeniem " w kompie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DardFazer Opublikowano 26 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2004 u mnie coś w kompie piszczało po wgraniu riva tuner jak podkręcałem. Dziwiłem się co to jest. Skasowałem rive wgrałem ati tool i prezstało. Wcześniej myślałem że to dysk(też na coś chorował) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...