Skocz do zawartości
Luciush

8rda3i napięcia problem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam taki problemik z Epoxem 8rda3i rev. 3.2

Otóż system wczytuje się cacy, ale co któryś raz 3dMark się wykrzacza, albo system freezuje się np. na przeglądaniu stronek. Sprawdziłem ją MBM 5 i okazało się że o ile 12 V i 5 V mieszczą się w normie, to na 3,3 V pokazuje ok. 2.66 V, a na core1 ok 1.6 V - O CO CHODZI ??? Płytę wymieniłem na drugi egzemplarz i jest to samo. Podłączałem ją do 4 różnych zasilaczy od 250 do 400 W, Ram sprawdziłem w innym kompie i kończą mi się pomysły co dalej.

HELP !!! :cry:

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe - 3.3 v to jest napiecie dla pamieci - czyli jest spox (tzn MBM pokazuje tam napiecie pamieci) a core1 tez dobre - a tak pozatym to widac ze nie mierzyles miernikiem ;) a jakie zasilacze testowales ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fakt nie mierzyłem miernikiem. A jakie sprawdzałem zasilacze ?

Podłączałem Noname 250 W, Megabajta 300 W, Chiefteca 360 W i Q-Teca 400 W. A teraz najlepsze: jako że najciemniej jest pod latarnią - po prostu przestawiłem taktowanie pamięci na 133 MHz (z domyślnych 166) i wszystko hula jak trzeba :P nawet pomiar krzywym markiem mieści się w granicach błędu w stosunku do 166... Po prostu te seitec'ki są chyba trochę oszukane i niby chodzą na 333 MHz ale..., a ja zdążyłem kupić zasilacz, wymienić płytę i rozbebeszyć 2 kompy w pracy.

Pozdrawiam i dzięki za odpowiedź.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tego to znowu nie wytrzymuje chyba sam procek - zaraz wywala BlueScreena o błędach ochrony WinGrozy, nawet nie zdąży się wczytać system - może jak mi odejdą wakacyjne wydatki to zainwestuję w lepsze chłodzonko i zobaczymy, bo wydaje mi się że T-Bred B0 powinien spoko biegać na 166

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Mam taki problemik z Epoxem 8rda3i rev. 3.2

Otóż system wczytuje się cacy, ale co któryś raz 3dMark się wykrzacza, albo system freezuje się np. na przeglądaniu stronek. Sprawdziłem ją MBM 5 i okazało się że o ile 12 V i 5 V mieszczą się w normie, to na 3,3 V pokazuje ok. 2.66 V, a na core1 ok 1.6 V - O CO CHODZI ???

Po co MBM , lepiej USDM od Epox'a . Tam masz wszystko uporządkowane . http://www.epox.nl/Drivers/USDMv205.zip

Tego to znowu nie wytrzymuje chyba sam procek - zaraz wywala BlueScreena o błędach ochrony WinGrozy, nawet nie zdąży się wczytać system - może jak mi odejdą wakacyjne wydatki to zainwestuję w lepsze chłodzonko i zobaczymy, bo wydaje mi się że T-Bred B0 powinien spoko biegać na 166

Podnieś mu napięcie - na pewno wytrzyma .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...