Skocz do zawartości
Pinki

Wentyl wiejacy z boku na grafe bez ciecia budy? :)

Rekomendowane odpowiedzi

Zrobilo sie bardzo goraco, w budzie mam narazie 2 dodatkowe wentyle, jeden z przodu i jeden z tylu ( Arctic 80x80x25 2000rpm ) i temperatura procka jest calkiem ok. Docelowo dodam jeszce po jednym wiatraczku :) No ale jak dotkne radiatorow na pamieciach ( zwykle alu ), nawet gdy grafa nie jest podkrecona to parza :( Przystawilem na chwile z boku wiatraczek i bardzo szybko zbil teperature z radiatorkow :) Wiec mam zamiar zamontowac Sunona92mm ktorego pewnie puszcze na 7V ( bedzie glosniejszy od arcticow 2000rpm? ) i chce to dac jakos z boku zeby wialo na pamieci grafy. Dopiero co kupilem nowa bude Chiefteca i nie chce jej ciac :( Daloby sie jakos zamontowac wentyl zeby wial z boku na grafe? Jakie sposoby polecacie, jakies sugestie? Pewnie przyczepienie wentyla na magnesach ( przyciagnie srubki ;) ) to zly pomysl? :D Widzialem gdzies jakis zestaw Zalmana z ramieniem do ktorego przykreca sie wentyl, ale skad same ramie wziac?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mogles kupic typ matrix. Ja mam, prawie od roku to, co w podpisie i tam jest oryginalne zalozony wentylator z boku obudowy, ktory dmucha idealnie na grafe.

Wez zaslepke, wygnij ja odpowiednio, wywierc dziure na drugiej koncowce, jedna przykrec w smiejscu zaslepek, do drugiej wentylator. Tak kiedys mialem zrobione, ale wentyl byl 80x80 nie wiem, czy 92x92, nie bedzie za ciezki i zaslepka sie nie wygnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja kupilem ramie Zalmana od jednego tu z forum, bo w sklepach juz go nie dostaniesz (lub calego zestawu). Daj ogloszenie w dziale "Kupie" to sie jeszcze jeden koles powinien zglosic: nitro. On chce sprzedac caly zestaw: ramie+wentyl+multi connector. Do tego kupilem wentyl Zalmana 92mm i puscilem go na 5V (zupelnie nieslyszalny). Wynik w OC taki jak w podpisie. Gdy przelacze wentyl na 12V (suszarka!) 440/400. Jak bede mial aparat cyfrowy to pokaze jak to wyszlo - a wyszlo moim zdaniem bardzo ladnie, funkcjonalnie i co najwazniejsze efektywnie! Radiatory na ramie (Revolteca) zimne.

Polecam takie rozwiazanie.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiedyś, jak byłem młody i głupi to robiłem po druciarsku, 2 druty w dzióry od wentyla, z lewej to w otwór do wiatraczka a z prawej w klatke do montowania cdków i chodziło dobrze, ale teram mam kompa w obudowie szer.19cm wys.ok 16cm i głębokości 32cm i niematam nawet gdzie włożyć mini wentylka :evil:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam prostszy sposób (bardzo bardzo bardzo amatorski). Wcisnąłem wiatrak między taśmę od hdd, a grafikę. Robi powiew, karta graficzna się nie przegrzewa, gra muzyka :gitara2:. Oczywiście jest to rozwiązanie prowizoryczne (na cieplejsze dni). Też mam bude chiefteca i też mi szkoda jej ciąć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pinki, nie wspomniales w pierwszym poscie, ze ma byc rozwiazanie oszczedniosciowe :)

Czy 60zl wiecej, kosztuje obubowa z wentylem z boku? chyba, nie. Nie chce mi sie sprawdzac, jak kupowalem moj silver matrix, placilem o 50zl wiecej, ale to dlatego, ze zarzadalem zmiany zasilacza na DF (w standardzie jest SF)

ares oczywiscie, ze sie da, oto link:

http://www.chieftec.pl/index.php?action=medium_small

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Yyy? Jesli chodzi ci o miejsce? to jest z 5cm :)

Update:

Zamontowalem wentyl na ramieniu Zalmana i jest extra :) Pamieci na 780MHz sa zimne :twisted: Mozliwosci OC nie wzrosly, trza vmoda pewnie :D Polecam wszystkim :) Czas przerobic Sunona92m z 7V na 5V bo uszy bola :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Pinki czy w twojej obudowie zmieści się cooler na procka z zamontowanym wetylem 120mm na przejściówce :?: Chodzi o to, czy nie będzie trzeba wywalić zasilacza na zewnątrz.

Sorry za offtopic ale zastanawiam się nad zmiana obudowy i chce dać taki wentyl na silentboosta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Yyy? Jesli chodzi ci o miejsce? to jest z 5cm :)

Update:

Zamontowalem wentyl na ramieniu Zalmana i jest extra :) Pamieci na 780MHz sa zimne  :twisted: Mozliwosci OC nie wzrosly, trza vmoda pewnie :D Polecam wszystkim :) Czas przerobic Sunona92m z 7V na 5V bo uszy bola :D

Grunt ze pamiatki zimne - to uspokaja, nie? ;) Zapomnialem uprzedzic Cie, ze ja odpowiednio przykleilem radiatorki do pamieci - tak, aby zimne powietrze z wiatraka przechodzilo miedzy zeberkami radiatorkow - zwroc uwage na zdieciach.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi