Skocz do zawartości
Gość michals87

Napiecia na zasilce

Rekomendowane odpowiedzi

Gość michals87

Witam wszystkich.

Co sądzicie o moich napięciach bo mi sie wydaje ze mam strasznie słaby zasilacz :( czy to moze byc jakas przyczyna osłabienia sprzetu w grach .itp.??

12V --- 12,544

5V --- 4,784

3,3V --- 3,28

Moj jazsilacz to jakis FEEL 300W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napięcia teoretycznie mieszczą się w normie (5%)

Ale na linii 5V jesteś już na granicy. w najbliższym czasie możesz się spodziewać zgonu zasilacza albo całego kompa. :wink:

Nie, żartuję oczywiście. :lol:

Z tym sprzętem co masz ja bałbym sie o niego. Pomyśl o zmianie zasiłki.

Polecam HK 400XP albo któregoś z Neotec'ów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadza się. Konwencjonalny FEEL ESP 300 ATX sp4 nadaje się do konfigów góra 240-250W i tak się dziwię że jeszcze ta zasiłka napięcia w normach trzyma, co IMO bardzo dobrze o niej świadczy.

Moim zdaniem trzeba zainwestować przynajmniej w porządną 300setkę, a żeby się zasiłka za mocno nie grzała to nawet w 350tkę.

P.S.

Miałem codegena 300 jakieś 8 miechów ->po 4 miechach OC poszedł z dymem

Miałem FEELA 300 którego wymieniłem powyżej. O klasę lepszy od codegena przy tej samej cenie-> sprzedałem wraz z radkiem 7500 Małkowi z forum. O ile mi wiadomo działa do dziś.

Teraz mam fortrona-> heavy weight killa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Również mam pytanko co do napięć.Jak narazie wygląda to następująco

------> stress idle

12V--- 11,79---11,90

5V------4,9----- 5.08

3,3V---3,31-----3,34

Napięcia mierzone miernikiem.Ale w tym tygodniu dojdzie jeszcze Radek 9800Pro.Wg. tej stronki którą podał ZenFist zasiłka powinna wystarczyć.Co wy o tym sądzicie?Obecna zasiłka to Modecom 300GT wg was może zostać czy odrazu wymienić ją na Cheifa 420W?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja obecnie mam Chieftec 420Watt. Razem z nim kupiłem płytę ASUS P4P800-SE i na linii +12V BIOS i inne aplikacje pokazuję ok. +9V. Mierzyłem miernikiem i jest 12.2V. Nie wiem czego jest to wina, zrobiłem nawet upgrade BIOSu, ale nic nie pomogło. Tak w ogóle to polecam Ci ten zasilacz. Ma 2 wiatraczki(wewnętrzny robi średnio 1300obr./min., ale jest regulowany automatycznie więc byw więcej i mniej, a drugiego to niestety nie mogę podać obrotów...)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mateusz012 to że ten Cheif 420W jest dobry to już wiem, chodzi mi o to czy wymiana zasilacza będzie koniecznością,czy poprostu jak dołoże tego Radka 9800Pro czy Modecom nie zrobi papa z resztą configu.O to mi głównie chodzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym wymienił. Sam miałem Codegen 300W a di tego Radeon 9700 @ 290/600, Pentium 4 2.66GHz. Wszystko było w 100% stabilne, co do napięcia to nie mogę jego podać, gdyż te podawane przez programy i BIOS były z pewnością błędne. A wymieniłem zasilacz, gdyż będę w najbliższym czasie podkręcał procek i kartę graficzną.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja chcialbym sie przylaczyc do tematu i zapytac...

Wiec kupilem z allegro zasilke 300W FSP BT(12V) i w zwiazku z tym mam pytanie. Czy mozna zaufac napieciom pokazywanym w Aidzie? Czy calkowicie je olac i mierzyc tylko i wylacznie miernikiem? (btw jak sie mierzy miernikiem? )

Aida mi pokazuje na +5v 4,40 ; i sobie skacze od 4,3 do 4,7 ...

ale na +12v jest jeszcze lepiej powyzej 12 nie zdarzylo sie ale srednio ok 11,5 a czasem nawet 10,9! To wszystko w idle na nie kreconym sprzecie... 2 napedy podpiete, hdd i radek 9500...

Czy cos nie tak z tym fortronem? Czytalem ze wszyscy je chwala a u mnie nie wyglada to zbyt ciekawie...

Dzieki wszystkim za poprzednie odpowiedzi w innym topicu :)

Pozdrawiam:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Feel to niezła zasiłka - oczywiście w swojej klasie cenowej, ale do tego kompa jest zdecydowanie zasłaby.

Wiem bo miałem i musiałem wymienić bo kilku miesiącach napięcia były bardzo niestabilne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja chcialbym sie przylaczyc do tematu i zapytac...

Wiec kupilem z allegro zasilke 300W FSP BT(12V) i w zwiazku z tym mam pytanie. Czy mozna zaufac napieciom pokazywanym w Aidzie? Czy calkowicie je olac i mierzyc tylko i wylacznie miernikiem? (btw jak sie mierzy miernikiem? ).........

Pozdrawiam:)

:arrow: Napięcia mierzysz przestawiając multimetr na zakres 20V DC(woltomierz skala do 20V prądu stalego) i czarny kabel z miernika (wyjście COM) podlączasz do czarnego kabla na molex-ie.

:arrow: Żeby zmierzyć 12v to czrwony kabel z miernika(wyjście DC V) podlanczasz do żóltego kabla na molex-ie(molex to wtyczka zasilająca napędy i ma 4 kable żólty->+12v; czerwony->+5v i dwa czarne-> to masa) .

:arrow: Żeby zmierzyć 5v to czerwony kabel przekladasz z linii 12v na czerwony kabel w molex-ie.

:arrow: Napięcie 3,3v musisz mierzyć przekadając czerwoną sondę miernika do wtyczki zasilającej plyte glówną i wybierając odpowiedni kabel (niestety koloru kabla linii 3,3 nie pamiętam , koledzy podpwiedzcie).

:idea: Napięcia minusowe mają drugorzędne znaczenie i ich mierzyć nie musisz.

:idea: Pomiary wykonuj zawsze przy dzialającym komputerze, najlepiej obciążając go w tym czasie np. najlepiej 3dmarkiem.

:!: Nigdy nie wyjmuj wtyczek i molexów w czasie gdy komputer jest podlączony do sieci, a tym bardziej gdy pracuje. Staraj się wykorzystać do pomiaru nie podlączone jeszcze molexy. A pomiary na podlączonych wtyczkach wykonuj w sposób taki, aby ich nie rozlączyć.

:!: I zasada najważdniejsza :!: :!: : NIGDY NIE POMYL W TRAKCIE POMIARÓW CO CHCESZ MIERZYĆ, WOLTOMIERZ PODLANCZAJ ZAWSZE RÓWNOLEGLE, A AMPEROMIERZ ZAWSZE SZEREGOWO DO UKLADU POMIAROWEGO, JEŻEL ZROBISZ ODWROTNIE TO SKUTKI MOGĄ BYĆ OPLAKANE DLA CIEBIE, KOMPUTERA I MIERNIKA OCZYWIŚCIE.

W razie czego możecie to przykleić do FAQ jakby jeszcze nie bylo.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oki to i ja zapytam, mierze wlasnie na molexie i mam tak:

+12v -> 13.43 (i to rosnie sobie powolutku, juz jest 13.48 :| )

+5v -> 5.43

akurat mam tu problemy z kompem, dopiero co przynioslem nowego athlona z serwisu... a komp mi sie wiesza np przy konwersji tekstur w instalce 3dmarka, albo przy memtest (ten windowsowy, przy 50%)...

Obstawiacie ze to zasilacz??

Chyba zmienie go no nie, co wy na to??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi