PM Opublikowano 4 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2002 Czy jesli wiatrak stanie to Athlon XP+ rozgrzeje sie i wylaczy czy tez rozgrzeje sie i spali ?? Bo o ile sie nie myle to w takim przypadku stare Durony sie palily. Chcialbym kupic XP+ 1800 a gwarancja nie obejmuje spalenia poprzez awarie wiatraka, wiec wazne jest to czy plyta wylaczy procesor ktory rozgrzeje sie do pewnej temperatury. A tak przy okazji jaka plyta bylaby najlepsza do tego procesora za okolo do 450zl. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Holman Opublikowano 4 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2002 oczywiscie, bardzo elegancko sie spali :), jesli boisz sie ewentualnego zatrzymania wentyla kup plyte z overheat protection (jest pare na rynku np asus), wtedy plyta wylacza ci calego kompa przy przekroczeniu pewnej temp Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robin64 Opublikowano 4 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2002 Był taki filmik pokazujący jak fajnie pali się Athlon XP gdy wentylator stanie, no ale wtedy nie było jeszcze płyt z ochroną termiczną pod Athlona. Niedługo po prezentacji tego filmiku zastosowano ochronę przed spaleniem na płytach Asus i Soltek. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feluke Opublikowano 4 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2002 Był taki filmik pokazujący jak fajnie pali się Athlon XP gdy wentylator stanie, no ale wtedy nie było jeszcze płyt z ochroną termiczną pod Athlona. Niedługo po prezentacji tego filmiku zastosowano ochronę przed spaleniem na płytach Asus i Soltek.Jest taki maly szczegol ze to nie byla awaria wiatraka tylko zdjecie calego radiatora a to jest juz duza roznica. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PM Opublikowano 4 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2002 Jesli wiatrak nawali to po paru minutach i radiator nie da rady i po procesorze wtedy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
un_ix Opublikowano 4 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2002 :arrow: niektore plytki posiadaja funkcje w biosie, ktorej wartosc (np. 75 stopni) po przekroczeniu wylaczaja kompa i procek bedzie zyl. jezeli nawali wiatrak i temp. wzrosnie ponad np. 75 stopni komp sie wylacza i pozostaje Ci jedynie wymiana wiatraka... co do plytki to polecam EPOX'a 8KHA+, a recenzji i opisow tej plyty znajdziesz pelno na naszym forum (uzyj opcji 'szukaj'). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Holman Opublikowano 4 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2002 Jesli wiatrak nawali to po paru minutach i radiator nie da rady i po procesorze wtedy nie zawsze, zalezy jaki masz radiator i jak obciazasz proca w tym czasie, kup dobry radiator to bedziesz mial te 30 min pracy w explorerze ;), a na powaznie awaria wentyla jest malo prawdopodobna, lepiej kupic sobie termometr z alarmem i wstawic go na przedni panel kompa, temp widzisz caly czas a jak cos alarm wyje :), gorzej jak wyjmiesz czujnik z okolic proca i zapomnisz uruchomic 2 psu zasilajace all wentyle w kompie (lacznie z radiatorem), ja tak mialem raz, bylo goraco 8) jednak zalman mnie uratowal hehe Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jotmar Opublikowano 4 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2002 nie do końca się spali :lol: , zapomniałem założyć blok wodny na procka testowałem czy mój zasilacz może obsługiwać 7V i coś zaczęło śmierdzieć, wącham zasiłkę , bo to ona była podejrzana , wącham i wącham, ale dymu nie widzę więc spokojnie wyłączam zasiłkę, przestawiam wiatrak na 12V i testuję czy dalej będzie śmierdziało, no kurde dalej śmiredzi a nie powinno i wtedy olśnienie, proc nie ma chłodzenia, qrwa nie założyłem bloku :oops: już w myślach miałem zakup nowego proca, ale sprawdzam i duron chodzi - szok, napięcie 1,85V brak chłodzenia i spaliły się tylko stikery(dlatego tak śmierdziało) uratowała mnie mobo - MSI K7T266 Pro-2A i ustawienie w biosie off na 70"C Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KvM Opublikowano 4 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2002 Czy jesli wiatrak stanie to Athlon XP+ rozgrzeje sie i wylaczy czy tez rozgrzeje sie i spali ?? Bo o ile sie nie myle to w takim przypadku stare Durony sie palily. Chcialbym kupic XP+ 1800 a gwarancja nie obejmuje spalenia poprzez awarie wiatraka, wiec wazne jest to czy plyta wylaczy procesor ktory rozgrzeje sie do pewnej temperatury. A tak przy okazji jaka plyta bylaby najlepsza do tego procesora za okolo do 450zl. Szansa, że się spali jest nikła. (wszystko zależy od coolera) Duży radiator nie pozwoli na spalenie się procka (mi się to jeszcze nie zdarzyło, a sprzedaję kompy na AMD od ponad dwu lat). Płyta nie musi mieć azabezpieczenia w oparciu o diodę termiczną, aby sie nie przejmować sprawą. Wystarczy zabezpieczenie w Biosie na określoną etmperaturę lub zabezpieczenie softwarowe w windows. Ostatnio bawiłem się płytką DFI AD73. Miała podwójne zabezpieczenie. Zarónwo na zatrzymanie się wiatraka na procku jak i na przekroczenie temperatury. Przetestowałem oba - działały bez zarzutu! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PM Opublikowano 4 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2002 Czyli lepiej nie brac Box i kupic chlodzenie na wlasna reke ? Jaki dobry wiatrak i radiator i w jakich cenach ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KvM Opublikowano 4 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2002 Czyli lepiej nie brac Box i kupic chlodzenie na wlasna reke ? Jaki dobry wiatrak i radiator i w jakich cenach ? Box jest niewiele droższy i ma całkiem OK cooler. Ostatnio jestem b. zadowolony z cichego i wydajnego Spire. (link w wątku o grzejacym się Athlonie). Czytałem recki - moje wyniki są podobne jak w recenzjach. Temp w stresie 44 stopnie przy zamkniętej obudowie. Wiatrak w hurcie kosztuje 42 zł netto więc w sklepie powinien koszotwać ok 60. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...