Skocz do zawartości
ntgd

Celeron II po modzie - problem z dyskiem (?)

Rekomendowane odpowiedzi

witka..

Mam pewnien problem, a wyglada to tak :

Podniosłem napiecie mojego celeron do 1.87V, nastepnie przestawiłem na FSB na 100 mhz. Z celerona 733 Mhz stał sie 1.10 GHz. Momencie gdy powinno nastapic uruchamianie windy nagle wszystko staje, system sie 'ładuje'. Jedyne co w tym wypadku moge zrobic to wyłaczyc kompa i przestawic fsb do conajmniej 75 mhz. Wyglada mi to jakby dysk zawodził ale nie rozumiem czemu. Moze ktos wie lub ma jakis pomysł jak temu zaradzic. Bardzo bym prosił o pomoc ;]

Jeszcze jedno pytanko.

Przy jakiej temp. procka powinienem zaczac powaznie myslec o lepszym chłodzeniu ?

pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dlatego ze w biosie wszystko cacy tylko w momencie jak przechodzi do bootowania z dysku wszystko staje, slychac tylko dzwiek dysku ktory nagle sie urywa

moze jeszcze ktos ma jakies ciekawsze pomysły..

pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm sprawdze jak bede mial taka mozliwosc

ale procka przekrecic :?: moze ktos to potwierdzi bo tak czytam to z niedowierzaniem

czytalem wczesniej jakies temat i wyczytałem ze ktos tam wykrecił bodajze celerona II 800 do 1.2 GHz a moj mial bys sie wykładac przy 1.10ghz

shit happens :!:

jak przestawnie fsb na nizsze, np. na 83 to pci jest spore, bo aż 41.6 i mowiłą mi ze hdd nie wyrabia

czyżby ten shit nie nadaje sie do krecenia ?

pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm sprawdze jak bede mial taka mozliwosc

ale procka przekrecic  :?:  moze ktos to potwierdzi bo tak czytam to z niedowierzaniem

czytalem wczesniej jakies temat i wyczytałem ze ktos tam wykrecił bodajze celerona II 800  do 1.2 GHz a moj mial bys sie wykładac przy 1.10ghz

tego celka ? może i można na 1.1 - na chłodzeniu wodą... proc nie wyrabia i tyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przy vcore 1.87 mam ze 63 stopni

chyba nie zaduzo zeby ładowac sie w wc..

jezeli mam inwestowac w chłodzenie to czy moge wyposazyc sie w normalnego coolera ? jezeli tak to moze ktos poradzi jaki towar powinienem nabyc

pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Harry Lloyd

Zamiast kupować nowe chłodzenie lepiej sprzedać proca i kupić lepszego.

Już widziałem przypadki typu kupno radka 9200 i do niego VGA Silencera żeby podkręcić. Nic tylko pogratulować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przy vcore 1.87 mam ze 63 stopni

chyba nie zaduzo zeby ładowac sie w wc..

jezeli mam inwestowac w chłodzenie to czy moge wyposazyc sie w normalnego coolera ? jezeli tak to moze ktos poradzi jaki towar powinienem nabyc

pzdr

Thermalright SP94

lub tańsze

COOLTEK CT8C-48 Cu

PENTAGRAM FREEZONE QC-80 Cu

oba z tej samej fabryczki - pentagram 15 zł droższy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Harry Lloyd

jezeli sadzisz ze nie warto inwestowac to moze powiesz jakiego proca moge wcisnac do GA-6VX7B-4X socket 370 a moze jakie mobo + proc mozna dostac w dosyc niewygórowanej cenie ?

@wojwar

tak czytam opisy tych coolerów to chyba wszystkie sa pod p4 i sie zastanawiam czy beda pasówały do mojego socketa

pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Harry Lloyd

Skoro masz FSB100 to raczej na pewno wciśniesz Celerona 1100 byle Coppermine, bo Tualatinów raczej nie obsłuży.

Sprawdź na stronie Gigabyte jakie procki ta płyta obłusguje z najnowszym biosem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@wojwar

tak czytam opisy tych coolerów to chyba wszystkie sa pod p4 i sie zastanawiam czy beda pasówały do mojego socketa

pzdr

SP 94 odpada w takim razie - ale Pentagram/Cooltek powinien się zmieścić. Jeśli coś jest do Athlona to na S370 też wejdzie bez problemów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zapodaj wyzsze napiecie i ochlodz go troche i powinien smigac;))

te 63 stopnie to troche duzo - ale jak lepszym rozwiazaniem bedzie WC - napewno wtedy wycisniesz te fsb 100

aha mozesz sprawdzic pamieci jeszcze?jakie masz na jakich timingach chodza?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Harry Lloyd

oczywiscie ze Coppermine

jezeli chodzi o inny procek do plyty to wyboru nie mam za wielkiego

ale jezeli bym kupił jakiegos P3-Coppermine 1.0G lub Celerona 1.10G za grosze to czy cos wiecej mogłbym z niego wycisnać ?

@wojar

Jeśli coś jest do Athlona to na S370 też wejdzie bez problemów

nie bardzo rozumiem, czy mogłbys jasniej ? :wink:

@genghiskhan

po podniesieniu vcore do np. 2.0V proc mial juz ze 70 stopni i rosło pewnie, no to kompa wyłaczylem ale pozniej nie chciał sie właczyc

czy to przez tak wysoką temperature ?

a jezeli chodzi o pamięć to powiedz gdzie mam sprawdzic timing, bo do tego jeszcze niedoszedłem ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@wojar

Jeśli coś jest do Athlona to na S370 też wejdzie bez problemów

nie bardzo rozumiem, czy mogłbys jasniej ? :wink:

Chodzi o to, że zapinki do coolerów pod socket A są kompatybilne z zapinkami pod S370 (dla Celerona/PIII)

to miałem na myśli

więc jeśli pentagram/cooltek włazi bez problemów na SocketA to na S370 też bez problemów założysz (o ile nie ma w pobliżu socketu jakichś wystających kondensatorów itp .... choć ja miałem u siebie cewkę, jakieś 3 mm od socketu, ale troszkę ją odgiąłem a zapinkę spiłowałem i też cooler wszedł)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

75 zł w celinę pchać ?? lepiej ecs l7s7a2 za 125zł i durona 1600 nówkę za 190 lub używany za 150zł i sprzedać celerona. wydajnościowo razy dwa i zwykły cooler starczy.

ewentualnie na celak kup spire falcon rock 2 za jakieś 35zł, niewiele słabszy od pentagrama a 40zł to sporo mniej do takiej celiny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

75 zł w celinę pchać ?? lepiej ecs l7s7a2 za 125zł i durona 1600 nówkę za 190 lub używany za 150zł i sprzedać celerona. wydajnościowo razy dwa i zwykły cooler starczy.

ewentualnie na celak kup spire falcon rock 2 za jakieś 35zł, niewiele słabszy od pentagrama a 40zł to sporo mniej do takiej celiny.

ehhh jak teraz kupi dobry cooler to mu bedzie sluzyl juz nawet jak pozniej kompa bedzie wymienial a po co 2x kupowac teraz taniej a pozniej do lepszego proca lepszy wiatrak???? 8O

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Harry Lloyd

Tak, kup WC i wydaj tyle kasy że kupiłbyś najszybszego celerona albo dobrego P3 pod twoją płyte.

Moim zdaniem tu wogóle nie chodzi o temperature. Po prostu procek albo coś nie wyrabia.

Sprzedaj tego celka i weź od razu coś na FSB100 i bedzie super.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, kup WC i wydaj tyle kasy że kupiłbyś najszybszego celerona albo dobrego P3 pod twoją płyte.

Moim zdaniem tu wogóle nie chodzi o temperature. Po prostu procek albo coś nie wyrabia.

to masz zle zdanie bo chodzi wlasnie o zbicie temp o jakies 20*C!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Harry Lloyd

A nie lepiej zmienić procka żeby miał niższe napięcie??? Ten jego na FSB100 i tak nie pójdzie na pewno.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Harry Lloyd

Nie wierze. 1100 to był ostatni z Coppermine'ów i nie wierze żeby ten 733 poszedł. Ale ok, kupuj chłodzenie bo jestem niesamowicie ciekaw co z tego wyjdzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wierze. 1100 to był ostatni z Coppermine'ów i nie wierze żeby ten 733 poszedł. Ale ok, kupuj chłodzenie bo jestem niesamowicie ciekaw co z tego wyjdzie.

odejdz nie wiesz co gadasz... mowie ze pojdzie jakby mial ze 40*C to pojdzie - wiem bo mialem sam celine i krecilem ;]]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

za te same pieniądze kupi chłopak poand 2 razy szybszego durona i problemy z przegrzewaniem znikną, za przyzwoite WC trzeba dać300zł, jakimiś CCCP nie ma co się zajmować, szajs wydajnościowo gorszy od większości AC. i do tego nieezpieczny.

lepiej durana 1600 mieć bo za chiny nie podkręci celeona tak, żeby miał połowę mocy durona, nawet na FC :!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

za te same pieniądze kupi chłopak poand 2 razy szybszego durona i problemy z przegrzewaniem znikną, za przyzwoite WC trzeba dać300zł, jakimiś CCCP nie ma co się zajmować, szajs wydajnościowo gorszy od większości AC. i do tego nieezpieczny.

lepiej durana 1600 mieć bo za chiny nie podkręci celeona tak, żeby miał połowę mocy durona, nawet na FC :!:

300zl??? chyba cos Cie pogielo :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do twojego przypadku to mi sie krecil celek 800 na 1,2 a nawet 1,33 :P ale jest male ale

moj dzialal standardowo na fsb 100 i 800tki krecily sie bardzo ochoczo

a 700 733 dzialaly jeszcze na 66 byly ostatnie z tej serii i krecily sie zaleznie od egzemplaza (kolega krecil 700 na cos kolo 1,2) mi celek 700 latal chyba na 1050 ale juz nie pamietam - dawne dzieje :) 850 w pracy lata mi na 1190

O golnie do krecenia najlepsze sa pierwsze cooperki - 633 albo pierwsze na fsb 100 czyli 800 - 850 albo pierwsze tulipanki czyli 1,2 ( nie wiem jak te nizsze ale one pierwsze nie byly :) mam gdzies jeszcze screeny z mojej celinki jak znajde to wrzuce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Juz myslałem ze topic odszedl w zapomnienie, bo nie dostawałem maili ale jednak cos sie dziaje...

Wiec moze ktos powie w jakie wc powinienem sie wyposażyć ?

Co raz bardziej podoba mi sie pomysł AMD Rulezz. Takim duronem nacieszył bym sie z rok, a pozniej znowu kupił cos taniego.

Tak patrze na ceny P3 1GHz Coppermine na allegro, bo o Celeronie juz nawet nie mysle, to nawet sporo chca za taką sztuke, od 200,- do nawet 300,-. Dla porownania to taki Duron 1600Mhz nówka stoi ze 190,-. Niestety jest pewnien malutki problem, bo w zabrakło juz ecs l7s7a2 w tym sklepie od wojwara.

pzdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...