Skocz do zawartości
milek

PYTANIE O AKUMULATORKI DO DISCMANA

Rekomendowane odpowiedzi

Mam następujacy problem:[br][br] kupilem sobie niedawno discmana, i postanowilem do niego od razu dokupic akumulatorki... na instrukcji obsługi było napisane ze zalecane sa dwa akumulatorki typu 650 mAh 1,2V, i MUSZA BYC NIKLOWO_KADMOWE BO W PRZECIWNYM WYPADKU NASTAPI WYCIEK LUB ICH SPALENIE PRZY LADOWANIU... poszedlem do sklepu i kupiłem dwa A. tyle ze 2050 mAh 1,2V DURACELAi nie niklowo-kadmowe ale niklowo-wodorkowe, facet w sklepie wytłumaczył mi ze co do pojemności to im wiecej tym lepiej, a to ze są niklowo-wodorkowe to nie wplynie w zaden sposob na ich przegrzanie ani sie nie spala... chciałbym wiedziec jaka jest prawda... teraz właśnie ładuje owe akumulatorki i jak narazie przez 4h niec sie nie stalo oprocz tego ze temperatura ładowarki sie zwiekszyła(ale to chyba normalne przyładowaniu)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ładowarka moze byc nawet goraca i to bardzo , co do ładowania to pewnie okolo 10h trzeba je ladowac sadzac po tym ze ladowarka raczej jest pod 650mAh, co do spalenia czy wylania to chodzi o to ze rozne typy bateri wymagaja innego sposobu ładowania , zwykle niklowo kadmowe to wystarczy zwykly zasilacz- trafo , diody zenera + jakis kondziol a innego typu baterie wymagaja stopniowego ładowania na poczatek malutkim pradem i stopniow stopniowo coraz wiekszym, niklowo wodorkowe z tego co wiem zachowuja sie tak samo jak ni -kadmowe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi