Skocz do zawartości
Misiu15go

Zabezpieczanie miedzi przed utlenianiem

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem w trakcie produkcji bloku wodnego i zastanawiamsię czy nie zabezpieczyć miedzi przed utlenianiem:

:arrow: co mi będzie potrzebne

:arrow: czy utlenianie wpływa negatywnie na co :?:

:arrow: czy duży jest spadek wydajności

:arrow: czy moge do tego zastosować bezbarwny lakier w spreju

dzienki za odp :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chozi ci o wnętrze bloku?? wewnątrz wszelakie zabezpieczenie obniży wydajność, z zewnątrz możesz pomalować lakierem bezbarwnym, za wyjątkiem podstawy of cors :D

chodzi mi o pomalowanie finów zy dużo spadnie wydajność nie mam zamiaru malować podstawy :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

daj do zlotnika jakiegos niech ci go posrebrzy takie kilka um srebra napewno drogie nie bedzie a wydajnosci nie pogorszy i stego co wiem srebro nie reaguje z tlenem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a tam ja nie wiem czy jest sens sie tak przejmowac: sam mam blok 2 lata nie byl rozbierany ani czyszczony (tylko tyle ze czasem pod wysokie cisnienie go podlacze i syf sie wyplucze), patyny pewnie pelno w srodku ale nie moge powiedziec aby wydajnosc jakos drastycznie spadla - wczoraj z ciekawosci zrobielm maly test - temp wody 38*C (nie mam chlodnicy - w pokoju powietrze 28*C) a na procku w stressie (seti) bylo 56.5*C wszysko przy ponad 120W obciazenia (tyle mi sandra pokazuje ale to wartosc srednia chyba) bo proc chodzi na 2.3GHz na 2.19V :D a wiec roznica 18*C w stressie i gdy wylaczylem to w idle na procku zaraz sie zrobilo 52*C czyli juz okolo 13-14*C roznicy przy tak kreconym procu!!!

pisze to dlatego zeby sobie pomysle czy jest sens bawic sie w jakies zabezpieczenia :/ moim zdaniem nie ma sensu ;]]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a moze te 2 lata temu mialbys 54*C ;) moim zdaniem jesli takie zabezpieczanie mialo by sens to tylko wtedy gdy blok jest ladnym blokiem z topem z plexi i buda z oknem exponujacym wnetrznosci i bloczek bo taki zielony bloczek w srodku to nie bardzo by wygladal

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a moze te 2 lata temu mialbys 54*C ;) moim zdaniem jesli takie zabezpieczanie mialo by sens to tylko wtedy gdy blok jest ladnym blokiem z topem z plexi i buda z oknem exponujacym wnetrznosci i bloczek bo taki zielony bloczek w srodku to nie bardzo by wygladal

u mnie flakow w srodku nie widac bo lutowany caly z miedzi jest, nie ma zadnych topow z plexy 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi