KrzychuG Opublikowano 24 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2004 Witam, mam taki meczacy problem. Zaciekawiony tematem foobara i ASIO zaczlem sie nim troche bawic. Sciagnelem najnowsza wersje (0.8.3), jednak szybko natrafilem na dosc denerwujacy problem. Otoz moj foobar zzera od cholery zasobow procesora. Wywalac wszystko z DSP, wlaczne z Volume Control i ustawiac Output na Direct Sound 2.0 wartosci te utrzymuja sie w granciach od 6 do 12 procent zuzycia procesora podczas odtwarzania pliku mp3. Przy wykorzystaniu Kernel Steraming jest to juz ok 15-20%. Po wlaczeniu ASIO i dodaniu resamplera jest to juz od 20-40 procent. Spotkal sie ktos z podobnym problemem lub wie jak to rozwiazac? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luk@s Opublikowano 24 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2004 Napisz jaki masz sprzęt oraz czy na pewno wszystko zrobiłeś tak jak trzeba. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrzychuG Opublikowano 24 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2004 Robilem wg opisu z tego forum. Aktualnie, po kilku kombinacjach udalo mi sie zmiejszyc zuycie procesor od 3-8% jednak to wciaz sporo jak na odtwarzake do muzyki. W opcjach Playback mam wlaczone Dither (strong ATH ...), zadnych wtyczek DSP, dekoder mp3 zmienilem na mpg123. W output wybrane ASIO, buffer size na 2. Co do sprzetu to moze rewelacyjny nie jest, ale mp3 powinny smigac: Celek 1000@1159MHz, plyta głowna MSI (i815EP), 384M 142MHz SDR, SB Live Value! ;), do tego radek 9000, dwie sieciowki, cdrom i nagrywarka, dysk 40GB WD (8M cache) i monitor 17'' HP :) Czytajac dalej temat dotyczacy foobara i ASIO doszedlem do wniosku ze z tym playerkiem trudno osiagnac poziom 0-1% :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luk@s Opublikowano 24 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2004 Zmień resampler na PPHS. Nowy w foobarze 0.8.3 i tyle możesz zrobić skoro jesteś pewien że wszystko ok. Ja na swoim sprzęcie na resamplerze Otachana miałem do 5% a teraz mam tylko 1-2%. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrzychuG Opublikowano 24 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2004 Nie uzywam resamplera, lista aktywnych wtyczek DSP jest pusta, a mimo to zuzycie proca nie chce spac ponizej 3%, a srednio utrzymuje sie na poziomie 5%. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xan Opublikowano 26 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2004 Nie uzywam resamplera, lista aktywnych wtyczek DSP jest pusta, a mimo to zuzycie proca nie chce spac ponizej 3%, a srednio utrzymuje sie na poziomie 5%.To Dithering wylacz i bedziesz mial mniej . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrzychuG Opublikowano 26 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2004 Po wylaczenie ditheringu od skacze 1-8%, ale przeciez nie o to chodzi zeby wszystko wylaczac. Teraz go gra prawie jak winamp :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xan Opublikowano 26 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2004 Po wylaczenie ditheringu od skacze 1-8%, ale przeciez nie o to chodzi zeby wszystko wylaczac. Teraz go gra prawie jak winamp :( Ja nie wiem, ale mi nie przeszkadza ze mi Foo kolo 10 do 20 % pobiera :) , wole lepszy dzwiek . Pozatym moze jakis inny powod jest uzycia tego Foobara , wez sobie w windowsie ustaw optymalizacje programow dzialajacych w tle . Jaki masz system >??? . A na koniec jak chcesz uzywac tych ustawien z posta , to napewno ponizej 10 % bedzie ciezko ci zejsc . Pozatym jak mozesz powiedz w czym ci przeszkadza, ze masz takie uzycie proca ? / W czasie grania chcesz muzy sluchac ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrzychuG Opublikowano 27 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2004 Pozatym moze jakis inny powod jest uzycia tego Foobara , wez sobie w windowsie ustaw optymalizacje programow dzialajacych w tle . Jaki masz system >??? .Windows XP SP1, przestawilem na optymalizacje dla uslug dzialajacy w tle, ale nie pomoglo, zzera tyle samo. A na koniec jak chcesz uzywac tych ustawien z posta , to napewno ponizej 10 % bedzie ciezko ci zejsc . Udalo mi sie osiagnac wartosc 4-8% ze srednia 5% zuzycia przy wlaczony ASIO i ditheringu. Wylaczylem wizualizacje, bo zzerala strasznie (do 15% dochodzilo nawet). Pozatym jak mozesz powiedz w czym ci przeszkadza, ze masz takie uzycie proca ? / W czasie grania chcesz muzy sluchac ?Dokladnie tak, slucham muzy jak gram w q3, akurat zuzycia na poziomie 5% nie ma az tak wielkiego wplywu na ta gre ale zawsze. Poza tym moje pytanie odnosilo sie raczej do tego, dlaczego foobar tyle zzera. Winamp jakos sobie radzi zjadajac 0-1% odgrywajac te same utwory (musze sprawdzic jak z ASIO sobie poradzi ;)) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xan Opublikowano 27 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2004 To graj sobie na winampie :) , a do Foobara powgrywaj wszystko co potrzeba :). Winamp na wtykach otachana tez duzo pobiera proca . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...