Skocz do zawartości
Falcon8

Potoki renderujące....

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie, czytałem wczoraj artykuł w którym pisało że idzie odblokować dodatkowe potoki w kartach ATI i NVIDIA, szukałem w netsprincie i na goglach i o kartach ATI pisze ale o NVIDI nie ma ani słowa.Czy jest możliwość odblokowania dodatkowych potoków także w kartach Geforce jeśli tak to był bym wdzięczny jeśli by mi ktoś powiedział jak to się robi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no jak nei jak tak :) juz dawno mozna odblokowac

bierzesz do kibla i pod kran wkladasz, po chwili robia sie cudne potoki :P i musisz zrobic ich jak najwiecej :P tylko uwaga co by chaty nie zalac :_) eyhehehe :)

A tak przy okazji to nie ma sensu myslec o tym :) po co odblokowywac albo karmic sie nadzieja na odblokowanie hehhee narazie warto nacieszyc sie tym co producent daje i czekac na lepsze czasy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Potoki nie sa zablokowane od tak, karty z zablokowanymi potokami (bo tak przeciez latwiej zrobic troche wolniejsza a tym samym tansza karte) posiadaja na ogol troche slabsze rdzenie (nawet jesli to ten sam rdzeni co w karcie z wieksza iloscia potokow) i stad odblokowanie dodatkowych potokow wiaze sie zawsze z artefaktami, klopotami z obrazem, stabilnoscia itp. Karta z odblokowanymi potokami nigdy nie bedzie w 100% sprawna, nawet jesli na oko wydaje sie wszystko ok.

Dlatego czasem nie wartu łudzic sie ze kupi sie grafe z zablokowanymi potokami i sie ja odblokuje, bo takich ktore bedzie mozna odblokowac jest naprawde bardzo malo, a tych ktore zachowaja choc te minimum potrzebnej stabilnosci jest doslownie malutki procent.

Cwaniaczki z nvidii krzykneli kiedys z usmiechem ze da sie w 6800 odblokowac dodatkowe potoki ale nie powiedza ja k to zrobic. To tylko zabieg marketingowy ktory przyniosl super skutek, chocby przykladem moze byc to forum, wszyscy gadybaja i gadaja o odblokowaniu dodatkowych potokow i czekaja az ktos to zrobi.

Nie warto czekac, nawet jak sie uda to bedzie podobnie jak z 9800se - 90% graf ma szachownice, artefakty , skaczace pikselki, kreski, kolka i nie wiadomo co jeszcze. A ile osob kupile z ochota modowania ta karte ?? Odpowiem krotko - karta rozchodzila sie jak cieple buleczki choc demonem szybkosci nie byla, a wszystko to za sprawa wlasnie odblokowania tych dodatkowych potokow ktore nie zawsze byly oplacalne, wlasnie dzieki sprawnosci karty po odblokowaniu.

Ponadto z tego co widze to 9800se w serwisach odrzucaja , zwlaszcza te po modzie ktory przeciez byl softowy, wiec kwestia gwarancji tez tu ma pewne znaczenie.

Ja rozumiem ze mozna byc zapalonym overclockerem i cieszyc sie jesli uda sie cos zmodowac, ale nie warto kupowac takiej karty pod katem modowania jesli jest sie zwyklym userkiem nie wciagnietym w ten swiat OC a majacym jedynie nadzieje ze malym koszetem zyska sie wydajnosc w pelni sprawnego wyzszego modelu grafy tak jak to bylo w przypadku 9800se@9800

Dlatego uczulam was kochane ludki nie robcie z odblokowywania kart a w szczegolnosci potokow jakichs tutaj dodatkowych atutów, bo to nie jest zaden atut jesli karta nie jest w 100% sprawna. Raczej takie gadanie wlasnie o modowaniu i odblokowywaniu ze z 9800se uzyskamy pelna 9800 jest smieszne i mozna wsadzic to miedzy bajki, bo w 100% nigdy nie uzyska sie tego co oferuje pelna karta, a napewno nie stabilnosci.

Czasem lepiej jest kupic pelnego 9800 niz modowac 9800se + do tego dokladac zalmany i inny bajery co by nie odeszla do krainy wiecznych elektronow.

Bo nie lepiej doplacic kilka zl i miec bez klopotu w 100% sprawna grafe , niz bawic sie w loterie oszczedzajac kilka zl ktore i tak pewnie wydac bedziemy musieli na chlodzenie czy inne elementy potrzebne do modowania.

Wiem ze moze moje gdybanie nie nadaje sie na te forum bo w koncu traktuje o overclockingu ale czasem warto by taki normalny user ktory zaglada tu bo ma nadzieje na podniesienie wydajnosci czy na zaoszczedzenie kilku zl modujac karte, przeczytal to i zrozumial ze OC to hobby i swietna zabawa, ale nie koniecznie sposob na bezpieczne zaoszczedzenie kilku zl.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Eeee?

O czym Ty piszesz? Wymieniłeś jedną karte, która nie oszukujmy się nie moduje się... (tym, którzy się w 100% udało się to garstka) a zapomniałeś choćby o dwóch, które modują się w 100% bo to poprsu karty o model wyższe sprzedawane ze względu na popyt jako niższe a są to:

R9500@9500PRO i X800Pro_Vivo@X800XT-PT_Vivo

...

Nie rozumiem takich typów jak Ty

A co do GF6800 to akurat się zgadzam, że jakoś nie bardzo wieże w sprawnego moda tej karty... bo nvide na to nie stać i tak już puściła tanią ULTRE jako GT więc wątpie żeby dokładali jeszcze szmalu do GF6800.

Tak jak napisałeś w tym wypadku stawiam na chwyt marketingowy ze strony chłopców z NV a szczegółnie, że magicznego moda jeszcze nikt nie zrobił a karta już chwile jest na rynku.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Eeee?

O czym Ty piszesz? Wymieniłeś jedną karte, która nie oszukujmy się nie moduje się... (tym, którzy się w 100% udało się to garstka) a zapomniałeś choćby o dwóch, które modują się w 100% bo to poprsu karty o model wyższe sprzedawane ze względu na popyt jako niższe a są to:

R9500@9500PRO i X800Pro_Vivo@X800XT-PT_Vivo

Czlowieku, teraz to Cie nie kumam. Dalem przyklad przeciez, P r z y k l a d, nie odnosi sie to do calego swiata kart i modowania.

...

Nie rozumiem takich typów jak Ty

A ja takich jak Ty, ktorzy szukaja dziury w calym i czytaja miedzy wierszami gdy informacji tam zadnej nie ma

oczywiscie bez obrazy ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Potoki nie sa zablokowane od tak, karty z zablokowanymi potokami (bo tak przeciez latwiej zrobic troche wolniejsza a tym samym tansza karte) posiadaja na ogol troche slabsze rdzenie (nawet jesli to ten sam rdzeni co w karcie z wieksza iloscia potokow) i stad odblokowanie dodatkowych potokow wiaze sie zawsze z artefaktami, klopotami z obrazem, stabilnoscia itp. Karta z odblokowanymi potokami nigdy nie bedzie w 100% sprawna, nawet jesli na oko wydaje sie wszystko ok.

To jest pierwszy akapit Twojego textu. Powiedz mi gdzie tu napisałeś coś o konkretnym modelu hmm?

Piszesz tu o całości modowania.

Nie chce się kłucić z Tobą. Rozumiem, że chciałeś napisać coś innego ale przez przypadek/niedopatrzenie wyszło Ci coś innego. Niestety zarówno ja jak i inni urzytkownicy nie jesteśmy w stanie czytać w Twoich myślach dlatego napisałem sprostowanie.

Ale Ty już się wytłumaczyłeś... jednocześnie próbując mnie chyba niezdarnie obrazić (ironią?) więc wszystko jest ok...

Zatem Pozdrawiam i omijam,

PS nie bede odpisywał na wiecej Twoich psotów w tej sprawie wieć daruj sobie akcje zaczepne... 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest pierwszy akapit Twojego textu. Powiedz mi gdzie tu napisałeś coś o konkretnym modelu hmm?

Bo to jest tekst do wypowiedzi MeHow o Gf6800 :) ktora pojawila sie wyzej hehe ;]

Piszesz tu o całości modowania. 

Nie chce się kłucić z Tobą. Rozumiem, że chciałeś napisać coś innego ale przez przypadek/niedopatrzenie wyszło Ci coś innego. Niestety zarówno ja jak i inni urzytkownicy nie jesteśmy w stanie czytać w Twoich myślach dlatego napisałem sprostowanie. 

Ale Ty już się wytłumaczyłeś... jednocześnie próbując mnie chyba niezdarnie obrazić (ironią?) więc wszystko jest ok...

nie chcialem cie obrazic :) i to nie byla ironia :) poprostu moja wypowiedz na temat i to wsio :)

Zatem Pozdrawiam i omijam, 

omijasz szerokim łukiem :) a po co :D hehe

PS nie bede odpisywał na wiecej Twoich psotów w tej sprawie wieć daruj sobie akcje zaczepne...  8)

dobra dobra bedziesz odpisywal bedziesz :P jeszcze nie jeden temat sie znajdzie :P

pozdro:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fish - to nie do końca jest tak z tymi potokami, że są walnięte...

Byly PowerColory 9500 128mb/128-bit (commando) i one (podobno) modowały się wszystkie (tzn cała ta seria z 4-potokami dała się przerobić). Nigdzie nie bylo artów itp..

/edit

Ja własnie takieg miałem ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm no wiesz na poczatku na oko mozesz nie widziec artow, ale zawsze moga byc jakies drobne, a moze nawet przy mocniejszym obciazeniu zobaczyl bys je niemal namacalnie, choc kto wie moze trafiles na grafe gdzie naprawde procek ta operacje wytrzymal ale to jak trafic w totka :) gratulacje :)

Nukleon - a i wzajemnie hehe :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm no wiesz na poczatku na oko mozesz nie widziec artow, ale zawsze moga byc jakies drobne, a moze nawet przy mocniejszym obciazeniu zobaczyl bys je niemal namacalnie, choc kto wie moze trafiles na grafe gdzie naprawde procek ta operacje wytrzymal ale to jak trafic w totka :) gratulacje :)

Nukleon - a i wzajemnie hehe :)

Hehe - raczej to nie przypadek ani fart ;) Tutaj na forum nawet były wypowiedzi o tej serii kart - pewnie producent celowo zablokował potoki. Karta była kupiona jako modowalna - mieli tych kart kilka i wszystkie sie zmodowały bez problemu. Zadnych artów w AA, przy obciążeniu, w żadnej grze - no nigdzie :) I po instalacji sterów karta była widoczna jako 9700 ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...