RsNeo Opublikowano 24 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2004 Witam. Jestem szczesliwym ;) posiadaczem amd'ka JIUHB 1700+ no i tak sie zlozylo ze podkrecilem go do Fsb 200 i mnoznik x12 Predkosc calego zestawu wyraznie wzrosla ale kolega mnie przestrzegl i powiedzial zebym sie zapytal "kogos kto sie zna" w jaki sposob taktowanie 40MHZ wplywa na dysk twardy ? Otuz mam starego wyslurzonego Seagate Barracuda 7200obr 40Gb 2MB cache. W jaki sposob takie taktowanie niszczy dysk twardy ? Czy go zniszczy i jak ? i czy mam zmniejszyc to taktowanie ? (a niechce tego robic) Config kompa: Amd 1700+ Asus A7V8X-X DDR 2x256MB 400mhz Hynix D43 Riva TNT2 Pro SB Audigy 2 platinium Seagate barracuda 7200 40gb 2MB Zasilka Modecom 300GT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Memphis Opublikowano 24 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2004 Domyslne taktowanie szyny PCI to 33 MHZ. 40, to zdecydowanie za duzo. Wplynie to na zywotnosc Twojego dysku, a moze go nawet zabic ;). Ja w ten sposob rozwalilem kontroler UDMA na moim starym Abicie BE6 II. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RsNeo Opublikowano 24 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2004 Ale w jaki sposob niszczy to dysk ? przyspiesza mu transfer ? bo przeciez szybciej sie niekreci ;))) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Conti Opublikowano 24 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2004 Talerze i mechanika dysku może i się nie zniszczy, ale z elektroniką to już gorzej. Scalaki mają pracować na szynie 33 MHz. A przy podkręcaniu zawsze jest niebezpieczeństwo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 24 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2004 33 +/- 3. a potem: błedy przy kopiowaniu/zapisie znikające pliki bady Wszystko zalezy jeszcze od dysku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domik Opublikowano 24 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2004 ja mam 38 mhz :) ach ten brak dzielnika na 266a :) ale dysio jakoś nie marudzi :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 24 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2004 mozesz mic bledy odczytu i przez to czeste blue screeny bledy "typu nieznaleziono pliku xxx.xxx" utrudnijace prace tak jak napisal sgj to bardzo zalezy od dysku ja np kiedys mialem seagate medalist 3,2GB i dzialal extra na PCI 40mhz czasem dzwiek trzeszczal ale bylo spox ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RsNeo Opublikowano 25 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2004 Narazie wszystko dzila tak jak trzeba zadnych bledow i niebieskich okienek - zobaczymy jak dlugo ;/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
<SmILek> Opublikowano 25 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2004 jak mi sie wydaje ten model asusa jest na nforce 2 tam PCI/AGP jest na stałe 33/66mhz ... w plytach na VIA są dzielniki dla KT 333/400 max fsb to 166 przy dzielniku 1/5 dla KT600 fsb 200 dzielnik 1/6 powyzej(jaki i ponizej) tej wartości np fsb 180 na KT400 taktowanie PCI wynosi 180/5=36mhz dzielnik ustawia sie sam ( w niektorych markowych plytach na VIA ) jak i przez zworke fsb 100/133/166/200* Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RsNeo Opublikowano 25 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2004 to jest asus na VIA KT400 i niema blokady PCi (niestety) wiec teraz jest 40mhz moge spokojnie ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> fsb 233mhz co daje ram 466mhz ale nie ejststabilny bo niemam mozliwosci napiecia na ram zmiany - ale to temat juz do OC a mialo byc o dysku. Ale nurtuje mnei jeszcze AGP grafika na tym i Audigy 2 na PCi im tez moze cos sie stac ? czy poprostu beda bledy ? Narazie jedyna anomalie jaka zauwarzylem to przy czytaniu z CD strzela mi w glosnikach w rytm czytania lasera ;) ale da sie przezyc Cd to Samsung 48X stary ale bo modzie ;) i jeszcze dziala. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spookie Opublikowano 26 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2004 Wszystko zalezy jeszcze od dysku. Dokładnie nieby bezpieczna granica to +3/-3 a powyżej 40 mało co działa... a ja przez ponad 4 lata mam PCI na 42 [2 dyski] i nic sie nie dzieje... :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...