Skocz do zawartości
RsNeo

Dysk twardy a PCi 40MHZ i wiecej co sie stanie z dyskiem ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Jestem szczesliwym ;) posiadaczem amd'ka JIUHB 1700+ no i tak sie zlozylo ze podkrecilem go do Fsb 200 i mnoznik x12

Predkosc calego zestawu wyraznie wzrosla ale kolega mnie przestrzegl i powiedzial zebym sie zapytal "kogos kto sie zna" w jaki sposob taktowanie 40MHZ wplywa na dysk twardy ?

Otuz mam starego wyslurzonego Seagate Barracuda 7200obr 40Gb 2MB cache.

W jaki sposob takie taktowanie niszczy dysk twardy ?

Czy go zniszczy i jak ?

i czy mam zmniejszyc to taktowanie ? (a niechce tego robic)

Config kompa:

Amd 1700+

Asus A7V8X-X

DDR 2x256MB 400mhz Hynix D43

Riva TNT2 Pro

SB Audigy 2 platinium

Seagate barracuda 7200 40gb 2MB

Zasilka Modecom 300GT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mozesz mic bledy odczytu i przez to czeste blue screeny bledy "typu nieznaleziono pliku xxx.xxx" utrudnijace prace tak jak napisal sgj to bardzo zalezy od dysku ja np kiedys mialem seagate medalist 3,2GB i dzialal extra na PCI 40mhz czasem dzwiek trzeszczal ale bylo spox ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak mi sie wydaje ten model asusa jest na nforce 2 tam PCI/AGP jest na stałe 33/66mhz ... w plytach na VIA są dzielniki dla KT 333/400 max fsb to 166 przy dzielniku 1/5 dla KT600 fsb 200 dzielnik 1/6 powyzej(jaki i ponizej) tej wartości np fsb 180 na KT400 taktowanie PCI wynosi 180/5=36mhz dzielnik ustawia sie sam ( w niektorych markowych plytach na VIA ) jak i przez zworke fsb 100/133/166/200*

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to jest asus na VIA KT400 i niema blokady PCi (niestety) wiec teraz jest 40mhz moge spokojnie ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> fsb 233mhz co daje ram 466mhz ale nie ejststabilny bo niemam mozliwosci napiecia na ram zmiany - ale to temat juz do OC a mialo byc o dysku.

Ale nurtuje mnei jeszcze AGP grafika na tym i Audigy 2 na PCi im tez moze cos sie stac ? czy poprostu beda bledy ?

Narazie jedyna anomalie jaka zauwarzylem to przy czytaniu z CD strzela mi w glosnikach w rytm czytania lasera ;) ale da sie przezyc Cd to Samsung 48X stary ale bo modzie ;) i jeszcze dziala.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi