Skocz do zawartości
Darius

CZy LCD lepszy niż CRT?

Czy wadlug was duzo lepszy jest komfort pracy na takim monitorze?  

10 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy wadlug was duzo lepszy jest komfort pracy na takim monitorze?

• Tak
      74
    • Nie
      38
    • Niewiem
      12

Rekomendowane odpowiedzi

No cóż pójdę pod prąd zachwycania się LCD ale wydaje mi się że prawda jest taka że chyba wszystkie profesjonalne monitory to cały czas CRT. LCD jeszcze nie zapewnia odzwierciedlenia kolorów i ich nasycenia (ogranczenia technologiczne). Jeśli chodzi o tańsze LCD to nalezy pamiętać że praktycznie nie nadają się do multimediów ze względu na czas reakcji (sprawdzają sie bardzo dobrze w pracach biurowych czyli edytory, fakturowanie etc.). Obecnie kariere robią w biznesie z bardzo prostego powodu, jest nią cena wynajmu powierzchni biurowej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widac stwierdzili że nie sa w stanie konkurować z innymi na tym polu. Eizo produkowało monitory przeznaczone na rynek profi (czyli np. CAD i CAM). Jednak sprzedaz nie była zadowalająca więc przerzucają się na monitory LCD przeznaczone na rynek profi (ale w tym przypadku chodzi o monitory prezentacyjne o ile mnie pamięć nie myli)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No cóż pójdę pod prąd zachwycania się LCD ale wydaje mi się że prawda jest taka że chyba wszystkie profesjonalne monitory to cały czas CRT. LCD jeszcze nie zapewnia odzwierciedlenia kolorów i ich nasycenia (ogranczenia technologiczne).  Jeśli chodzi o tańsze LCD to nalezy pamiętać że praktycznie nie nadają się do multimediów ze względu na czas reakcji (sprawdzają sie bardzo dobrze w pracach biurowych czyli edytory, fakturowanie etc.). Obecnie kariere robią w biznesie z bardzo prostego powodu, jest nią cena wynajmu powierzchni biurowej.

Musisz chyba mocno zrewidowac poglady na temat LCD.

1. Sa tez profesjonalne monitory dla grafikow w cenach kosmicznych dla przecietnego zjadacza chleba

2. Acer ma tanie monitory ze swietnym czasem reakcji. Model 1721m naprzyklad w cenie ok 1900 zl jak nie mniej.

3. Nie tylko ze wzgledu na powierzchnie zajmowana, ale tez na duzo wiekszy komfort pracy ze wzgledu na brak tradycyjnego odswiezania jak w CRT. Zapomniales tez, ze pobieraja ok. 40W, a tradycyjny monitor ok 150W - przy duzej ilosci komputerow w firmach daje to niebagatelne oszczednosci w rachunkach za prad.

4. Na dobra sprawe policzmy ile procent ludzkosci to profesjonalni graficy potrzebujacy idealnego odwzorowania kolorow ??? :)

Wydaje mi sie ze to szukanie dziury w calym - kolory nie sa na tyle zle aby byly nie do przyjecia dla przecietnego uzytkownika komputera.

Powiem wiecej malo kto dostrzeze bez konkretnych testow zauwazalny ubytek w palecie kolorow.

5. Parametry monitorow mozna rozbic o dupe - wartosci zmierzone kontrastu sa zgola inne niz te deklarowane przez producenta.

Katy widzenia za zawyzane. Paleta kolorow rowniez.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oj chyba nie zweryfikuję póki co.

1. Sa też monitory CRT w tak samo kosmicznych cenach ale za to z obrazem nie różniącym się od rzeczywistości.

2. Jakoś tak jestem zbudowany że nie wierzę w tanie, bardzo dobre rzeczy (czyli jeśli wszyscy mają coś porządnego za 3 tys. to podejrzanym jest gdy ktoś mówi że mam to samo ale za 1,5 tys. - i niestety w większości przypadków ta reguła się sprawdza)

3. Generalnie na początku najważniejsze były powierzchnie biurowe, oczywiście pobór mocy w czasach ekologii tez jest ważny a jak jeszcze potrafi przemawiać do kieszeni to wogóle jest cool.

4. Masz rację ale prawda tez jest taka że za cenę byle jakiego LCD można kupić bardzo dobre lub doskonałe CRT i to do mnie przemawia, jeśli weźmiesz jeszcze pod uwage martwe punkty, opóźnienia, awarie lamp podświetlających matrycę, kąty widzenia itp. to na dzień dzisiejszy wole CRT. Co do jakości obrazu to jest on ok ale niestety nie monitorach za 1.5 tys.

5. Oczywiście że tak, dobra jakość mają dobre monitory (czyli tak jak i z innymi rzeczami) a dobre kosztuje. i stosunek ceny jest podobny jak w innych czyli jeśli najtańsze to 1,3 zł to porządne równa się 3x tyle (vide zasilacze, karty graficzne itp.)

Oczywiście już teraz widac wypieranie monitorów CRT przez LCD (choć nie jest ona tak szybki jak zapowiadano jeszcze nie tak całkiem dawno). Technologia idzie naprzód, monitory tanieją. Wielcy producenci już zapowiadają śmierć CRT przeznaczonych na rynek konsumencki. Moim zdaniem jest to spowodowane erozją marż i małą sprzedawalnością monitorów z wyższych półek. Tu się niewiele róznimy od innych nacji. Oni tez wolą kupić monitor typu X 17" za o. 450 zł nic np. Sony 17" za 1 tys.

Goniąc za nowościami jak ktoś ma 1 tys to da się go przekonać że dokładając 200 zł bedzie miał "nowoczesne" LCD 15" - a to przecież tylko 1" mniej niż 17" CRT :) (dla czepliwych to obliczenie to nie błąd i jest prawidłowe ci co kumają wiedzą dlaczego :) )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wszystko zloto co sie swieci - ja wiem, ze przewaznie wysoka cena idzie w parze z jakoscia, ale sa tez wyjatki od tej reguly.

Juz za 2 tys mozna kupic b.dobry monitor LCD, a zroznicowanie ceny zalezy glownie od logo ktore monitor - Sony, czy Iiyama. Chyba nie powiesz mi, ze Acer produkuje tani szajs - to jeden z czolowych producentow matryc (AUO), monitorow i lapów.

A przy tym z reguły wszystkie jego produkty są duzo tansze i czesto lepsze od konkurencji.

Warto jeszcze zauwazyc fakt, ze wiekszosc osob na forum wnioskujac z posiadanego sprzetu nie stanowi ludzi biednych, wiec i byle czego nie kupuja. Nie kazdy w Polsce wydaje 3 tys od na LCD Eizo ot tak sobie.

To fakt, ze za cene najgorszego LCD mozna miec super monitor CRT.

Biorac pod uwage liczbe plusow i minusow wczesniej, czy pozniej wszyscy zdecyduja sie na LCD, chocby ze wzgledu na to ze zajmuje malo miejsca, nie nagrzewa pomieszczenia jak krowiaste CRT 17" cali i wiecej.

Wiekszosc osob, ktore sie przesiadla z CRT na LCD nie wraca z powrotem do monitora CRT.

Na dobra sprawe, gdyby monitory LCD byly tak bardzo zle i mialy naprawde tak kiepska reprodukcje kolorow, ze kłuje w oczy, to czemu maja taka popularnosc - tylko ze wzgledu na modę, zajmowane miejsce, czy tez niski pobor energii ???

Nie wydaje mi się, aby tak bylo.

Testowalem dwa 17" LCD i CRT obok siebie i wcale nie musialem rezygnowac z CRT, wiec to tez o czyms swiadczy.

Powiem wiecej, bardziej podobaly mi sie gry na monitorze LCD.

Ale wiadomo wszystko jest kwestia gustu. Ogolnie wydaje mi sie ze przyczepianie sie do technologii LCD na jej stan obecny to szukanie dziury w calym.

Ludzie sluchaja teraz przewaznie mp3, a to format skompresowany i przy duzym bitrate nie razi nas jakosc, ba jest porownywalna z CD. Z kolorami reprodukowanymi na monitorach LCD jest podobnie.

Chyba tez polskie podejscie jest nieco dziwne, pewnie ze wzgledu na zamoznosc naszego spoleczenstwa. Chcemy swiecie wierzyc, ze dokonalismy JEDYNEGO, SŁUSZNEGO I NAJLEPSZEGO WYBORU podczas zakupow. Czesto przez to robimy zakupy na wyrost. Taki to ma sens jak kupno Ferrari na polskie drogi biorac pod uwage, ze malo kto potrafi nim dobrze jezdzic.

Wyglada na to, ze kazdy Polak to profesjonalny grafik, potrzebuje w domu idealnego obrazu , idealnej reprodukcji kolorow, idealnej krzywej GAMMA.

Niby monitory CRT oferuja swietna palete kolorow, a jestem ciekaw ile osob ma poprawnie skalibrowany monitor CRT, ze tak mowi o swietnej jakosci odwzorowania kolorow ???

Pewnie malo kto.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dodam troszke od siebie

Wiadomo ze monitory LCD są droższe od CRT. Rożnica w cenie jest w granicach CRT x 3 = LCD

Monitory CRT strasznie niszcza wzrok. To że mają wspaniale powłoki ochronne, jeszcze niższą radiacją zgodną z kolejną wspanialszą norma jest tylko zabiegiem marketingowym. Czy nowy czy stary szkodzi, jeden mniej inny wiecej ale szkodza wszystkie.

Wiem to na swoim przykladzie, niestety po czasie. Do ceny monitora CRT można spokojnie doliczyć cene kilku par okularów korekcyjnych a jesli ma się jeszcze dobry wzrok koniecznie ochronnych.

Na przestrzeni 2 lat ceny tych monitorów z w/w powodu moga zaczynać sie zrównywac.

Może troszkę to przejaskrawiłem a może i nie. Oceńcie to sami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mnie CRT zepsuly wzrok, musze nosic obecnie -0,5 okularki :('

no more ! ;)

Nie wie ile masz lat ale jezeli nascie to na -0,5 sie nie skonczy.

Bedzie Ci sie psul wzrok do okolo 28-30 roku zycia (moze nawet do 40).

Skonczysz na -2 dioptriach niezaleznie w jaki monitor sie bedziesz lampil.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi monitory nie posuły wzroku.

Mysle że zanim wszyscy zdecydują się na LCD to technologia ta bedzie przestarzała i na szczycie beda polimery (z o wiele lepszą jakością obrazu) albo jeszcze coś innego.

O słuszności zakupu - nie jest to typowo polskie bo o tym uczą w szkołach że najważniejsze w handlu jest zapewnienie kupującemu świadomości właściwego wyboru (spełnienia jego oczekiwań).

Co się podoba to kwestia gustu i oczekiwań. Ja tez widziałem LCD które mi się podobało (pod każdym względem) jednak cena była/jest zaporowa jak dla mnie i wolę w takim razie CRT.

Co do popularności LCD to wpływa na to bardzo wiele rzeczy - najprościej mozna by było napisać że ludzie sa jak małpy i wystarczy kolorowy papierek by się na to coś w nim rzuciły (i jest to też jedna z technik sprzedaży). Cały handel opiera się własnie na tym. Na udowodnieniu Tobie - kupującymi że jest to ci niezbedne do życia. Masz monitor CRT, handlowiec powie jesteś do tyłu, masza krzywe linie, nie promieniuje (choć to g... prawda). Co ty na to powiesz, co pomyślisz, ano "jestem do tyłu, mam starocia, a ta lewa strona to hohoho... i kupujesz najnowszą technologię (choć i ona nie taka nowa ani taka dobra jka to mówią).

Moja wypowiedź ma własciwie tylko jedno znaczenie, czyli: jeżeli ktoś ma kupić byle jakie LCD to lepiej kupic porządne CRT. Ot, i cała filozofia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wady:

A ktora technologia nie ma wad? CRT tez ma :)

Czemu mialem wczesniej CRT?

Bo nie mialem wyboru - technologia LCD byla w powijakach a ceny monitorow kosmiczne :P

Gdyby najpierw byla technologia LCD a pozniej CRT argument - nowe lepsze, a ludzie to maupy nie mialby sensu.

Co do jakosci:

Poza tym kiepskich monitorow CRT jest duzo wiecej, niz LCD.

Zabawa w kiepskie monitory LCD sie nie oplaci.

Produkowane matryce sa przez renomowanych producentow, a z kineskopami bywa niestety znacznie gorzej. Nawet tak renomowana firma jak LG potrafi wyprodukowac kiepskie monitory.

Jesli chodzi o LCD, to wszystkie produkowane matryce oferuja swietna ostrosc i roznia sie czasem reakcji, reprodukcja kolorow. Tyle, ze nie wszyscy potrzebuja minimalnych czasow reakcji piksela i maksymalnej reprodukcji kolorow. Tak, czy owak taki monitor bedzie reprezentowal b.dobra jakosc obrazu.

W ogole to pamietam jedna recke na THG, gdzie koles, ktory nabyl monitor Samsung 172X napisal mniej wiecej tak:

trzeba posiadac "super human spider eyes", zeby widziec na nim smuzenie :]

Taka puenta dla szukajacych dziury w calym, ktorym brakuje kilku odcieni szarosci, dla ktorych czern musi byc czarna, choc nie jest czarna, bo naprawde czarne jest cialo doskonale czarne ;]

Dla tych twierdzacych zaciekle ze im najnowsze matryce TN+Film smuza jak cholera.

Gratuluje wzroku SUPERMANA :]

Slusznosc zakupu:

Wydaje mi sie, ze jest to typowo polski syndrom :)

Glownie ze wzgledu, ze Polak posiadajacy niezbyt wysoki standard zycia w porownaniu do sasiada z Zachodu (dochody), nie jest w stanie zmieniac sobie monitora co miesiac, bo mu nie pasuje i racjonalnie stwierdzic, ze te 4 byly do bani a ten ostatni rzeczywiscie to jest to czego szukalem. Polski posiadacz tego jedynego wymarzonego egzemplarza na ktory skladal caly rok trzyma sie kurczowo kwestii - TAK TO JEST NAJLEPSZY SPRZET, nawet jesli tak w rzeczywistosci nie jest i ma ewidentne wady :)

No, ale musimy bronic naszego ego i swiadomego wyboru w oczach innych ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakość: myślę że się mylisz. kiepskich LCVD jest tak samo wiele jak kiepskich CRT (oczywiście w swoich standardach).

Faktycznie matryce produkuje jedynie kilku producentów na swiecie ale podobnie jest c płytami CDR. Niestety odpady trafiają na rynek pod różnymi nazwami jako pełnowartościowe tyle że tańsze (a przecież są to produkty które nie spełniały najczęściej rygorystycznych norm producenta).

Nie wszystkie LCD mają doskonałą jakość (chocby wziąwszy pod uwage martwe punkty, kąty widzenia czy też janość). Jesli chodzi o zastosowania domowe to niestety czasy reakcji to jeden z podstawowych parametrów którym powinien się kierować kupujący. A w biurach rzeczywiście nie ma to znaczenia (do prac biurowych).

Nie jest to szukanie dziury w całym i szukania najczerniejszej czerni :) tylko że np. w kolorach ma znaczenie nasycenie, temperatura, w przypadku pojedyńczego koloru nie ma to znaczenia ale w całej gamie na obrazie różnice widać i to doskonale.

Słuszność zakupu: limerro odsyłam jednak do literatury z zakresu marketingu oraz zachowań konsumenta tam znajdziesz odpowiedzi na pytania dlaczego wolimy LCD od CRT mimo ze jakość obrazu jest gorsza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Martwe piksele nie maja sie nijak do ogolnej rozwazanej jakosci obrazu. To tak jakby mowic o kineskopie z dziura w srodku. Przynajmniej ja to tak traktuje.

Problem bad pixelow to wada w procesie produkcji lub transporcie. Takie modele sa przeceniane wtedy i klienci sobie dzieki temu moga kupic LCD duzo taniej. Monitora z dziura w kineskopie raczej nikt nie kupi :)

Nie ma matryc "no name", czyli mozna rzec ze wszystkie sa jak kineskopy Sony Trinitron, tylko, ze rozni producenci skladaja monitory LCD bardziej lub mniej umiejetnie. Nawet elektronika jest od tylko paru dostawcow i swietlowki tez.

Ale zeby katy widzenia sie roznily drastycznie w seryjnej produkcji albo jasnosc - hmm pierwsze slysze :) Moze w fazie produkcji okazuje sie ze matryca TN+Film ma katy 360 stopni ? :)

Nie wszyscy w domu spedzaja czas na graniu i ogladaniu filmow. Czesc pracuje na kompie i przeglada internet. Sadzisz ze potrzebuja super szybkiej matrycy?

To dla nich sa tanie monitory - ostatnie oferty Belinei w prasie chociazby swiadcza o uklonie w tym kierunku.

Dlaczego wole LCD od CRT, bo mam obydwa i do uzywania na codzien wybralem obiektywnie lepszy po kilku testach w grach i windowsie :] Monitory podlaczone do karty Hercules 8500LE - LCD przez DVI a Samsung 700 IFT przez D-sub.

Bez zadnej presji. Zaden sprzedawca mnie przy tym nie naklanial do zakupu. Zreszta wiedza sprzedawcow czesto jest na zenujacym poziomie.

Piszesz, ze:

"....dlaczego wolimy LCD od CRT mimo ze jakość obrazu jest gorsza."

A piece of shit, ze tak powiem :)

Zrob sobie test postaw jeden przy drugim i wtedy zobaczymy moj drogi. Na polce w sklepie to ja widzialem wiele rzeczy :)

LCD to idealna geometria i ostrosc.

Tylko pelna paleta kolorow jest symulowana za pomoca ditheringu :P

I to ma byc zauwazalna wada - no to chyba jednak nalezysz do supermanow, ktorzy widza w nocy i przez sciany. Ogladaja wylacznie palete kolorow, zeby stwierdzic ze jest to wada istotna i nie do przyjecia :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

limerro jak możesz mówic że martwe punkty to nic i nijak się mają do jakości obrazu! Jezu, gdyby mi sie czarna plamka w oczy na ekranie rzucała to bym ten monitor na smietnik wystawił. Takie modele nie sa przeceniane bo o ilości dopuszczalnych martwych tranzystorów mówią normy producentów. I tak np. w LG może być takich punktów 5 i nie moga stanowić one podstawy do reklamacji, u innych jest różnie. Ci tani producenci to naqwet nie podają ile może być martwych tranzystorów. A martwe punkty sa nawet w NEC czy Sony.

Jeśli nie ma matryc no name to i wszystkie płyty do nagrywania sa markowe. Co ty zaczynasz opowiadać. O ile co do matryc to masz rację o tyle co do elektroniki siue bardzo mylisz. Bo z tym akurat jest tak jak i z innymi urządzeniami. czyli co producent to co innego.

Z kątami to nie do końca rozumiem twą wypowiedź i nie wiem czego dotyczy.

O pracy biurowej o których mówisz już pisałem i tylko potwierdzasz moje zdanie. Gro komputerów domowych to obecnie urządzenia multimedialne (u Intela to się nazywa domowe centrum rozrywki). Na kompach sa encyklopedie, gry, filmy etc. tych co tylko przeglądają strony i piszą w domach to zdecydowana mniejszość (tak sądzę)

Co do namawianie to mój drogi jest to nie tylko sam sprzedawca, jest tak zwana presja rynku, czy też tzw. barani pęd. po raz n-ty polecam lekturę marketingu.

Drogi limerro to nie kawałki g...na tylko prawda. Ja nie mówię o sklepach gdzie wybór zazwyczaj jest niewielki a i jakośc do d... bo stoi wszystko co najtańsze choc i wówczas dość często widać że CRT mają "ładniejszy" obraz. Widziałem chyba już kilkadziesiąt razy stojące obok siebie monitory LCD i CRT i wyrobiłem sobie na ten temat zdanie (jak też powiedziałem wyżej widziałem i chciałbym mieć niektóre egzemplarze LCD jednak ze względu na cene moge tylko pomarzyć i dlatego mam CRT.

Geometria masz rację co do ostrości to juz nie zawsze. Nie jestem supermenem ale dlatego np. kupiłem telewizor Sony bo stał wśród innych (philipsów, grundigów, samsungów etc.) i miał najlepszy obraz, najbardziej zblizony do tego co widze swoimi oczami patrząc np. na kwiat i jego kolory.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja się zgadzam w zupełności z limerro :) Mam 2 monitorki. jeden LCD i jeden CRT (Belinea 21''). LCD jest bezkonkurencyjne jak dla mnie :D Moim zdaniem to co piszecie o wadach LCD, czyli niby marne kolory i obraz można między bajki włożyć. Wiem za to jedno, ktoś kto kupił raz LCD nie kupi więcej monitora CRT :D Ja bynajmniej napewno :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Porownujesz plyty CD do matryc a to jak piernik do wiatraka - ile kosztuje wyprodukowanie matrycy, a ile nosnika.

Mowimy o jakosci obrazu dobrego produktu, a nie o wadach fabrycznych, wiec bad pixeli nie mieszajmy do jakosci obrazu.

Co do przeceny monitorow z bad pixelami tak sie sklada ze sa przeceniane przez sklepy i wiem co mowie, bo znajoma prowadzi sklep i w ten sposob sprzedaje nieraz Iiyamy z bad pixelami.

Z elektronika jest tak, ze monitory LCD sa w sumie jak skladaki skladane z modulow. Od innej firmy sa matryce, od innych swietlowki a od innych elektronika sterujaca. Jednym z czolowych dostawcow elektroniki sterujacej jest Genesis Microchip i tworza moduly na zamowienie dla konkretnych firm np takich jak Hyundai Imagequest, ktore wykorzystuja je w swoich monitorach LCD.

Tym samym posiadacz Eizo, czy Iiyamy moze miec matryce Samsunga, elektronike od Genesis, swietlowki Wellypower.

Oczywiscie moga byc zaprojektowane specjalnie dla Eizo, czy Iiyamy. Idea skladania od monitora LCD od pojedynczego rezystora przez producenta wydaje sie raczej malo realna :)

Presja rynku - to wyrzucmy w ogole kompy i nie badzmy beee baranami :)

Ostrosc - nie zawsze ? Co Ty wygadujesz :)

To chyba widziales zle podlaczone LCD przez rozdzielacze, lacza D-sub i pewnie kiepskie karty graficzne, ze o kablach nie wspomne. Sprzedawcom nie chce sie ustawic porzadnie monitora, zwlaszcza w MediaMarkt - powinni tego zabronic :)

TV Panasonic tez swietny :)

A taka prawda, ze dopoki nie masz obydwu monitorow na swoim biurku przed soba i dokladnie nie porownasz i nie potestujesz (a to wymaga czasu) to obserwacja sklepowa ma tyle z obiektywna ocena co nic. Polecam przekonac sie na wlasnej skorze. I jak znam swiat diametralnie zmienisz swoje zdanie na temat monitorow LCD.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

limerro nie rozumiesz czy nie chcesz zrozumiec tego co mówię. Stwierdziłes ze nie ma matryc no name a ja ci tylko mówię że jeśli tak to nie ma również płyt do nagrywania no name (skąd porównanie? ano stad że producentów płyt tez jest tylko kilku a marek na rynku setki).

Co do martwych punktów to nie sa one - w określonej ilości) wadami fabrycznymi (wg. producentów). Nie rozumiem dlaczego nie chcesz tego zrozumieć.

Nie wiem jak twoja znajoma w takim razie prowadzi ten sklep ale to musi byc bardzo bogata kobieta by tak kupowac i sprzedawać przecenione. Mój drogi handlem sprzetem komputerowym zajmuję się od 10 lat (to tak w kwestii info).

Jeśli mało realna to tylko według Ciebie gdyż żaden markowy producent nie pozwoli sobie na stosowanie jakiś sztampowych pcb (narazułby sie tym na stratę renomy - vide producenci płyt głownych).

Presja rynku - jak widze obce ci sa wszelkie tematy związane z technikami sprzedaży i marketingu więc zamknijmy tą częśc i proponuje troszkę nauki.

O ostrości nie wypowiadam się bo chyba nie ma sensu a osoby mające szerszy pogląd i mozliwośc obejrzenia produktów wielu producentów wiedzą o czym mówię.

Kolory Panasonica w stosunku do Sony (gdy kupowałem telewizor) były mało "rzeczywiste"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba widzialy galy co braly - towar sie oglada przed zakupem - to w kwestii bad pixeli.

Co do znajomej to widac oplacila jej sie sprzedaz Iiyamy z bad pixelami po nizszej cenie i bynajmniej nie dokladala do tego.

Skoro jestes tak obeznany w handlu sprzetem komputerowym (chyba w sprzedazy srubek do obudow odlewanych we własnej chałupie) to mozesz porownac u siebie LCD i CRT a narazie to widze ze duzo ogladales, ale w cudzym sklepie na polce i to pewnie do czasu kiedy sprzedawca Cie wygonil :)

Nie sztampowe PCB - tylko gotowe moduły. PCB to sobie sami moga wyprodukowac. Musza byc widac bardzo dobre skoro stosuje sie w monitorach LCD i telewizorach LCD, a jest to glowny producent. Napisalem, ze moga byc robione na zamowienie - stad roznice w jakosci obrazu.

Obawiam sie ze gdybys odkrecil obudowe jakiegos LCD doznalbys malego szoku.

Jak widzisz, ze CRT ma lepsza ostrosc od LCD to chyba cos nie tak masz ze wzrokiem.

Wiekszych herezji to nie slyszalem :)

Sorry za zgryzliwosc, ale tak to jest jak sie mowi o czyms co sie tylko widzialo w cudzym sklepie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Słuchaj ja ciebie nie obrażam i jeśli ty zacznasz mnie to chyba dyskusja nie ma sensu. Nie wiesz kim jestem ani ile mam lat a opowadasz kolego bajki z mchu i paproci, rzeczy wydumany i gdzieś coś usłyszałeś, coś sam dodałeś i wychodzi ci "prawda".

Mam wrażenie że masz lat naście i mierzysz wszystkich swoją miarą. Masz biednego samsunga i filozofujesz jakbyś cały świat zdobył.

Kilkarotnie podawałem swoje argumenty za i przeciw lecz chyba masz trudności z czytaniem i rozumieniem czytanego tekstu bo chcesz ze nhie zrobić wroga LCD a na dodatek zaczynasz personalne podjazdy. A tego sobie nie życzę.

Co do produkcji to własnie to produkowanie na zamówienie według opracowanych we własnych laboratoriach technicznych rózni tych z górnej i tych z dolnej półki.

No cóż na temat jakości nie bede się wypowiadał po raz kolejny bo masz swoje "prawdy" a jak mniemam naprawdę porządnego CRT na oczy nie widziałeś a twa opinia opiera się na znajomości OptiView, CTX i samsunga.

A ten "cudzy sklep" to cię chyba prześladuje. Jak rozumiem sklep znajomej to tak jak Twój i jest lepszy hehehe...

A tak nawiasem mówiąc to ja nie chodze po sklepach bo w Legnicy nie bardzo jest gdzie a opinie wyrabiam sobie np. na Cebit czy tez - najczęściej zamkniętych - pokazach producentów gdzie monitorów jest np. 30 i naprawdę mozna pooglądać. Ale to Ciebie i tak nie przekona bo masz samsunga a 1,9 tys. zł to fura kasy.

dla mnie EOT (przynajmniej jeśli chodzi o Ciebie).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fakty sa takie,ze opisalem faktyczna sprzedaz monitora i nigdzie NIE TWIERDZIŁEM, ani NIE TWIERDZE, ze sklep, czy tez moj monitor, ten przesladujacy Cie Samsung jest najlepszy !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Jesli nie wierzysz to Twoja sprawa, ale nie musiales tego podwazac, zaznaczajac przy tym jakie to masz bogate doswiadczenie handlowe.

Handlowcem nie jestem :) A jesli wrzucasz monitory OptiView i Samsunga do jednego worka to tylko swiadczy o Twoim obeznaniu drogi handlowcu z 10 letnim stazem odwiedzajacy specjalne limitowane pokazy monitorow LCD na targach Cebit ;)

Traktuja Cie widac lepiej niz serwis mva.pl, ktory ma problemy z pozyskaniem monitorow do testow :) I co moze jeszcze pozyczaja Ci do domu na pare dni te 30 monitorow ? ;)

Uparles sie na tego Samsunga (uraz jakis czy cos ??? )i nawet jesli mam takowy, to i tak wydaje mi sie ze posiadam odrobine wiecej doswiadczenia od Ciebie w tej dziedzinie, bo jednak jakis mam, a Ty niestety opierasz sie na suchych mrzonkach swojej wybujałej wyobrazni.

Jak tak bardzo jestes ciekaw to mam trzy monitory: dwa CRT - Sony 15", 17" Samsung i 17" LCD XXX. I co moze teraz napiszesz, ze Sony to syf :)

Ale chyba nie, bo przeciez masz telewizor tej marki ;)

Moze kiedys sobie kupisz rzeczywiscie LCD i napiszesz, cos bardziej sensownego, niz ze CRT ma lepsza ostrosc od LCD :) Istne brednie. Ja wiem, ze jest wolnosc slowa, ale bez przesady. Jedz moze jeszcze raz na Cebit i przypatrz sie dobrze, bo ostrosc zgubiles po drodze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ludzie sami ocenia komu wierzyc:

czy opinii djsaint'a, mojej i wielu innych posiadaczy zarowno LCD, jak i CRT, czy jednemu nawiedzonemu kolesiowi z Legnicy, ktory widzial monitory LCD wylacznie na polce sklepowej i glosi nowe prawdy :) Dolacz do Andrzeja Leppera i Renatki Beger ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:)

i jako puenta :)

jak ktos nei wie co kupic , co wybrac to najlepiej zalatwic sobie gdzies tak z 2-3 modele LCD 17cali- dobrej jakosci (niestety drogie ;( i 2-3 modele CRT 19cali, tez jakies najdrozsze typu samsung 959NF czy jakas dobra iiyama

niech sobie je ma w domku, czy w pracy, przez tydzien, dwa i testuje, porownuje, albo po prostu uzywa.

Po tym czasie niech podejmie decyzje i kupi to co wg niego lepsze :)

ja wybralem LCD i nie zaluje tego kroku ani przez chwile, zwlaszcza , ze kazdego dnia pracuje takze na CRT, wlasnie tych b. drogich i mam swietne porownanie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi