Skocz do zawartości
tomek1111

Zmiana mnożnika w biosie <<<ASUS A7S333>>>

Rekomendowane odpowiedzi

Witka

Czy ktoś mi wyjaśni co jest przyczyną tego że gdy po zmianie mnożnika w Duronie 600 Mhz ( mostki L1 dokładnie zamalowane: ) , i resecie kompa monitor nic nie wyświetla :evil: , aby przejść do ustawień domyślnych resetuje biosa :!: :?:

Próbowałem nawet zmniejszyć mnożnik 5 x 100 MHz = 500 MHz i tak komp nie startuje . :cry:

Natomiast gdy zmieniam samo FSB z 100 na 133

6 x 133MHz = 800 MHz >> komp chodzi bez problemu !!! :?

Dla porównania byłem u sąsiada który ma MSI KT4V i u niego procek kręcił się nawet do 950 MHz :D :)

DORADŹCIE co mam robić :?: może pozbyć się tej płyty :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zworki FSB przestawiłem , ale wtedy procek podkręca się do 800 MHz a ja chcę więcej :)

Problem polega na zmianie mnożnika !!

Na płycie nie ma zworek a w biosie jest możliwa zmiana MNOŻNIKA tylko że komp nie startuje z iinym mnożnikiem np. 6x , 5x

Nie wiem dlaczego nie mogę zmieniać mnożnika ???!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to ustaw mu w bios'ie np. 141x6 (FSB=141 i zworka na płycie na FSB=133) i w czym problem? Raz piszesz, że PC startuje z mnożnikiem 6 a póżniej, że nie startuje ???

Albo 121x7 (FSB=121 i zworka na płycie na FSB=100). O pod@ poczytaj może tutaj http://ourtower.acn.waw.pl/page12.html Możliwe, że ten dureń więcej jak 800MHz nie zechce :wink:

zbigdwo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorki ,mój błąd ,w ostatniej wypowiedzi zapomniałem dopisać do 6 jeszcze 0,5 = 6,5x ,,,,,

A jeszcze jedno ,kumpel wpadł na pomysł aby zmienić mnożnik drucikami w sokecie i wszystko byłobyOK gdybym miał lepsze chłodzenie ...

A więc z podkręceniem muszę jeszcze trochę poczekać aż do momentu kiedy standartowego alu coolermastera , zmienie na jakiegoś dobrego "miedziaka" .

Dzinx ALL za porady : )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...