Skocz do zawartości
fi5h

Z pamiętnika serwisanta [ real story ]

Rekomendowane odpowiedzi

Ze sklepami to wogule szkoda gadać ludzie. Jestem z grudziądza. Zacząl mi halasowac wiatrak na radeonie wiec postanowilem kupic sobie pasywnego zalmana jak na northbridge zebym mial cisze. I do tego arctic ceramique bo sie skonczyla pasta. To se mysle ze do takich gowien to nie warto 9zl bulic za wplate i wysylke allegro. Objechalem chyba 6 sklepow, tylko w jednym (!!!!) wiedzieli co to jest RADIATOR (!!!!!!!!) w reszcie oferowali wiatraczki (pomijam juz ze takie renomowane firmy jak np. manhattan) oczywiscie zalmana nigdzie nie bylo (wogule zadnego radiatora na chipset nie bylo) ale zebym ja musial tlumaczyc sprzedawcom roznice miedzy radiatorem a wiatraczkiem?? Pasty tez nigdzie nie mieli ale były 2 sytuacje:

ja: dzień dobry jest pasta srebrna arctica?

sprzedawca: ooooo ale te srebrne to drogie są, 20zł....

j: dobrze, jestem w stanie poniesc te koszty

sprzedawca przynosi mi jakies posrebrzane gowno firmy Kongo-Bongo

j: Dziekuje dowidzenia

sytuacja 2 inny sklep:

j: dzien dobry czy jest jakas dobra pasta termoprzewodzaca najlepiej arctica?

sprzedawca gleboko zamyslony, widac ze mysli mu sie kumulują i mówi:

s: arctica to nie ma..... ale dobra jest!

po czym podaje mi silikon, podzekowalem i wyszedlem

Poszukiwalem tez przy okazji kogos kto mi sflasciach!e padniety bios od dvd. W jednym jedynym sklepie zgodzili sie za 20zl. To wyjolem z dvd bios (zwykla kostka flash, jak od mobo) i im daje a oni ze "to jest niemozliwe zeby ta kostka byla od tego napedu" to ja im na to ze to jak najbardziej mozliwe bo sam ja wyjmowalem. A oni na to ze "my mozemy wgrac, ale ty tego juz nie wsadzisz bo to trzeba lutowac", powiedzialem im zeby wgrywali i sie nie zaglebiali w ten problem. Pokazal bym im ze to sie po prostu wciska ale nie mialem przy sobie napedu :)

ogolnie: tylko sie zabic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kucyk czym, kiedy i jak to nagrales. Jak do tego doszlo ?

Rozmowa juz dluzej trwala czy wiedziales ze bedzie takie cos ?

A przy okazji jezeli przy pastach jestesmy to szukalem jakies lepszej pasty termoprzewodzacej to oczywiscie w calym swoim okregu nie znalazlem nic.

W polowie sklepow nie wiedzieli o czym mowie, a w jednym to juz wogole mnie rozwalili.

Wszedlem do sklepu i byla jakas reklama zalmana, WC i jeszcze innych fajnych zeczy do chlozenia. Mysle, ooo, trafilem gdzie trzeba.

- Czy jest pasta arctique Ceramique ?

- Nie prosze Pana, nie sprowadzamy tego typu rzeczy.

- ale macie dosc fajny sprzet chodzacy wiec co polecacie do posmarowania.

i tutaj padly takie typy jak silikon, te gluty co sa na kazdym wentylu.

- zartujecie sobie ze mnie ??

- nie prosze Pana teog typu rzeczy sie nie oplaca zalatwiac bo tubka Arctique Ceramique kosztuje tyle co boxowy dobry cooler a czasami gorzej chlodzi i koszty przesylki sa bardzo drogie.

- jakiej przesylki ?

- no z zagranicy bo w PL tego Pan nie dostanie ! :D

Edytowane przez Kaeres

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wyglądało to tak

bawiłem się iriver-190tc i podszedł ten klient - jak zaczął nawijać gadke to przez pierwsze 20 sekund nie wiedziałem co on do mnie mówi, wiedziałem że będzie beka i dałem rec na odtwarzaczu mp3, po czym powiedziałem - nie rozumiem, proszę jeszcze raz od początku :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a teraz z innej bajki, druga strona medalu  B)

co się robi z plikiem? co się robi z kartami! 100zł to koszutuje i ustawia się w karcie?nie wiecie?
:D

1327903[/snapback]

Leże i kwicze... :lol: Na dodatek płacze.... ;( :lol: :mur: :mur: Zabiłeś nas tym...

I jeszcze takie chamskie odzywki ten klient: "proszę pana, czy ja mówię po chińsku" :D:D:D:D:D "Jak to się nazywa, no na karcie sie konfiguruje.... z początku myślałem że gościowi chodzi o stery i w myslach sobie mówiłem "kucyk, gościowi o stery chyba chodzi"... Ależ bym się pomylił :D I zgaduj tu, pytasz czy instalacja systemu - "nie, to sie nie tak nazywało" :D

Edytowane przez Sid

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:-P

potem wrzuce full wersje, bo trwa ponad 3minuty, ale już nie ma tak wielkiej beki, ale są dobre teksty tego gościa czasem  :lol:

1327938[/snapback]

Wrzuć, wrzuć, wrzuć, wrzuć, wrzuć, wrzuć, wrzuć, wrzuć, wrzuć!!!! ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a macie;

kucyk vs. klient FULL versjon unoficjal relejse kandidate erce 1

na początku chciałem go szybko spławić, ale był przemiły B) i chciałem, aby został dłużej

"to się tak psuje? :blink: "

:lol: :lol: :lol:

mam nadzieje, że go nigdy nie zobaczę drugi raz, a w sumie kto wie, może i by weselej znów było... :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kucyk, powiem jedno- rządzisz :):). i to subtelne podsumowanie na koncu:) You are the man:):) a najlepsze, że ten koles traktuje cię 'z góry', pewno bedzie potem opowiadal ze znowu sie męczył z jakimś 'niekompetentym' serwisantem, ktory nie rozumie jego chińskiego :)

Edytowane przez marsjaninm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Omg Kucyk "kip dat gołin!"

A wracając do tematu. Wiecie jaki fajny SB Live wpadł w moje łapki? Chyba się za bardzo grzał, bo juzer przykleił do chipu radiator. Niestety nie wiedział bidula, że istnieje coś takiego jak klej termoprzewodzący, więc posmarował całość pastą i przywiązał sznurkiem. Wygląda toto bajecznie. Spróbuję jutro na uczelni zeskanować, bo mam kiepski aparat w telefonie i sznurek widać tylko na mocno prześwietlonym zdjęciu, a radiator na mocno niedoświetlonym. Zobaczcie sami.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kucyk

po 1 gratuluje cierpliwosci ja bym nie wytrzymal :mrgreen:

po 2: jak Tys wpadl na tego formata ? :mrgreen: zczailes troche ten chiński widocznie :D

po 3: w dluzszej wersji ostatni text roX ! :mrgreen:

ja bym sie nie nadawal do pracy w serwisie jak bym mial takich klientów :D ogolnie temat miazdzy :)

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość sLiM JiM

To ile kucyk wziołes za tego formata? 100 zł? to moze ja serwis otworze dla takich debili jak ten kolo :D

Edytowane przez sLiM JiM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No fajnie sie posmiac, ale sorry kucyk, ja bym cie w swojej firmie nie zatrudnil. Ty wlasnie jestes po to, zeby takim laikom, jak ten klient wytlumaczyc skomplikowane rzeczy w prosty sposob, a nie po to, by sie wysmiewac z jego niewiedzy - nawet jesli jest dla ciebie niemily.

Naprawde nie rozumiem takiego podejscia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No fajnie sie posmiac, ale sorry kucyk, ja bym cie w swojej firmie nie zatrudnil. Ty wlasnie jestes po to, zeby takim laikom, jak ten klient wytlumaczyc skomplikowane rzeczy w prosty sposob, a nie po to, by sie wysmiewac z jego niewiedzy - nawet jesli jest dla ciebie niemily.

Naprawde nie rozumiem takiego podejscia.

1328662[/snapback]

Sorry sensej, ale ja nie robie sobie beki ze swoich klientów, ja poprostu naprawdę nie wiedziałem co on do mnie mówi, posłuchaj wersji dłuższej - po tym jak wpadłem na formata byłem całkiem miły więc ciąg sanki :-P ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gościu przypomina mi kumpla ze studiów, który mieszka... hmm... poza miastem :wink: . Po pewnym czasie stwierdził, że przydałby mu się komputer, bo trzeba było cada potrenować, sprawozdania pisać, no i wtamuj zafundował sobie komputeru. Na drugi dzień mówi, że już coś zepsuł. Na pytanie co się stało mówi, że ktoś przyniósł mu trochę mp3, zaczął bawić się winampem, kliknął coś i nagle na ekranie pojawiły się jakieś kolorowe, poruszające się obrazy. Doszliśmy, że włączył sobie wizualizację na pełny ekran. :lol: Na pytanie co wtedy zrobił odpowiedział, że szybko wyłączył i nie włączał od tamtej pory, bo myślał, że zepsuł. :mur: :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Manna z nieba temu kto odkopal ten temat. 9 stron w dwoch podejściach przeczytalemm, a dzisiaj w szkole z kumplami sie rylem z tego co pamiętalem, mimo że polowa z nich to matołki jeśli chodzi o sprawy komputrowe (ale wiedzą chociaż co to wygaszacz)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to ja może wrócę jeszcze do tępych kolegów

Mam w klasie kolegę który na dodatek mieszkaw tym samym bloku co ja. No i mniej więcej rok temu rodzice postanowili kupić mu kompa więc chłopaczek cały w skowronkach przyszedł do mnie abym mu doradził co ma kupic. Doradziłem mu jakiegoś Athlona do tego Radka chyba 9600 czy 9800 do tego ram Kingstona zasilacz Chiefteca i dysk Maxtora lub WD. Wypisałem mu to wszystko na kartce w razie jakby czegoś zapomniał. Po tygodniu przychodzi ccały w skowronkach że już ma kompa ale wziął coś innego bo sprzedawca mu powiedział że ta sama jakość a dużo tańsze. We mnie coś zaiskrzyło więc zgrałem aide i poszedłem do niego.Zainstalowałem i sprawdzam co mu wcisnęli celeron 2.4Ghz :mur: fx5200 :mur: barracuda 5400 :mur: ram no name (nie ma muru bo tez mam no name tylko że z braku kasy) i zasilacz w komplecie z obudową codeshit :mur: a najlepszą częscią kompa była jego obudowa bo miała 3 wiatraczki nawet ciche i była fajnie oświetlona. Zainstalował vice city i pyta się w jakich ja gram detalach i rozdziałce to mu mówię że 1280x1024 i w detalach na 3/4(komp kupiony we wrześniu 2k2 p4 2ghz gf4 ti4200) to on odpala na max i okaz slajdów zmniejszamy rozdziałkę stopniowo i wreszcie w rozdziałce 800x600 i detalami na 3/4 poszło. Po około 2 miesiącach użytkowania komp zaczął mu tak chodzić że nawet word mu się przycinał :mur: kolega musi już coś wymieniać a ja dalej gram na swoim bez zmian(doom3 i HL2 w 1024x768 ze średnimi detalami lub 800x600 z większymi. A jak drugiemu doradzałem miesiąc temu to kupił to co mu powiedziałem i jest zaje****** zadowolony. Pozdro dla mojego ułomnego kolegi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

e tam no poprostu koles sie nie znał, ciezka praca ale trzeba być wyrozumiałym, przeciez nie kazdy sie zna. Hmm pamietam swoje poczatki z kompem jak o wszystko pytałem kolege na koloniach a jeszcze PC nie było w domciu :) ehhh, moimz zdanie jedynie w serwisach mozna znalezc ludzi co wiedza coś o sprzecie bo w tych sklepach to 90% to sprzedawcy sa bardziej denerwujacy niz taki klijet co rozmwaił z KUCYKIEM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi