Skocz do zawartości
fi5h

Z pamiętnika serwisanta [ real story ]

Rekomendowane odpowiedzi

Kiedyś w sklepie u kumpla...

Do sklepu wchodzi matka z synem (jakieś 16 lat)...

M- matka

S- syn

K- kumpel

K- w czym możemy pomóc?

M- chcielibysmy kupic komputer

K- do czego, ile pieniążków do wydania, może jakieś konkretne podzespoły?

M- podzespoły?

K- no, z jakich podzespołów ma być złożony??

M- ale my nie chcemy składanego!

K- przecież każdy komputer jest składany, w jakiś sposób trzeba zamontować poszczególne podzespoły w obudowie...

S- NIEKONIECZNIE :mur:

Wzieli cennik i wyszli...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raz bylem w komputerowym i czekalem w kolejce... przed jakims starszym panem ktory chcial kupić komputer (rok temu). Po jakims czasie chciał zacząć się targować i zaproponował, że chce kupić CZARNO-BIAŁY Monitor. :lol:

EDIT: Przypomina mi sie jeszcze to:

J- Jaki masz komputer?

K- Łindows 9.8. :mur:

Edytowane przez Onio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

J- Jaki masz komputer?

K- Łindows 9.8.  :mur:

1529467[/snapback]

Coś podobnego. Rozmawiam z gościem o jakiejś grze. On pyta czy ona będzie działać na komputerze jego siostry. Pytam jaki ona ma ten komputer. A on na to: "A, taki za 3 tysiące zł" :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raz bylem w komputerowym i czekalem w kolejce... przed jakims starszym panem ktory chcial kupić komputer (rok temu). Po jakims czasie chciał zacząć się targować i zaproponował, że chce kupić CZARNO-BIAŁY Monitor.  :lol:

EDIT: Przypomina mi sie jeszcze to:

J- Jaki masz komputer?

K- Łindows 9.8.  :mur:

1529467[/snapback]

Też miałem taki przypadek, tylko z XP'kiem :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ALSEN/Gliwice

Jeszcze przed wakacjami:

Ja: Dzien dobry. Czy dostane i panstwa Copper-shim'a Thermaltake'a?

Sprzedawca (Po dlugim namysle): Ale co? To jest jakas gra?

Ja: :mur: Buahahaha, do widzenia!

Ide do drugiego sklepu... kur**, to samo! Czy jak jakis czternastolatek (przypadek jeden na milion, maniak, taki jak np. ja :D) wejdzie do komputerowego kupic jakas czesc, to od razu jak czegos nie wiedza, musza pytac czy chodzi mu o gre? :angry: Dopiero w Proline'ie, ostatnim sklepie, w jakim bylem tego dnia dostalem potrzebna mi plytke, ale tam tez z niedowierzaniem koles sie mnie dwa razy spytal ;]. Ale przynajmniej nie pytali sie czy chodzi mi o gre. Ech... Ciezko jest byc malolatem :lol:.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja pracuję w firie zajmującej się sieciami Wi-Fi.

Niedawno dzwoniła abonentka naszej sieci z pytaniem:

Czy może za darmo wysłać maila do Kanady... :)

Ehhh... Ludzie to nie wiedzą, jakie siły drzemią w eterze :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...

Dopiero w Proline'ie, ostatnim sklepie, w jakim bylem tego dnia dostalem potrzebna mi plytke, ale tam tez z niedowierzaniem koles sie mnie dwa razy spytal ;]. Ale przynajmniej nie pytali sie czy chodzi mi o gre.

...

1562521[/snapback]

Taa Proline fajny jest (też w Gliwicach) jak zapytałem o warunki gwarancji na piśmie (żeby wiedziec ile sie czeka na naprawę w serwisie i takie tam) to kolo powiedział, że dotychczas nie były potrzebne, on zawsze wie co robić, np. jak HDD nie nosi sladów majstrowania to wymienia od ręki, a jak coś nie tak to wysyla najpierw do serwisu.

W związku z tym gwarancja (z wyjątkiem tych wypadków gdzie dostajemy gwarancję producenta i korzystamy z jego serwisu) jest słowna :mur:

Dawniej (kiedy odliczalem od podatku) miałem czas gwarancji przyajmniej na fakturze, teraz nie mam nigdzie, bo przecież na paragonie nie piszą a swojej gwarancji z powodów ww. nie dają.

Więc wolna amerykanka. Zmieni się serwisant i okaże się, że warunki gwarancji sa zupełnie inne niz przy zakupie. Bo jak mam udowdnić, że były inne skoro nie dają niczego na piśmie??

Niestety moi mili Tweak'owi serwisanci wykorzystujecie niewiedzę swoich klientów na max'a!!

Jeśli któryś z Was jest inny reka do góry!! :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a mój kumplel z klasy ( po wakacjach druga liceum) dokuczał mi przezywał i wogóle sie smiał jak dziecko że sie znam toche na kompach i kiedyśstweirdził że on jest przynajmniej tak obeznany jak ja i postanowiłem to sprawdzic: zaprosiłem go do mnie do domu po sqlu odkręciłem maske z kompa i kazałem mu pokaza gdzie jest bios na płycie ( wiem że trudne ale on nie wiedział) potem kazałem mu wymienic czesci kompa no to on nawija: procesor(myśle se dobrze sie zaczyna :D), monitor, myszka, głośniki , kable.. i cisza... :blink: a ja na to żeby kontynuował, a on że jush wszystko, ja sie pytam to gdzie jest procesor? a on wskazując na obudowe odpowiedział "TU" i podziękowałem mu za wizyte [;

drugi kumpel a;la złota rączka chciał mi pokaza że jest lepszy w robieniu bloczków i chciał mi zrobic to[ do bloczku

no to mu podałem rozstaw śrubek i mocowań i dałem gwintownik 3/8 cała i powiedziałem mniej wiecej jak ma to wyglądac, do czego służyc i linki do tweaka, dałem kawałek pleksy (nie poliwęglanu bo przeczuwałe co bedzie :D )i po dwóch dniach przyszedł

przynosi patrze calkeim ładnie mu wyszło nie dociekam jak to zrobił no ale patrze, i nie wierze!

szukam i nie ma

pytam go gdzie jest drugi wlot/wylot wody?

a on że zapomniał :lol: :lol: :lol: :lol: :blink:

a teraz coś o kolesiu z pierwszej historii

chwalił sie że ma fx'a 5200 :-o i sie ze mnie śmiał że mam GF 2

do tego chwalił sie wynikiem 3d marka :o

no to ja mu psikusa chciałem zrobic :x

przyniosłem do niego kompa i jak wyszedł pobawiłem sie jego biosem ]:->

timingi 4-4-4

fsb ponad 100 w dół (barton)

grafa to samo ;)

no i instalnąłem u mnie i u niego tą samą gre Quaka III (o którym nie słyszał :o, chłopaczek żyje w czasach Warcrafta i Quala II)

gramy w sieci i nagle widze jak koleś miażdży myszke nawalając [ciachami], pytam co jes a on że mu obraz "przerywa"

no to ja lol i mówie żeby sie zamienił i zobaczył jak u mnie chodzi

pograł i stwierdzi że mam zafajnego kompa : O

i takie to krótkie ;) historie mi sie przydażyły ;)

Tak sobie teraz myśle, że chyba zapomniałem mu przywróci ustawień przed U/C :/ :oops:

no ale jush mi nie podskoczy :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a mój kumplel z klasy ( po wakacjach druga liceum) dokuczał mi przezywał i wogóle sie smiał jak dziecko że sie znam toche na kompach i kiedyśstweirdził że on jest przynajmniej tak obeznany jak  ja i postanowiłem to sprawdzic: zaprosiłem go do mnie do domu po sqlu odkręciłem maske z kompa i kazałem mu pokaza gdzie jest bios na płycie ( wiem że trudne ale on nie wiedział) potem kazałem mu wymienic czesci kompa no to on nawija: procesor(myśle se dobrze sie zaczyna :D), monitor, myszka, głośniki , kable.. i cisza...  :blink: a ja na to żeby kontynuował, a on że jush wszystko, ja sie pytam to gdzie jest procesor? a on wskazując na obudowe odpowiedział "TU" i podziękowałem mu za wizyte [;

drugi kumpel a;la złota rączka chciał mi pokaza że jest lepszy w robieniu bloczków i chciał mi zrobic to[ do bloczku

no to mu podałem rozstaw śrubek i mocowań i dałem gwintownik 3/8 cała i powiedziałem mniej wiecej jak ma to wyglądac, do czego służyc i linki do tweaka, dałem kawałek pleksy (nie poliwęglanu bo przeczuwałe co bedzie :D )i po dwóch dniach przyszedł

przynosi patrze calkeim ładnie mu wyszło nie dociekam jak to zrobił no ale patrze, i nie wierze!

szukam i nie ma

pytam go gdzie jest drugi wlot/wylot wody?

a on że zapomniał  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:  :blink:

a teraz coś o kolesiu z pierwszej historii

chwalił sie że ma fx'a 5200 :-o i sie ze mnie śmiał że mam GF 2

do tego chwalił sie wynikiem 3d marka :o

no to ja mu psikusa chciałem zrobic :x

przyniosłem do niego kompa i jak wyszedł pobawiłem sie jego biosem ]:->

timingi 4-4-4

fsb ponad 100 w dół (barton)

grafa to samo ;)

no i instalnąłem u mnie i u niego tą samą gre Quaka III (o którym nie słyszał :o, chłopaczek żyje w czasach Warcrafta i Quala II)

gramy w sieci i nagle widze jak koleś miażdży myszke nawalając [ciachami], pytam co jes a on że mu obraz "przerywa"

no to ja lol i mówie żeby sie zamienił i zobaczył jak u mnie chodzi

pograł i stwierdzi że mam zafajnego kompa : O

i takie to krótkie ;) historie mi sie przydażyły ;)

Tak sobie teraz myśle, że chyba zapomniałem mu przywróci ustawień przed U/C :/  :oops:

no ale jush mi nie podskoczy :D

1563271[/snapback]

no to masz fajnych kumplów...,- chodzisz do szkoły specjalnej?:> :blink:

co do wątku, kiedyś byłem w kuxni komputerowej w kraku, przeyszedł gośc po poradę jakiego procka kupić cytuję INTELA czy AMD....

Serwisant zaczał prawić że tylko intela, bo AMD sa bardziej awaryjne i szybciej się przegrzewają :lol: potem zaczął głosic herezje, o tym że sa mniej wydajne itp itd...

Było to jak wspomniałem w renomowanym serwisie, Kuxnia komputerowa na straszewskiego w kraku.....

byłem w szoku.

Edytowane przez dszywala

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hinco, co do twojej ostatniej wypowiedzi, to stwierdzam, ze jestes typem 14 latka "i tak mam lepsze". Chwalic sie nie ma czym, naprawde...

1563324[/snapback]

no jak nie wqrzają Cie kolesie w stylu "a co ja to nie jestem" i chwalą sie ile to kasy mają i śmieją z Twoich potknięc, to respect!! :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no jak nie wqrzają Cie kolesie w stylu "a co ja to nie jestem" i chwalą sie ile to kasy mają i śmieją z Twoich potknięc, to respect!! :blink:

1563408[/snapback]

mnie ci kolesia naprzykłąd nie wkurzają wogóle, bo dla mnie to LOLE z których nalezy się smiac i tak też robię :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Padł mi komp do neta (resety bez powodu), no to mówię do mojego brata: Chodź jedziemy do Mxxxxxxxx'x, w końcu mamy u nich sieć, a przy okazji zapytam się o grafę.

J-ja

S-gostek ze sklepu

K - Dzień Dobry, ja w takiej sprawie, komputer samoczynnie się resetuje, niezzależnie od bla bla bla....

S - Hmm, niech pomyślę. A tak, niech pan spróbuje podłączyć komputer do innego gniazdka.

J - (zdziwinie na twarzy i myśl: K**** od parunastu miesięcy idę prze listwę, do której podłączony jest komp, monitor, wzmachol i nic. ale dalej siedzę cicho)

S - no bo czasem w gniazdkach są przeskoki napięcia i komputer wtedy zapewne się resetuje.

J - Aha, no dobrze sprawdzę to

S - Jak nie pomoże to proszę do nas przyjść z komputerem do serwisu

J - Dobrzę dziękuje, dowidzenia

S - Dowidzenia

No dobra, próbuję z innym sklepem, komp oddany do serwisu, mijają 3 dni, komputer odbieram:

S - Dobry wieczór, testowałem ten komputer i u mnie żadnych restartów, puszczałem muzykę, filmy (oho gostek miał co robić jak nie było klientów) i nic

J - Dobrze dziękuje, dowidzenia (I myśl: "Ku***, rzeczywyście mam zje**** gniazdko, i w samochodzie śmiech)

Odpalam kompa w domu, po chwili okienko windows xp i.... restart(zaś myśl: "Ku** rzeczywyście gniazdko i za chwilę donośny śmiech)

Przyczyną okazał się Codegen który po 2.5 roku zaczął się sypać, jak mi później powiedział znajomy od starej, informatyk z technikum, kondensatory na mobo były już mocno wybrzuszone(no tak, dobijałem mobo przez 2 miechy prób :))

albo kolega do mnie:

-text1: A wiesz, że windows XP zajmuje 12 gigabajtów na dysku?

-text2: Wiesz jak super, mam full detale w NFS u2(gf mx440 64bit)

Edytowane przez serwal4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

-text2: Wiesz jak super, mam full detale w NFS u2(gf mx440 64bit)

Mi na takim GeForce, NFS U2 chodził na pełnych na jakie tylko pozwalał, ale bez AA :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mialem taka akcje :

Kupilem w sklepie ram jakis noname 254mb na 400 mhz ...

w domu bawilem sie troche w krecenie sprzetu ale okazalo sie ze ramy byly wadliwe i w tescie wywalalo mi bledy. Wiadomo ramy do wymiany, jako ze bylo to 2 dni po zakupie to gwarancja i ide z nia do sklepu. tam mowia ok sprawdzimy je i jak cos to wymeinimy prosze sie z nami kontaktowac - looz.

Dzwonie po 2 dniach - jak tam ramy - no jescze nie sprawdzilismy jutro zadwon ..ok

Dzwonie po 3 dniach - jak tam ramy - no ramy ok - jak to ok - no dzialaja system sie odpala - mi tez sie odpala ale wyskakuja bledy w programach .. - ok to zadzwon jutro - ok

Dzwonie po 5 dniach - jak tam ramy - sprawdzalem w programie i nic sie nie dzieje - ile pan sprawdzal - no odpalilem program z 10 minut nie bylo bledow to wylczylem ... ( lekkie wq...ienie) - ale bledy wyskakuja po dluzszej pracy !!! - ok to zadzwon jutro ( trace nerwy ) ok

Dzwonie po 6 dniach - jak tam ramy - ramy zepsute, puscilem na noc i wyskoczyly bledy ( dlugo do tego dochodzil ..... )

Wymiana ok od razu dali nowe ramki ...

I badz tu czlowieku zdrowy ..

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mialem taka akcje :

Kupilem w sklepie ram jakis noname 254mb na 400 mhz ...

w domu bawilem sie troche w krecenie sprzetu ale okazalo sie ze ramy byly wadliwe i w tescie wywalalo mi bledy. Wiadomo ramy do wymiany, jako ze bylo to 2 dni po zakupie to gwarancja i ide z nia do sklepu. tam mowia ok sprawdzimy je i jak cos to wymeinimy prosze sie z nami kontaktowac - looz.

Dzwonie po 2 dniach - jak tam ramy - no jescze nie sprawdzilismy jutro zadwon ..ok

Dzwonie po 3 dniach - jak tam ramy - no ramy ok - jak to ok - no dzialaja system sie odpala - mi tez sie odpala ale wyskakuja bledy w programach .. - ok to zadzwon jutro - ok

Dzwonie po 5 dniach - jak tam ramy  - sprawdzalem w programie i nic sie nie dzieje - ile pan sprawdzal - no odpalilem program z 10 minut nie bylo bledow to wylczylem ... ( lekkie wq...ienie) - ale bledy wyskakuja po dluzszej pracy !!! - ok to zadzwon jutro ( trace nerwy ) ok

Dzwonie po 6 dniach - jak tam ramy -  ramy zepsute, puscilem na noc i wyskoczyly bledy ( dlugo do tego dochodzil ..... )

Wymiana ok od razu dali nowe ramki ...

I badz tu czlowieku zdrowy ..

pozdro

1565075[/snapback]

Prawdę mówiąc to troche ci si dziwię. Kolo cie bezczelnie zwodzil 6 dni...

Po dwóch dniach bym tam był i na miejscu interweniował. Bez rękoczynów ale sprzedawca>kierownik>właściciel.

Pozdro :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znalezione w Necie:

Jestem serwisantem w pewnej firmie komputerowej w małym miasteczku. Któregoś znudzonego dnia wpadł jakiś kolo z pewnym zapytaniem:

- Czy są wałeczki filcowe do myszki?

Kierownik z wielkim zdziwieniem zapytał się:

-Co pan chce ?

On odpowiada:

- No wałeczki filcowe i ile kosztują, bo jak czyściłem swoją mysz to pospadały z tych plastikowych rureczek do ktorych dotyka kulka... (kolo miał około 40 stki).

Wszyscy z niedowierzaniem spojrzeli się na siebie, a kierownik wybuchając śmiechem:

- Nie, nie mamy dziś na stanie...

----------------

Hmmm... jak niektórzy brud za części biorą, to już nieźle... :)

1528717[/snapback]

Ja miałem taką sytuację:

Kolesiowi myszka (z kulką oczywiście) zaczęła przeskakiwać, ja mówię, że się zabrudziła i trzeba przeczyścić kulkę i wałeczki. On mi mówi: "jest czysta, tylko na wałeczkach są takie specjalne nakładki, żeby się kulka nie ślizgała, i jak je dotknąłem palcem to się poprzesuwały na boki, więc wziąłem Super Glue i przykleiłem je spoworotem na środku wałków".

Na całe szczęście klej tego nie złapał i można było te "specjalne nakładki" :D zdrapać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znalezione w Necie:

Jestem serwisantem w pewnej firmie komputerowej w małym miasteczku. Któregoś znudzonego dnia wpadł jakiś kolo z pewnym zapytaniem:

- Czy są wałeczki filcowe do myszki?

Kierownik z wielkim zdziwieniem zapytał się:

-Co pan chce ?

On odpowiada:

- No wałeczki filcowe i ile kosztują, bo jak czyściłem swoją mysz to pospadały z tych plastikowych rureczek do ktorych dotyka kulka... (kolo miał około 40 stki).

Wszyscy z niedowierzaniem spojrzeli się na siebie, a kierownik wybuchając śmiechem:

- Nie, nie mamy dziś na stanie...

1528717[/snapback]

moja nauczycielka z infy nie pozwoliła nam wyczyścić myszki z tych wałeczków filcowych :lol: twierdziła że są one niezbędne do prawidłowego działania :blink:

Informatyka w szkołach RULEZ!! B) :mrgreen:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1563408[/snapback]

Olej takie osoby , to ze sie wkurzasz to swiadczy o kompleksach co najwyzej ;) Komus cos nie pasuje mozesz powiedziec raz jak nie pasuje dalej to albo dajesz po buzi albo zlewasz ot cala filozofia :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Idę dziś z bratem przez miasto i on chciał zajść do sklepu komputerowego. Ot, tak - popatrzeć. Ja pomyślałem, że po prostu zapytam o coś (Radeona 9550 na rdzeniu Gigabyte'a)

J - ja

G - gość ze sklepu

J - Dzień dobry, interesuje mnie Radeon 9550. Chodzi mi o cenę...

G - Około 280 zł.

J - A jaki tam jest rdzeń?

G - No... ATI! :)

J - A można by było taką na rdzeniu Gigabyte'a?

G- Hmmm... chcesz Gigabyte'a na rdzeniu ATI. Dobra, poszukam

Miele w komputerze przez kilka minut, chyba nie może znaleźć i potem zrezygnowany mówi "Jaką masz płytę główną?" Ja odpowiadam, że Gigabyte'a. A on na to "Eee, to nie możesz mieć grafiki i płyty głównej Gigabyte'a razem, bo się będą gryzły" :D

1386813[/snapback]

Hi,hi,hi właśnie o Tobie jest ten cały topik :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakieś dwa tygodnie temu przechodizłem obok osiedlowego sklepu komputerowego, przy okazji wszedelm spytac sie o ramy, tak na zasadzie "a noz, widelec może maja".

Ja: Macie może Twinmosy Speedpremium?

Sprzedwca: Co takiego?

J: Twinmos Spedpremium, pamieci.

S: Nie mamy, moze zdecyduje sie pan na Kingston, to najlepszy producent markowych pamieci z dożywotnią gwarancja.

(facet wyjmuje i kladzie na ladzie najtanszy model Kingstona, żadne tam HyperX)

J: Ale na 250 Mz to ja ich nie podkrece...

S: Moga pracowac z nizsza czestotliwoscia, standartowo maja 400

J: Czyli realne taktowanie 200 i to przy CL 3, mi chodzilo o realne 250 czyli DDR 500

S: Takie pamieci nie istnieją

J: Nie będe się kłocić, dowidzenia.

:lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OT: Nie wiem, dlaczego niektórych głupoli bawi chodzenie po osiedlowych sklepikach ze sprzętem i pytanie w nich o dość egzotyczny (jak na nasze warunki) sprzęt. Chyba normalne że takich rzeczy nie mają i nie będą mieli bo nikt prawie tego nie bierze.

W hurtowniach motoryzacyjnych też na niektóre egzotyki (np. sprężyny) trzeba czekać czasami miesiącami i też trzeba tłumaczyć 'co to jest' i jakiej firmy i jakoś nie widać w tym nic śmiesznego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi