WIDMO82 Opublikowano 26 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2004 sprzedalem dysk i nowy wlasciciel twierdzi ze dal kompa zeby ktos mu na nim postawil WINde i ten ktos stwierdzil iz dysk posiada bady. z wielkim oburzeniem do mnie ze on chce kase i nie bedzie mnie uczyl jak sprawdzic czy dysk posiada bady. ok oddam mu kase, ale chce najpierw sam sprawdzic czy na 100% sa bady na dysku z ktorego poprzedni wlasciciel byl zadowlony. zassalem ndd i zapuscilem test.... ten szybki podstawowy przelecial w 20min na dysku 30GB ale podobno ten szybki test nie daje praktycznie mozliwosci wykrycia badow tak wiec pokusilem sie o pelny test, jednak 11h test dysku przerazil mnie i postanowilem olac temat sprawdzania badow przez ndd.exe wszedlem na strone maxtora i zassalem Powerdiag z opisem: Diagnostyka dysku (działa pod DOS) jednak jest maly problem, kiedy go odpalam program nie wykrywa ani jednego dysku to sprawdzania, pyta sie mnie czy jest OK (Yes) a jesli nie to mam klinac N(o) i na tym konczy sie moja zabawa tym programem. z bardziej prostrzych, sposobow bylo jeszcze pelne formatowanie dysku z poziomu dosa oraz windowsa oba formatowania zakonczone pomyslnie z informacja ze uszkodzona powierzchnia dysku wynosi 0. na dysk bez problemow moge wgrywac pliki az po brzegi zapychajac go. moje pytanie: Jakis szybszy test na wykrycie BADow na dysku, szybszy tzn mniej niz te 11h z ndd.exe jakies rady? PS: ( pomijamy fakt ze na 99% koles sciemnia, chce wiedziec aby nastepnym razem miec 100% pewnosc czy dysk ktory sprawdzilem jest z badami lub bez.) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bórdel Opublikowano 26 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2004 Kilka ciekawych programów: EasyRecovery6 - uruchom test dysku.... szybki ok 3-5 min dokładny mniej niz 10 - X min^^ (wiadomo od czego to zależy) File scavenger (tryb testu dysku) HDD regenerator sprawdź i napraw uszkodzone sektory (program faktycznie naprawia a nie maskuje jak scandisk warto go sprawdzić) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WIDMO82 Opublikowano 26 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2004 mam juz C:Program FilesHDD Regenerator1.41 ale jak go uzywac? nie mam pojecia co kliknac czy z dosa czy z poziomu windy.... ??? co do Self-testing Primary Slave... Model: Maxtor 6E030L0 Performing extended Drive Self Test. This test may take 20 minutes or more, please be patient. Test Results: Primary Slave Model: Maxtor 6E030L0 Serial Number: E132Y0CE Capacity: 30.8 GBytes Test result: Self-test routine completed with a S.M.A.R.T. alert error! Recommendations: Extended SMART Test for drive Maxtor 6E030L0 failed, physical drive problems have been found indicating your hard drive is physically unstable. If you ARE experiencing a data loss situation, contact Technical Support or Data Recovery Services at 1-800-872-2599. Continuing to operate your system may damage your hard drive beyond repair or cause irretrievable data loss. If you ARE NOT in a data loss situation, it is recommended you contact the drive manufacturer for a replacement drive. i gdzie info ile tych badow? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bórdel Opublikowano 26 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2004 i gdzie info ile tych badow? a co cie obchodzi ile? ER zgłasza ze dysk JEST USZKODZONY i w każdej chwili może się posypać co oznacza utrate danych... Jeśli nie chcesz stracić częśći danych (bo część jusz jest uszkodzona) podłacz dysk kompa i skopij co się da na inny nośnik.. Ten dysk raczej jest jusz na śmietnik... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbigdwo Opublikowano 26 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2004 A ten program od Maxtor'a do testowania to PowerMax a nie PowerDiag. U mnie działa bez zarzutu i w "miarę szybko" testuje. Może jakiś emm386/highmem, czy też inny sterownik przeszkadza w prawidłowym działaniu tego softu. Poczytaj trochę w helpie do niego. zbigdwo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xavier84 Opublikowano 26 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2004 Witaj ja proponuje Partition Magic 8!!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xavier84 Opublikowano 26 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2004 Lub taki ciekawy zestawik Hiren's bootcd 6.0 - narzedzia diagnostyczne bardzo pomocne !!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
birdman Opublikowano 26 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2004 Witaj ja proponuje Partition Magic 8!!!lol i rotfl!! ten program sluzy tylko to psucia; nie polecam go nikomu; Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xavier84 Opublikowano 26 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2004 Witaj ja proponuje Partition Magic 8!!!lol i rotfl!! ten program sluzy tylko to psucia; nie polecam go nikomu; zalezy czy ktos potrafi sie nim obslugiwac!!! Pracuje na serwisie i dzieki temu programikowi postawilem tyle dyskow ze to koniec :) Moze miales pecha i zle trafilesz dyskiem !!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...