Skocz do zawartości
freeman

fortron piszczy

Rekomendowane odpowiedzi

Ja naprawiałem już piszczące fortrony i zrobiłem to natępującym sposobem:

Posmarować dławiki najzwyklejszym sanitarnym silikonem. Możan doistać w małych tubkach 20ml jak i w większych opakowaniach.

Efekt gwarantowany.

ok :D to z fortronem se poradze ale co puzniej zrobic jak bedzie mi piszczec Barracuda - dużo ludzi sie skarzy na to gdzies doczytałem sie ze trzeba przed hdd na lini 5v wlutowac kondensatot przynajmniej 2700uF/16v sprawdzał to ktos działa to :roll:

A może lepiej dozucic troche kasy i kupic cos takiego http://aukcjewp.wp.pl/show_item.php?item=33164696

:?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: sam juz nie wiem doradzcie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a wiec szkoda kasy na tego nowego fortrona a i tak od razu bede go rozbierał i przerabiał :wink: dzieki Benito za info . ale jescze dalej mnie nurtuje jedna rzecz z tym piskiem Barracud :evil: :evil: :evil: :evil: ten kondensator cos pomoże :twisted: ludzie odzywajcie sie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja naprawiałem już piszczące fortrony i zrobiłem to natępującym sposobem:

Posmarować dławiki najzwyklejszym sanitarnym silikonem. Możan doistać w małych tubkach 20ml jak i w większych opakowaniach.

Efekt gwarantowany.

ok, ja właśnie mam taki problem z fortronem. Mam w domu silikon taki do uszczelniania plytek pcv itp. chyba może być. Tylko jakby ktoś mógł mi napisać gdzie dokladnie są te dławiki (ja po liceum jestem :-) ) albo jak wyglądają. ale wiem już gdzie są cewki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NO to jak nie wiesz jak nawet cewki wyglądają, to się nie bierz za rozkręcanie zasilacza, bo se jeszcze krzywdę zrobisz, poważnie. Lepiej zleć to komuś innemu.

BTW ale jeszcze nie wszystkie elementy zasilane są z 12stki, np karty graficzne. Nie wszystkie mają dodatkowe zasilanie i lecą z 3,3v.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziungwaj, weź bzdur nie gadaj!

Ten "niebieski element u góry" zaznaczony w kółku to potencjometr, a to wielkie niebieskie bydle przykręcone do górnej pokrywy to trafo od pasywnego pfc i nie ma nic wspólnego z piszczeniem zasiłki.

Jak już mówiłem. Lepiej się za to nie brać jak się człowiek nie zna.

Zdjęcie też niefortunnie wybrałeś, bo na nim dławika w całej okazałości nie uświadczysz, widać tylko 1 mały na dole pcb w okolicach niebieskiej strzałki(zasłaniają go czerwone kable) oraz część większego toroidalnego w obszarze zakreślonym niebieskim kółkiem po prawej stronie obrazka.

I własnie te toroidalne dławiki trzeba posmarować silikonem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

też u siebie miałem problemy z piszczeniem

swojego czasu mialem Fortona 300BT. plyte główną epox 8krai.

piszczalo strasznie, dzwięk podobny do tego jak czasem piszczą świetlówki.

padl mi epox 8krai i wymienilem na 8RDA+, piszczenie ustąpiło 8O

niew bylem zadowolony z tego epoxa wymieniłem na Abita kv7, piszczenie wróciło 8O

wkońcu sprzedalem fortona i wymieniłem na chifa, i już nie piszczało.

dziwne no nie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten "niebieski element u góry" zaznaczony w kółku to potencjometr, a to wielkie niebieskie bydle przykręcone do górnej pokrywy to trafo od pasywnego pfc i nie ma nic wspólnego z piszczeniem zasiłki.

Jak już mówiłem. Lepiej się za to nie brać jak się człowiek nie zna.

Zdjęcie też niefortunnie wybrałeś, bo na nim dławika w całej okazałości nie uświadczysz, widać tylko 1 mały na dole pcb w okolicach niebieskiej strzałki(zasłaniają go czerwone kable) oraz część większego toroidalnego w obszarze zakreślonym niebieskim kółkiem po prawej stronie obrazka.

I własnie te toroidalne dławiki trzeba posmarować silikonem.

acha, one są 'owinięte' takim drucikiem jakby. Są małe i duże, ten największy co jest schowany za kablami i ten mniejszy niedaleko to te co trzeba posmarować?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

słuchaj Benito - w topiku o fortronach na 14 stronie sa zdjecia i tam byla podpisana fota 5 ze jest to pfc słynny dławik - trzeba było tam napisac ze to sa bzdury jak jestes taki obcykany o zasilaczach to prosze bardzo trzeba było napisac dla michała co i jak a tak przy okazji to ja tez mam pytanie i jak zapewne widziales załozylem nowy topic - z łaski swej mógłbys mi pomóc . tak patrze tyle osób siedzi na forum a nawet nikt nie chce [gluteus maximus] ruszyc - to na tyle dowidzenia :evil: :evil: :evil: :evil:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi