Skocz do zawartości
freeman

fortron piszczy

Rekomendowane odpowiedzi

Spróbuj sobie załatwić pierścień ferrytowy na kable. Eliminuje w dużej częśći zakłócenia. Zobacz, czy nie było w zasiłce grzebane. Podokręcaj w razie czego wszystkie śrubki w zasiłce. Więcej mi na myśl nie przychodzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spróbuj sobie załatwić pierścień ferrytowy na kable. Eliminuje w dużej częśći zakłócenia. Zobacz, czy nie było w zasiłce grzebane. Podokręcaj w razie czego wszystkie śrubki w zasiłce. Więcej mi na myśl nie przychodzi.

Raczej bylo grzebane, bo to naprawiany zasilacz. Gdzie takiego pierscienia szukac?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pierścienia szukaj w starych obudowach. To takie bydle przypominające magnes założone na kablach. Z drugiej strony to mógłbyś zobaczyć co było wlutowywane na nowo i spróbowac wymienić element na nowy.

Może właśnie charakterystyka TEGOŻ ELEMENTU powoduje wzbudzanie się zasilacza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ja mam podobny problem - też Fortron tylko GTP 300 W. Przy starcie kompa ( czasami) i w czasie pracy zaczyna bardzo głośno pracować, potem przestaje, czasami się to zdarza. Co to może być? Jakieś kable się stykają?

Tak samo miałem przy poprzednich 2 zasilaczach...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie też piszczy 300BT z Allegro + Barracuda IV 40GB. Może pomóc kondensator 2700uF/16V+ wpięty równolegle do linii +5V na kablu zasilającym dysk. Na razie nie próbowałem. Slabszy kondensator nic nie daje. Można się przyzwyczaić do tego pisku, szczególnie ze słuchawkami na uszach albo podczas słuchania muzyki :roll:

Co do głośności zasilacza - po prostu się nieco grzeje i gdy dochodzi do pewnej temperatury, zaczyna chlodzic na calego. U mnie pomoglo zamontowanie dodatkowego wiataczka od spodu zasilacza - caly czas pracuje na najnizszym biegu.

Wadliwy element wlutowany przy naprawie raczej odpada. Piszczą też nowe zasilacze z nowymi dyskami, więc to nie może być powód. Może pierścień pomoże :evil:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tymv kondensatorem to bym uważał, bo takie bydle może troszku napięcie podbić. Ale w BT zawsze można je podregulować potencjometrami.........i dlatego lubię BT, bo jak chcę miec wyżej lub niżej to mogę to osiągnąć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hm kondensator raczej napiecia nie podbije... bo za filtrami jest już wygładzone - a piszczy peknięty rdzen dławika (najczesciej)

No to panowie czas posprawdzać dławiki. Podejrzewam, że jeżeli wymiary są zbliżone, to w razie czego można zastąpić uszkodzony rdzeń jakimś innym z innej np.zjaranej zasiłki, lub starej płyty głównej. Jeżeli z powrotem dobrze nawinie się cewkę to wszystko powinno być ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ktore to te cewki?

tłumacze po chłopsku :D na czarnych malych pretach dookola owoiniety drut :D i on drga(tego nie widac) i piszcy - zalej to lakierem

drut nie drga :D tylko pierscien ferrytowy - zalanie lakierem moze faktycznie pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do tego kableka z angela.pl to jest ok...(sprawdzal koles)

POzatym w tym sklepie wg mnie dobre rzeczy do OC sprzedaja.. inie tylko mozna sobie fajnie kompa zrobic.:D:D

Polecam sklep jak najbardziej.:D

Pozdrowka:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to jak w koncu jest co trzeba zrobic zeby nie było pisku :evil: :evil: :evil:

- wstawic kondensator na lini 5v przed HDD

- zalac lakierem lub zywica pierscien

zamierzam se kupic takiego fortonika i przerobic na chlodzenie woda a wiatraczek wywalic. nie po to chcem przerobic zasilke zeby mi cos innego piszczało :evil: :evil:

czekam na porady

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi