Skocz do zawartości
PRESTON

co robic z tym radkiem:////??

Rekomendowane odpowiedzi

mam radka 9800 firmy his dokladnie takiego http://www.hisdigital.com/html/9800.htm mam plyte soltek drv5 ktora ma agp x 4 nie jestem z tej karety zadowolony,nie wiem cz ma sens podkrecania badz zmiany biosa od r9800pro jesli wogole mozna zmienic biosa nie wiem cz zwiekszy mi sie wydajnosc kiedy wsadze go na plyte z agpx8?? a moze poprostu zbierac na nowa karte bo to na dooma 3 chyba mi nie starczy do tego "cacka" mam jeszcze athlona 2400+ 512 ddr wiec co radzicie podkrecac o ile mozna jak tak to jak poprosze jakies arty ,badz zmienic biosa badz to spylic badz spalic:> i dostac pro badz cos podobnego ale nowego?? co radzicie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prosisz o rady jak podkręcać a chcesz flashować bios katry 8O ???

Karta w zupełności wystarczy do dooma3 (IMO).

Różnica w wydajności kart z AGP x4 i x8 sprowadza się do kilku %.

W dziale "FAQ" masz poradniki dla początkujących- podkręcanie grafy i proca.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pytasz:

"co masz zrobić z tym radkiem, którego masz na myśli ... ?" :)

ja myślę, ze "oddać go pani lub panu" ... jeśli ci sienie podoba ... :)

np. mnie ... chetnie wybawięcIęz kłopotu ... i wcale nie musisz dopłaca ... :) nic a nic !!!!!!!!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to spytam, inaczej co radzicie zmiane biosa od 9800 pro jesli to mozliwe ,podkrecenie karty itp, boje sie rowniez ze podkrecajac karte strace tez na nia gwarancje i jak karta siadzie tak cz siak kiedys to nastapi uslysze od serwisanta niestety nie moze jej pan reklamowac poniewaz pan ja podkrecal-(podkrecanie-jego mozliwosc jestw specyfikacji karty-chyba) cz to mozliwe i do wykryca ze karta byla podkrecana? bo moglbym ja poprostu umiejetnie puscic z dymem i poczekac na cos nowego ale o ile mi wioadomo to sa jeszcze takie w sprzedazy i strace tyl;ko czas i nerwy procka nie podkrece bo mam ram w 3 kosciach na magistrali 266 2x128 i 1x 256 a ciac go nie chce itp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja pier.... :twisted:

PRESTON ty to masz problem , chlopie pomysl sobie co mysla teraz o tobie ludzie , ktorzy siedza na MX-ach i zastanawiaja sie w jakich detalach beda mogli w D3 pograc , a ty majac grafe , ktora jeszcze pol roku temu byla jedna z najszybszych kart graficznych na rynku , twierdzisz ze nie pograsz... LOL

Na twoim miejscu zmienilbym w twoim sprzecie wszystko poza karta graficzna i to wplynie o wiele lepiej na wydajnosc niz przesiadka na inna grafe . Juz teraz twoj proc i pamiec jest waskim gardlem dla grafy a co dopiero, gdybys sie przesiadl na np. GF6800 ? Chyba by mu puscil zwieracz :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to mow ze mam krecic proca albo w ram inwestowac:] poprostu chce podkrecic z deka ta karte ale nie wiem cz krecic cz zmienic biosa??? a tu nikt nie moze mi pomoc co lepsze bo nawet nie wiem cz zmiana biosa jest zabiegiem odwracalnym cz nie (wrazie oddania karty na gwarancji) a w dziale faq nie ma jak podkrecic radka 9800 konkretnie tylko jest ze mam se podciagac o 5 mhz rdzen i benchmara zapuszczac to z deka kijowa metoda:]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

, boje sie rowniez ze podkrecajac karte strace tez na nia gwarancje i jak karta siadzie tak cz siak kiedys to nastapi uslysze od serwisanta niestety nie moze jej pan reklamowac poniewaz pan ja podkrecal-(podkrecanie-jego mozliwosc jestw specyfikacji karty-chyba) cz to mozliwe i do wykryca ze karta byla podkrecana?

Jesli serwisant jest wróżbitą, ma szklaną kule i stawia tarota równie sprawnie jak piwa w barze a to pewnie sie da. :twisted: :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm spotkalem sie z taka opinia juz raz w zyciu oddajac gf4mx 440 jk widac nie mam pojecia o podkrecaniu i chcieli mnie tym sposobem splawic ale sioe nie dalem i dostalem nowego po ponad miesiacu czekania na odp z owego serwisu wiec sie boje bo karta kosztowala mnie 1606 zl w zeszlym roku i taka wtopa tzn podkrecenie z najgorszym skutkiem tzn z dymkiem z kompa mnie nie rajcuje wiec wole spytac sie specjalistow w tej dziedzinie czyli WAS co i jak mam zrobic co lepsze itp obecnie jestem w trakcie wymiany plyty glownej bo moj soltek drv5 sie spalil - sam :D i ilicze ze dostane cos lepszego mianowcie cos z agpx 8 a nie agpx4 co mialem dotychczas nie wiem tez cz odczuje roznice w tym (agp) ale nie sadze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm spotkalem sie z taka opinia juz raz w zyciu oddajac gf4mx 440 jk widac nie mam pojecia o podkrecaniu i chcieli mnie tym sposobem splawic ale sioe nie dalem i dostalem nowego po ponad miesiacu czekania na odp z owego serwisu wiec sie boje bo karta kosztowala mnie 1606 zl w zeszlym roku i taka wtopa tzn podkrecenie z najgorszym skutkiem tzn z dymkiem z kompa mnie nie rajcuje wiec wole spytac sie specjalistow w tej dziedzinie czyli WAS co i jak mam zrobic co lepsze itp obecnie jestem w trakcie wymiany plyty glownej bo moj soltek drv5 sie spalil - sam :D i ilicze ze dostane cos lepszego mianowcie cos z agpx 8 a nie agpx4 co mialem dotychczas nie wiem tez cz odczuje roznice w tym (agp) ale nie sadze

Zanim spalisz karte to musisz przejsc przez objawy nadmiernych zegarów czyli zwiechy, arty itp. Moga ci nie uwzględnić gwary tylko pod warunkiem jak będą widoczne ślady (upalenia itp 8) :twisted: )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tylko jest ze mam se podciagac o 5 mhz rdzen i benchmara zapuszczac to z deka kijowa metoda:]

To akurat najlepsza metoda :evil: .

Umiarkowe podkręcanie nie wprowadza stałych zmian w karcie- jest nie do wykrycia.

Długotrwałe działanie mocno podkręconej karty pozbawionej odpowiedniego chłodzenia- to już druga sprawa- można np uszkodzić pamięci co objawiać się będzie błędami w wyświetlanym obrazie.

Flashowanie jest odwracalne (teoretycznie). Praktycznie możesz jednak uwalić kartę (np. wgrywając niewłaściwy bios) w taki sposób, że ta nie łyknie nawet oryginalnego biosu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tylko jest ze mam se podciagac o 5 mhz rdzen i benchmara zapuszczac to z deka kijowa metoda:]

To akurat najlepsza metoda :evil: .

ja sie nigdy to tego nie stosowałem, bo to najdłuższa metoda;']]]

zawsze na rdzeniu ustawiałem takie cyferki jak miała reszta forum, a na pamiątkach testowałem co 40-50mhz;] bo przecież i tak karty w ten sposob nie uszkodze, nie?;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja sie nigdy to tego nie stosowałem, bo to najdłuższa metoda;']]]

zawsze na rdzeniu ustawiałem takie cyferki jak miała reszta forum, a na pamiątkach testowałem co 40-50mhz;] bo przecież i tak karty w ten sposob nie uszkodze, nie?;]

No, jeśli nie masz odpowiedniego chłodzenia na pamięciach, to możesz się zdziwić. Bez radiatorów na 9800 na pamięciach można jajka smażyć przy domyślnych częstotliwościach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyli mechl!n radzisz jakiegos zalmana na pamieci i mozna krecic ale jak kreecic to moge np odrazu dac ustawienia 9800pro? tzn gpu z 325 na 380 i pamieci z 580 na 680, badz sukcesywnie co 5mhz? oczywiscie z tym zalmanem? bo ten wentylatorek z tego co wiem da sie wymontowac i pozniej wrazie co zamontowac! aha a jak by cos sie spalilo to rozumiem ze musze ja killnac na amen bo ustawienia wrazie jej zmartwychwstania w serwisie zzostana i powiedza zegnaj gwarancjo?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyli mechl!n radzisz jakiegos zalmana na pamieci i mozna krecic ale jak kreecic to moge np odrazu dac ustawienia 9800pro? tzn gpu z 325 na 380 i pamieci z 580 na 680, badz sukcesywnie co 5mhz? oczywiscie z tym zalmanem? bo ten wentylatorek z tego co wiem da sie wymontowac i pozniej wrazie co zamontowac! aha a jak by cos sie spalilo to rozumiem ze musze ja killnac na amen bo ustawienia wrazie jej zmartwychwstania w serwisie zzostana i powiedza zegnaj gwarancjo?

Miałem do wyboru tego potwora Zalmana z heatpipes i VGA Silencera rev. 3 - wybrałem Silencera - zdecydowanie tańszy (69 vs. 190 chyba) a chłodzenie niewiele gorsze. Poza tym jeżeli masz 9800 NonPro to po założeniu Silencera i radiatorów na pamięci (i jeśli masz dobrą cyrkulację powietrza w obudowie) to spokojnie od razu ustawiaj taktowania XT, a dalej to po parę MHz i sprawdzaj czy nie ma artefaktów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...