Noiser Opublikowano 5 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2002 Witam Przymierzam się do modernizacji mojej obudowki wlasciwie mam juz wszystko zaplanowane, ale zastanawiam sie nad jedna sprawa... Jak malowac panel przedni, jaka farba najlepiej pokryje taki plastik ? Czekam na sugestie ludzi majacych doswiadczenie w tym temacie.. Pozdr Bartek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 5 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2002 ja najpierw pomalowalem wszystkie elementy bialym sprayem matowym... polozylem 2 warstwy.. lekko przeszlifowalem i juz moglem nakladac na rozne materialy ten sam kolor. Wszystko wyszlo rowniutko... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turzol Opublikowano 5 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2002 Tez chetnie skorzystam bo sam sie przymierzam do pomalowania panelów Cd-rw oraz floppa Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cOyOte Opublikowano 5 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2002 poszukaj w archiwalnych tematach na forum Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
|\/|ASO|\| Opublikowano 5 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2002 ja najpierw pomalowalem wszystkie elementy bialym sprayem matowym... polozylem 2 warstwy.. lekko przeszlifowalem i juz moglem nakladac na rozne materialy ten sam kolor. Wszystko wyszlo rowniutko... No dobra, jak juz zrobiłeś podkład to czym dalej malowałeś ? sprayem, pistoletem, areografem ? no i powiedz cos wiecej o samym malowaniu jaka farba (producent) jaka technika :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 5 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2002 puszka farby modelarskiej (do malowania modeli wiekszych rozmiarow) - kolor standardowego kompa - nakladane pistoletem z reczna pompka do nabijania cisnienia kolor dlatego standardowego kompa bo mialem dorabiane elementy z blachy ocynkowej i miedzi ... chodzilo mi o ujednolicenie ich w 1 kolor Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
|\/|ASO|\| Opublikowano 5 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2002 Tez mi sie wydaje ze malowanie pistoletem jest najlepszym rozwiązaniem bo po sprayu mogą pojawiać się zacieki (stalaktyty :wink:) i pistoletem mozna nałożyć bardzo cienką warstwe farby IHMO. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lisek Opublikowano 5 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2002 Przymierzam się do modernizacji mojej obudowki wlasciwie mam juz wszystko zaplanowane, ale zastanawiam sie nad jedna sprawa... Jak malowac panel przedni, jaka farba najlepiej pokryje taki plastik ? Czekam na sugestie ludzi majacych doswiadczenie w tym temacie..Ja malowałem panel zwykłą farbą i trzyma się lepiej niż metalowej obudowy. Wygląda też bardzo ładnie, żądnych zacieków i co najważniejsze żadnych odprysków! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 5 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2002 Zeby sray czy inna farba nie odpryskiwala na 100% trzeba stosowac podklad. Jest taki w sprayu, poszukaj na forum, pisalem o tym. Zreszta dosc duzo postow bylo o malowaniu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slayne Opublikowano 5 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2002 ostatnio chyba w firmie jacky zajmuje sie akcesoriami tuningowymi do samochodów pojawił sie spray do plastików który nie zacieka takie coś było by dobre Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 5 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2002 Do malowania elementow plastikowych polecam nasz rodzimy Lakier uniwersalny w sprayu DecoLack. Bardzo ladnie kryje i nie trzeba malowac podkladem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 5 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2002 ja sie ostatnio podniecam jakimś Acryl Lackiem. fajnie wychodzi ale trzeba precyzyjnie malować (pod tym samym kontem, ta sama odległość) a co do podkładów to może to Tak pisalem o tym na forum , to jest : Plastic - Primer firmy Dupli-Color poprawiacz przyczepnosci, do plastikowych elementow. Na to stosuje sie spray akrylowy a całość tutaj http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=275...ghlight=problem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 5 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2002 ja sie ostatnio podniecam jakimś Acryl Lackiem. fajnie wychodzi ale trzeba precyzyjnie malować (pod tym samym kontem, ta sama odległość) a co do podkładów to może to Tak pisalem o tym na forum , to jest : Plastic - Primer firmy Dupli-Color poprawiacz przyczepnosci, do plastikowych elementow. Na to stosuje sie spray akrylowy a całość tutajhttp://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=2759&highlight=problem very thx dr. zepsuj :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 5 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2002 zazwyczaj pamietam to co kto napisał w topicach założonych przezemnie (bo nie matego za dużo :) ), a niektórym nie dokońca wychodzi wyszukiwanie :) więc trza by ich wyręczyć Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sir Afeen Opublikowano 5 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2002 Zeby sray czy inna farba nie odpryskiwala na 100% trzeba stosowac podklad. Jest taki w sprayu, poszukaj na forum, pisalem o tym. Zreszta dosc duzo postow bylo o malowaniu. Zgadza sie, podobno bez podkładu po roku lub troche dluzej moze odpryskiwac. Puszka (specjalny podklad na plastik) 400ml kosztuje jakies 20 zetow. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sir Afeen Opublikowano 5 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2002 Do malowania elementow plastikowych polecam nasz rodzimy Lakier uniwersalny w sprayu DecoLack. Bardzo ladnie kryje i nie trzeba malowac podkladem. Sorki Spider ale ja nie polecam ani decolaka, ani eurocolor - te lakiery mimo, ze sa tanie i dobrze kryja to maja zerowa twardosc, wystarczy przejechac paznokciem i zostaje nieusuwalna rysa :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Holman Opublikowano 5 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2002 Zeby sray czy inna farba nie odpryskiwala na 100% trzeba stosowac podklad. Jest taki w sprayu, poszukaj na forum, pisalem o tym. Zreszta dosc duzo postow bylo o malowaniu. Zgadza sie, podobno bez podkładu po roku lub troche dluzej moze odpryskiwac. Puszka (specjalny podklad na plastik) 400ml kosztuje jakies 20 zetow. podklad to podstawa, chyba ze na puszce jest napisane ze mozna natryskiwac bez podkladu, tzreba tez pamietac o lakierze potem (minumum 1 warstwa, imho najlepiej 3 warstwy) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 27 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2002 Do malowania elementow plastikowych polecam nasz rodzimy Lakier uniwersalny w sprayu DecoLack. Bardzo ladnie kryje i nie trzeba malowac podkladem. Sorki Spider ale ja nie polecam ani decolaka, ani eurocolor - te lakiery mimo, ze sa tanie i dobrze kryja to maja zerowa twardosc, wystarczy przejechac paznokciem i zostaje nieusuwalna rysa :( Niestety musze to po kilku probach potwierdzic, dzisiaj zakupilem puszke lakieru Montana www.montana-cans.com w kolorze Dark Blue oraz podklad do plastikow Dupli Color na mojego Magnetica i powoli przygotowuje bude do malowania. Jeszcze tylko pasta AutoMax ;) i klucze od piwnicy od sasiada pozyczyc i bedzie jazda... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zxc Opublikowano 27 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2002 Na malowaniu obódów się nie znam ale ma farbach w sprayu tak!. Najlepsze farby to Montana ale tylko te oryginalne Hipszańskie! kryją dosłowanie wszytsko nie robią zacieków bardzo wydajne i elegancko czułe na naciks bardzo dobre ciśnienie! są też podróbki produkowane w niemczech i to sa <span style="color:red;">[ciach!]</span>a gwarantuje wam że conajmnie dwa razy zatkacie Capa przy malowaniu na pordóbkach niemieckich a zacieków będzie że hoho!. Końcówka też jest ważna FatCapem wypełniasz a skinny robisz tzw. outline (ramke) w przypadku obudowy malujesz fatCapem a pozniej tam gdzie ci zostało niezamalowane kończysz skinny'em. Najlepsza mówie wam Montana 400ml Hardcore tylko że ma być oryginalna produkowana w Hiszpani (pisze na puszce). Wybór kolorów jest niesamowity a chrome wygląda jak złoto!!. Malowałem różnymi farbami nie polecam Decko Lacków ani innych gówien podejrzliwie tanich! bo naprawde lepiej dołozyć te klika złotych i mieć pewność że to będzie ładne a nie jakieś <span style="color:red;">[ciach!]</span>o ze zlewakmi itp... z dobrych farb to jeszcze Mołotowy fajne śa 800ml na wholecary ale mało kolorów bodajze tylko chromy i czarny... farby HITcolor też są niezłe ale i ytak monatana rulezz! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zxc Opublikowano 27 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2002 Do malowania elementow plastikowych polecam nasz rodzimy Lakier uniwersalny w sprayu DecoLack. Bardzo ladnie kryje i nie trzeba malowac podkladem. Sorki Spider ale ja nie polecam ani decolaka, ani eurocolor - te lakiery mimo, ze sa tanie i dobrze kryja to maja zerowa twardosc, wystarczy przejechac paznokciem i zostaje nieusuwalna rysa :( Niestety musze to po kilku probach potwierdzic, dzisiaj zakupilem puszke lakieru Montana www.montana-cans.com w kolorze Dark Blue oraz podklad do plastikow Dupli Color na mojego Magnetica i powoli przygotowuje bude do malowania. Jeszcze tylko pasta AutoMax ;) i klucze od piwnicy od sasiada pozyczyc i bedzie jazda...Gdzie kupiłeś montanke Floriańska 34??? na przeciwko Mcdonalda?? :) ,btw ile dałeś?? może ktoś wie gdzie w hucie kupić montany? bo juz mnie wkurza jezdzenie do srodmiescia tramwaje po 1,5h??. BTW. ładną byś miał zwałe jakbyś kupił czarną montanę (przeważnie dodają skinny capa końcówke robiącą bardzo cienkie linie :)) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 27 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2002 Do malowania elementow plastikowych polecam nasz rodzimy Lakier uniwersalny w sprayu DecoLack. Bardzo ladnie kryje i nie trzeba malowac podkladem. Sorki Spider ale ja nie polecam ani decolaka, ani eurocolor - te lakiery mimo, ze sa tanie i dobrze kryja to maja zerowa twardosc, wystarczy przejechac paznokciem i zostaje nieusuwalna rysa :( Niestety musze to po kilku probach potwierdzic, dzisiaj zakupilem puszke lakieru Montana www.montana-cans.com w kolorze Dark Blue oraz podklad do plastikow Dupli Color na mojego Magnetica i powoli przygotowuje bude do malowania. Jeszcze tylko pasta AutoMax ;) i klucze od piwnicy od sasiada pozyczyc i bedzie jazda...Gdzie kupiłeś montanke Floriańska 34??? na przeciwko Mcdonalda?? :) ,btw ile dałeś?? może ktoś wie gdzie w hucie kupić montany? bo juz mnie wkurza jezdzenie do srodmiescia tramwaje po 1,5h??. BTW. ładną byś miał zwałe jakbyś kupił czarną montanę (przeważnie dodają skinny capa końcówke robiącą bardzo cienkie linie :))Kupilem w OBI - niestety to ta z niemieckiech zakladow :) Ale mnie top wcale nie martwi bo zamierzam po pomalowanu dwoch cieniutkich warstw zjechac wszystko AutoMaxem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kabull Opublikowano 27 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2002 NieuŻyWAJ lAkierÓW eUroKolor!!!!! MALowaŁeM NiMI obudowĘ i wszyStKO byŁo by Ok Gdyby nie to Że DRÓGa wArstwa ZACzĘŁa siĘ marszczyĆ. MOŻe MÓj BŁĄd ale tego G.>.. nawet rozpuSzCzalnik NieruszyŁ. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 27 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2002 NieuŻyWAJ lAkierÓW eUroKolor!!!!! MALowaŁeM NiMI obudowĘ i wszyStKO byŁo by Ok Gdyby nie to Że DRÓGa wArstwa ZACzĘŁa siĘ marszczyĆ. MOŻe MÓj BŁĄd ale tego G.>.. nawet rozpuSzCzalnik NieruszyŁ. Nie napisalem nigdzie o farbach Euro Color, tylko mam podklad do plastikow Dupli Color, a co do Euro Color, to sie z toba nie zgodze, malowalem fronty zaslepek w budzie i CD-ROMa oraz taka plytke przykrecana, all z plastiku i wyszlo dobrze. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kabull Opublikowano 28 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2002 NieuŻyWAJ lAkierÓW eUroKolor!!!!! MALowaŁeM NiMI obudowĘ i wszyStKO byŁo by Ok Gdyby nie to Że DRÓGa wArstwa ZACzĘŁa siĘ marszczyĆ. MOŻe MÓj BŁĄd ale tego G.>.. nawet rozpuSzCzalnik NieruszyŁ. Nie napisalem nigdzie o farbach Euro Color, tylko mam podklad do plastikow Dupli Color, a co do Euro Color, to sie z toba nie zgodze, malowalem fronty zaslepek w budzie i CD-ROMa oraz taka plytke przykrecana, all z plastiku i wyszlo dobrze.Kupilem tRZy pusZki lakiERu eurocolor kAŻdĄ W innyM MieJsCu i WsZystKi e siĘ marsZczyŁy niEwaŻne Czy na PlAStiku czy nA metaLu. ZrEZYGnoWAŁem Z CzarNego I PomalowaŁem buDĘ na wŚcIekle rÓŻowy. KUpiłEM lAKier AIr crafTs Lub cos TakiegO i WszysTko wySzŁO ok. A Co DO TrwaŁoŚCi euroColor tO SĄ PiekieLnie tRwAŁe i TrudNe do uSUniĘcIa. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 28 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2002 Ja malowalem jakims podkladem do plasticu - szarym. Na to dawalem czarny matowy spray jakies niemieckiej firmy. Bardzo fajnie kryje. Nie trzeba lakieru. Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 28 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2002 NieuŻyWAJ lAkierÓW eUroKolor!!!!! MALowaŁeM NiMI obudowĘ i wszyStKO byŁo by Ok Gdyby nie to Że DRÓGa wArstwa ZACzĘŁa siĘ marszczyĆ. MOŻe MÓj BŁĄd ale tego G.>.. nawet rozpuSzCzalnik NieruszyŁ. Nie napisalem nigdzie o farbach Euro Color, tylko mam podklad do plastikow Dupli Color, a co do Euro Color, to sie z toba nie zgodze, malowalem fronty zaslepek w budzie i CD-ROMa oraz taka plytke przykrecana, all z plastiku i wyszlo dobrze.Kupilem tRZy pusZki lakiERu eurocolor kAŻdĄ W innyM MieJsCu i WsZystKi e siĘ marsZczyŁy niEwaŻne Czy na PlAStiku czy nA metaLu. ZrEZYGnoWAŁem Z CzarNego I PomalowaŁem buDĘ na wŚcIekle rÓŻowy. KUpiłEM lAKier AIr crafTs Lub cos TakiegO i WszysTko wySzŁO ok. A Co DO TrwaŁoŚCi euroColor tO SĄ PiekieLnie tRwAŁe i TrudNe do uSUniĘcIa. kabull pisz prosze normalna czcionka, bo zmusisz mnie do kasowania swoich postow :evil: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon Opublikowano 28 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2002 ja kupilem puszke dupli kolor :D i na to druga lakier ten sam kolor ta sama firma..malowac bede jutro narazie robilem probe na starej obudowe nie czyszczone ani nie szlifowana wyschlo nie odpada i jak uzywasz z odpowiedniej odleglosci nie ma zaciekow :D wyglada cacy :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 28 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2002 ja kupilem puszke dupli kolor :D i na to druga lakier ten sam kolor ta sama firma..malowac bede jutro narazie robilem probe na starej obudowe nie czyszczone ani nie szlifowana wyschlo nie odpada i jak uzywasz z odpowiedniej odleglosci nie ma zaciekow :D wyglada cacy :D Jak jest ta odpowiednia odleglosc w.g Ciebie? Malowales bude w pionie czy lezala na podlodze plasko? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon Opublikowano 28 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2002 Tak jak pisalem malowac bede jutro probowalem sobie tylko na starej obudowie jak wyzej bez zadnych przygotowan. Stala w pionie a odpowiednia odleglosc to taka zeby spray sie dobrze rozproszył i tak ladnie rozproszony osiadal :D. Bo jak sie da za blisko po prosut jest za duze stezenie i logiczne jest ze splywa. Wedlug mnie tak jest najlepiej... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...