Skocz do zawartości
marko99999

GF4Ti4200 czy RADEK9600PRO warto wymienić??? proszę pilne :)

Rekomendowane odpowiedzi

Leborg: gościu rozwalasz mnie .. ja banialuki opowiadam , to my się silimy żeby coś udowodnić a ty tylko piern.... 3 po 3 ..

Podsumując jedynym faktem jaki tu przedstawiłeś jest twoje zdanie nie poparte żadnymi testami no bo wszystkie strony to lolmarki :)

twiesz co wracaj do przedszkola :) i włacza sobie Far Cry z Af na maxa na medium detalach :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Harry Lloyd

Spróbować możesz ramu dołożyć, niektórym działało więcej niż 512MB. ;) Chyba że już próbowałeś.

A jak nie to zainstaluj win2k. Najlepszy system Microsofta. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

btw 4Ti to starsza klasa wyższa. 9600 to średniaki na 4ti mogłeś odpalić wszystko na maxa i chodziło. odpal sobie teraz na swoim 9600 farcraja na najwyżejsz rozdziałce z wszystkim na full aa i anizo;]

co do głównego tematu to oczywiście żę nie warto sie przesiadać;]

Kiedy napisałem że 9600 pro jest klasą wyżej niż srednią ?? dla mnie jest to klasa niższa, średnia to jest 9800 pro a wyższa nowe radeony(x800 nie x600) geforce ...

Miałem stosunkowo wcześnie gf 4200 i był to średnii segment była to bardza dobra karta i dalej jest tylko miała problem z AF

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MietmaN widze że wymieniliśmy się nawzajem tendencyjnymi argumentami ;)

Owszem, ale mam jakieś takie wrażenie, że twoje były trochę bardziej tendencyjne. ;)

Obiektywna prawda jest taka, że w dx8 (i dx8.1 - nie rozpisujmy się o niewielkich różniach) Ti4200 jest nie do pobicia w trybach non-FSAA i non-ANISO, niezależnie do wykożystanej rozdzielczości. Jak wcześniej napisałem - w grach natywnie wykorzystujących dx9 bez możliwości przełączenia na ps.1.1 dostanie po tyłku.

9600PRO jest prawie dwukrotnie szybsze w dx9 (3DMARK 2003) i szybsze w FSAA i ANISO na co wskazuje wykres. W dx8/8.1 słabsze ze względu na architekture 4x1.

Co do tego i reszty twojej wypowiedzi : wyszło wg mnie na to, że R9600PRO jest znacznie bardziej rozwojowy - oczywiście, że jak ktoś napisał tutaj, nie da się na R9600PRO pograć na maksa, ale to przecież mainstream (w tym momencie zmierza nawet powoli w dół na rynku amerykańskim). Zapomniałeś też o 64MB vs. 128MB. ;)

Ty przesadzałeś, ja przesadzałem może również - obydwoje moglibyśmy zostać ogrodnikami! :D Ale przynajmniej wyszła z tego rzeczowa dyskusja, co mnie cieszy, a nie jakaś pyskówka. Ludzie przeczytają (jak im się będzie chciało ;)) i sami wyciągną wnioski.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spróbować możesz ramu dołożyć, niektórym działało więcej niż 512MB. ;) Chyba że już próbowałeś.

A jak nie to zainstaluj win2k. Najlepszy system Microsofta. :)

już próbowałem :wink:

nic z tego. nie wiem czemu ale wole siedzieć sobie na 2000 i 4Ti niż 2500 i 9500. może to kwestia przyzwyczajenia?;]

teraz kombinuje z lanem.

a co do wypowiedzi luki luki to już sił nie ma na takich ludzi, nei pisz do mnie więcej dopóki nie nauczysz sie czytać :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jednak mozna wyciagnac wnioski z Waszej dyskusji (Watcher i MietmanN).

ti4200 oraz R9600pro to karty srednie.

Srednie karty, wiec nie oszukujmy sie nie gra sie na takich kartach w najnowsze gry w AA i AF.

Wiec w takich grach jak F-C, doom3 radek nie pobije tej staroci jaka jest ti4200.

Jedynie moze konkurowac w starszych grach ale jedynie jak wlaczymy AA i AF. I tutaj jest najlepsze bo w starszych grach jak MAFIA, GTA3 ti4200 radzi sobie moze i gorzej od R9600pro (oczywiscie mowa z AA i AF) to nadal masz plynny obraz.

Moze i gdybym dzisiaj mial wybierac to wzialbym tego R9600PRO ale tylko dlatego, ze jest po prostu drozszy (oczywiscie jezeli mowa o prezencie :P )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Leborg: Hm.. nie ważne ... ta dyskusja nie zmierza do niczego dobrego...więc dajmy sobie spokój nie przekonamy siebie nawzajem, pozdrowienia nie ma sensu się nawzajem denerować:)... 9600 pro nie jest karta w która będzie można zagrać w max detalach z AF /AA bo taka nie kupisz za te pieniądze nie wiem ile masz gf 4 ja mam go tylko dwa lata i też cukierkowato niebyło ... 800 zeta no i żadna jakaś rewelacja powiedzmy sobie szczerze teraz zaczynają ją wykorzystywać ale jest za słaba(chodzi mi o najnowsze gry) ... 9600 pro jest to rynek u nas średni(normalnie niski) więc nie oczekujmy cudów.... ale czy kiędyś płacąc za karte 500 zeta mogliśmy ich oczekiwać ?????

Nie wiem czy tylko to moje wrażenie że karty graficzne od gf 3/4 zaczynają iść dziwnym torem jak kupisz coś nowego to zanim będziesz się tym mógł nacieszyć w pełni (zanim to wykorzystają) to już trzeba kupować nową karte

Poza tym drepczą w miejscu za bardzo...

Moim skromnym zdaniem nie opłaca się kupować karty na wyrost tylko taką która pozwoli nam sensownie pograć w danej chwili i jest w miare przyszłościowa myśle że taką kartą jest własnie 9600 pro , cena jest w miare rozsądne możlliwości podkręcenia stosunkowo duże .. Lecz jak się chce grać na maxa to trzeba zainwestować w karte około 900 złotych i wzwyż ... więcej za karte niż 800-900 złotych chyba nigdy nie dam ...

a płacić 900 złotych za to że ma się 8x1 a nie 4x1 to nie dla mnie jest to opłacalne ale te kary nie wnoszą nic rewleacyjnego nic nowego...

Mnie wystarcza mozliwośc zagrania w high w Far Cry (jedna z niewielu gier która faktycznie oddziałuje grafika na klimat gry :) )

i dla mnie róznica między high a medium jest w niej bardzo duża

Więc myśle że jeśli komuś wystarczy do grania gf 4 czy grafike jaką tam posiada to nie ma sensu wymieniać gf 4/ 9600 pro bo róznica nie będzie kolosalna jedynie pozwoli cieszyć się troche bardziej z nowych gier i pozwoli patrzeć bardziej spokojnie w przyszłość ... Miejmy nadizeje że Far Cry ,Half life ,Doom 3 na dłuższy okres czasu wyznaczy system na którym można spokojnie pograć w najnowsze gry i nie czeka nas kolejna rewolucje jeśli chodzi o wymagania w najbliższym czase.... Tego sobie i wszystkim życze :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Srednie karty, wiec nie oszukujmy sie nie gra sie na takich kartach w najnowsze gry w AA i AF.

Wiec w takich grach jak F-C, doom3 radek nie pobije tej staroci jaka jest ti4200.

Jest to karta dla nas średniej klasy zgadzam się ale szansa 9600 pro jest tylko w nowych grach do starych 4200 jest wystarczający , nie wiem co rozumiesz pod pojęciem pobicia ?... w nowych grach ma niezaprzeczalnie większą wydajność przekonałem sie na własnej skórze w F-C, reszte jeszcze nie mam ale to nie znaczy że bije go na łopatki chodzi o to że pozwala cieszyć się F-C w wysokich detalach , z może nawet bardzo wysokich ...

Nie ma przepaści między kartami Gf 4 a 9600 PRO ta druga poprostu ma lepszą wydajność w nowych grach ( pozwala się nimi cieszyć w miare rozsadnie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Leborg: Hm.. nie ważne ...  ta dyskusja nie zmierza do niczego dobrego...więc dajmy sobie spokój nie przekonamy siebie nawzajem, pozdrowienia nie ma sensu się nawzajem denerować:)... 9600 pro nie jest karta w która będzie można zagrać w max detalach z AF /AA bo taka nie kupisz za te pieniądze nie wiem ile masz gf 4 ja mam go tylko dwa lata i też cukierkowato niebyło ... 800 zeta no i żadna jakaś rewelacja powiedzmy sobie szczerze teraz zaczynają ją wykorzystywać ale jest za słaba(chodzi mi o najnowsze gry) ... 9600 pro jest to rynek u nas średni(normalnie niski) więc nie oczekujmy cudów.... ale czy kiędyś płacąc za karte 500 zeta mogliśmy ich oczekiwać ?????

Nie wiem czy tylko to moje wrażenie że karty graficzne od gf 3/4  zaczynają iść dziwnym torem jak kupisz coś nowego to zanim będziesz się tym mógł nacieszyć w pełni (zanim to wykorzystają) to już trzeba kupować nową karte 

Poza tym drepczą w miejscu za bardzo...

Moim skromnym zdaniem nie opłaca się kupować karty na wyrost tylko taką która pozwoli nam sensownie pograć w danej chwili i jest w miare przyszłościowa myśle że taką kartą jest własnie 9600 pro , cena jest  w miare rozsądne możlliwości podkręcenia stosunkowo duże .. Lecz jak się chce grać na maxa to trzeba zainwestować w karte około 900 złotych  i wzwyż ... więcej za karte niż 800-900  złotych chyba nigdy nie dam ...

a płacić 900 złotych za to że ma się 8x1 a nie 4x1 to nie dla mnie jest to opłacalne ale te kary nie wnoszą nic rewleacyjnego nic nowego...

Mnie wystarcza mozliwośc zagrania w high w Far Cry (jedna z niewielu gier która faktycznie oddziałuje grafika na klimat gry :) )

i dla mnie róznica między high a medium jest w niej bardzo duża

Więc myśle że jeśli komuś wystarczy do grania gf 4 czy grafike jaką tam posiada to nie ma sensu wymieniać gf 4/ 9600 pro bo róznica nie będzie kolosalna jedynie pozwoli cieszyć się troche bardziej z nowych gier i pozwoli patrzeć bardziej spokojnie w przyszłość ... Miejmy nadizeje że Far Cry ,Half life ,Doom 3 na dłuższy okres czasu wyznaczy system na którym można spokojnie pograć w najnowsze gry i nie czeka nas kolejna rewolucje jeśli chodzi o wymagania w najbliższym czase.... Tego sobie i wszystkim życze :)

Niestety nadzieja matką głupich , jak to mówią :wink:

Na moim sprzęcie (nieważne jakim :lol: ) w Quake 3 mogę sobie pograć na max ustawieniach bardzo płynnie , podczas gdy zarówno w MOH:AA jak i Call of Duty mój komp już ledwo ciągnie te gry (jakość grafiki trzeba ustawić prawie na minimum , a i tak animacja spada czasem poniżej 20 fps), a są one napisane na podrasowanym silniku Q3! Dodatkowo oba dodatki do MOH u mnie się już zaje,biście tną i nie idzie przyzwoicie pograć na minimalnych detalach!

Porównując to do obecnej sytuacji można dojść do wniosku , że żeby zagrać za 2 lata w gry na podrasowanych silnikach Dooma 3 , Far Cry i HL2 w minimalnych 8O detalach , trzeba teraz posiadać sprzęt minimum:

Barton 3200+ , 512MB RAM i 9800 PRO! Masakra panowie !

Oczywiście jest to teoria , ale coś mi się wydaje (engine U3 w 2006), że niestety będzie miała pokrycie z rzeczywistoscią :cry: .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety nadzieja matką głupich , jak to mówią  :)

Każdą matke trzeba kochać:) , jak to mówią :D
chyba :

każda matka swoje dzieci kocha.

ale to taki mały szczegół :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz z ciekawostek natury przyrodniczej ... Można się popłakać :)

Lepiej nie zaglądać jak się nie chce zdołować ,

http://www.guru3d.com/article/article/98/1/

lub można przesłać koledze który właśnie kupił swojego nowiutkiego

9800 pro :)

O czym my wogóle rozmawialiśmy nasze karty nie mieszczą się w skali :)

Zna któś dobry programik do monitorowania karty graficznej(szczególnie temperatury ? byłby wdzięczny :) sorki za post nie na temat :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...