Skocz do zawartości
Johnny Krawężnik

Dream Radeon 9800 PRO.. ? Co to za cudo ?!

Rekomendowane odpowiedzi

ROZNICA MIEDZY R350 a R360

wreszcie sam poszukalem w sieci i oto znalazlem

zapoznajcie sie z tym - http://forums.ocfaq.com/archive/index.php/t-1891.html

jasno wynika ze nie ma prawie zadnych roznic miedzy R350 a R360 zmiana nazwy to TYLKO chwyt reklamowy a R360 troszeczke lepiej oddaje cieplo gdyz ma inny ksztalt wiec moze sie lepiej podkrecac

jak dla mnie nie ma sensu wybrzydzac i szukac specjalnej wersji karty tylko brac co najtansze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy to potwierdzone ze bios od XT nie wejdzie na R350? :?

Dj. Gargamel = gargus ? :lol: Tez sie wbilem w aukcje Barwkompu... i nawet mnie nie obchodzi ze juz nie ma tych kart /podobno/, moga mi dac w zastepstwie oryginalnego XT, mysle ze nie zbiednieja... :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak dla mnie nie ma sensu wybrzydzac i szukac specjalnej wersji karty tylko brac co najtansze

Właśnie, że jest sens. Po wgraniu BIOS od XT ew. zmianie ID karty w BIOS edytorze na R9800 XT otrzymujesz poprawioną kompresję bufora Z, czyli tak zwany Enhanced Hierarchial Z... A co to daje? 400 PK w 3DMark03, jakieś 4-6 FPS w Halo w dowolnej rozdzielczości, lepszą obsługę Stencil Shadows (Doom3, Battle of Proxycon, Trolls Lair), a także szybsze FSAA i Aniso. Przyrost prędkości zauważalny będzie generalnie i tylko w aplikacjach potrafiących wykorzystać tenże upgrade ponad R350. W innym przypadku różnica pomiędzy tak samo taktowanymi R350 i R360 będzie żadna. A że znane mi są tylko 2 programy, które z tego korzystają 3DMark03 i Halo. :) Biorąc pod uwagę benchmarki D3 z Hard OCP, engine D3 nie wykorzystuje lepszej kompresji HZ...

R360 posiada też nieco zreorganizowane wnętrze jądra, przez co nieco mniej się grzeje i może uzyskiwać większe częstotliwości taktowania. Gdzieś wyczytałem, że dokonano także usprawnienia działania shaderów, ale to może być wyssana z palca plotka. :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale prawdopodobnie do wersji na R350 nie wgrasz biosu od XT :(

DA SIĘ WGRAĆ BIOS XT DO KART Z R350! Korzyści żadnych nie będzie, a przybędą artefakty w 3DMark03 i Halo! W reszcie gier będzie działać tak samo jak Pro @ XT clocks, ale taki np. Aquamark3 i Codecreatures działają na BIOS od XT szybciej o jakieś 2-3 FPS bez czynienia artefaktów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie, że jest sens. Po wgraniu BIOS od XT ew. zmianie ID karty w BIOS edytorze na R9800 XT otrzymujesz poprawioną kompresję bufora Z, czyli tak zwany Enhanced Hierarchial Z... A co to daje? 400 PK w 3DMark03, jakieś 4-6 FPS w Halo w dowolnej rozdzielczości, lepszą obsługę Stencil Shadows (Doom3, Battle of Proxycon, Trolls Lair), a także szybsze FSAA i Aniso. Przyrost prędkości zauważalny będzie generalnie i tylko w aplikacjach potrafiących wykorzystać tenże upgrade ponad R350. W innym przypadku różnica pomiędzy tak samo taktowanymi R350 i R360 będzie żadna. A że znane mi są tylko 2 programy, które z tego korzystają 3DMark03 i Halo. :) Biorąc pod uwagę benchmarki D3 z Hard OCP, engine D3 nie wykorzystuje lepszej kompresji HZ...

R360 posiada też nieco zreorganizowane wnętrze jądra, przez co nieco mniej się grzeje i może uzyskiwać większe częstotliwości taktowania. Gdzieś wyczytałem, że dokonano także usprawnienia działania shaderów, ale to może być wyssana z palca plotka. :P

Zgadzam się ze wszystkim, co napisano powyżej, a ponadto dodam coś od siebie - ważniejsz od samego R360 jest PCB XT, które jest w znacznym stopniu zmienione w stosunku do PRO i prawie identyczne do X800 (porównywałem organoleptycznie). Trochę dowódów na poparcie :

1) Tutaj jest na ten temat kilka zdań, ale głównie o nowej PCB. Dioda termiczna jest wbudowana w osłonę GPU (VPU).

http://www20.graphics.tomshardware.com/gra...0930/index.html

Internally ATI calls the new chip R360. But his does not mean that the chip contains any new features compared to the "old" Radeon 9800 alias R350. ATI did only some minor changes to the chip design. ATI did not go into details but explained that they changed the arrangement of several components on the die to achieve a better heat dissipation. This sounds intelligible since the R360 is still a 0.15-micron part and the achievable clock rates of the chip are limited. While NVIDIA already produces its chips in 0.13 micron and therefore is able to clock its chips at 500 MHz, ATI is currently exceeding the 400 MHz barrier. Running at 412 MHz, the Radeon 9800 XT is clocked only 32 MHz faster than the old top model. The memory is now clocked at 365 MHz (730 DDR). Compared to the 340MHz (680 DDR) of the 128MB Pro model, this is only an memory bandwidth increase of 1,6 GB/s (23,4 GB/s compared to 21,8 GB/s).

ATI przyznało się do drobnych poprawek dotyczących odprowadzania ciepła - coś jednak zmieniono tj. dioda plus przystosowanie do pracy z większą częstotliwością. Nazwać te zmiany można kosmetycznymi, ja je też tak określam, ale nie można im zaprzeczyć. Nie wierzę, że R350 kręci się tak samo wysoko jak R360 - ciąg dalszy poniżej.

2) Wg HardOCP (wolne tłumaczenie) :

Inżynierowie ATI spędzili dużo czasu nad rozkładem/rozmieszczeniem laminatu Radeona 9800XT. Właśnie w nim dokonali wielu udoskonaleń w długości ścieżek i rozmieszczeniu komponentów. Zdaniem ATI te poprawki miały większy wpływ na skalowanie częstotliwości taktowania rdzenia w kartach niż udoskonalenia procesu produkcyjnego samego rdzenia, chociaż obydwa czynniki na pewno wchodzą tutaj w rachubę.

http://www.hardocp.com/article.html?art=NTI5

Nieco powyżej w tym samym artykule :

Wprowadzono monitoring termiczny. W przypadku R360 jest ono wbudowane w "opakowanie" (dosłownie) VPU (Visual Processing Unit - po prostu to samo co GPU).

Nieco dalej napisano, że w przypadku RV360 monitoring termiczny jest wbudowany bezpośrednio w ASIC - cokolwiek to oznacza! (may somebody help me? ).

http://www.webopedia.com/TERM/A/ASIC.html

Ktoś to może przetłumaczyć na ludzki język????

Natomiast wg Tom's Hardware :

ATI dokonało tylko niewielkich poprawek w samym chipie. ATI nie wchodziło w szczegóły, tylko wyjaśniło, że zmieniono aranżację/układ poszczególnych komponentów "on the die" (na matrycy? ), żeby osiągnąć lepsze odprowadzanie ciepła.

Na PcLabie (zasada ograniczonego zaufania ) :

http://pclab.pl/print7034.html

Układ RADEON 9800 XT, znany wcześniej pod kodową nazwą R360, nie jest pod żadnym względem rewolucyjny. W stosunku do R350 (RADEON 9800) nie przybyła mu ani jedna nowa funkcja. R360 różni się tylko i wyłącznie w ten sposób, że potrafi pracować z wyższymi częstotliwościami taktowania. ATI dokonała tylko lekkich modyfikacji w konstrukcji układu, by zapewnić mu możliwość pracy z częstotliwościami dochodzącymi nawet do 450 MHz. Pamiętajmy, że R360 nadal jest produkowany w technologii 0,15 mikrona, więc blisko 450 MHz to naprawdę duże osiągnięcie. Duże zmiany ATI poczyniła ponadto w konstrukcji samej płytki PCB dla kart z nowym układem. Jak twierdzą przedstawiciele firmy, zmiany te są nawet poważniejsze, niż modyfikacje samego układu.

Te wszystkie informacje są bardzo nieścisłe, ale masz rację, iż główną rolę gra PCB. Wg mnie jednak ma niewielkie znaczenie, czy mamy R350 czy R360 ze względu na ulepszenia procesu technologicznego.

Uffff .... :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wreszcie ktos wyjasnil mi porzadnie ta roznice miedzy r350 a r360 dzieki Radek 8) - jak dla mnie jednak ta teza jest troche przesadzona

ważniejsz od samego R360 jest PCB XT, które jest w znacznym stopniu zmienione w stosunku do PRO i prawie identyczne do X800 (porównywałem organoleptycznie).

sam piszesz ze nie do konca wiadomo jakich usprawnien dokonalo ATI w plytce oraz co one zmieniaja - pewna jest tylko dioda co do dzialania ktorej wuczytalem ze niektorzy mieli zastrzezenia (dziwne odczyty, badz rozne odczyty w przypadku porownania ati toola a rivy tunera) zasadnicza kwestia jest kwestia ceny tzn r360 mozna dorwac ze tak powiem nieczego nie doplacajac czyli kupujac karte w przedziale 860-950 zlotych za to 9800pro na plytce od xt kosztuje juz grubo ponad 1000 zlotych. Poprawcie mnie jesli sie myle :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wg wszystkiego, co wyczytałem w sieci, a co było jak sam napisałeś dość nieprecyzyjne, więcej zmian dokonano w PCB niż w samym rdzeniu. I jedno i drugie powinno zwiększyć możliwości OC', a skoro dokonano więcej zmian w samej płytce, to na logikę powinna więcej dać niż "goły" R360. Pkt. 1 z mojego poprzedniego posta dotyczy GPU a nie PCB - wynika z kontekstu.

Odczyty temperatur są różne wg RivaTuner i ATIToola, ale wachania pod obciążeniem identyczne, podobnie jak różnice przed i po założeniu Silencera (firmowe chłodzenie jest głośne i mało wydajne). To tak jak z odczytami z diody i z Winbonda - podają rózne temperatury, ale liczy się wg mnie przyjęcie jednej z nich jako punktu wyjściowego do pomiarów przy OC' procka, po zmianie chłodzenia, pasty itp. ATITool podaje b. wysokie, ale wg wszytkich testów XT właśnie one są poprawne - to jest przecież 0,15 mikrona u granic swoich możliwości i temp 70C nikogo nie powinna dziwić - one "tak mają" :P

Co do różnicy w cenach - zgadzam się.

Karty na PCB od XT mają co do zasady pamięci Hyniksa 2,8ns, które kręcą się lepiej od Samsungów 2,8ns (na moim "starym" 9800PRO i Tweakmonsterach max 390Mhz bez artów; na obecnej karcie i radiatorach aluminiowych z Allegro za 4zł sztuka ciągną do 410Mhz bez artów).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pobawił bym sie w O/C ale nie wiem jak zniesie to mój zasilacz, wytrzyma?? proca mam narazie na standardowym FSB i jeden napęd odpięty (reszta w podpisie)

Jest ryzyko? narazie wszystko smiga jak przecinak, napięcia też jako tako sie trzymają (na 5V jest ok 4.92V)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znajomy ma identyczną zasiłkę jak ty, bardziej obciążoną na linii 12v (procek Barton 11x220 na 1.85v), ale mniej na linii 5v (Hercules Radeon 9100).

Jeżeli tylko 5v nie będzie ci wysiadać, to myślę, że zasilacz śmiało pociągnie OC' samej karty. Nie wiem, jak będzie przy równoczesnym kręceniu proca i grafiki, bo mój Huntkey 400W już czasem wymięka przy b. ostrych próbach ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znajomy ma identyczną zasiłkę jak ty, bardziej obciążoną na linii 12v (procek Barton 11x220 na 1.85v), ale mniej na linii 5v (Hercules Radeon 9100). 

Jeżeli tylko 5v nie będzie ci wysiadać, to myślę, że zasilacz śmiało pociągnie OC' samej karty. Nie wiem, jak będzie przy równoczesnym kręceniu proca i grafiki, bo mój Huntkey 400W już czasem wymięka przy b. ostrych próbach ;)

Tez mam taki zasilacz i sie teraz zaczynam bac, ze jak przyjdzie moj Radzio 9800 Pro@XT to mi zasilka wybuchnie! :wink: Tymbardziej ze latam na 2500 MHz. Pewnie bede musial zejsc z "MHz", zmienic zasilke, albo nie krecic Radka...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tez mam taki zasilacz i sie teraz zaczynam bac, ze jak przyjdzie moj Radzio 9800 Pro@XT to mi zasilka wybuchnie! :wink: Tymbardziej ze latam na 2500 MHz. Pewnie bede musial zejsc z "MHz", zmienic zasilke, albo nie krecic Radka...

OT nam się robi, ale mały nie zaszkodzi ;)

Wiesz, u mnie linia 5v 3ma super stabilnie napięcia, a więc grafikę mogę kręcić bez żadnych przeszkód, natomiast niestety mam problemy z linią 12v przy OC' procka powyżej FSB220 i przy podniesionym napięciu na chipsecie. :evil:

Tymczasem HK400 XP mają bardzo mocną linię 12v, więc chyba coś jest nie do końca w porzadku z moim zasilaczem, konkretnie myślę że ta linia jest źle wyregulowana (napiszę chyba do ZenFista z Huntkeya). Lepsze napięcia miałem na niej na Chieftecu 360-202 (Single Fan, pasywne PFC), ale miałem wtedy mniej pamięci, wentyli i tylko jeden HDD - ziarnko do ziarnka ....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

raczej nie bede mial tego problemu wzialem karte z aukcji barwkompu wiec ma byc r360 - przewazyl jednak dlugi okres gwarancji

I jak kiedy bedziesz ja mial ? przyfarciolo CI sie, mieli odlozone 5szt specjalnie na aukcje :)

no widzisz Piter jak solidna firma to umow dotrzymuje

w poniedzialek przesylam kaske i reszta zalezy juz od nich i poczty

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kupil ktos radka od mediaplanet http://allegro.pl/show_item.php?item=28947908 on ma r350 czy r360 ? bo juz sie zgubilem kazdy co innego pisze :)

Na 99% sa na R350, ostatnio pisalem do kupujacych na poprzedniej aukcji ok 30 maili, z czego dostalem ok 10 inf. ze po zdjeciu jest R350. Nikt nie trafil na R360!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wlasnie mierzylem napiecie rdzenia i pamieci na karcie i wyszlo ze jest troche niedowoltowana :(

rdzen minimalnie 1.68 zamiast 1.7

ale z pamieciami juz gorzej wyszlo mi 2.68, a powinno byc 2.9 :(

Na pamieci mogl bym podniesc ale boje sie ze sie spala, teraz i tak sa gorace :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wlasnie mierzylem napiecie rdzenia i pamieci na karcie i wyszlo ze jest troche niedowoltowana :(

rdzen minimalnie 1.68 zamiast 1.7

ale z pamieciami juz gorzej wyszlo mi 2.68, a powinno byc 2.9 :(

Na pamieci mogl bym podniesc ale boje sie ze sie spala, teraz i tak sa gorace :(

Jak zmierzyć?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak tylko dostane karte mozecie liczyc na sesje no i mal recke bo bede pisal na pewno pod art na strone mojego klanu

Jak zaczniesz cos płodzic to daj cynk... Mam nadzieje ze pojedziesz na maxa, włacznie ze zmiana biosu od XT. Jak Ci sie powiedzie zrobie to samo z moim Radziem... krok po kroku... :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzieki Boxster za doping ale szczerze to sam nie wiem - boje sie ze jak zajrze pod cooler i tak sie zacznie :) niby silencer juz lezy na polce wiec zobaczymy nie chce niczego obiecywac - szkoda mi tej gwarancji

w kwestii artykulu jest juz w 50 % skonczony brakuje zdjec, wynikow i screenow bo w tylko ten sposob sprawdze karte w AAO

a na razie musimy czekac wpalcilem dzisiaj pieniazki i wyslalem mejla ale nikt z barwkompu sie do mnie nie odezwal troche olewka - mam nadzieje ze szybko przesla i bede sie mogl nacieszyc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadza sie olewka totalna, a kase juz im wplacilem... Tez jestem po malych przygotowaniach i zakupach: Silencer rev.3 (juz po polerce na lustro), radiatory x8 (alu), ArcticSilver 5. Mam nadz. ze pod spodem znajde R360 (please!), a wtedy tylko biosik od XT i zacznie sie jazda na maxa... Czego życze nam obu! :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi