Skocz do zawartości
Pavlik

CoolerMaster vs. Arctic

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Waham sie nad kupnem 5 sztuk (wiec musi byc to rozwazna decyzja) wentyli do obudowy. Wybor ograniczam do 2 modeli:

1 - CoolerMaster 80 mm (łożysko kulkowe) + sensor DAF-B82

2 - Arctic Cooling arctic fan Pro TC

Prosze o rade i opinie, szczegolnie osob, ktore zetknely sie z tymi modelami. Wiem tyle, ze arctic jest tanszy, ale mam watpliwosci do jakosci i podanych parametrow, no a coolermaster to firma z tradycja i wogole....

P.S. No forum nie bylo jako tako bezposredniego porownania tych modeli... Moze ktos mam link do jakiegos ciekawego testu??

Pozdr!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heheh to źle i to bardzo źle stawiasz.

Mam tego Coolmaster i wydaje z siebie okopne dzwieki, Arctic cichszy - do 2k obrotów właściwie nie słychać łożyska, ale przy tych samych obrotach mnie wydajny. Pozatym zmuszenie Arctica do kręcenie sie szybciej to spory problem, podczas gdy CollmMaster reaguje na zmine temperatury bardzo szybko i regulacja działa w spory zakresie - po założeniu na CPU rozkręca sie nawet do 2,7k obrotów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wiec sprawdzilem tego coolermstera i powiem, ze spodobal mi sie! Na probe wzialem tez drugiego coolermstera, ale wersje bez regulacji obrotow i na lozyskach slizgowych. Okazalalo sie, ze ten drugi jest wyraznie glosniejszy! Dziwne to dla mnie, bo przeciez z racji konstrukcji lozyska (tymbardziej podwojnego) glosniejszy powinien byc ten DAF-B82! Okazalo sie tez, ze ten z regulacja jest (nawet na max obrotach- 2600) WYRAZNIE cichszy od zwyklych evercooli (takie mam wlasnie w budzie). Problemem jest cena, bo potrzebuje jeszcze 4 sztuki (kazdy 30 zł). Badz co badz, uwazam je za ciche i wydajne (bynajmniej w odniesieniu do popularnych evercooli).

Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi