Skocz do zawartości
L.Viadro

Zwisy rodem z archiwum X...

Rekomendowane odpowiedzi

Otóż od dawna już mam stale te same problemy z kompem:

- przy uruchamianiu kompa pojawia sie niebieski ekran (ten ze scandisca) i pojawia sie komunikat że teraz system odtworzy rejestry windows, daje enter, komp uruchamia sie ponownie i wszystkie zmiany rejestru jakich dokonałem podczas porzedniej sesji zostały cofnięte (znikają rejestry gier, programów i wszystko musze instalowac jeszcze raz)

Druga sprawa: podczas kopiowania większych plików, po zakończeniu na chwile zwiesza mi sie komp, np: zaznaczam duży plik, daje wytnij, wchodze na drugą partycje, daje wklej i po skopiowaniu ikonka folderu nadal znajduje sie w pierwszej lokacji...musze chwile poczekać i dopiero wszystko wraca do normy...

Trzeci problem mam z karta graficzną, niedawno kupiłem Winfast GeForce4 MX 440 64DDRAM i kiedy ta karta jest na płycie.gł to nie moge instalować winzgrozy...musze włożyć starą karte graf. (GF 256) i nową moge włożyć dopiero po instalacji windozy. Mało tego, czasami po takim zabiegu kiedy uruchamiam kompa już z nową płytą pojawia sie tylko pulpit, bez ikonek i kursor z klepsydrą i koniec...; /

Wnioski do jakich saam doszedłem:

- to nie z powodu przegrzewania sie procka, bo rejestry odnawia mi czasami kiedy uruchamiam kompa po raz pierwszy danego dnia

- z tą kartą to nie tylko ja mam taki problem (instalacja windozy), może to coś z AGP?

- co do tych plików czy to może być wina twardziela?

---

mój sprzęt: Athlon 1GHz, ASUS A7V133, 256SDRAM, Winfast GeForce4 MX440 64DDR

z góry dziękuję za pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do błędów w rejestrach to spr pamięci. głównie to one mieszają w tym przypadku. :wink: Ewentualnie masz jakieś urządzenia które mają konflikt z płytą lub IRQ zaznacz w biosie PNP OS(czy jakoś tak) na YES(pierwsza opcja w zakładce PNP ....) i spr wtedy. :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trzeci problem mam z karta graficzną, niedawno kupiłem Winfast GeForce4 MX 440 64DDRAM i kiedy ta karta jest na płycie.gł to nie moge instalować winzgrozy...musze włożyć starą karte graf. (GF 256) i nową moge włożyć dopiero po instalacji windozy.

1. a masz jakąś kartę w slocie PCI , zaraz pod AGP? spróbuj bez.

2. Pewnie to ustawiłeś ale sprawdź w biosie -> boot -> primary vga bios -> standardowo jest pci, ustaw agp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Thanx wszystkim, teraz mam pytanko odnośnie tej wingrozy 2k, ja generalnie na kompie to tylko gram, słucham muzy i robie grafe, czy w2k nie będzie sie kaszanił tak jak np: XP na którym nie działa 80% starszych gier? (nie mówiąc już że wszystko działa 2x wolniej ; / )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...