Skocz do zawartości
Dyferencjal

Co to za teorie?

Rekomendowane odpowiedzi

Ogladalem Efekt motyla.. ale nie mialem zbytnio glebszych przemyslen.. Ale zastanawia mnie motyw z terminatora.. Skoro John Connor wyslal swojego zolnieza w przeszlosc.. A ten zolniez byl jego ojcem (Tzn gdyby go nie wyslal to znaczylo by ze nigdy sie nie urodzil.. Czy w tym momencie gdy wysylal tego czlowieka w przeszlosc.. A cos by nie wyszlo.. To czy John Connor w tym momencie by zniknał ? Skoro on caly czas zyje tzn ze udalo sie wyslac tego zolnierza i tzn ze jest nietykalny/niezniszczalny ?

Chodzi mi tutaj o wlasnie podobne zjawisko.. Czy jesli kiedykolwiek podobna sytuacja by miala miejsce to jak by sie rozwiazala.. Przytoczylem tylko motyw z terminatora bo jest mi najblizszy...

Chcialbym sie zagłębic w tej nauce.. Bo od dawna mnie to interesuje jednak nigdzie nie moge znalesc odpowiednich tematów..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nazwya sie to : Teoria Chaosu

Chodzi mniej wiecej o to ze nic nie powtorzy sie 2 razy tak samo , ze nigdy nic nie da sie powtorzyc , ciezko to opisac

3. Teoria chaosu

Oparta na nieliniowej matematyce teoria chaosu wyjaśnia, jakie sa źródła nowych własności i zjawisk. Wyniakają one z nieliniowości procesów. Świat jest nieprzewidywalny. Rozwija się, a nie jedynie powtarza te same proste schematy reakcji chemicznych i powiązań mechanicznych. Wszechświat ma historię. Pierwsze spojrzenie na nieodwracalność - druga zasada termodynamiki - pokazywało ją jako proces niszczenia, rozpadu struktur. Obecna nauka pokazuje nam świat prawdziwie dynamiczny, rozwijający się, wzbogacający swą strukturę i własności. Zjawiska bogate i twórcze jakościowo nie są już mało prawdopodobnymi wyjątkami, możliwymi do odkrycia w stabilnych zakątkach wszechświata, które może zniszczyć drobne zakłócenie wyjatkowo sprzyjających warunków. Stały się one ogólną zasadą rozwoju materii.

Przepływ czasu jest ukierunkowany. Nie jest neutralnym parametrem porządkujacym zjawiska i nie mającym wpływu na ich przebieg. Oznacza to, że powtarzając jakiś eksperyment fizyczny nie jesteśmy w stanie powtórzyć jednego jego warunku - czasu. Prigogine uważa, że jesteśmy świadkami głębokiej zmiany koncepcji tego, co istnieje. Mówi o przejściu od pojęcia bytu do pojęcia stawania się.

Teoria chaosu pokazała, że

(1) pewne układy proste mogą zachowywać się w nieoczekiwany sposób, natomiast

(2) w układach bardzo złożonych można wykryć całościowe uporządkowanie, będące zaprzeczeniem lokalnie panującego nieporządku.

(3) Nie ma ścisłej granicy między nieporządkiem a uporządkowaniem.

(przykłady w budowie)

cytat jest tutaj : http://www.gavagai.pl/universe/voidness.php

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodzi mniej wiecej o to ze nic nie powtorzy sie 2 razy tak samo , ze nigdy nic nie da sie powtorzyc , ciezko to opisac 

Nie mozna wejsc dwa razy do tej samej rzeki..

Kto to powiedzial :D (Podpowiedz Grecki filozof) Chyba :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do motywu z terminatora kiedys w dragon ball'u bylo cos podobnego matka wyslala syna w przeszlosc(terazniejszoc) zeby ten ostrzegl ich tam przed jakimis cyborgami i okazalo sie ze jak zniszczyli je w terazniejszosci to te z przyszlosci nie zniknely tylko powstal nowy swiatwymiar w ktorym te cyborgi zostaly zniszczone i byly 2 rownolegle swiaty.

dobra teraz moja teoria :P IMO bylo by tak gdyby cos nie wypalilo podczas tego wysylania czlowieka w przeszlosc ktory ma byc ojcem czlowieka ktory wysyla go ten wysylajacy nigdy by sie nie narodzil czyli ten ojciec nie polecial w przeszlosc i nie powstala by ta sytuacja czyli nikt nigdy nikogo by nie wyslal a swat wygladal by inaczej (troche zagmatwane ;) ) jak by wygladala taka sytuacja podczas wysylania niewiem wyobraznia mnie ogranicza ale zalozmy tak ze kobieta z facetem z przyszlosci ten tego.. ;) i ona jest w ciazy a ten facet zostal wyslany przez swojego syna czyli to znaczy ze ojciec moze byc mlodszy od syna ;) ze istnieje los, przeznaczenie, zbiegi okolicznosci itd.. musze sie nad tym glebiej zastanowic moze ksiazke napisza ;)

Buzzy to byl Heraklit z Efezu :P

edit

qrde za dlugo pisalem jonas byl szybszy :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mozna wejsc dwa razy do tej samej rzeki..

Kto to powiedzial :D (Podpowiedz Grecki filozof) Chyba :D

Widzisz mowilem ze to ciezko wytlumaczyc , bo skojarzenia beda sie nasuwac z grekami :> , a ta teoria jest inna , zreszta ja przytoczylem tam :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ogladalem Efekt motyla.. ale nie mialem zbytnio glebszych przemyslen.. Ale zastanawia mnie motyw z terminatora.. Skoro John Connor wyslal swojego zolnieza w przeszlosc.. A ten zolniez byl jego ojcem (Tzn gdyby go nie wyslal to znaczylo by ze nigdy sie nie urodzil.. Czy w tym momencie gdy wysylal tego czlowieka w przeszlosc.. A cos by nie wyszlo.. To czy John Connor w tym momencie by zniknał ? Skoro on caly czas zyje tzn ze udalo sie wyslac tego zolnierza i tzn ze jest nietykalny/niezniszczalny ? 

..

Wymądrzał sie nie będę ale chyba są dwie teorie czasoprzesrzni.. Jedna odpowiedziałby ze jak nie wysle to nie będzie go.. a druga powie o

wymiarach czasoprzestrzeni.

Jesli juz sie urodził i nawet nie wysle swojego ojca.... będzie juz istniał w tym konitinuum w jakim jest ..natomiast nie będzie go

w alternatywnym wymiarze, który utworzy bo nie wysle swojego ojca i przez to nie będzie jego..

coś takiego jakby nagle jedna sciezka czasu dzieliła się na parę innych, dodatkowo mogących potem się krzyzowac lub nawet łączyć spowrotem, w zaleznosci od mocy dysonasu jaki stworzą w siatce czasu i wymiaru.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam własną teorię. Jeśli byłaby możliwa podróż w czasie, to ktoś z przyszłości napewno by się już przeniósł w nasze czasy... Wydaje mi się, że istnieje tylko "świat teraźniejszości", to co było już nie wróci :) i nie ma żadnej przyszłości przed nami, jest bez przerwy kreowana po raz pierwszy i ostatni.

Ciekawe czy ktoś mnie rozumie :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W takim razie jak wytłumaczysz inny upływ czasu w kosmosie..

zależny od prędkości a moze nawet od grawitacji ?

No cóż, chciałbym najpierw być pewny, że tak jest :wink: w każdym razie nie jest to podróż w czasie, poprostu inaczej leci czas, są to jakieś prawa fizyki i nie ma to nic do podróży w czasie. Ci na Ziemi nie bedą widzieć się z tymi z kosmosu np. przez 2 lata, a ci w kosmosie będą starsi tylko o rok, ale nie tworzą się żadne alternatywne światy, nikt nie znika itd... Swoją drogą jakby tak przez cały okres podróży osoba z Ziemi i osoba z kosmosu rozmawiali przez "telefon" to w którym momencie kapnęliby się, że im inaczej czas leci??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm jonzi dużo do doczytania o relatywizmie czasu przed Tobą - tego sie nie da wytłumaczyć w paru zdaniach.

W takim razie jak wytłumaczysz inny upływ czasu w kosmosie..

Hmmm jaki 'inny' upływ ?? Wyłaczając osobliwości typu czarne dziury czas to czas i zawsze plynie w jednym kierunku (przynajmniej na tym założeniu się opiera większość nauki) .Sa rodzaje opiu wszechświata (ie pamiętam nazwiska tego ruska od tej teorii) nie wymagające w ogóle użycia czasu .....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm jonzi dużo do doczytania o relatywizmie czasu przed Tobą - tego sie nie da wytłumaczyć w paru zdaniach.

A coś konkretnego polecasz do poczytania? Dobrze by było wiedzieć troche więcej na ten temat niż własne domysły...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czytał ktos "Langoliery" S. Kinga?

Tam w bardzo cieawy posób zostało to przestawione: Przeszłoszłosc jest w krótkim czasie niszczona, a przyszłosc - jeszcze sie nie narodziła, jest tak jakby zawieszona :)

Choc nie jest to moze wysmienita lektura naukowa ;) to IMO bardzo fajna teoria. BTW polecam ta ksiazke.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Był nawet taki film w dwóch częściach - pierwsza trzymała za jaja jak nie wiem co (wiadomo, King), ale potem Spielberg musiał wsadzić te swoje zabawki i wyszła jakaś niemrawa komiksowa bzdura.

"Mam w Efezie pańskiego Heraklita" - a to kto powiedział? :>

"potem" ?
Pudło, Watsonie. No, nie całkiem, ale oni jeno przedstawili ten skecz. Wymyślił go Konstanty, nie dość że Ildefons, to jeszcze Gałczyński.
  • Downvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodzi mi tutaj o wlasnie podobne zjawisko.. Czy jesli kiedykolwiek podobna sytuacja by miala miejsce to jak by sie rozwiazala.. Przytoczylem tylko motyw z terminatora bo jest mi najblizszy...

Chcialbym sie zagłębic w tej nauce.. Bo od dawna mnie to interesuje jednak nigdzie nie moge znalesc odpowiednich tematów..

Tylko w kwestii kinematograficznej.To o czym wspominasz to bardzo powazny blad filmu.Przeciez Connor nie powinien istniec.Wychodzi na to ze pojawil sie znikad.Wyslal Reese`a w przeszlosc i dopiero wtedy sie narodzil.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podroz w czasie ze wzgledow technicznych jest nie mozliwa. Bo jesli wyslemy jakas tam materie w przyszlosc/przeszlosc to zakladajc ze "obudzi" ona sie w tym samym miejscu w ktorym "zasnela" ( sen to jakby podroz - taka przenosnia) to moze wyladowac tak naprawe gdzie indziej bo ziemia sie porusza. I tak np. za 30 lat bedziemy w innym miejscu naszej orbity. I w ten sposb wyslemy taka matere np. w srodek kosmosu. Dalej, zakladajc ze mozemy okreslic polozenie przedmiotu ktore przeniesiemy w czasie to na jakiej zasadzie to zrobic - przecie kosmos jest nie skonczony ( a nawet jesli nie to nie potrawimy okreslic jego konca) a co za tym idzie nie ma punktu odniesienia. Wiec przeniesienie czegos w casie jest technicznie nie mozliwe bo nie ma aspektu przestrzenego. Innaczej jest jesli uwazamy ze jest iles tma rownolegych czasow. Jak przeniesiemy sie do innego miejsca w rownoleglym czasie to juz nie bedzie nasz czas tylko rownolegly czyli wplyw na to co zrobimy w nim nie bedize mialo wplywu na nasz czas :)

Do przyszlosci mysle nie da sie przeniesc ale do przeszlosci tak jesli potrawimy okreslic punkt wyladowania w przeszlosci. Ale kazdy czyn ktory wykonamy w przeslzosi ma wplyw na terazniejszosc i moze sie okazac ze nie mama jzu do czego wracac. Wiec generalnie nie mozna podrowac w czasei z powodow technicznych jak takze merytorycznych.

Abstrachuajc od podrozy w czasie. Naukowcom udalo sie jzu "teleportowac" materie co daje podwaliny do podrozy w czasie :) W prawdzie zrobili ot na bardzo nie wielka odleglosc w specjalnych warunkach atmosferycznych i na bardzo malych czasteczkach ale zawsze cos :}

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam własną teorię. Jeśli byłaby możliwa podróż w czasie, to ktoś z przyszłości napewno by się już przeniósł w nasze czasy... 

a skad wiesz, ze tak nie bylo? moze hitler wygral wojne i byl burdel niesamowity i w przyszlosci obmyslili tajny plan przed gestapo ze wysla w przeszlosc zeby popsuc wygrana Adolfa H. hitler wygrywal na poczatku jak zly, jak ruszyl na zachod to kraje jak francja podaly po 3 dniach....

goscie w przyszlosci wiedzieli jaka byla pogoda w tamtych czasach i moze zrobili prowokacje i zmusili inwazje rzeszy na ruskich w czasach tego mrozu co im czolgi pozamarzaly ;) co wystarczylo zeby te szkopy przegraly

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hyhyhy! Jasssne. Mam coś lepszego. W przyszłości nastąpił bunt maszyn. Ludzie wysłali w przeszłość Billa G. aby ten rozpowszechniając wiadomy system operacyjny zapobiegł tej tragedii. Tylu ludzi wiesza na nim psy, a to wszak nasz zbawca :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam własną teorię. Jeśli byłaby możliwa podróż w czasie, to ktoś z przyszłości napewno by się już przeniósł w nasze czasy... 

a skad wiesz, ze tak nie bylo? moze hitler wygral wojne i byl burdel niesamowity i w przyszlosci obmyslili tajny plan przed gestapo ze wysla w przeszlosc zeby popsuc wygrana Adolfa H. hitler wygrywal na poczatku jak zly, jak ruszyl na zachod to kraje jak francja podaly po 3 dniach....

goscie w przyszlosci wiedzieli jaka byla pogoda w tamtych czasach i moze zrobili prowokacje i zmusili inwazje rzeszy na ruskich w czasach tego mrozu co im czolgi pozamarzaly ;) co wystarczylo zeby te szkopy przegraly

Myślę, że jakby to było możliwe, to wysłaliby kogoś, żeby zamordować hitlera (i kolegów) póki był jeszcze zwykłym szaraczkiem :wink:. Poza tym znając życie, taka technologia prędzej czy później wyszłaby z ukrycia, trafiła do niepożądanych rąk i wtedy zrobiłby się prawdziwy burdel. Poza tym zawsze zastanawiało mnie, po co ludzie z przyszłości mieliby naprawiać przeszłość? Przecież oni i tak już żyją w (załóżmy) zniszczonej rzeczywistości i to, że naprawią życie w innym równoległym świecie, nie będzie miało wpływu na nich, ani wszystkich ludzi, którzy żyją w ich czasach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę, że jakby to było możliwe, to wysłaliby kogoś, żeby zamordować hitlera (i kolegów) póki był jeszcze zwykłym szaraczkiem :wink:. Poza tym znając życie, taka technologia prędzej czy później wyszłaby z ukrycia, trafiła do niepożądanych rąk i wtedy zrobiłby się prawdziwy burdel. Poza tym zawsze zastanawiało mnie, po co ludzie z przyszłości mieliby naprawiać przeszłość? Przecież oni i tak już żyją w (załóżmy) zniszczonej rzeczywistości i to, że naprawią życie w innym równoległym świecie, nie będzie miało wpływu na nich, ani wszystkich ludzi, którzy żyją w ich czasach.

Zmieniajac przeszlosc naprawiaja przyszlosc ale to moze miec nie przewidywalnebo np. ten ktos bedzie naprawial przeszlosc moze w ten sposbos tak zmienic przyszlosc ze wcale sie nie urodzi i cow tedy bedzie ? :lol: Teoria wzglednosci rzadzi :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

g

Myślę, że jakby to było możliwe, to wysłaliby kogoś, żeby zamordować hitlera (i kolegów) póki był jeszcze zwykłym szaraczkiem :

a czemu zamordowac ? moze ustawili akurat w najlepszym momencie , aby dac przyklad co moga tacy psychopaci

teraz niemcy to nawet do iraku nie chca jechac :/

dzisiejszy swiat to efekt tych wydarzen sprzed 60 lat, nastapilo oczyszczenie swiata z idei faszyst-nazi. i jakby zabili hitlera zanim sie urodzil ;) to moze bylby jeszcze jakis wiekszy psycho-swir.

ponadto po wojnie zapanowal dlugotrwaly pokój , przedtem co chwile w europie byly jakies jazdy;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a w dodatku technologie do cofniecia sie w czasie dali ludziom w przyszlosci kosmici, inaczej by byla wojna nuklearna i alieny by nie mialy kogo porywac i przeprowadzac sekcji....

to moja spiskowa teoria swiata i roli sojuszu Rosjanie-Kosmici w planie swiatowej dominacji..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmieniajac przeszlosc naprawiaja przyszlosc ale to moze miec nie przewidywalnebo np. ten ktos bedzie naprawial przeszlosc moze w ten sposbos tak zmienic przyszlosc ze wcale sie nie urodzi i cow tedy bedzie ?  :lol: Teoria wzglednosci rzadzi :P

No tak, ale ten świat zmieni się tylko dla nich, a co z tymi ludźmi, którzy żyją w ich teraźniejszości i nawet nie wiedzą, że ktoś się przeniósł i zmienia coś w przeszłości?

Załóżmy, że ktoś z przyszłości przeniósł się do przeszłości i morduje tam ludzi... I co, siedzisz sobie w domu pisząc posty na tweaku i nagle znikają twoi znajomi?? jak dla mnie bez sensu. Jeśli byłoby to możliwe to napewno byśmy to już odczuli...

Ktoś już wcześniej wspomniał o teleportacji, w to jestem w stanie uwierzyć (sam kiedyś o tym słyszałem), ale w żadnym wypadku nie wiązałbym tego z podróżami w czasie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a w dodatku  technologie do cofniecia sie w czasie dali ludziom w przyszlosci kosmici, inaczej by byla wojna nuklearna i alieny by nie mialy kogo porywac i przeprowadzac sekcji.... 

to moja spiskowa teoria swiata i roli  sojuszu Rosjanie-Kosmici w planie swiatowej dominacji..

na poparcie teorii mam fotki :

adolf H. nawiazal nowe znajomosci z kolegami

Dołączona grafika

jednakze zawsze wiadomo, ze jest ktos kto stoi za tronem i pociaga za sznurki , tutaj widac kto to jest

Dołączona grafika

plan swiatowej dominacji wypalil, jednak nikt nie przewidzial kolejnego gracza .....

Dołączona grafika

i atak maszyn z przyszlosci niszczace plany 3 rzeszy, za pare lat nazistowscy partyzanci wyemigruja do usa i nazwa sie microsoft ....

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi