Skocz do zawartości
stefanx

2 X 256 MB DDR400 Twinmos B Dual - maly speed :(

Rekomendowane odpowiedzi

Witam :)

Zakupilem sobie ostatnio pamiatki 2 X 256 DDR400 Twinmos B i chodza w dualu (przy POST-ie pisze Dual Channel) na takim kompie:

Plyta: ASUS A7N8X v2.0

Procek: Bartek 2500+ (po OC: FSB 200 @ 2.2GHz)

Chipset: nForce2-U400

Timingi: 8-3-3,2.5

i przystapilem do testu Aida32. Teoretycznie _powinienem_ miec 3200/s, (tak mi sie wydaje :P) a ze pracuja w dualu to troszke wiecej, a tymczasem wynik testu Aida wypadl nastepujaco:

Odczyt: 3059

Zapis: 1164

Czy ktos moglby mi powiedziec co musialbym zrobic aby miec przynajmniej te 3200 ? :)

...po przewertowaniu forum tweak.pl (ok 4h) nareszcie udalo mi sie podwyzszyc FSB do 200 (200 X 11) przy orginalnie ustawionym napieciu na procku (6.5V).Na mniejszych mnoznikach wogole nie wstawal...

Jestem poczatkujacy jesli chodzi o OC takze prosze o wyrozumialosc :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lol 6.5 volta na procu, jak dokonales tego cudu, co do przepustowosci pamieci to nigdy nie uzyskasz max deklarowanego np, fsb 200 w trybie ddr to 3200 ale nawet sandra pokazuje ze np nforce 2 jest wstanie wykorzystac okolo 80 -90 % przepustowosci, tzn jak kcesz miec wiecej to krec ramki powyzej fsb 200, u mnie na fsb 225 ( 450 ddr) jedna kostka 512 mb kingston timingi 2 3 2 5 mam kolo 3370 odczyt, 1280 zapis

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi