Skocz do zawartości
pok

Wzrost temperatury a drivery

Rekomendowane odpowiedzi

Czytałem gdzieś kiedyś że omegi do modowalnych radków(9500 i 9800se) które są nowsze niż omegi 25.04 podnoszą znacznie temperature rdzenia i pamięci.Czy to prawda?Czy ktoś z was spotkał sie już kiedyś z czymś takim?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Harry Lloyd

Stery mogą podnieść temperature GPU po odblokowaniu dodatkowych potoków ale to chyba logiczne. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Harry Lloyd

Według mnie to niemożliwe, ale oka se nie dam złamać.

Chyba że te stery obciążają cały czas gpu w co szczerze wątpie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety nie mam termometru elektronicznego, ale testowałem tak:

1.Na omegach 25.04 odpaliłem 3dmark03 i po około 3 minutach wsadziłem palucha koło rdzenia tak że dotykalem radiatora.Był dość gorący

2.Zmieniłem drivery, wyłączyłem kompa na jakieś 10 minutek, odpaliłem 3dmarka i znów po 3 minutach wsadziłem palucha w to samo miejsce, i czułem że jest cieplej.Nie wiem o ile stopni ale napewno było cieplej.Tak samo z pamiątkami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niestety nie mam takowego termometra, a nie będe wsadzał rtęciowego bo jeszcze pęknie czy cóś.Ale mówie wam temp.napewno jest wyższa.Sprubuje zkminić jakiś elektro. termometr i podam wyniki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm dlatego ja używam standardowych sterów a nie żadnyhc Omeg. niby wzrost wydajności a prosze takie buty wychodzą . Nie ma jak oryginalne stery .

co ty za głupoty wypisujesz....

przy zmianie potoków normalną rzeczą jest wzrost temperatury. Zmień potoki na zwykłych Catalystach - dostaniesz ode mnie bro ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jasne programami mozna, tylko po co zasmiecac sobie system (ram) jak mozna zrobic to samo sterami i bedzie rownie dobrze jak nie lepiej?

??? instaluszej rivatuner, zmieniasz jeden pliczek w sterach... wszystko ... kto powiedzial, ze program ma dzialac caly czas w tle? osobiscie bardziej preferuje wlasnie takie rozwiazanie, bardziej "cywilizowane" niz instalacja jakis polatancyh sterow niewiadomego pochodzenia ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

staram sie nie instalowac zadnych programow ktore sa mi zbedne - skoro są alternatywne lepsze rozwiazania...

Omega to najpopularniejsze na swiecie modowane sterowniki.

Sa duzo lepsze i szybsze od zwyklych Catalystow uzywam ich od kilku lat i nie mialem nigdy problemow czego nie moge powiedziec o Catalystach.

to tak samo jak z modowanymi biosami, tez nie uzywasz? bo zrobil go tic tac a nie programista abita? ;)

jakis joke imo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

staram sie nie instalowac  zadnych programow ktore sa mi zbedne - skoro są alternatywne  lepsze rozwiazania...

Omega to najpopularniejsze na swiecie modowane sterowniki.

takie wlasnie mam zdanie na tema modowanych sterow :D sa mi zbedne...nigdy ich nie instalowalem, i jakos nie czuje potrzeby ich instalacji...

Sa duzo lepsze i szybsze od zwyklych  Catalystow uzywam ich od kilku lat  i nie mialem nigdy problemow czego nie moge powiedziec o Catalystach.

moze i sa "szybsze i lepsze", ale nie az tak abym odczuwal jakas potrzebe ich posiadania...oryginalne stery dla mnie sa wystarczajace...

to tak samo jak z modowanymi biosami, tez nie uzywasz? bo zrobil go tic tac a nie  programista abita? ;)jakis joke imo

dokladnie...nigdy nie mialem i nie zamierzam wrzucac jakis dziwnych biosow...nie mam takiej potrzeby...

imho modowane stery i biosy to proszenie sie o dodatkowe problemy...ale jezeli to Ci nie przeszkadza, to prosze bardzo...Twoj wybor...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cały czas pisze że temp mi wzrasta na OMEGACH(cały czas 8 potoków)!!!!!!!!Zależy tylko od wersji OMEGA.Nie instaluje żadnych catalyttów.Jade na OMEGACH!!!w OMEGACH w wersji 25.04 grafa jest bardzo ciepła a w OMEGACH powyżej 25.04 grafa jest gorąca lub bardzo gorąca.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

??? instaluszej rivatuner, zmieniasz jeden pliczek w sterach... wszystko ... kto powiedzial, ze program ma dzialac caly czas w tle? osobiscie bardziej preferuje wlasnie takie rozwiazanie, bardziej "cywilizowane" niz instalacja jakis polatancyh sterow niewiadomego pochodzenia ...

Co do rozwiązania się zgadzam, co do sterów, to chyba zbyt krótko masz/ miałeś (widzę 6800 no no ;)) kartę ATI, żeby o nich tak pisać, bez urazy. Omegi ratowały tyłki wszystkim posiadaczom Radeonów, kiedy ukazał się R8500 i oryginalne sterowniki (wówczas jeszcze nie było marketingowej nazwy Catalyst, wporawdzonej dla zrównoważenia szumnie nazwanych Detonatorów nVidii) były po prosty o cztery litery rozbić. :(

Koleś sam naprawiał buggi, a sterowniki miały na celu przede wszystkim wzrost jakości wyświetlanego obrazu a nie wydajności. Do tej pory tak jest napisane w Readme (nie zmieniło się od ponad 2 lat ;)). Chwała mu za to, bo sterowniki były stabilniejsze, z mniejszą ilością błędów, a w moim przypadku ratowały przed odświeżaniem 60Hz pod Windą (ach te 2 Ramdaci). Zresztą teraz jest oficjalnie wspierany przez ATI i został beta-testerem nowych Catalystów. Nie pisz o kimś źle, jak nie masz zielonego pojęcia.

Koniec wykładu - chodziło mi o szacunek dla pracy kogoś, kto przez lata robił to za free w interesie użytkowników! :)

W temacie : ja ci wierzę, tylko cholera nie mam pojęcia, czego to może być przyczyna, skoro nie chodzi o fakt odblokowania potoków. :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...