Skocz do zawartości
daru

Ati Radeon 9600 Pro / Xt

Rekomendowane odpowiedzi

Conti masz zupelna racje - to byly Catalyst 4.91, ale wlasnie sciagam najnowsze Bety ktore podobno niezle wymiataja z tego co czytalem na forum Rage3D :D. Jak skoncza sie sciagac to zapodam wyniki :D

EDIT: Sterowniki sa naprawde super. Znowu nie mam sobie rownych :D TU moj nowy wynik z 3Dmarka 2001 :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy ktoś mi mógł wysłac maila z biosem gigabyta zmieniony na cl3 i z programem do flashowania

czy ktoś mi mógł wysłac maila z biosem gigabyta zmieniony na cl3 i z programem do flashowania

bo aktualnie nie mam dysku

zamiast spamowac jak idiota to cofnij sie i poszukaj mojego posta jest link do biosa i programu flasciach!acego

tydzien litosci dla leniwych (lub ułomnych)

http://members.lycos.co.uk/chaosik/bios/r9600bios.rar

http://members.lycos.co.uk/chaosik/tweak/g96pro-c3.zip

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Świeżo po reinstalce :) . Jest to jednak rzecz wskazana po zmianie grafiki, jakakolwiek by to zmiana nie była.

=mis=

Przegapiłem wcześniej Twoją kartę :

http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=13737

Radeon 9600 Pro Sapphire Adantage

rdzeń 400MHz

pamięć 233 MHz (466ddr)

Nie jest to dobra wiadomość, bo jest to z lekka podkręcony zwykły radeon 9600. Jak możesz to wymień go na pełnego, naprawdę warto tym bardziej, że róznica w cenie już niewielka a róznica w wydajności będzie spora.

Ale sapphire kombinuje z tymi kartami: radeon 9550 (250/400), 9600 (325/400), 9600pro advantage (400/466), 9600pro (400/600), 9600 pro fireblade (400/650). Się pogubić można :lol: i to wszystko na rv350.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Contina jakich częstotliwościach musiała by chodzić ta karta żeby była "XT" ? Zobacze co da się z tym zrobić zanim będę wymieniał. W końcu jestem tylko człowiekiem i płynny obraz mam przy 32 fps, a nie tak jak niektórzy tutaj supermeni muszą mieć powyżej 300 fps żęby był to dl nich płynny obraz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

9600xt - 500/600, 9600xt fireblade - 500/650 (rdzeń/pamięć).

Wiesz, tu nie chodzi już o niewiadomo ile fps, ale o przyzwoitą kartę - różnica w cenie niewielka (koło 40 zł??) a wdajność inna (mówię o tych 9600pro 400/466 a 400/600).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Conti - ciezko powiedziec ile szla.... Ustawilem 500 i szlo bez zajakniecia, a potem zalozylem Silencera bo praktycznie od razu mialem. Trafil mi sie niezly egzemplarz z niezle krecacym sie rdzeniem. Moze w tym tygodniu dostane radiatorki - wtedy zmieniam timingi i jade w kosmos ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Contina jakich częstotliwościach musiała by chodzić ta karta żeby była "XT" ? Zobacze co da się z tym zrobić zanim będę wymieniał. W końcu jestem tylko człowiekiem i płynny obraz mam przy 32 fps, a nie tak jak niektórzy tutaj supermeni muszą mieć powyżej 300 fps żęby był to dl nich płynny obraz...

nie poruszaj tego tematu bo widac ze nie masz pojecia ..

temat byl juz wałkowany na wielu forach

na kompie dochodzi odswieżanie, plynnosc myszy masz dopiero przy okolo 60 i takei tam ..

film a gra i renderowanie obrazu live to co innego ..

pozatym dla Twojej wiadomosci ludzkie oko widzi 30klatek x2 .. (NTSC)

a jesli chodzi o twoja karte to XT to

500/650 (ewentualnie 600) wiec marne szanse na dokrecenie tyle memorkami

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nowy system, catalysty 4,9 + radlinker (zamiast omeg), agp 4x no i udało sie za pierwszym razem przejść bez artefaktów 3DM03 przy ustawieniach 546 / 338, podczas 2 przejścia wyskoczył na trolach, przy 3 na bitwie, przy 4 pod koniec samolotów - wnioskuje, ze się rozgrzał i chłodzenie sobie nie radzi.

Co ciekawe, przy omegach 2576 nie udało się przekroczyć 536 a zwisy były permanentne - kończyło się twardym restartem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja mam HISA 9600 PRO (standartowe chlodzenie) i przy ustawieniach 450/640 juz sypie artami .... czy jesli zrobie FLASH BOISU NA XT to cos pomoze?? czy oplaca sie kupic chlodzenie ARCTIC COLLING rev.3 lub te nowe arctici speclajnie pod 9600 pro ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po paru godzinach testowania i grania stwierdzam, że do momentu zmiany chłodzenia poddaje się. W colinie 4 komp zawiesił się przy rdzeniu radka ustawionym na 525 MHz. Zmieniłem na domyślne 500/325. Dalsza zabawa może za miesiąc, bo narazie się spłukałem na tą kartę :( i nic nie kupię.

Odnośnie 3DM03 mam pytanie: otóz raz idzie test w pełni płynnie a częściej tak jakby się lekko przycinał, szczególnie widoczne jest to na windzie w "bitwie o;...". Większego wpływu na ilość smarków to nie ma (max to - 60pkt.), ale jest denerwujące - bo obraz się "rwie".

Z czego to może wynikać ?? System świeżutki, stery do nForce - 5.10, dx 9b, catalisty 4.9 (na omegach przed reinstalką windy też to było), fast write off (na on też to występowało), agp 4x (na 8x też bywało). A może to taka uroda 3Dmarka03 ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odnośnie 3DM03 mam pytanie: otóz raz idzie test w pełni płynnie a częściej tak jakby się lekko przycinał, szczególnie widoczne jest to na windzie w "bitwie o;...". Większego wpływu na ilość smarków to nie ma (max to - 60pkt.), ale jest denerwujące - bo obraz się "rwie".  

Z czego to może wynikać ?? System świeżutki, stery do nForce - 5.10, dx 9b, catalisty 4.9 (na omegach przed reinstalką windy też to było), fast write off (na on też to występowało), agp 4x (na 8x też bywało). A może to taka uroda 3Dmarka03 ??

U mnie jest to samo , narazie można sobie z tym poradzić odpalająć 3DMarka 2001 przed 3DMarkiem03. Po tym "zabiegu" 3Dmark03 chodzi normalnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wywalcie wszelkie aplikacje w tle .. szczegolnie te ktore migaja (gg) albo jakies co przezroczystosci wykorzystują

co do 3Dmarka05

to poki co 1847

nie wiem co sie stalo .. ale zmienilem wersje ati tray tools i teraz jak zmieniam timingi w t2 to sie wypierdziela nawet na pulpicie artami :(

update:

po włączeniu fast writes jest spowrotem dobrze .. kreci sie wyzej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problem w tym, ze w tle to jest tylko firewall ustawiony na blokowanie wszystkiego z/do netu oraz antywirus ustawiony na "disable/suspend", jeszcze napęd wirtualny.

Zostwiłem na parę godzin zapętlony 3Dmark03, aby sprawdzić stabilność, w tle działał sobie motherboard monitor i okazało się, że napięcie 3,3V po zmianie grafiki brzydko się zachowuje, mianowicie przed zmianą było 3,22-3,28V a po zmianie 3,15-3,26V. Wiem, że to tylko odczyt programem, ale spadek napięcia widać ewidentny, poza tym karta obciążą dość mocno zasilacz bo skoki napięcia są większe na tej lini. Kurcze, może to jest przyczyną zwiech po podkręceniu grafy ?? Szkoda, że nie ma dodatkowego zasilania z molexa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

HYHYH chlopaki wracam z pracy a tu nowy marek juz dostepny no wiec poszedl bench odrazu http://service.futuremark.com/compare?3dm05=14367 tenm nowy bench normalnie jest zabojca dla sprzetu hyhyhh :)

p.s. wyniczek dokladnie jak numerek odslony 3dmarka 2k5 hyhh pierwszy na orbie <lol>

pozdr :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

EdekZKK

A przed założeniem silencera na ile szedł rdzeń ??

Coraz poważniej myślę o zmianie chłodzenia, bo to samo g0wienko sapphire zakłada na 9550 i na 9600xt. Skandal.

mam tez sapphire pro 400/300 bez zadnych znian kreci sie spokojnie na

500/315 (3h w doom 3 i zadnych problemow)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a pamiatki 340 bez zadnych zmian. Jedyne co mnie zastanawia to fakt ze sie konkretnie juz grzeja - lekko parza... Zreszta na std sa cieple/lekko gorace. Jak zaloze radiatorki to pobawie sie w timingi i moze 370 bym wykrecil ;)

mam te same pamieci i sa juz gorace na zwyklych czestotliwosciach (300mhz). 340 masz stabilnie bez artow?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie mam problem. Wiecie gdzie moze sa te suwaki w omegach 4.9 do zmiany jakosi tekstur w trybach open gl i direct3d? Albo jestem slepy albo ich nie ma w tej wersji sterownikow... Tez z checia bym widzial opcje do zmiany synchronizacji pionowej <counter-strike> :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W zakładce advanced 3D - tam są podzakładki clock rate, dx3D i OpenGL.

Jak nie masz tej zakładki to : "start/programy/radeon omega drivers/ (re) install radlinker". Watro przeczytać plik "read me" dołączony do tych omeg. Też na początku się zdziwiłem :) .

A tak swoją drogą, to mam wrażenie, ze catalisty 4.9 są stabilniejsze i ciut szybsze od tych omeg.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mysle ze nie. no chyba ze sie karta przegrzewa... ale powiem ci ze zapas mocy jaka drzemie w tej karcie jest potezny. sam popatrz na wyniki naszych najlepszych OC... rdzen, rdzeniem - tu najmniejsze ryzyko ze cos sie zwali. no napewno gorzej z pamiatkami ale tak jak pisze, kolesie na ponad 800mhz puszczaja. wiec nic jej sie nie stanie. takie jest moje zdanie. pozdro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej ultor :) miales racje !! tak jak mowilem zmienilem balerona i plyte glowna na P4 2.8 Prescott i na ABIT IS7-E i teraz dopiero widze co to za procek ten celeron :/ ,wyniki poprawily sie niesamowicie i przy standart ustawionkach na driverach DNA3049 troche podkrecajac karcioche na 556/680 z timmingami .Teraz mam na 3DMARK01-13446,3DMARK03-4313,AQUA-32049,3DMARK05-1366. DZIEKI!!! :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...